Minusta kokkaaminen on kivointa kun on haastetta! Joku ainesosa jota välttää, tai joku mitä on pakko käyttää. Tai useampia. No, viime perjantaista Cityn bloggaajien iltamaa varten kotiini läheteltiin kaikenlaisia herkkuja testattaviksi. Haastehan siitä oli itselle väännettävä: miten käyttää mahdollisimman montaa tuotetta illan tarjoiluissa?
Alkupalaksi tarjottujen SunSpelt-näkkäreiden ja valkopapuhummuksen lisäksi kehittelin syksyisen keiton, johon päädyin ymppäämään useampaakin testituotetta! Minulla, kuten varmaan monella muullakin, on lapsuudesta jonkunsortin kurpitsatrauma... Koulussa pakotettiin syömään kurpitsasäilykettä jota inhosin, ja pakko oli väkisten niellä vaikka yökötti. Joten aika hassua että nykyään olen täysin kurpitsakäännynnäinen, ja innolla ängen sitä joka paikkaan.
Kurpitsakeittooni tulee niinkin yllättäviä ainesosia kuin Choco Chili Yogi Tea, Happy Joe Luomu omenasiideri ja Jalotofu Pehmeä. Kuulostaa todelliselta hippikeitolta, mutta nyt hei vähän kokeilunhalua kehiin, älkää ihan heti lytätkö tätä reseptiä!
Tarvitset kurpitsakeittoon tietysti kurpitsaa. Itse tykkään käyttää Butternut -lajiketta (olikohan se suomeksi myskikurpitsa?), se on jotenkin ihanan värinen ja pehmeän makuinen, tai no, jos ihan totta puhutaan taidan tykätä siitä ihan sen muodon takia: se on söpö. Rankin homma tässä keiton valmistelussa taitaa olla kurpitsan halkaiseminen. Joku kirveeseen verrattavissa oleva veitsi on siinä tarpeen! Itselläni on Malesiasta kotiin raahattu järeä keittiökirves, ja sillä kurpitsan halkaisu on onneksi (vaarallista) lastenleikkiä. Halkaisun jälkeen kaaputa höttöinen siemensisältö lusikalla biojätteeseen ja pilko kupritsa paloiksi. Kuorta ei tarvitse poistaa.
Omasta mielestäni keitosta tulee parempaa, jos kurpitsan paahtaa ensin uunissa. Voit kuitenkin kiireessä skipata tämän vaiheen. ja kypsentää kurpitsanpalat liemessä. Jos paahdat kurpitsan, niin levitä palat uunipellille, ripota päälle öljyä ja mausteita. Tähän keittoon sopii todella hyvin viismauste ja lakritsijauhe, suola ja pippuri, ja vielä päälle vähän hunajaa karamellisoimaan kurpitsaa. Pistin kurpitsan kanssa uuniin myös pari kuorittua ja puolitettua sipulia sekä kokonaisia valkosipulinkynsiä kuorissaan. 200 asteessa puolisen tuntia riittää kurpitsan kypsymiseen, mutta tarkkaile hieman että kurpitsa saa väriä ja ettei valkosipuli pala (poista pikku kynnet tarvittaessa aikaisemmin seasta).
Liemeen laitoin Happy Joe Organic omenasiideriä pari-kolme pulloa. Lämmitin siiderin ja uutin siihen kolme pussia Yogi Teen Chocochiliteetä. Liuotin sekaan myös noin ruokalusikallisen Reformin luomu kasvisliemijauhetta, joka on vakiomausteitani. Kun kurpitsat tulevat uunista, ne voi kipata suoraan liemeen. Valkosipulinkynnet puristetaan kuoristaan sekaan. Teepussit tietysti kannattaa muistaa ottaa seasta pois ennen tätä... Sitten keitellään tovi ja soseutetaan keitto. Tarkasta maku! Keitosta tulee helposti liian makeaa, sillä kurpitsa on itsessään aika makea vihannes. Eli suolaa on oltava tarpeeksi! Itse haluan keittooni myös chilin makua kunnolla, joten lisäsin siihen Srirachaa. Juuri ennen tarjoilua kuumaan, muttei enää kiehuvaan keittoon soseutetaan paketillinen Jalotofun pehmeää tofua. Jos sosekeitto on liian paksua, niin lisää hieman kuumaa vettä/siideriä. Tofun ansiosta tästä keitosta tulee ihanan kermainen, mutta ah niin tolkuttoman terveellinen... ja täysin vegaaninen! Eikä millään uskoisi. Jalotofun tuotteet muuten saavat multa täyden kympin, aivan huippuja kaikki versiot! Suomalaista tofua, kaikkee kanssa... vanha kasvissyöjä hymyilee täällä :)
Jälkkärit olikin hoidettu muualta: pakastimellinen Kolmen Kaverin Jäätelöitä... aaaah mitä hemmottelua! Mustikka-kardemumma ja pähkinä ovat mun mielestä taivaallisia, mutta mehän päästiin testaamaan kaikki maut, huh mikä tsägä!
Summittainen resepti:
1,5 kg kurpitsaa
3 pulloa Happy Joe Luomu omenasiideriä
(tai noin litra muuta kuivaa omenasiideriä)
3 pussia Yogi Tee Chocochiliä
(tai reilu ruokalusikallinen viismaustetta ja/tai 2 tl kutakin: lakritsijauhetta, kardemummaa ja kanelia)
1 kasvisliemikuutio/1 rkl kasvisliemijauhetta
1 paketti Jalotofu Silken
(tai muu pehmeä tofu)
2 keltasipulia
3-4 valkosipulin kynttä
suolaa, pippuria, chilikastiketta (srirachaa)
kurpitsan paahtamiseen: öljyä, viismaustetta, lakristijauhetta, hunajaa/siirappia
ps. Kurpitsanvihaajat: ottakaa haaste vastaan ja kokeilkaa tätä? Lihanhimoiset: suosittelen lämpimästi rapeaksi paistettua pekonimurua keiton päälle naaaammmmm!
pps. Testissä olevat tuotteet olivat minulla käytössä ihan omasta halustani ja samaten suosittelen niitä tässä reseptissä, koska havaitsin ne oivallisiksi. Hyvää tulee varmasti myös muilla vastaavilla ainesosilla :)