Neljäntoista kasvissyöntivuoden aikana minulla oli tasan kaksi lihaan liittyvää himoa: puoliraaka pippuripihvi ja pekoni. Vaikka kasvissyönti on muutama vuosi sitten vaihtunut sekaruokavalioon, en edelleenkään syö paljoa lihaa. En sitä pihviä, enkä pekonia. Ne ovat poikkeusherkkuja, ja sitäkin paremmalta ne maistuvat, kun niitä syö harvakseltaan... Pekonin suhteen tosin poikkeuksia tekisi välillä mieli tehdä vähän tiuhemmassa tahdissa. Kun se ei kuitenkaan niin hirmuisen hyväksi ole (minulle, possulle, ympäristölle), tykkään käyttää pahimpaan himoon himpun terveellisempiä ja ekologisempia vaihtoehtoja.
Vegepekonia saa pakastettuna ainakin Hälsans Kökiltä, mutta tämän hetkinen villitykseni on itse tehty rapea herkku: kookospekoni! Se on helppo valmistaa, ja törkeän hyvää.
Kookospekoni:
3 dl kookoslastuja (isoja!)
2 rkl soijakastiketta
1,5 rkl savu-uutetta
1 tl savupaprikajauhetta
1 rkl vaahterasiirappia
ripaus chiliä tai chilikastiketta
1 rkl vettä
Sekoita mausteliemen ainekset keskenään ja pyörittele kookos liemessä. Anna kaiken nesteen imeytyä lastuihin. Lämmitä uuni 150 asteeseen ja levitä kookos tasaisesti leivinpaperoidulle pellille. Paista uunissa 15-20 minuuttia, tai kunnes lastut ovat kauttaaltaan ruskistuneet, mutta eivät palaneet. Lastuja on hyvä käännellä muutaman kertaa paiston aikana, jotta ne ruskistuvat tasaisesti. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa - tosin eipä nämä kauaa säily. Ainakaan minun kotonani!
Edellissatsista laittelin herkkupaloja mm. kurpitsakeiton päälle, ja tein melkoisen herkulliset feikki BLT (bacon, lettuce, tomato) -leivät. Puolet "pekonista" taisi kuitenkin kadota suuhuni ohimennessä sellaisenaan...
Ps. Muistakaas hei että meikäläisen löytää myös Instagramista ja Facebookista!
Kirjoitettaessa soi Negeren: Aeg, Bacon & Blowjob
8 kommenttia
anna12345
21.10.2014 17:23
Mistä tuota savu uutetta saa? Mitä tapahtuu ilman vaahterasiirappia?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Juulia
22.10.2014 13:45
Savu-uutetta löytyy paremmin varustelluista marketeista, Poppamiehellä ainakin on. Viimeisimmän taisin ostaa Punnitse & Säästä -kaupasta! Jos ei omalta lähialueelta savu-uutetta löydy, laittaisin enemmän savustettua paprikajauhetta.
Vaahterasiirappi tuo lastuihin vähän makeutta, josta itse tykkään. Ihan hyvin sen voi toki jättää poiskin, ja muutenkin aineiden mittasuhteita viilata omaan makuun sopivaksi. Siirapin sijaan käy vaikka juokseva hunajakin.
pekkiz
22.10.2014 17:54
Ei tuntunu löytyvän savu-uutetta ei prismasta, eikä punnitse ja säästästä
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Juulia
22.10.2014 21:52
Kyllä munkin pitää sitä välillä metsästää. Sit kun pullo löytyy, niin se on kyllä tosi riittoisa. Viimeisin löytyi osoitteesta kurvin Punnitse & Säästä.
Ulla
23.10.2014 09:07
Tyyppi on nero!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Juulia
23.10.2014 10:19
No en MINÄ tätä ole keksinyt ;)
Anon_kokki
24.10.2014 13:17
Mikä tässä on pekoni? Sama kun kutsuisi tofupihviä naudan sisäfileeksi.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Juulia
29.10.2014 13:25
NO halloo, ei mikään! Eihän pekonia ilman possua voi tehdä. Mutta samankaltaiseen makuun ja rapeuteen voi yrittää pyrkiä, jos syystä tai toisesta ei aitoa kamaa voi syödä.