Liikuntaresepti voi olla jo joidenkin lääkärien määräys potilaille mutta metsäterapiasta en ole kuullut aikaisemmin. Nyt luin siitä Suomen lääkärilehdestä. Sipoon johtava lääkäri Anders Mickos ja avosairaanhoidon ylilääkäri Anna Peitola ovat suunnitelleet terveysmetsäretkiä stressaantuneille, masentuneille ja aikuistyypin diabetesta sairastaville potilaille.
Maa- ja metsätalousministeriön rahoittama projekti on laatuaan ensimmäinen maassamme. Hanke perustuu tutkimustietoon, jonka mukaan luonto kuntouttaa ja ennaltaehkäisee monia terveysongelmia .
Minun ei tarvitse kuin muistella omaa metsäsuhdettani kun olen valmis allekirjoittamaan tämän.
Muistan lapsuudestani esimerkiksi eräänkin tapauksen: menin metsään mököttämään kun olin vihainen vanhemmilleni. Istuin siellä mättäällä mustikoita mutustellen ja odotin kiukkuisena että äiti tai isä tulisivat hakemaan minut pois ja pahoittelisivat käytöstään. Kun kukaan ei tullut, minun täytyi palata takaisin haavat nuoltuina. Olin lauhtunut metsässä ja asiasta ei enää puhuttu.
Työstressiä olen hoitanut sieniretkillä. Onneksi metsäni oli puolen tunnin ajomatkan päässä. joten sinne saattoi piipahtaa vaikka kesken työpäivänkin toviksi tatteja ja lampaankääpiä etsimään, jos oikein niskat olivat jumissa tai ärsytys päällä.
Kovin kauaa metsässä ei tarvitse tallustella, kun muut asiat unohtuvat. Vaihteleva maasto auttaa asiassa, kun on keskityttävä katsomaan mihin astuu.
Selvä on tietysti sekin, että metsässä liikkuminen, marjojen ja sienien poimiminen tai hirvenmetsästyksen aikana ajojoukossa eteneminen kohottavat fyysistä kuntoa.
Ja tässä sitten olisi myös yksi matkailuvaltti. Mikä hieno ja tervetullut kokemus metsäterapia olisikaan savusumusta kärsiville.