Yöllinen merimatka, vapauden edellytys

  • samukissa

Kun ihminen elää yksipuolisesti ja sulkee tiedostamattoman pois hän samalla sulkee itseltään vapauden, luovuuden ja uuden pois. Se voi tietää elämänhalun menettämistä, sairastumista.
Tullakseen ehjäksi, uudistuakseen, hänen on tehtävä C.G. Jungin analyyttisen psykologian termiä käyttääkseni ”night sea journey”, matka tiedostamattomaan. Vasta se mahdollistaa ihmiselle kokonaisuuden.
Psykoanalyytikko Lars Ehnberg on kirjoittanut hyvistä työkaluista merimatkaa varten kirjan ”Unia, satuja ja myyttejä” (kustantaja Noxboox). Niiden symbolit voivat muodostua avaimiksi suljettuja ovia aukaistaessa.
Kirja perustuu Ehnbergin peruskurssiin analyyttisestä psykologiasta.
Psykologeista ja psykoterapeuteista juuri Jung on kiehtonut monia luovia ihmisiä eniten. Esimerkiksi elokuvien tekijöistä Fellini on hyödyntänyt häntä filmeissään. Ja yksi parhaista ”merimatkan” merkityksen kuvauksista on mielestäni filmi ”Äkkiä viime kesänä”. http://teema.yle.fi/ohjelmat/juttuarkisto/akkia-viime-kesana
Ehnberg on kirjoittanut kirjansa lähinnä ammatti-ihmisille mutta siitä saa kyllä vinkkiä kuka tahansa tiedostamattomasta ja Jungista kiinnostunut. Teksti on ”suomea” mutta välillä termistö tekee sen kyllä vaikeatajuiseksi maallikolle.
Toisaalta kirjailija selittää myös hyvin virtuaalimaailmaankin, kuten facebookiin soveltuvia termejä kuten persona, naamio. Sellaisen avulla yhteydenpito muiden kanssa rajoittuu tietylle alueelle. Samoin on laita lääkärin pukiessa valkoisen takin: hän on läsnä ammatti- vaan ei yksityishenkilönä.
En antanut vaikeiden termien häiritä, sillä kirjasta sain paljon ”täkyjä” mietittäväksi. Kuten nimimerkkini Nainen vedenjakajalla sanoo, olen kiinnostunut kahdesta puolestani ja tähtään juuri siihen, mikä Jungista on tärkeää: tiedostamattoman ja tietoisen minäni toimivaan yhteyteen.
Jung tutki pääsääntöisesti tiedostamatonta, joka on monista ihmisistä pelottava. Mutta Ehnberg selittää hyvin kuinka esimerkiksi depressio ei ole häiriötä vaan ikään kuin työkalu eheyden saavuttamiseksi. Kun ihminen ymmärtää sen tai symbolien viestin, hän pääsee eteenpäin.
Minulle unet ovat olleet merkittäviä jo vuosikausia ja olen oppinut tulkitsemaan eritoten yhdenlaisia, elämäni käännekohtia enteileviä unia.
Ehnberg muistuttaakin Jungin korostaneen unen näkijän omien tulkintojen merkitystä. Unet on selitettävä itse, polku on löydettävä ja kuljettava itse.
Mielenkiintoista on, että täällä ulkomailla olen nähnyt paljon unia ja varsin erilaisia kuin kotosalla.
Mielenkiintoinen on myös kirjan uskontoa käsittelevä luku. Se avaa uuden näkökulman uskonnon merkityksestä ihmiselle.
Kirjan lopussa on vinkkejä lisätyökaluiksi: kuvatyö, hiekkakuvatyö, spontaani kirjoittaminen, yms. ja kosolti linkkejä ja kirjaviitteitä niille, jotka haluavat jatkaa matkaa.

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:33

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus