Pakolaiskriisin ympärillä pyörivä kohu jatkuu päivä päivältä omituisempana eikä eilinen YLEn A2-illan myötähäpeää herättänyt roskajournalistinen kumbayaa-kokoontuminen tilannetta helpottanut. Kiistan eri ääripäiden retoriikka ja teot muuttuvat viikko viikolta radikaaleimmiksi siinä, missä maltillisemmatkin tahot ovat juuttuneet lähinnä käymään tunteisiin vetoavaa imagokampanjaa ja lyömään vastapuolta leimakirveellä. Ainoa, mitä Suomessa ei pakolaiskriisin myötä ole vielä kukaan ehdottanut, on faktoihin pohjautuvan tilanneanalyysin perusteella laadittu realistinen toimenpidesuunnitelma.
Kaiken pöyristymisen, loukkaantumisen, nimittelyn, stereotyyppisen yleistämisen ja muun joutavanpäiväisen jeesustelun sijaan olisi hienoa nähdä vastauksia seuraaviin kysymyksiin.
Kuinka monta turvapaikanhakijaa Suomeen tulee?
Valtiovarainministeri Stubb arvioi tulijoiden määrän olevan n. 30 000 tänä vuonna, mutta jos turvapaikanhakijoita tulee pelkästään Tornioon 500 päivässä, niin se tarkoittaa n. 44 000 turvapaikanhakijaa tästä päivästä vuoden loppuun mennessä, n. 64 000 kuluvan vuoden aikana yhteensä ja ensi vuonna 182 500. Ottaen huomioon Lähi-Idän ja Afrikan poliittisen epästabiiliuden sekä länsimaiden haluttomuuden kriisien ratkaisijaksi, voi pakolaiskriisin loppu olla useamman vuoden päässä. Moni maahanmuuttoidealisti ei tunnu edes pitävän tulijoiden määrää tai kriisin mahdollista kestoa merkityksellinä detaljina, aivan kuin resurssimme olisivat loputtomat.
Näyttää siltä, että arviot turvapaikanhajikoiden määrästä noudattavat tällä hetkellä samaa kaavaa kuin talouden tunnuslukujen ennustaminen talouskriisin ajan; joko ongelman olemassaolo kielletään tai sitten tehdään täysin epärealistinen arvio, jota sitten budjetin ylittyessä korjataan velkarahalla.
Mitkä ovat pakolaiskriisin kustannukset ja millä aikavälillä?
Valtiovarainministeri Stubb kertoo, että ensi vuonna 15 000 turvapaikanhakijan kustannukset ovat 114 miljoonaa euroa. Lukua on vaikeaa pitää realistisena ottaen huomioon, että maahanmuuttoviraston mukaan yhden turvapaikanhakijan ylöspito maksaa 43 euroa päivässä, jolloin 15 000 ihmisen ylöspidon kustannus on 235 miljoonaa euroa vuodessa. Jos puolet oletetusta 64 000:sta turvapaikanhakijasta saa turvapaikan, on ensi vuoden lisäkustannus n. 502 miljoonaa euroa. Kun turvapaikanhakijalle, tai -saajalle, järjestetään oma asunto, koulutus ja terveydenhuolto, sekä perheet yhdistetään, niin kustannus todennäköisesti kasvaa tavalla, jota kukaan ei pysty luotettavasti arvioimaan.
Näin ollen lienisi parempi, jos vastaanottajamaat investoisivat esimerkiksi taistelujoukkoihin, joilla kaadetaan pakolaiskriisin aiheuttaneet hirmuhallinnot pakolaiskriisin ratkaisemiseksi. Toissijaisesti jäljelle jääneitä kehitysapurahoja tulisi suunnata pakolaisleirien rakentamiseen lähelle kriisimaita, jolloin voisimme auttaa useampia pakolaiskriisin uhreja.
Mihin kaikki turvapaikanhakijat majoitetaan?
Tilanteen hallitsemattomuudesta ja kaoottisuudesta kertoo se, että turvapaikanhakijoita kuljettavat liikennöitsijät lähtevät ajamaan osaa vuoroistaan ilman määränpäätä, koska vastaanottokeskukset ja väliaikaiset majoitustilat ovat yksinkertaisesti täynnä. ELY-keskuksen maahanmuuttopäällikkö Jaana Suokonautio arvioi, että kroonisesta asuntopulasta kärsivälle pääkaupunkiseudulle olisi tulossa jopa 10 000 pakolaista seuraavan vuoden aikana. Väistämättä herää kysymys, että mihin asuntoihin pakolaiset aiotaan Helsingissä asuttaa, kun opiskelijoillekin siellä rakennetaan asuntoja merikonteista ylikuumentuneiden vuokramarkkinoiden lieventämiseksi. Kuntaliitostakin varoitellaan, että asunnottomuus tulee räjähtämään ilman radikaaleja muutoksia asuntotarjonnassa.
Tällä aikataululla helpoin tapa olisi järjestää maakunnissa olevia tyhjiä kiinteistöjä pakolaisille asumuksiksi, tosin silloin jouduttaisiin tinkimään pakolaisten oikeudesta valita asuinpaikkansa. Toinen vaihtoehto on antaa pakolaisille mahdollisuus rakentaa omat väliaikaismajoituksensa, jolloin jouduttaisiin tinkimään rakennusmääräysten reunaehdoista. Oli miten oli, koko maassa on jo yöpakkasta ja ongelmaan asuntojen riittämättömyydestä olisi pitänyt herätä jo kuukausia sitten.
Mistä turvapaikanhakijoille töitä?
Suomessa on 200 000-350 000 työtöntä, riippuen laskijasta ja laskentametodista, samalla kun työmarkkinoille on tulossa 15 000-60 000 kielitaidotonta, joista isolla osalla ei todennäköisesti ole suomalaiset standardit täyttävää koulutusta. Ainoa tapa nostaa turvapaikanhakijoiden työllisyysastetta merkittävästi on purkaa TES:n yleissitovuus, tinkiä niihin asetetuista minimipalkoista ja purkaa muutenkin työmarkkinasääntelyä, jotta alhaisen koulutustason kielitaidottomat maahanmuuttajat pääsevät kilpailuttamaan työpanostaan työmarkkinoilla.
Ironista tässä on se, että samalla kun poliittinen vasemmisto kannattaa vapaampaa pakolaispolitiikkaa, on juuri vasemmiston lempilapselle eli AY-liikkelle maahanmuutto varsinaista myrkkyä, kuten esimerkiksi PAM:n lausunto todistaa. Siksi suhtaudunkin skeptisesti pakolaisten mahdollisuuksiin työllistyä Suomessa.
Millaisia sisäpoliittisia haasteita turvapaikanhakijat Suomessa aiheuttavat?
ISIS on ilmoittanut tuovansa Eurooppaan taistelijoitaan pakolaisten joukossa ja Venäjän ilmoitus tuhota ISIS tehnee pakolaisuudesta monelle kalifaatin puolesta taistelleelle houkuttelevan vaihtoehdon. Islamistien hyökkäyksiä on nähty ennenkin Euroopassa, joten uhan ottaminen vakavasti on mielestäni perusteltua. Yksi tapa vähentää islamistiterroristien aiheuttamia riskejä on seuloa tulijat mahdollisimman tarkkaan ja päästää maahan vain he, joilla on passit ja henkilöllisyyspaperit mukana helpottamassa taustojen selvittämistä.
En myöskään voi jättää noteeraamatta eräiden pakolaisten esittämiä vaatimuksia esimerkiksi ruoan, majoituksen, terveydenhuollon ja muiden etuisuuksien suhteen, puhumattakaan tulokkaiden mukanaan tuomista uskontoon tai heimoajatteluun kytkeytyvistä riidoista, joita on jo selvitelty väkivalloin ympäri Eurooppaa. Jos välittömästä kuolemanvaarasta pelastautuneella ihmisellä loppuu muutamassa päivässä kärsivällisyys ja kunnioitus vieraanvaraisuuttamme kohtaan, voi vain kuvitella mikä tilanne on esimerkiksi puolen vuoden päästä, kun suurin osa pakolaisista on edelleen työttömänä ja mahdollisesti vailla jo nyt kaipaamiaan etuisuuksia.
Miten kotouttamiseen liittyvät ongelmat ratkaistaan?
Parinsadan vuosittaisen humanitaarisen maahanmuuttajan kotouttaminen on osoittautunut meille lähes ylivoimaiseksi haasteeksi eikä metodiin liene luvassa merkittäviä muutoksia, jos julkisesta keskustelusta tai käytettävissä olevista resursseista voi mitään päätellä. Esimerkiksi Vihreät julkaisivat ”Vihreitä ratkaisuja turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten kotouttamiseen”-listan, jossa tarjotaan ratkaisuja kaavalla ”Miten X hoidetaan? = Tuetaan X:ää/X:ään on osoitettava lisää resursseja”. Ainahan voi populistisesti vaatia itsestäänselvyyksiä kuten, että tarvitaan kielikoulutusta, työtä ja asuntoja, mutta silloin pitää olla vastauksia myös kysymyksiin autettavien määrästä, kustannuksista, jne.
Esitettyjen kotouttamiskeinojen tulisi sisältää edes jotain konkretiaa. Samalla meidän tulee hyväksyä, että pieni osa turvapaikanhakijoista ei yksinkertaisesti kykene tai halua kotoutua Suomeen, jolloin heidät voidaan perustellusti poistaa maasta viemästä resursseja muilta avuntarvitsijoilta.
—————————————–
Vasta kun näihin kysymyksiin saadaan realistisia vastauksia, on päästy pakolaiskeskustelussa tasolle, joka vie oikeasti yhteiskuntaamme eteenpäin ja johtaa lähemmäs pakolaiskriisin ratkaisua. Varmaa on ainoastaan se, että nykyisellä populistisella lässytyksellä ja ongelman kieltämisellä ei saada merkittäviä tuloksia aikaan pakolaiskriisin suhteen.
6 kommenttia
Sini75
8.10.2015 16:33
Upeaa asiaa! Kunpa kukkahattutädeille menisi tämä kalloon!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
9.10.2015 19:31
Homma pyörii punavihreiden määrittämillä keskustelun ehdoila joka jo sinällään automaattisesti poistaa rationaalisen ja realistisen ratkaisun etsimisen ja löytämisen mahdollisuuden. Sulkemalla keskustelujen ulkopuolelle kaikki ääriajattelijat ja keskittymällä asiaan kylmällä talouspolitiikalla saadaan jonkinlaisia tuloksia. Kaikki muut ratkaisut on jo kokeiltu ja ne kaikki ovat epäonnistuneet.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
jonos_Afrikka_kohta
12.10.2015 14:53
Tähän asti pakolaiskriisin hoitaminen on vaikuttanut hölmöläisten touhulta. On oikeus vaatia kulujen mahdollisimman tarkkaa selvittämistä, ilman että on heti rasisti. Teren kirjoitus oli aiheesta erittäin hyvä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
ToivossaElävä
13.10.2015 12:45
Vihdoinkin, saisivat ne kultaisen keskitien kulkijat, jotka eivät halua avata tulvaportteja täysin, mutta eivät ole ketään lynkkaamassakaan pikkuhiljaa herätä. Tarvittaisiin meinaan uusia ääniä näiden ääripäiden huutelujen keskelle, ei ole meinaan viimeiseen kahteen viikkon tullut mitään uutta kummaltakaan puolelta miten tämä ongelma ratkaistaan niin kotimaassa kuin globaalisti.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Ratkaisuja
17.10.2015 17:43
Sitä järjen ääntä on ollut tarjolla jo vuosikausia. Lue vaikka Halla-ahon Scripta-blogia.
Muiden muassa europarlamentaarikot Jussi Halla-aho ja Paavo Väyrynen sekä Oxfordin yliopiston professori, kehityspolitiikan asiantuntija Paul Collier ovat esittäneet pakolaisten sijoittamista Lähi-Itään nykyistä paremmille pakolaisleireille.
Egyptiläinen miljardööri Naguib Sawiris aikoo ostaa Välimereltä saaren Lähi-idän pakolaisten asuttamiseksi. Hänen perheensä on aiemmin rakennuttanut asumattomalle aavikolle lomaresortin, jossa asuu 32 000 ihmistä - kokemusta siis löytyy.
http://yle.fi/uutiset/halla-aho_kaikki_pakolaiset_olisi_palautettava_lahi-idan_leireille/8294400
http://yle.fi/uutiset/vayrynen_pakolaiskriisin_ratkaisusta_lisaa_leireja/8312742?ref=leiki-uup
Collier
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1433480590053?jako=028060c466521b5b9b95527ef32a2186&ref=og-url
Sawiris
http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/miljard%c3%b6%c3%b6rin-ratkaisu-pakolaiskriisiin-%e2%80%9dkreikka-tai-italia-myyk%c3%a4%c3%a4-minulle-saari%e2%80%9d/ar-AAdWsmM
Tere Sammallahti
19.10.2015 13:03
Olen lukenut Scriptaa kohta kymmenisen vuotta. Pidän Halla-ahon argumentoinnista, mutta hänen tapansa esittää asiansa on konfliktihakuista ja tarpeettoman kulmikasta. Hän olisi monille vakuuttavampi hahmo.
Kirjoituksessani keskityn Suomen ongelmiin, koska meillä ei ole yksipuolista oikeutta rakentaa leirejä ulkomaille. Toisaalta yksi saari ei vedä kaikkia pakolaisia vaikka Sawiris'n ideasta tykkäänkin.