Tietotyössä hyvät työkalut ja toimivat verkkoyhteydet mahdollistavat työskentelyn miltei mistä vain. Etätyön ekologisuudesta kirjoitimme viime viikolla. Mutta mitä pitää ottaa huomioon tietoturvan osalta, kun työnteko pirstaloituu diginomadi-tekijöillä ja ruuhkavuosi-ihmisillä julkisiin liikennevälineisiin, ravintoloihin, kahviloihin ja co-working -tiloihin?
Muista näkösuoja
Junassa, lentokoneessa tai kahvilassa selkäsi takana tai vieressäsi saattaa istua kuka tahansa. Suomen kokoisessa maassa ei liene vaikeaa tunnistaa yrityksiä ja henkilöitä bisnessuunnitelmista tai organisaatiokaavioista. Hanki siis läppäriisi näytönsuoja, valitse istumapaikkasi huolella, äläkä tee sitä yrityksen tulevaisuuden kannalta kriittisintä presentaatiota täpötäydessä Tampereen junassa. Muista myös, että hintavakaan tietoturvasuoja ei estä näköyhteyttä koneellesi sataprosenttisesti.
Vartioi konettasi
Kirjaudu ulos koneeltasi, myös omalla työpisteelläsi, kun poistut koneen ääreltä. Läppärin katoaminen tai varastaminen on aina erittäin ikävä asia. Muista siis vahtia työvälineitäsi erityisen tarkasti julkisilla paikoilla. Tietomurto tai viruksen syöttö onnistuu kriminaalilta helposti lukittuunkin koneeseen USB-portin kautta.
Suu suppuun julkisilla paikoilla
Ihmisten yksityisasioiden kuuleminen julkisilla paikoilla on vaivaannuttavaa, tai parhaimmillaan tahatonta viihdettä. Firman asioista puhuminen suureen ääneen väärässä paikassa taas voi käydä firmalle kalliiksi. Kilpailija tulee ja nappaa auliisti tarjoilemasi tiedonmuruset käyttääkseen niitä sinua tai edustamaasi yritystä vastaan. Edelleen, Suomi on pieni maa ja Helsinki on vielä pienempi ankkalampi. Bisnesväki käyttää säännöllisesti samoja juna- ja lentoyhteyksiä, sekä majoittuu samoissa hotelleissa.
Älä puhu ihmisistä tai työnantajasi / asiakkaasi liiketoimintakriittisistä asioista tunnistettavasti puhelimeen tai kaveriporukan kesken edes maan rajojen ulkopuolella. Suomalaiset ovat soluttautuneet pallomme joka kolkkaan.
Julkisen verkon vaarat
VPN or not to VPN? Virtual Private Networkin eli virtuaalisen erillisverkon käyttö läppärissä tai mobiililaitteessa salaa laitteesi fyysisen sijainnin, ja turvaa verkkoyhteytesi sivullisten tiedon keruulta. VPN-suojausta voi myös käyttää väärin, esim. maarajoitettujen suoratoistopalvelujen sisältöjen katseluun, eivätkä kaikki VPN-tarjoajat ole luotettavia. Valitse siis tunnetun toimijan palvelu ja käytä VPN:ää palveluntarjoajien käyttöehtojen mukaisesti.
VPN-yhteyden käyttö ei suojaa haittaohjelmilta. Niitä vastaan tarvitset vielä erillisen virustorjuntaohjelmiston.
Oletko kriittisen tärkeä asiantuntija?
Jos olet henkilönä tarpeeksi kiinnostava, tai työnantajasi edustaa tahoa joka erityisesti kiinnostaa hakkereita tai rikollisia tahoja, voit joutua hakkeroinnin kohteeksi. Googlekaan ei toimijana ole hakkereilta suojassa.
Perinteisempi tapa kaivaa tietoja on onkia niitä yksinkertaisesti roskiksista. Mutta koska olet kriittisen tärkeä asiantuntija, ovat oma tietoturvaosaamisesi sekä käyttämäsi laitteet ja ohjelmistot sekä tietojen hävitystavat tietenkin jo valmiiksi ajan tasalla olevia, tietoturvallisia valintoja.
- SuperAssari Tiina
-----------------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 30 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerityöhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssarit