Joitakin vuosia sitten puhuttiin paljon downshiftauksesta. Varsinkin nuoret, koulutetut kaupunkilaiset halusivat päästä irti kovien vaatimusten työelämästä ja lähtivät reppureissaamaan Aasiaan tai omavaraistalouteen maaseudulle.
Downshiftaajat halusivat yhteiskunnassa olleiden kovien arvojen, suorittamisen ja materialismin tilalle merkitystä ja aikaa tärkeiksi kokemilleen asioille: ihmissuhteille, terveydelle ja harrastuksille. He olivat kyllästyneitä ylitöiden tekemiseen ja siihen, että kalliilla asuntolainalla hankituissa hienoissa kodeissa ehti vain käydä kääntymässä. Lehdissä ilmestyi paljon juttuja ”oravanpyörästä hypänneistä” ihmisistä. Joidenkin tarinat olivat onnellisia ja tavoitteet olivat toteutuneet, joillekin kaiken taakse jättäminen ei ollutkaan onnistunut ratkaisu. Hengailu kaukomaiden paratiisirannoilla päivästä toiseen ei luonutkaan parasta elämän sisältöä.
Tosiasiassa täysi downshiftaus ja työelämän taakse jättäminen on taloudellisesti vaikeaa monelle. Jostain täytyy saada rahaa elämiseen. Toki uusi vähemmän materiaan keskittyvä elämäntapa vaatii vähemmän rahaa, mutta täysin ilman tuloja on vaikea elää.
Viime vuodenvaihteessa Helsingin Sanomat otti pääkirjoituksessaan esiin uuden termin, downgreidauksen. Tietotekniikan maailmassa downgreidaus tarkoittaa vastakohtaa upgreidaukselle eli päivitykselle tai parannukselle, vaihdolle uudempaan malliin. iPhone 7:n sijaan tyydytään aiempaan, vanhempaan malliin, jossa on vähemmän ominaisuuksia.
Työelämässä downgreidaus on downshiftauksen sukulainen.
Se tarkoittaa sitä, että suunta uralla ei ole aina eteen- ja ylöspäin, paremmin palkattuihin korkeamman aseman tehtäviin. Vaativimmissa tehtävissä nimittäin työmäärä voi olla isompi, täytyy olla tavoitettavissa jatkuvasti, ja työtehtävistä osa voi olla epämiellyttäviä ja kuormittavia. Yt-neuvotteluissa voi joutua irtisanomaan omia työtovereita. Sen sijaan downgreidaaja tyytyy vähempään, päivittää tittelinsä vaatimattomampaan versioon. Hän saattaa pysyä vanhassa työnantajaorganisaatiossaan, mutta siirtyä vähemmän vaativiin tehtäviin. Uusi downgreidaajan paikka työelämässä voi perustua myös esimerkiksi harrastukseen tai työntekijän arvomaailman parempaan toteutumiseen. Suunta voi siis olla entisestä asemasta alas- tai sivullepäin. Samalla elämässä jää paremmin tilaa myös muulle kuin työelämän vaatimuksille. Hesari kirjoittaa asiasta sanoin:
”Askel alaspäin voi olla samalla menoa eteenpäin. Voi olettaa, että rennommalla otteella ja tyytyväisemmällä mielellä saa myös enemmän aikaan jossain toisaalla.”
Siinä downgreidaaja poikkeaa downshiftaajasta, että hän ei edes pyri jättämään työelämää kokonaan taakseen. Realistisempi ajatus taloudellisesti siis. Tuohan työ myös valtavasti merkitystä, sosiaalisia suhteita ja mahdollisuuden toteuttaa itseään.
Wannadossa työntekijöiden on mahdollista joustavasti vaikuttaa työmääräänsä, ja teemme paljon etätöitä. Osa porukastamme tekee hommia oman yrityksen kautta. Meillä on siis mahdollista olla merkitystä ja sopivaa työtahtia hakeva downgreidaaja. Toisaalta on mahdollista myös tähdätä kovaan kehittymiseen.
Puhutaanpa downshiftauksesta tai -greidauksesta, molemmat ajatusmaailmat ovat yleisiä nuorten joukossa. Perinteinen työn merkitys menee – noh, alaspäin. Tulevaisuudessa työnantajien tulee löytää uusia tapoja motivoida alaisiaan palkan ja tittelien sijaan.
- SuperAssari Veera
--------------------------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 20 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerityöhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssarit
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:29
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin