“Johtajan todennäköisesti tärkein kyky on empatia. Empatia on kyky asettaa itsesi toisen ihmisen tai ryhmän asemaan. Sinun ei tarvitse olla heidän kanssaan samaa mieltä tai olla heille myötämielinen. Mutta jos et pysty näkemään asioita toisen näkökulmasta ja tietämään, millaista hänen elämänsä on, on mahdotonta motivoida häntä tai neuvotella ja tehdä sopimuksia hänen kanssaan.”
Näin puhuu Helsingin Sanomien haastatelussa Yhdysvaltain kenraali Stanley McChrystal, joka pyörittää nykyisin seitsemättä vuotta yritysjohtamisen konsulttiyritystä. Sen asiakkaita ovat erityisesti yritysten hallitukset. Hän toimii myös opettajana Yalen yliopistossa. McChrystal vieraili hiljattain Suomessa esittelemässä suomalaisille yritysjohtajille samoja johtajuusoppeja, joilla hän kaitsii amerikkalaisia.
Johtajan tulee luoda alaisilleen mahdollisuus menestykseen
McChrystalin johtamismetodeissa korostuvat verkostomaisesti toimivat organisaatiot, joiden osaset pyrkivät työskentelemään niin vapaasti ja itsenäisesti kuin mahdollista. Samalla osasien tulee kommunikoida keskenään niin paljon kuin suinkin. McChrystalilla itsellään on rutkasti kokemusta sekä johtamisesta, että johtamisen uudistamisesta. Tämä neljän tähden kenraali ja Yhdysvaltain Afganistanin-joukkojen sekä Irakin-erikoisoperaatioiden entinen komentaja pisti tuulemaan, ja uudisti Yhdysvaltain erikoisoperaatioiden toimintakulttuurin menestyksekkäästi Irakin sekasorrossa vuosina 2003-2008. Kiitos hänen, erikoisoperaatioiden sisäinen toimintakulttuuri on nykyisin avoimempi ja vähemmän hierarkisempi.
McChrystal lähti liikkeelle siitä, että toisin kuin vanhan ajan johtaja, hänen roolinsa olisi toimia “puutarhurina” ja pyrkiä huolehtimaan siitä, että hän pystyy luomaan joukoilleen menestyksen mahdollistavan ympäristön - aivan, kuten puutarhuri luo kasveilleen menestyksellisen ympäristön kasvien tarpeiden mukaisesti. Tässä onnistuakseen johtajan täytyy olla empaattinen ja huolehtia siitä, että kun organisaatio kasvaa, yhteenkuuluvuuden tunne työntekijöiden ja yrityksen välillä ei heikkene.
McChrystal itse lisäsi yhteenkuluvuuden tunnetta omissa joukoissaan jalkauttamalla sotilaita vaihto-ohjelmassa eri tiimeihin; jokaisen piti tuntea joku jostain toisesta tiimistä. Viestejä tiimien välillä tuli jakaa avoimesti - niin avoimesti, että viestijä joutui välistä pohtimaan onko se enää laillista. Välttääkseen informaatiotulvaa McChrystal hajautti informaation neljään eri tasoon ykköstason yleisestä informaatiosta nelostason erittäin yksityiskohtaiseen, mekaaniseen informaatioon. Jokaisen tiimistä piti olla tietoinen ykköstason perusinformaatiosta, siitä syvemmälle alaiset saivat mennä kukin tarpeensa ja mielenkiinnonsa mukaan.
Älykäs autonomia
Toinen tärkeä arvo johtamisessa McChrystalin oppien mukaan on päätöksenteon hajauttaminen hierarkiassa mahdollisimman alhaiselle tasolle. “Älykäs autonomia” oli alaisten toteutettavissa, samalla kun johtaja itse piti puutarhurin lailla yllä organisaationsa rakenteen ja kulttuurin hoitoa. McChrystal muistuttaa kuitenkin, ettei kukaan johtaja voi tietää sitä millaisia päätöksiä ja miten hyvin - tai huonosti - alaiset osaavat tehdä. Se selviää vain kokeilemalla; antamalla alaisille vapauden tehdä päätöksiä. Päästettävä irti johtajalle tyypillisestä päsmäröinnistä ja osoittelusta.
Virheen tullessa vastaan hyvä johtaja ei McChrystalin mukaan pillastu, vaan ottaa selvää johtuuko alaisen tekemä virhe siitä, ettei hän ole tarpeeksi kokenut - jolloin alaista koulutetaan lisää - vai siitä, että alaisella ei ole kykyä tehdä oikeita päätöksiä. Hyvä johtaja tietää myös, milloin jollekulle on parempi näyttää tie ulos organisaatiosta ja ottaa tilalle joku sopivampi; puutarhurivertauksessa kyseessä olisi rikkakasvien kitkeminen ja hyötykasvien istuttaminen. Virheitä ei kuitenkaan McChrystalin sanoin kannata pelätä, vaan jopa kannustaa alaisille niihin. Virheistä oppivat kaikki.
Lisää Stanley Chrystalin opeista voi lukea hänen kirjastaan Team of Teams.
- SuperAssari Maarit
-------------------------------------------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 20 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerityöhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssarit