Alkaa olla keskikesä ja puoli Suomea on lomilla. Laiturinnokassa saa henkistä ja fyysistä etäisyyttä päivittäiseen työn tohinaan. Kun kroppa ja mieli rauhoittuvat, voi samalla tehdä hiukan vuosittaista tilinpäätöstä itselleen: onko vanha työni semmoinen, joka edelleen tyydyttää minua? Menenkö useimpina päivinä tyytyväisenä töihin? Teenkö unelmahommaani?
Ota ihmeessä hyöty loman antamasta pohdiskeluajasta, ja tarkastele kerrankin työtäsi kriittisesti pitemmältä etäisyydeltä. Jos on aihetta muutokselle, on aika reilusti haaveilla, ja koostaa resepti omalle unelmahommalle.
Ehkä olet aina miettinyt, että lastentarhanopettajan, kirjanpitäjän tai vaatekauppiaan ammatti voisi olla kiinnostava. Ei kannata kuitenkaan rynnätä toteuttamaan ammatinvaihdosta ilman huolellista harkintaa. Mieti, mitkä ominaisuudet haaveammatissa sinua kiehtovat.
Hanne Valtari on haastatellut hänen ja Satu Rämön kirjoittamassa oppaassa Unelmahommissa – tee itsellesi työ siitä mistä pidät muutosvalmentaja Maaretta Tukiaista. Tukiainen neuvoo, miten omia urahaaveitaan voi lähteä tarkastelemaan.
Otetaan esimerkiksi vaikkapa kukkakauppiaan ammatti. Haluatko todella olla avaamassa oman putiikin ovea joka päivä, vai onko kiehtovinta kauniiden kukka-asetelmien tekeminen? Onko tämän haaveen toteuttamiseen muita väyliä? Kukkien kanssa voi olla tekemisissä myös puutarhurina kädet mullassa. Tai jos olet esteetikko, joka rakastaa kukkien kauneutta, mitä jos ennemmin keskittyisit kukkien valokuvaamiseen? Tärkeää on siis eritellä mielikuvasi kiinnostavan ammatin ominaisuuksista, ja niiden pohjalta päätyä mahdollisimman oikeaan lopputulokseen.
Samaisessa oppaassa on myös esimerkki epäonnistuneesta ammatinvaihdoksesta. Eräs työntekijä oli kyllästynyt stressaavaan toimistotyöhönsä. Hän halusi tavata ihmisiä, olla vapaa aikatauluista ja tehdä asioita käsillä kiireettä. Hän päätyi perustamaan oman kahvilan – perustuen enemmän mielikuviin siitä, millaista on olla kahvilan asiakas. Tottahan toki kahvilan asiakkaana on rentoa: aikaa on paljon, nauru raikaa keskusteluissa ystävien kanssa, on helppo nauttia herkkujen mauista ja ympäristön kauniista sisustuksesta. Sen sijaan kahvilan omistajan työ on totista työtä. Paikalla pitää olla aina, kun kahvila on auki, asiakkaita täytyy olla paljon riittävän tulovirran kasaamiseksi ja huolta voi tulla niin reistailevista laitteista kuin epävarmoista toimituksista.
Unelmatyöhön saattaa kohdistua myös odotuksia, jotka voi toteuttaa muilla elämäntapaan liittyvillä ratkaisuilla. Jos haluaisit luonnonläheisemmän työn, voitkin vaihtaa kerrostaloasuntosi paikkaan, jossa sinulla on oma piha – ja työ voi edelleen olla tiiviisti sidottu läppäriin. Voit ratkaista asian myös vaikkapa alkamalla harrastaa geokätköilyä tai lintubongausta, jotka takuuvarmasti vievät sinut vihreyden ja vehreyden pariin.
Muista – jos unelmointi sanana tuntuu sinulle liian ällömakealta pinkiltä hattaralta, niin voit mieltää asian tavoitteiden toteutumisena tai itseä tyydyttävän tilanteen saavuttamisena. Joka tapauksessa jo riittää ajatus siitä, että työn kuuluukin olla työlästä ja rasittavaa. Työ on niin iso osa arkea, että se saa olla kivaa. Nostetaan katse sinisellä taivaalla hippaa leikkiviin pilviin ja unelmoidaan!
- SuperAssari Veera
------------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 20 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerityöhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssarit