Bus Burger Lahdessa vanhan Vierumäen tien varrella ei ole mikään normaali ravintola. Vanhan huoltoaseman seinästä on peruutettu läpi amerikkalainen, keltainen koulubussi, joka on liitetty saumattomasti rakennukseen. Pihassa Party Busin virkaa hoitaa toinen samanlainen varustettuna tanssilattialla ja karaokevehkeillä.
“Avattiin 2013 ja tajuttiin heti, että tämä on liian pieni. Lähdettiin jenkkeihin ideointimatkalle, mistä löytyi nämä keltaiset koulubussit. Ostettiin ne saman tien ja ajateltiin, että bussi olisi kiva saada ravintolan jatkoksi ajattelematta sen enempää byrokratiaa”, Bus Burgerin yrittäjä Eeva Laajoki sanoo.
“Kukaan ei oo tehnyt bussista aiemmin ravintolaa Suomessa, joten se oli aika haasteellista. Aikaa kului ja rahaa kului, mutta lopputulos on hyvä.”
Bus Burger on mukana SYÖ!-viikoilla kolmella annoksella. Burrito saa väliinsä pulled chickenia ja kyytipojaksi juoman, burger on klassinen ja tuhti annos maalaisranskalaisilla ja juomalla, kun taas kasvisvaihtoehtona toimii halloumi-burgerateria.
Kasvisruokabuumi on tullut jäädäkseen - myös tänne Lahteen. Jos kaipaa jatkoa vasta päättyneelle Vegaanihaasteelle tai haluaa muuten vain testata uusia herkullisia makuja, kannattaa hypätä mukaan kasvavaan kasvisruokatrendiin ja poimia listalta SYÖ!-vegeannokset!
Kun eettisyys, ekologisuus ja terveellisyys kiinnostavat yhä suurempaa osaa ihmisistä, valikoituu sen seurauksena lautaselle yhä useammin kasvisruokaa. Samaan aikaan, kun vegaanituotteista on tullut kauppojen myyntihittejä, myös ravintoloissa on alettu huomioimaan kasvisruuan lisääntynyt kysyntä. Maukasta kasvisruokaa saa jo lähes jokaisesta lahtelaisravintolasta ja myös vegaaneille löytyy vaihtoehtoja.
Kasvisruuan ystävä tietää jo entuudestaan suunnistaa Fafa’siin. Fafa’s on tuttu ja mieleinen paikka myös sekasyöjäksi tunnustautuvalle Matti Siukkolalle, joka valitsi tällä kertaa SYÖ!-listalta gluteenittoman hummus-munakoiso pitan, jossa on falafeleja, hummusta, matbuhaa, munakoisoa, tomaattia, kurkkua, kaalia, suolakurkkua, jäävuorisalaattia, tahinia ja persiljaa. SYÖ!-tarjoukseen kuuluu lisäksi Fentiman’s-juoma.
”Vegaaniruuan kysyntä on selvästi lisääntynyt”, kertoo Fresno American Dinerin tarjoilija Hanna Vartiainen.
”Olimme mukana vegaanihaasteessa ja meillä oli tammikuun ajan erillinen vegaaniruokalista. Myös SYÖ!-kampanjan kasvisannoksen saa pyydettäessä vegaanisena”, Vartiainen vinkkaa.
Fresnon SYÖ!-kasvisannos Fresno Vege & Chips sisältää juurespihvin, remouladea, olutpaneroituja sipulirenkaita, ranskalaisia sekä coleslaw-salaattia.
”Meillä on huomioitu hyvin erityisruokavaliot. Hampurilaiset saa gluteenittomina ja SYÖ!-viikoilla, kuten muulloinkin, löytyy myös vegaaninen vaihtoehto.”, BusBurgerin yrittäjä Eeva Laajoki sanoo.
Hello! American Dinerissä saa SYÖ!-kampanjahintaan minkä tahansa Hello! Mealin. Ateriaan kuuluu hampurilainen listalta, ranskalaiset sekä tölkki Pepsiä / Pepsi Maxia. Kasvissyöjälle tarjolla on Las vege -burger, jossa on maukas briossisämpylä, sweet chili tofua, rucola-jäävuorisalaattia, mehukasta tomaattia, tuoretta punasipulia, Hello! -chilimajoneesia sekä sweet chili -kastiketta, kuivattua sipulia, tuoretta avokadoa. Annoksen saa pyydettäessä gluteenittomana ja vegaanisena.
Lisääntynyt kasvisruokamenekki näkyy myös Hello!:ssa: ”Vegaanista menee paljon!”, toteaa Hello!:ssa työskentelevä Anni-Roosa Leppänen.
Nyt jos koskaan kannattaa valita vege ja suunnata SYÖmään!
Lahden laitamilla, noin kymmenen kilometrin matkan päästä keskustasta, sijaitsee erittäin kiinnostava mesta. Bus Burger on vanhan huoltoaseman pihaan rakennettu diner-kokonaisuus, joka saa upean ulkomuotonsa jenkkityylisistä koulubusseista, joita pihaan on parkkeerattu. Yksi busseista näyttää siltä, kuin se olisi peruutettu seinästä läpi. Sisältä selviää, että kyse on saumattomasta liitoksesta, joka yhdistää vanhan huoltsikkarakennuksen bussin perään.
“Muutama vuosi sitten tiesimme, että pitää laajentaa, mutta mietimme miten. Ajattelimme, että se ei voi olla talo, vaan sen pitää olla jotain erilaista. Kävimme Louisianasta hakemassa bussin ja tuotiin se tänne”, Bus Burgerin Ismo Siitonen kertoo.
Bussin roudaaminen jenkeistä ei ole mahdotonta, mutta ei ihan helppoakaan. Bussin ostaminen on helppoa ja suhteellisen halpaa, mutta kulut ja haasteet kasvavat, kun autoa tuodaan Suomeen.
“Auto itsessään ei maksa paljon, mutta se ei ole konttitavaraa, joten se pitää tuoda rahtilaivan kannella ja se voi maksaa kaksi-kolme kertaa enemmän kuin itse auto. Rakentaminen täällä maksaa omansa”, Siitonen kuvailee.
“Eihän siinä tarvita kuin kylmää päätä mennä paikalle, ostaa auto ja hoitaa paperityöt. Saattaa tuntua helpolta, mutta loppujen lopuksi siinä on tekemistä, että sen saa tänne ja verot on maksettuna.”
Talon ja bussin yhdistäminen osoittautui myös haasteelliseksi operaatioksi rakennuslupien luvatussa maassa.
“Tuotiin auto tänne ja vasta sitten mietittiin, onko se mahdollista ja miten se tehdään. Miksei vaan peruutettaisi seinästä läpi ja se ois siinä? Se ei mennyt ihan niin ja vasta kolmannet lupapiirrustukset menivät läpi.”
“Koskaan ei ole liitetty autoa taloon, joten tää oli haaste virkailijoillekin. Kaikkia hymyilytti, että kyllähän näitä kylähulluja riittää.”
Ensimmäisen bussin saapumisesta on nyt nelisen vuotta. Aiemmin paikka toimi Pikakievari-nimellä, sillä samoilla omistajilla, Siitosella ja Eeva Laajoella, on Lahdessa myös Kievari, jonka tunnettuudella ratsastettiin alun markkinoinnissa. Sitten syntyi idea jenkkityylisestä dinerista. Sitten idea busseista.
Sen jälkeen paikka on markkinoinut pitkälti itsensä ulkomuodollaan. Kolmen keltaisen bussin kombo pihassa, puolikas jenkkirauta naamallaan ojassa ja toinen nostettuna vanhojen bensamittareiden päälle, muodostaa näyttävän pihapiirin, joka varmasti herättää ohikulkijoiden huomion. Näin kävi esimerkiksi Lahden MM-kisojen aikaan, kun ulkomaiset urheilijat kulkivat ohittavaa tietä Vierumäen urheiluopiston hotellille.
“Silloin 60-80 prosenttia oli ulkomaisia. Me ei oltu näkyvissä markkinoinnissa, joten se meni ihan puskaradion kautta.”
Kymmenen kilometrin matka keskustasta keskelle syrjäisää peltomaisemaa saattaa tuntua pitkältä, mutta sopii itse asiassa erinomaisesti lahtelaiseen cruising-kulttuuriin.
“Tästä on tullut juttu, mikä pitää nähdä”, kertoo Siitonen, jonka mukaan kesäiltaisin burgerpaikan pihassa näkee upeita tuunattuja autoja.
Irrallaan huoltoasemarakennuksesta, bensakatoksen alla lepäilee Party Bus. Se on ajokuntoinen, mutta tällä hetkellä ei rekisterissä. Ideana on, että porukat voivat vuokrata sen yksityistilaisuutta varten ja sisältä löytyy bilebussin tarvittavat herkut.
“Jos tulee isompi ryhmä, ne voivat vuokrata ton Party Busin. Siellä on äänentoisto- ja karaokelaitteet, tanssitangot ja baari. Se ei ole ruokabussi, vaan bilebussi.”
“Se on mahdollista tilata vaikka kotiin lisätilaksi. Viimeksi se on ollut Lahdessa torilla Automessuilla. Vaikka se on täysin ajettava, asiakkaalle tulisi vaikeaksi ja kalliiksi, kun pitäisi olla ammattikuski, turvavyöt ja niin edelleen.”
Kolmas keltaisista pihaan parkkeeratuista busseista on hieman pienempi ja toimii kesäisin jäätelökahvilana.
Ruokalistalta Bus Burgerista löytyy totta kai burgereita, mutta myös muita Amerikkaan kallellaan olevia herkkuja, kuten ribsejä, rapusalaattia ja cheese cakea. SYÖ!-viikoilla Bus Burger tarjoilee full meat, chicken ja vegeburgeria.
Toivottavasti yhä useampi löytää tämän Päijät-Hämeen helmen. Ainakin ohikulkijat pysähtyvät mielellään, vaikka sattumalta.
“Kerran kolme tyttöä oli tullut Vierumäeltä Lahtea kohti ja heiltä oli puhjennut rengas. Hinuri oli tullut paikalle ja hinurimies oli sanonut, että hän vie tytöt burgermestaan ja tulee hakemaan, kun auto on korjattu. Likat oli ihmeissään, että mikä burgermesta täällä metsässä muka on? Ne tuli kassalle ja sanoi, että ihan mieletön paikka, mikä tää keidas on?”
“Ne oli niin kuin ihmiset yleensä tänne tullessaan, vähän sekaisin.”