Nykytaiteen museon sivussa tarjoillaan korkealaatuista ruokaa.
Kiasman näyttävä aulatila kätkee kulmaansa kahvilaksi naamioituneen ravintolan, joka yllättää uuden kävijän täysin. Kyse on nimestä huolimatta nimenomaan ruokaravintolasta, jossa on vieläpä hämmästyttävän hyvä hinta-laatusuhde: annokset eivät kampanjan ulkopuolellakaan maksa kahtakymppiä enempää. Paikallisiin ja luonnonmukaisiin raaka-aineisiin painottuva espanjalaishenkinen à la carte menu on keittiömestari Mari Hyyrysen käsialaa.
Pienenpuoleinen tila moninkertaistuu kesäisin ravintolan 120 paikkaiselle terassille. SYÖ-kampanjan lisäksi ravintola tarjoilee juotavaa kesähinnoin – kaupungin paraatipaikalla kelpaa siemailla vaikkapa lasillinen luomuviiniä. Lasillisen ääressä voi myös yrittää bongailla tuttuja kasvoja, sillä niin Kiasma Cafén kuin kampanjan toisen ensikertalaisen Tablo Ateneumin takana on ravintolayritys Capital Catering, jonka tunnetuimpia omistajia ovat Mika ja Aki Kaurismäki.
Aukioloaikojen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä ihan joka ilta ei pöytiä kateta. Kiasma Café noudattaa museon aukioloaikoja kun taas Tablo Ateneumin keittiö suljetaan arkisin klo 15 ja viikonloppuisin klo 16. SYÖ-kampanjan tarjoukset ovat tosin molemmissa ravintoloissa muusta kampanjasta poiketen voimassa myös lounasaikaan.
Aukioloajat:
ti 10–17
ke–pe 10–20.30
la 10–18
su 10–17
ma suljettu
Kampanja-annokset:
Oliivi-tomaattiravioleja ja vuohenjuustoa (VL): ravioleja, pehmeää vuohenjuustoa, rucolaa ja aurinkokuivattua tomaattia.
Lohikeitto (VL): perinteinen keitto lohesta ja kylmäsavulohesta. Saatavana kermaisella tai kirkkaalla liemellä.
Lämmin parsasalaatti (L): vihreää parsaa, Jamón-kinkkua, Manchego-juustoa, marinoituja kasviksia ja krutonkeja.
Saatavana myös gluteenittomana ja kasvisvaihtoehtona.
Pieni japanilainen ravintola on raikas ja viehättävä.
Eteläesplanadilla sijaitseva Kita on tyylikäs japanilainen ravintola, jossa aasialainen tunnelma on toteutettu modernilla tavalla. Kita keskittyy erityisesti sushiin, mutta valikoimaan kuuluu myös muita aasialaisia makuja. Japani ja Suomi jakavat ruokafilosofiassaan paljon samaa: puhtaus, tuoreus ja yksinkertaiset raaka-aineet ovat kaiken A ja O, eikä Kita ole tässä poikkeus.
SYÖ-viikoilla Kita tarjoilee 12 kappaleen setin sushia tai kasvissushia. Usein seurueessa on myös joku jolle sushi ei maistu ja kampanja-annoksiin kuuluukin myös Tori Karaage -kanaa. Kita on ollut mukana kampanjassa ennenkin, mutta tällä kertaa ravintola on harpannut vielä askeleen eteenpäin. Anniskeluoikeudet mahdollistavat sen, että kampanja-annosten rinnalle voi tilata mm. aasialaisia oluita sekä sakea. Aiemmasta poiketen ravintola on nyt myös sunnuntaisin auki.
Viehättävään ravintolaan jää mielellään syömään, mutta toisaalta keskeisellä sijainti tarjoaa myös muita mahdollisuuksia. Kauppatorin kulmalla sijaitsevasta ravintolasta nappaa helposti tyylikkäät eväät vaikka päiväretkelle Suomenlinnaan.
Aukioloajat:
Ma – Pe 11:00 – 21:00
La 12:00 – 21:00
Su 12:00 – 21:00
Kampanja-annokset:
Sushilajitelma, 12 kpl: nigiri (2 x lohi, 2 x grillattu lohi, 1 x ebi, 1 x surimi, 1 x gunkan, 1 x unagi) ja maki (2 x lohi, 2 x avocado).
Kasvissushilajitelma, 12 kpl: nigiri (2 x avocado, 2 x tofu, 2 x sokeriherne, 2 x wakame gunkan ja maki (2 x avocado, 2 x kurkku).
Tori Karaage: uppopaistettua kanaa chilimajoneesilla.
Se on taas se aika vuodesta kun kukat kukkivat, perhoset lentävät ja kaupungin herkullisin kampanja rantautuu ravintoloihin. Mukana on vanhojen ja hyväksi todettujen SYÖ-ravintoloiden lisäksi ennätysmäärä SYÖ-ensikertalaisia, jotka odottavat h-hetkeä jo jännityksellä. Kaipaatko jotain freesiä? Tässä ois kuulkaa nyt sitä uutta ja tuoretta.
Hotelliravintoloissa on aina vähän mystinen tunnelma. Ilmassa on samanlainen menemisen fiilis kuin lentokentällä ja tuntuu siltä, että tiskillä viskilasin kanssa notkuva aurinkolasipäinen henkilö voisi olla vaikka James Bond. Tyylikkyydestään huolimatta Central Park tarjoilee kuitenkin mutkatonta ja herkullista ruokaa, joka kypsennetään talon omassa laavakivigrillissä. Erityisesti ravintola ilahduttaa SYÖ-kävijöitä Haagassa.
SYÖ-annokset:
Grillattua kananpojan rintaa, maissipyreetä ja reggae reggae -kastiketta
All time favourite-burger = Lemppari: pekoniburgeri us-beef-pihvillä, mango-chilimajoneesilla, maalaisranskalaisilla, coleslaw ja salaattia.
Grillattua tofua kasvispedillä ja pähkinäkastikkeella.
Jos et ole koskaan käynyt Kiasma Caféssa, saatat kuvitella sen olevan pieni ja vaatimaton cafeteria taidemuseon nurkassa. Kiasma Café à la carte listoineen ja upeine terasseineen on kuitenkin kaikkea muuta! SYÖ-viikkojen todellinen yllättäjä laukkaa kampanjaan mustan hevosen ottein tyylikkäillä annoksilla: ravioleja, kylmäsavulohta, parsaa, anyone?
SYÖ-annokset:
Oliivi-tomaattiravioleja ja vuohenjuustoa (VL): Ravioleja, pehmeää vuohenjuustoa, rucolaa ja aurinkokuivattua tomaattia.
Lohikeitto (VL): Perinteinen keitto lohesta ja kylmäsavulohesta. Saatavissa kermaisella tai kirkkaalla liemellä.
Lämmin parsasalaatti (L): Vihreää parsaa, Jamón-kinkkua, Manchego-juustoa, marinoituja kasviksia ja krutonkeja.
Saatavilla myös kasvis- ja gluteenitonvaihtoehto.
Mannerheimintiellä aukesi viime joulukuussa sushiravintola, joka tarjoilee hyvää perussushia ja kiinnostavia erikoisuuksia. Onko esimerkiksi juustomaki tuttu? Siisti uusi ravintola taitaa estetiikan ja onkin tunnettu värikkäistä buffeteistaan. SYÖ-viikoilla tarjolla on kolme erilaista sushi-settiä.
SYÖ-tiimi tuli siihen tulokseen, että jos ravintolan nimi on Papa Albert, sitä ei ole mahdollista lausua muuten kuin mamma mia! -henkisesti huudahtaen ja käsiään italialaisittain heilauttaen. Papan tunnelma onkin hauskan letkeä ja pizzat tituleerattu kaupungin parhaiksi. Uskoisikohan tuota? Se ei selviä kuin kokeilemalla.
SYÖ-annokset:
Pizza Mozzarella e pesto: Pestoa, mozzarellaa, tomaattia, oliivia, mustapippuria.
Pizza Diavola: Salamia, paahdettua paprikaa, mozzarellaa.
Papa’s Burger: 200 g home made pihvi, cheddarjuustoa, rucolamajoneesia, tomaattia, sipulia sekä ranskalaisia tai bataattiranskalaisia.
Sushin ystäviä todella hemmotellaan SYÖ-viikoilla. Upeissa puitteissa Café Jugendin yhteydessä sijaitseva Jugend Sushi tarjoaa kiinnostavan sekoituksen laadukasta sushia. Erikoisuuksista innostuvan must-valinta on Finland on a plate, josta löytyy mm. poromousse uramaki. Mitähän japanilaiset tuumaisivat tästä?
Viime kampanjassa debyyttinsä tehnyt Nepalilainen Ravintola Diyalo meni ja uudistui. Nykyisin Bihanina tunnetun ravintolan listat ovat täysin uudet, mutta tutut klassiset nepalilaismaut ovat jääneet. Ainakin entisellä nimellään ravintola niitti suurta suosiota ravintola-arvostelusivustoilla ja kehuja on kertynyt niin ruuasta kuin palvelustakin. Jatkaako Bihani samaa linjaa?