Ravintola Lokki on uniikki, puusta rakennettu ravintola, joka edustaa Lahdessa Vesijärven rannalla. Buffet-ruokailun lisäksi listalta on myös tilattavissa à la carte -annoksia.
Paikka taipuu moneen, sillä iso terassi mahdollistaa ihanan kesäillan vieton ja talvisin taas järven jäällä on luistelu mahdollista. Lokki on tilattavissa erilaisiin juhliin ja kokouksiin.
Yrittäjä Marko Leinonen kertoo Lokin makumaailman pohjaavan perinteiseen suomalaiseen ruokaan. Buffet on tavallisesti ykköstuote, joten Syö-viikoilla keskitytään à la carte -annoksiin.
“Meillä päivittäin käyvä ruokailija syö buffet-ruokaa. Syö-viikoilla haluamme tuoda meidän à la carte -annoksia esille. Helposti ihmiset sitten tulevatkin kokeilemaan niitä,” Leinonen sanoo.
Duunarit sekä eläkeläiset kansoittavat Lokkia varsinkin lounasaikaan. Syö-viikot muuttavat Lokin asiakaskunnan profiilia merkittävästi, kun uudet asiakkaat tulevat maistelemaan Lokin annoksia.
“Meidän kymppiannokset ovat falafelpyörykät bataattiranskalaisten kanssa kasvisannoksena sekä voissa paistetut muikut muusin kanssa”, Leinonen kertoo.
Tämä jenkkityylinen diner ei jätä ketään kylmäksi. Rento ilmapiiri ja herkulliset burgerit siivittävät miellyttävää ruokailuhetkeä. Erikoisuutena ravintolasta löytyy aito jenkkibussi!
Savontieltä löytyy alkuperäinen Bus Burger. Ruoka on taattua tavaraa: jättiburgereita mehevillä pihveillä ja itsetehdyillä kastikkeilla. Myös jäätelö on ravintolan omaa.
Pikkunälkään tai miksei isompaankin tarjoaa ratkaisun Alex & Food Café. Lounaalla kahvila kattaa runsaan salaattipöydän ja lisäksi saatavilla on lämmin lounasruoka. Iltaisin à la carte -listalta voi valita esimerkiksi dippikoreja, pannupizzaa, leikkeitä ja lohta.
Vuonna 2011 perustettu Fafa’s on laajentunut ympäri suomen. Herkullista Lähi-idän tyylistä pikaruokaa tarjoileva Fafa’s vaikuttaa Lahden ytimessä. Nauti falafelit, pitaleivät ja salaatit täällä!
Amerikan makumatkalle pääsee Fresnossa. Tässä rauhallisessa seurusteluravintolassa listalta voi valikoida niin maukkaat grilliruoat, tuhdit burgerit kuin raikkaat salaatitkin.
Jo 80-luvulta asti toimineet Manhattan Steak Houset ovat tunnettuja mehukkaista pihveistään ja edullisista hinnoistaan. Kymppiviikoilla lohkeaa lehtipihvi kampanjahintaan!
Pikku Makalun omistajilla on kymmenen vuoden kokemus autenttisen nepalilaisen ruoan tarjoamisesta. Ruokalista on runsas, joten valinnanvaraa löytyy curryista tandooriruokiin.
Sagunissa aidot suomalaiset raaka-aineet valmistuvat suussa sulaviksi nepalilaisannoksiksi. Kokit ova työskennelleet ympäri maailmaa, joten listalta löytyy aika ajoin myös thaimaalaisia ja japanilaisiakin vivahteita.
Mikäli tuliset tai maukkaat siivet ovat juttusi, suuntaa Siipiravintolaan! Runsaat siipiannokset saavat veden herahtamaan kielelle muiden sormiruokien kera.
Lahden Vuorikadulla nepalilaisessa ravintola Sagunissa on vastassa sympaattinen keittiömestari Pandey Dhanpati. Kohtelias ja hymyileväinen kaveri kertoo Sagunin luottavan tuoreisiin ja terveellisiin raaka-aineisiin ravintolassa, jonka ykkösjuttu on curry.
“Mietimme aina tuoreita raaka-aineita ja terveellistä kokonaisuutta.”
Toimittaja tuntee olonsa tervetulleeksi viimeistään siinä vaiheessa, kun pääsee jakamaan herkkuja notkuvan pöydän yhdessä Dhanpatin japanilaisten tuttavien, parin lahtelaisen mainosmiehen ja ravintolan väen kanssa.
Pöytään kannetaan monenlaisia herkkuja, osa listalta, osa sen ulkopuolelta. Muun muassa japanilaista currya herkullisella rapeaksi leivitetyllä kanalla, hiiligrillattua kanaa ja lammaskebabia erilaisilla kastikkeilla sekä SYÖ!-viikkojen annoksiin kuuluvat butter chicken, lammas kofta chilillä sekä malai kofta tuorejuustopyöryköillä.
Lahden SYÖ!-kampanjassa mukana olevista ravintoloista osa on nostanut kampanjatarjouksiksi ravintolan kestosuosikkiannoksia ja osa taas on päätynyt koostamaan varta vasten kokonaan uudet SYÖ!-annokset.
”Olemme valinneet jokaisesta listamme kategoriasta yhden vaihtoehdon mukaan SYÖ!-kampanjaan”, valaisee Amarillon ravintolapäällikkö Anne Joenkoski valintaprosessia ja jatkaa:
”Näin kampanja-annoksista löytyy monipuolisesti vaihtoehtoja kaikkien tarpeisiin.”
Ravintolassa ruokaillut Sami Seppänen löysi itselleen sopivan vaihtoehdon Chicken caesar burgerista, joka sisältää broileria, pico de gallo -tomaattisalsaa, caesar-salaattia, paahdettua sipulia, juustolastuja ja sipulirenkaita sekä lisäksi ranskalaisia perunoita. Myös Ilmari Katajisto ja Tiia Loikala ovat tyytyväisiä Amarillon kampanja-annoksiin.
”Netistä katsottiin SYÖ!-kampanjan valikoima ja tehtiin valinta sen mukaan”, Katajisto kertoo.
Samaa taktiikkaa käyttäen Sari Sinisalmi, Henna Koskela ja Ella Maisonlahti päätyivät heille aiemmin tuntemattomaan nepalilaiseen ravintolaan Pikku Makaluun Vapaudenkadulle.
”Jotkut sanovat, ettei tämä kampanja nyt niin suurta alennusta tuo, mutta esimerkiksi annos, jonka aion tilata, maksaa normaalisti viisitoista euroa. Että kyllä se vitonen on mielestäni aika iso alennus”, Koskela laskeskelee.
”Tässä voi nyt testata uutta paikkaa halvalla”, naurahtaa Maisonlahti. Hän on osallistunut kampanjaan aiemmin Tampereella.
BusBurgerissa halutaan tarjota kampanjan ajan jotakin uutta ja erilaista, joten kaikki SYÖ!-annokset ovat uusia, varta vasten kampanjaa varten koostettuja. Hello!:ssa taas luotetaan laajaan valikoimaan, sillä kampanjahintaan saa Hello! Mealin, johon kuuluu valinnan mukaan mikä tahansa listan burgereista.
”Kampanja on meille tuttu Helsingistä, kun sieltä päin ollaan. Huomasin vasta täällä sisällä 10 euron annokset.”, toteaa mieleisensä kampanja-annoksen tilannut Frans Pitkäjärvi.
Siis ei muuta kuin namaste - eli tervetuloa testaamaan uusia makuja ja paikkoja tai nauttimaan vanhoista tutuista ja hyviksi havaituista ravintolaelämyksistä SYÖ!-viikoille!
Kasvisruokabuumi on tullut jäädäkseen - myös tänne Lahteen. Jos kaipaa jatkoa vasta päättyneelle Vegaanihaasteelle tai haluaa muuten vain testata uusia herkullisia makuja, kannattaa hypätä mukaan kasvavaan kasvisruokatrendiin ja poimia listalta SYÖ!-vegeannokset!
Kun eettisyys, ekologisuus ja terveellisyys kiinnostavat yhä suurempaa osaa ihmisistä, valikoituu sen seurauksena lautaselle yhä useammin kasvisruokaa. Samaan aikaan, kun vegaanituotteista on tullut kauppojen myyntihittejä, myös ravintoloissa on alettu huomioimaan kasvisruuan lisääntynyt kysyntä. Maukasta kasvisruokaa saa jo lähes jokaisesta lahtelaisravintolasta ja myös vegaaneille löytyy vaihtoehtoja.
Kasvisruuan ystävä tietää jo entuudestaan suunnistaa Fafa’siin. Fafa’s on tuttu ja mieleinen paikka myös sekasyöjäksi tunnustautuvalle Matti Siukkolalle, joka valitsi tällä kertaa SYÖ!-listalta gluteenittoman hummus-munakoiso pitan, jossa on falafeleja, hummusta, matbuhaa, munakoisoa, tomaattia, kurkkua, kaalia, suolakurkkua, jäävuorisalaattia, tahinia ja persiljaa. SYÖ!-tarjoukseen kuuluu lisäksi Fentiman’s-juoma.
”Vegaaniruuan kysyntä on selvästi lisääntynyt”, kertoo Fresno American Dinerin tarjoilija Hanna Vartiainen.
”Olimme mukana vegaanihaasteessa ja meillä oli tammikuun ajan erillinen vegaaniruokalista. Myös SYÖ!-kampanjan kasvisannoksen saa pyydettäessä vegaanisena”, Vartiainen vinkkaa.
Fresnon SYÖ!-kasvisannos Fresno Vege & Chips sisältää juurespihvin, remouladea, olutpaneroituja sipulirenkaita, ranskalaisia sekä coleslaw-salaattia.
”Meillä on huomioitu hyvin erityisruokavaliot. Hampurilaiset saa gluteenittomina ja SYÖ!-viikoilla, kuten muulloinkin, löytyy myös vegaaninen vaihtoehto.”, BusBurgerin yrittäjä Eeva Laajoki sanoo.
Hello! American Dinerissä saa SYÖ!-kampanjahintaan minkä tahansa Hello! Mealin. Ateriaan kuuluu hampurilainen listalta, ranskalaiset sekä tölkki Pepsiä / Pepsi Maxia. Kasvissyöjälle tarjolla on Las vege -burger, jossa on maukas briossisämpylä, sweet chili tofua, rucola-jäävuorisalaattia, mehukasta tomaattia, tuoretta punasipulia, Hello! -chilimajoneesia sekä sweet chili -kastiketta, kuivattua sipulia, tuoretta avokadoa. Annoksen saa pyydettäessä gluteenittomana ja vegaanisena.
Lisääntynyt kasvisruokamenekki näkyy myös Hello!:ssa: ”Vegaanista menee paljon!”, toteaa Hello!:ssa työskentelevä Anni-Roosa Leppänen.
Nyt jos koskaan kannattaa valita vege ja suunnata SYÖmään!
Vuoden ensimmäinen SYÖ!-kampanja starttasi perjantaina Lahdessa nyt jo kolmatta kertaa. Kampanjaa on järjestetty Helsingissä säännöllisesti jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan ja viime vuosina se on onneksi levinnyt myös kehäkolmosen ulkopuolelle: Turkuun, Tampereelle ja viime vuonna myös Lahteen.
Normaalia edullisempi hinta houkuttelee testaamaan uusia makuja ja paikkoja. Tämänkertaisilla SYÖ!-viikoilla on Lahdessa mukana yhdeksän ravintolaa - kaikki jo SYÖ!misen vanhoja tekijöitä.
Mukana olevissa lahtelaisravintoloissa odotukset ovat korkealla, sillä aiemmat kokemukset kamppiksesta ovat olleet hyviä.
”SYÖ!-viikot on ollut alusta asti toimiva kampanja. Se on tuonut uusia asiakkaita, mutta myös kanta-asiakkaamme ovat hyödyntäneet tarjouksia ahkerasti.”, kertoo Fresno American Dinerin toimitusjohtaja Outi Mertamo ja jatkaa:
”Ravintolasta sanottiin, ettei minun kannata pariin päivään soitella, kun siellä on niin paljon varauksia ja siis kiireisiä hetkiä luvassa. Se sopii minulle oikein hyvin!”
Muista kampanjassa mukana olevista ravintoloista tulee tälle vahvistusta, kun niiden tarjoilijat huikkaavat ohi mennessään, etteivät nyt ehdi oikein jutella, koska on niin paljon asiakkaita - mutta että oikein hyvin siis menee!
SYÖ!-kampanja houkutteli heti lauantai-iltana jopa niin paljon väkeä liikkeelle, että ravintolaruuasta nauttimaan tulleet Ville Heiskanen, Tuomo Lehtinen ja Jonna Kumpulainen kävivät parissa SYÖ!-kampanjaravintolassa vain todetakseen, että ne ovat täynnä, kunnes päätyivät Fresnoon.
”Katottiin kohteet netistä ja siitä listasta sitten valittiin, mihin mennään”, kertoo Ville Heiskanen.
Nyt siis kaikki kipin kapin SYÖ!mään! Osallistu kampanjaan myös somessa #syö10 - voit voittaa ilmaisen aterian!
Lahdessa ravintolakenttä etenee harppauksin ja se, että 13 ravintolaa oli valmiina lähtemään heti ensimmäisille SYÖ!-viikoille, kertoo halusta opettaa kaupunkilaiset syömään ravintolassa yhä useammin. Ravintolan silmin kilpailu saattaa tuntua aluksi pelottavalta ajatukselta, mutta fakta on se, että ennen kuin kaupungista löytyy runsaasti kiinnostavia ravintoloita, eivät ihmiset halua niitä massoittain hyödyntää.
“Lähdimme SYÖ!-viikoille, koska haluamme nähdä, miten homma lähtee tässä kaupungissa liikkeelle. Hirveästi ei jännitä, sillä Amarillo on keskeinen paikka, meillä on paljon kampanjoita ja olemme aina kaikessa mukana”, kertoo ravintolapäällikkö Anne Joenkoski Lahden Amarillosta.
Keskustan ytimessä toimiva “Lahen Rillo” on monien muiden tavoin kärsinyt viimeisen vuoden aikana keskustan suuresta remontista, mutta nyt valoa näkyy rakennustyömaan tunnelin päässä, vaikka Aleksanterinkadun katukivetykset jouduttiinkin repimään auki huhtikuun alussa uudelleenasennusta varten.
“Tänne on tullut ihan valtavasti uusia ravintoloita, vaikka tuntuu, että niitä kuolee samalla tahdilla. Tilanne on haastava, mutta positiivinen pöhinä on olemassa. Aleksanterinkadun rempan suhteen kaikki yrittäjät odottavat, että vihdoinkin saataisiin Lahteen enemmän elämää”, Joenkoski sanoo.
Miten Amarillossa suhtaudutaan kovenevaan kilpailuun ravintolakentällä?
“Näen sen positiivisena asiana. Ihmiset oppivat käymään ravintoloissa ja ylipäätään palaavat keskustaan, joka on ollut useamman vuoden hiljainen.”
“Onneksi olemme kuuluneet niihin ravintoloihin, jotka ovat selviytyneet hyvin. Nyt Lahdessa on herännyt yhteishenki yrittäjien välillä, että kaikki yrittää yhdessä järjestää tapahtumia ja tehdä kaikkea mahdollista.”
Artesaanipizzakumous
H16-liveklubin kanssa samassa kiinteistössä toimiva Saha Pizza & Bar lähti mukaan SYÖ!-viikoille kuultuaan kampanjasta hyvää sisarravintolastaan Turusta. Ravintolan tarkoituksena on laadukkaiden artesaanipizzojen avulla laajentaa suomalaisten käsitystä pizzasta.
“Meillä on liikaa kinkku-ananas-aurajuusto-pizzaa tarjolla. Kaikki käyttää samoja raaka-aineita, eikä kukaan uskalla kokeilla mitään uutta. Pizzakäsitystä on vaikea muuttaa. Meillä on esimerkiksi Simeoni-pizza, missä on tuore viikuna, jonka nähdessään listalla asiakas säikähtää, vaikka eihän se täynnä ole sitä viikunaa”, Sahan Heidi Koskinen sanoo.
Koskinen toivoo ulkonasyömiskulttuurin leviävän Lahdessa.
“Viikonloput on hyviä. Ihmiset käy Lahdessa viikonloppuisin syömässä ulkona, se on ollut aina käytäntö tässä kaupungissa. Sitä kulttuuria pitäisi saada, että käydään viikollakin. Ravintolakenttään toivoisin enemmän yksityisiä ravintoloita ketjujen rinnalle.”
Nepalilaisia makuja
Ravintola Himnadi on yksi viidestä Lahden nepalilaisesta ravintolasta. Tiskin takana hääräävä Roel Oli törmäsi SYÖ!-viikkoihin jo Helsingissä työskennellessään.
“Olin muutamassa nepalilaisessa ravintolassa töissä ja huomasin, että kampanja toimii aika hyvin. Kun tulin Lahteen, tiedustelin heti muutamalta kaverilta, että onko täällä vastaavaa, mutta ei vielä ollut. Kun meitä kysyttiin mukaan, halusin heti lähteä ja katsoa, miten kaupunkilaiset suhtautuu tähän.”
Hän on varovaisen skeptinen lahtelaisten valmiuteen rynnätä joukolla ravintoloihin.
“Mun ymmärrys lahtelaisista on, että ne on vähän jäykkiä. Toivottavasti he lähtevät sieltä kotipihalta.”
“Mulla on aika hyvin asiakaskuntaa. Vaikka näin pienessä kaupungissa on viisi nepalilaista, meidän puolesta se ei ole mikään hätätilanne. Halusimme mukaan, jotta tänne tulisi niitä, jotka ei ole vielä uskaltautunut.”
“Pettymystä ei saa tulla”
Bus Burgerin Ismo Siitonen halusi ravintolan mukaan SYÖ!-viikoille, koska ei halua puuhastella vain omia juttuja.
“Lähdettiin mukaan, koska tää on valtakunnallinen kampanja. Me halutaan olla mukana tällaisessa yhteistoiminnassa. Me ollaan samalla viivalla kuin kaikki muutkin. Asiakas päättää, mitä haluaa, tai käy vaikka kaikissa.”
Uudet ravintolat ja sitä myötä koventuva kilpailu eivät Siitosta pelota.
“Olen sanonut koko ajan, että tervetuloa. Aina tarvitaan uusia vaihtoehtoja asiakkaalle, me kyllä pidämme pintamme, tasomme ja kiinnostavuutemme. Ravintoloita on tullut todella paljon lisää, ja mitä oon kuullut, niitä on tulossa lisää, joten kyllä siellä kaikkien pitää olla vähän varpaillaan, mitä tapahtuu.”
Siitosen mielestä on hyvä, että ravintolakentällä nähdään myös luonnollista poistumaa.
“Pettymystä ei saa tulla. Oon tosi tyytyväinen, että lähtee pois paikkoja, jotka ei toimi. Asiakas käyttäytyy hyvin paljon niin, että jos ensimmäinen mielikuva on huono, niin se ei mene uudestaan.”
Salpausselkä on ehkä hiljentynyt, mutta Lahti elää!
Lahti, tuo ihmeellinen kaupunki jossain Nelostien tuolla puolen, otti haasteen vastaan ja perjantaina Cityn legendaariset SYÖ!-viikot rantautuvat ensimmäistä kertaa Suomen Chicagoon. Ravintoloitsijat olivat innoissaan ajatuksesta kaupungin ravintolatarjontaa esiinnostavista kampanjaviikoista ja jo ensimmäisellä kerralla mukaan saatiin peräti 13 ravintolaa, jotka tarjoilevat herkkuja burgerista nepalilaiseen ja pizzasta pihveihin. Siitäs saitte Turku ja Tampere, Lahesta tullaan heti ensikertalaisena ohi!
Lahden SYÖ!-viikoilla on mukana monta kiinnostavaa mestaa, joissa on vaivanarvoista pyörähtää vaikka junalla päivämatkalla Helsingistä. Tarjolla on muun muassa jenkkityylisen bussin sisään rakennettu Bus Burger chicken, full meat ja vege burgereineen, wingsejä tarjoileva Siipiravintola, upeissa järvimaisemissa sijaitseva Ravintola Lokki Lokkiburgerin ja muikkuannoksen kanssa sekä aitassa maukkaita artesaanipizzoja vääntävä Saha Pizza&Bar. Kaikki tarjoukset löytyvät SYÖ! Lahti -sivulta.