Tampereen gastropubkulttuurin voi aistia keväisenä perjantai-iltana kaupungilla kävellessä. Kaupungin olueen ja pubiruokaan luottava ravintolakenttä näkyy vahvasti myös SYÖ!-viikoilla, missä mukaan on saatu useampi alan edustaja.
Yksi tamperelaisen ruokakulttuurin nousua edustava paikka on The Bull. SYÖ!-viikot avaavana perjantaina ravintola on täynnä ja keittiössä kiirettä riittää. Siihen on onneksi osattu varautua aiempien vuosien kokemusten perusteella.
“Heti, kun saamme ilmoituksen, että olemme mukana, pitää varata työvoimaa. Ei siinä hirveästi ainakaan keittiön pojat pääse vapaita pitämään”, sanoo The Bullin ravintolapäällikkö Joni Ahola.
The Bullin kattauksesta SYÖ!-viikoilta löytyy burgeria, pihviä ja burritoa. Burgerin pihvi on jauhettu paikan päällä ja hampurilaisen aioli omatekoista. Grillipihvi saa päälleen chili-bbq-maustevoita ja burritojen väliin voi valita chili con carnen tai pavut.
“Me on tällä kertaa käyty hieman pohjustamaan meidän listaa, joka vaihdetaan kesäksi”, Ahola kertoo.
Aholan mukaan Tampereen ravintolakenttä ottaa askeleita oikeaan suuntaan.
"Porukka tekee hyvin paljon yhteistyötä lähialueen toimijoiden kanssa. Siinä mielessä hyvä, ettei kasveta vain määrässä, vaan laatu edellä."
“Gastropub on fine diningia mutta rennommin”, tiivistää SYÖ!-viikoilla toista kertaa mukana olevan Public House Huurteen Juha Kannisto.
Tampereen SYÖ!-viikkoja hallitsevat kaupungin gastropubit, mikä tietysti ilmentää tamperelaista ruokakulttuuria yleensä. Kannistolle gastropub on korttelibaarin ja fine diningin helposti lähestyttävä ja laadukas välimuoto.
“Huurteesta halusimme luoda nykyaikaisen korttelibaarin. Tänne on helppo tulla, mutta ruoka ja puitteet ovat huippuluokkaa. Gastropubit sopivat Tampereen meininkiin”, Kannisto toteaa.
Kalevalaisten olohuoneeksi tituleeratun Huurteen sisustus on lämminhenkisen tyylikäs, tilasuunnittelusta on vastannut tamperelainen sisustusarkkitehti Petra-Miisa Juusenaho. Asiakkaita Huurteeseen riittää jo pelkästään nousussa olevasta Kalevan kaupunginosasta, mutta kotoisaan kulmaravintolaan pääsee julkisilla kätevästi kauempaakin.
Laadukkaille korttelibaareille näyttääkin Tampereella olevan kysyntää, sillä kulman takana sijaitsee myös klassikon asemaan kohonnut, vuonna 2015 ovensa avannut Gastropub Kaleva. Kaleva on keskustan legendaarisen Gastropub Tuulensuun perillinen.
“Keskustan klassikkoannokset haluttiin tuoda myös Kalevaan, sillä paljon kanta-asiakkaita asui täällä”, Kalevan vilkkaaseen lounaaseen valmistautuva ravintolapäällikkö Johanna Sutinen kertoo. Nykyään valikoimassa on paljon myös Kalevaan suunniteltuja annoksia, kuten uudet, SYÖ!-listaltakin löytyvät burritot.
Gastropubien perheeseen kuuluvia ravintoloita on SYÖ!-viikoilla mukana Gastropub Kaleva ja The Bull. Ja korostan sanaa perhe, sillä Tampereen gastropubilaisten välillä tuntuu vallitsevan hyväntahtoinen energia.
“Me ollaan tällainen ryhmä. Tai porukka”, tuumii Gastropubien pääjehu, The Bullin baaritiskin takana varmoin ottein hääräävä Sami Lappalainen.
The Bull on jakanut hampurilaisillaan tamperelaisten mielipiteitä puolesta ja vastaan, mutta päätellen ravintolan täysistä pöydistä Bullin burgereille on löytynyt enemmän ystäviä kuin vihamiehiä. Ehkä suosio piilee ravintolan mutkattomassa lähestymistavassa.
“Ideat haetaan maailmalta, mutta niitä ei suomenneta. Sitten se joko toimii tai ei”, berliiniläisravintola The Birdistä inspiraation omaan hampurilaisravintolaan saanut Lappalainen summaa.
Helsingissä on paljon tarjontaa, mutta ravintolat ovat levällään, välimatkat ovat pitkät. Tampere on ravintolakaupunkina vieraanvarainen, sillä ravintolat sijaitsevat lähellä toisiaan.
Lappalainen näkee Tampereen ruokakulttuurin pirteänä, jopa Suomen monipuolisimpana: “Helsingissä on paljon tarjontaa, mutta ravintolat ovat levällään, välimatkat ovat pitkät. Tampere on ravintolakaupunkina vieraanvarainen, sillä ravintolat sijaitsevat lähellä toisiaan.”
“Tampere kasvaa koko ajan. Ja mitä enemmän väkeä, sitä enemmän valintaa. Laatu paranee samalla kun ravintolat erikoistuvat”, Kannisto komppaa tamperelaisen ruokakulttuurin noususuhdannetta.
Lappalainen ja Kannisto näkevät gastropubikulttuurin olevan voimissaan Tampereella vielä tulevinakin vuosina. Ja miksei olisikaan? Onhan tamperelaislegenda Ohranjyväkin tarjoillut oluen ohella hyvää ruokaa ansiokkaasti jo vuodesta 1965 lähtien.
Tampereen SYÖ!-viikoilla pubimaiseen ruokatunnelmaan pääsee Gastropub Kalevassa, Public House Huurteessa, The Bullissa, Ohranjyvässä, irkkupainotteisessa Ruby & Fellasissa ja rock-henkisessä Jack the Roosterissa.
Tsekkaa kaikki SYÖ!-Tampere annokset! SYÖ!-viikot jatkuvat torstaihin 8. helmikuuta asti.
Kaikki tiet vievät Bella Romaan – näin ainakin tamperelaisilla pitsanystävillä, sillä Bella Roma tarjoaa Tampereen SYÖ!-viikkojen ainoan pitsa-annoksen. Kasvispitsan lisäksi SYÖ!-menusta löytyy kylmäsavulohipastaa ja maalaiskananrintaa.
The Bull
The Bullissa on otettu härkää sarvista, ja lähdetty taistoon oikeaoppisten purilaisten puolesta. Lihan laadusta kielivät mehevät pihvit. SYÖ!-viikkojen menuun on pestolla ja sienellä höystetyn kasvishampurilaisen lisäksi valittu tulinen Death Kiss -burgeri sekä pippuripihvi.
Gastropub Kaleva
SYÖ!-viikkojen vanha konkari Gastropub Kaleva on korttelibaarien moderni klassikko. Ronskin rantein rullattujen burritojen lisäksi Kaleva tarjoilee SYÖ!-viikoilla myös grillipihviä.
Public House Huurre
Gastropub Huurteeseen kannattaa tulla huurteisten lisäksi myös syömään. Nimestään huolimatta ravintolassa on läminhenkisen rockahtava tunnelma. Burgereiden (vegaani ja lihaisa) lisäksi SYÖ!-viikkojen listalta löytyy suosittuja lohilettuja.
Thai Sisters’ Wok
Puutarhakadun Thai-ravintolassa tuoksuu Thaimaa – täällä ei kokata thai-ruokaa suomalaisittain, vaan aidosti kuten kuuluu, thaimaalaisittain. SYÖ!-viikkojen ruokalistalta löytyy edelliskerran jymymenestys Phat Thai sekä Thaimaassa erityisen suosittu, basilikalla ja chilillä höystetty Phat Kapau.
Myllärit
Tiedossa romanttiset treffit, perhejuhlat tai pieni hemmotteluhetki? Tunnelmallinen Myllärit tarjoilee skandinaavista ruokaa kattokruunujen välkkeessä – mutta rennoin ottein kuten Tampereella on tapana. SYÖ!-viikkojen menusta löytyy niin paahdettua lohta ja savoijinkaalikääryleitä kuin burgeriakin.
Ruby & Fellas
Tammerkosken kupeen irkkubaari Ruby & Fellas on yhtä vieraanvarainen kuin aito irlantilainen: täällä otetaan kaikki huomioon, ja SYÖ!-kampanjan ruokalistalta löytyy myös vegaaniannos. SYÖ!-menussa on mukana vegaanisubin lisäksi kanasubmarine ja edellisillä SYÖ!-viikoilla suosituksi osoittautunut ylikypsä porsaankylki.
Ohranjyvä
Jos et jo tunne Tampereen olutravintoloiden klassikkoa, niin nyt on hyvä aika tutustua. Puerto Ricon tuhti pannu on tamperelaisille kulinaristeille tuttu jo vuosikymmenten takaa, ja suosittu myös SYÖ!-viikoilla. SYÖ!-viikkojen menusta löytyy myös täytettyä portobellon sientä ja hampurilaista.
Villisika
Villisiassa voi taputella vatsaansa tyytyväisenä, sillä ravintola tunnetaan reiluista liha-annoksistaan. Mutta täällä kääntyy myös kevyempää linjaa suosivien suupielet hymyyn: SYÖ!-viikkojen listalta löytyy ronskin salaatin lisäksi Villisika burgeria ja metsästäjän broileria.
Jack the Rooster
Jack the Rooster on lähtenyt jälleen mukaan SYÖ!-kampanjaan kukon elkein. Rock-henkisestä ravintolasta löytyy niin teriyakikanaa ja vuohenjuusto hampurilaista kuin bbq-possua, “pork to be wild”!