SYÖ-viikoilla on kerta toisensa jälkeen mukana pitkä lista nepalilaisia ravintoloita. Me SYÖ-tiimissä rakastamme nepalilaista ruokaa ja palautteiden perusteella niin myös SYÖ-kävijät. Mutta miten niin pienen ja kaukaisen maan ruokakulttuuri on voittanut suomalaisten sydämet niin syvästi?
Nepalin kulttuuri on yhdistelmä Intiaa ja Tiibetiä ja vaikutteet näkyvät myös ruokakulttuurissa. Pienessä 30 miljoonan asukkaan valtiossa on kuitenkin omat erityispiirteensä ja esimerkiksi jotkin mausteet ovat sellaisia, ettei niitä saa mistään muualta.
Nepal on yksi maailman köyhimmistä valtioista ja sen väestöstä suurin osa on hindulaisia. Vaikka meillä Suomessa nepalilaisissa ravintoloissa tarjoillaan usein kanaa tai lammasta, eivät ne kuulu nepalilaiseen arkiruokaan. Tyypillinen ateria koostuu sen sijaan linssikeitosta, riisistä ja vihanneksista.
Ruoka tarjoillaan useimmiten niin että maut on jaettu erillisiin astioihin tai syvennyksiin lautasella. Tätä kutsutaan nimellä thali. Muita termejä ovat: Dal, bhat, tarkari = Linssikeitto, höyrytetty riisi ja vihannesruuat, nepalilaisen keittiön pyhä kolminaisuus. Jimbu, Timuri = Vain Himalajalta löytyviä mausteita, jotka tuovat nepalilaiseen ruokaan ainutlaatuisen maun. Chutney = Tulinen ja hapan kastike Masala = Esim. tikka masala. Viittaa intialaiseen mausteseokseen garam masalaan. Ainesosiin kuuluu esimerkiksi juustokuminaa, kardemummaa, neilikkaa ja mustapippuria Roti-leipä = Litteä vehnäleipä, joka kuuluu etenkin pohjois-intialaiseen ruokakulttuuriin. Naan-leipä = Pehmeämpi, kohotettu versio rotista. Raita = Jogurtista valmistettu lisuke, pehmentää ruuan tulisuutta Tandoori = Pystysuuntaista leivinuunia muistuttava uuni, jota käytetään tyypillisesti aasiassa ja kaukaasiassa Chiya = Nepalilainen tee.
Tuliko nälkä? SYÖ-viikoilla on mukana 12 nepalilaista ravintolaa, joissa Nepalin makumaailmat aukenevat kympillä.
Kampanja puskee eteenpäin jo viidettä päivää. Instagram kertoo meille, että kympin safkat ovat maistuneet yhdelle jos toisellekin – mutta onkohan kauniiden kuvien taustalla silti jotain hampaan kolossa? Asiakaspalautteet ovat meille kaikki kaikessa. Saamme palautteiden avulla korvaamatonta apua kampanjan järjestämiseen, myös seuraavan kampanjan ravintolavalintoihin. Jotta lomakkeen naputtelulle löytyisi muutakin inspiraatiota kuin jalo tarkoitus, on pelissä VIISI 50€ ravintolalahjakorttia, jotka arvotaan kampanjan päätyttyä.
Eräässä saamassamme SYÖ-viikkojen palautteessa ihmeteltiin miksi kampanjaravintolat ovat pakkautuneet niin pienelle alueelle ydinkeskustaan. Välillä kun tuntuu siltä että tunnelma on vähän liiankin tiivis.
Oi SYÖ-kulkija, laajenna horisonttiasi! Listasimme sinulle muutaman suosikkimme kaukana ydinkeskustan hälystä:
Mites olis Kallio? Grillsson kuuluu niihin mestoihin jossa voi aina luottaa siihen ettei nälkä todellakaan hetkeen yllätä. Ison kokonsa lisäksi burgereissa on taivaalliset pihvit.
Tunnelmallisesti ja hyvin viihtyisästi sisustettu kellariravintola. Helmi Kalliossa. -Eat.fi
Uskallamme väittää, että Kallion parhaat sushit saa Sushi Bar Rice Gardenista. Ravintola kerää pisteet kotiin erityisesti siitä, että henkilökunta, musiikki, tunnelma ja toki itse annos ovat kaikki aidosti japanilaisia.
Hyvää sushia ja viihtyisä sisustus, sijaintikin on kohdallaan. Lohi oli todella hyvän makuista! -Eat.fi
SYÖ-annokset:
-Sushilajitelma, 14 kpl: kala- tai kasvisversio.
Töölön kisahallin päässä sijaitseva Gringos Locos on legendaarinen texmex-mesta, jonka viihtyisistä tiloista löytyy tilaa isommallekin seurueelle. Mutta mitä ovat SYÖ-annosten lisukkeena tarjottavat sweety chilidropsit? No, kuvittele yhdistelmä jalapenoa ja kirsikkatomaattia. Tätä on testattava.
Ruoka oli todella hyvää. Alkupalat ja jälkiruuat olivat myös nappivalintoja. Menen ehdottomasti uudelleen! -Eat.fi
SYÖ-annokset:
-CHICKEN BURRITOS: Kaksi jalapeno-cheddarkastikkeella viimeisteltyä burritoa; pariloitua broilerinfileetä, riisiä ja maissi-papumuhennosta. Tarjoillaan raikkaan salaatin, marinoitujen kasvisten sekä sweety chilidropsien kanssa.
-VEGETARIAN BURRITOS: BURRITOS: Kaksi jalapeno-cheddarkastikkeella viimeisteltyä burritoa; pariloitua savustettua tofua, riisiä ja maissi-papumuhennosta. Tarjoillaan raikkaan salaatin, marinoitujen kasvisten sekä sweety chilidropsien kanssa.
Täytitkö viime vuonna sämpyläsi sriracha-kastikkeella? Katsoitko satokausikalenterista milloin lehtikaali on parhaimmillaan? Entä nautitko katkerodrinkeistä tai innostuitko Etelä-Amerikkalaisesta keittiöstä? Et ollut muuten ainoa.
Nyt SYÖ-blogin ruokaraati tarkastaa miten vuoden 2016 trendit näkyvät vuoden ensimmäisillä SYÖ-viikoilla:
Taco on uusi hampurilainen. Etelä-Amerikka kiinnostaa edelleen, eikä makuja enää soviteta liikaa suomalaiseen suuhun. Kiikarissamme on erityisesti lattarikeittiöt Perusta Venezuelaan. Kokeile SYÖ-viikoilla: Eatos – Taco Adobo de res Restaurante Coco Grill – Arepa rellena
Myös Aasia inspiroi tänäkin vuonna, mutta nyt halutaan maistaa korealaisia ruokia ja kiinnostavia fuusioita, kuten sushiburritoja. Japanilainen ruoka ei tarkoita enää pelkkää sushia vaan lämpimät ruuat kuten soba-nuudelit tai ramen-keitto saavat puikot kilisemään. Kokeile SYÖ-viikoilla: Kita – Paistettuja udon-nuudeleita ja äyriäisiä. Itame Forum – Yakiniku-nauta
Ravintolakävijöiden ruokavaliot ovat entistä yksilöllisempiä. Tilaukset tulevat olemaan kasvavassa määrin gluteenittomia, maidottomia, raakoja, vegejä… Jokaiselle täytyy olla jotakin ja voittajana selviävät kokit, jotka ovat valmiita kustomoimaan annokset viimeistä murua myöten hymyssä suin. Kokeile SYÖ-viikoilla: Memphis Hesari – Vegan burger Grande Grill – Kaikki burgerit saatavissa gluteenittomana.
Miksi mennä kotikulmia edemmäs raflaan? Kortteli- ja lähiöravintolat ovat nousussa. Parhaassa tapauksessa kotikulmilta löytyy keskustaravintoloita persoonallisempia hinta-laatusuhteiden keitaita. Laitakaupunkien helmet kiinnostavat jopa siinä määrin, että kaupugin ytimestäkin ollaan valmiita liikkumaan Laajasaloon pizzalle tai Tapanilaan nepalilaiseen. Kokeile SYÖ-viikoilla: Tamarin, Tikkurila Restaurante Coco Grill, Roihuvuori
Myös ravintolaskene on internetissä. Miksi siis nousta kotisohvalta ollenkaan? Ravintolavaraukset onnistuvat näppärästi parilla klikkauksella ja kotiinkuljetus arkipäiväistyy muissakin kuin pizzerioissa.
Sosiaalisessa mediassa trendiksi uumoillaan erityisesti liikkuvaa kuvaa. Ravintolablogeja on ollut jo pitkään mutta kiinnostavatko ruoka-aiheet vlogeissa? Seurataanko seuraavilla SYÖ-viikoilla kirjoitetun blogin sijaan ruokatoimittajan vinkkejä livestriimeinä? Kokeile SYÖ-viikoilla: Varaa pöytä TableOnlinen kautta Vertaile ja arvostele Eat.fissä
SYÖ-viikot kasvavat kerta toisensa jälkeen. Olemme jälleen suuremmat kuin koskaan peräti 50 ravintolan kattauksella. Vanhojen konkareiden lisäksi riveihin on liittynyt seitsemän täysin uutta tulokasta:
Muutamat SYÖ-viikot taaksepäin mukana oli supersuosittu pop-up bliniravintola, jota hehkutettiin (ja jossa santsattiin kolmesti) jopa Cityn toimituksen toimesta. Tällä kertaa BliniBuffan on ottanut omakseen Kruunuhaan sydämessä sijaitseva Ruokaravintola Nälkä. Ihastuttava Nälkä tarjoilee pohjoismaista ruokaa rennolla otteella ja laittaakin SYÖ-kansan blinien päälle suosikkeja perunasalaatista savulohimousseen.
Tasokas, kotiruokaa parempaa ja vähän fiinimpää mutta ei kuitenkaan fine dining. Ystävällinen ja mukava palvelu. -Eat.fi
SYÖ-annokset:
-BliniBuffa: 20 erilaista täytevaihtoehtoa mm. lohenmätiä, bbq-possua, rapuskågen, metsäsieni-tar-tar.
Fransmanni on nimensä mukaisesti erikoistunut ranskalaiseen keittiöön. Kluuvikadulla sijaitsevassa ravintolassa nautitaan lämminhenkisestä tunnelmasta takkatulen äärellä. Kympin annosvalikoimaan kuuluu muun muassa SYÖ-viikkojen ainoa lehtipihvi. Bon appétit!
Kansallisoopperaa vastapäätä sijaitsee pieni pala Mount Everestiä. Viehättävä ja rauhallinen nepalilainen ravintola kertoo kiinnittävänsä erityishuomiota ruokiensa terveellisyyteen.
Miellyttävä ja huomaavainen palvelu sekä kaunis ravintola kaiken kaikkiaan. -Eat.fi
Miltä kuulostaisi yrtti-jogurttimarinoitu kana tai tulinen tuoreinkiväärikastike? Hyvältä, sanovat arvostelijat Eat.fissä. Nepalilaisten ravintoloiden valikoimaan liittyvän Lumbinin visio onkin olla Suomen paras etninen ravintola. Lumbini ilahduttaa erityisesti SYÖ-kävijöitä Lauttasaaressa.
Tulemme varmasti uudelleen. Käynti koko perheen voimin (5 hlöä) ja kaikki ylistivät ruokaa. -Eat.fi
Helsingin kaartinkaupungissa sijaitseva Himalaya on Suomen vanhin nepalilainen ravintola. Jo yli 20 vuotta asiakkaiden suosiossa ollut ravintola luottaa laadukkaista aineksista vaadittuun ruokaan ja ystävälliseen palveluun. Kympin annoksista löytyy valinnanvaraa kana-, kasvis- ja lammasruokien ystäville.
Ruuan saa nopeasti, se on maukasta ja kaupan päälle tulee ystävällinen palvelu. -Eat.fi
SYÖ-annokset:
-Sag Paneer (G): tuorejuustoa pinaatti-kermakastikkeessa.
-Khukhura Tikka Masala (G, VL): yrtti-jogurttimarinoituja ja tandoori-uunissa grillattuja kananfileepaloja mausteisessa masala-kastikkeessa.
-Khasi Kofta (G, L): maustettuja lampaan jauhelihapyöryköitä hieman mausteisessa masala-kastikkeessa.
Töölöläisherkuttelijat saavat kampanjan tiimoilta kulmilleen toisenkin SYÖ-nepskun. Sympaattinen Diyalo sijaitsee ihan Töölön kisahallin kulmilla. Tämä nepalilainen hehkuttaa erityisesti kokkejaan: kaikki mausteiden sekoittamista myöten tehdään itse.
Lämmittävää sielunruokaa. Melkein nuolimme loputkin, aivan kaikkea kun ei naan-leivällä saanut. -Eat.fi
Aangan vie vieraidensa sydämen: ravintola on saanut Eat.fissä liki täydet pisteet kaikista kategorioista. Herkullisen ruuan lisäksi Aanganissa toimii niin palvelu kuin tunnelmakin.
Olemme aina saaneet hyvin ystävällistä palvelua sekä erittäin herkullista ruokaa. -Eat.fi
SYÖ-annokset:
-Kukhurako Korma: haudutettuja kananfileepaloja ja tomaattia kermakastikkeessa.
-Bhendo Masala: haudutettuja lampaanpaloja sipuli-tomaatti-inkivääri-masalakastikkeessa (keskivahva).
-Sabjiko Kofta: friteerattuja kasvispyöryköitä tomaatti-kermakastikkeessa.
-Annokset sisältävät basmatiriisiä ja naan-leipää.
Myönnätkö some-uskottavuuden olevan yksi kriteereistä ravintolan valinnassa?
Instagramissa pelkästään merkinnällä #food löytyy 174 miljoonaa kuvaa. Tämä on huomattu myös ravintolaskenessä ja trendikkäimmissä mestoissa visuaalisuus otetaan vakavasti – ja raflan hashtag löytyy takuuvarmasti niin serveteistä kuin seinämaalauksistakin.
SYÖ-viikkojen virallinen hashtag on #syö10 ja kannustamme sen käyttöön palkintojen kera: arvomme kymmenen 20€ ravintolalahjakortteja kaikkien kuviensa tägänneiden kesken.
Ja sitä paitsi, lasketaanko ravintolakäyntiä edes ylipäätään ellei siitä ole postattu someen?
Eikö ruokakuvaus ole tuttua? Tässä pari aloittelijan vinkkiä: 1. Valaistus: Tammikuun synkkyydessä parhaat kuvat tulevat lounasaikaan. Valitse paikkasi ikkunan läheltä ja ota kuva ikkunan suunnalta kohti annosta. 2. Kuvakulmat: Puhelimenkin kameralla saa aikaan kauniin syväterävyysefektin, kun tarkentaa annoksen lähelle ja jättää taustaa näkyviin. Toinen suosittu kulma on ottaa kuva kohtisuoraan annoksen yläpuolelta. 3. Muokkaus: Jos haluat käyttää filttereitä, herkullisen lopputuloksen saat lämpimillä sävyillä. Punaisen ja oranssin sanotaan lisäävän ruokahalua kun taas kylmien vähentävän sitä. +Todellinen pro nappaa kuvat oikealla kameralla, joka tarkkuuden lisäksi piirtää värit paremmin esiin. Kuvat siirretään puhelimeen ja sitä kautta esimerkiksi Instagramiin vasta jälkikäteen.
Kuvattavan arvoisia annoksia löydät esimerkiksi näistä rafloista:
-Krog Madamen tunnelmallisissa puitteissa saa kympillä vaikka kauniin tapas-lautasen.
-Sushi on tunnetusti varsin fotogeeninen ruoka. Kokeile vaikka Sushi Bar Rice Gardenin 14 kappaleen settiä.
-Woolshedissä annokset ovat usein kääräistynä rustiikkisiin, sanomalehteä muistuttaviin papereihin.