Kasvisruokabuumi on tullut jäädäkseen - myös tänne Lahteen. Jos kaipaa jatkoa vasta päättyneelle Vegaanihaasteelle tai haluaa muuten vain testata uusia herkullisia makuja, kannattaa hypätä mukaan kasvavaan kasvisruokatrendiin ja poimia listalta SYÖ!-vegeannokset!
Kun eettisyys, ekologisuus ja terveellisyys kiinnostavat yhä suurempaa osaa ihmisistä, valikoituu sen seurauksena lautaselle yhä useammin kasvisruokaa. Samaan aikaan, kun vegaanituotteista on tullut kauppojen myyntihittejä, myös ravintoloissa on alettu huomioimaan kasvisruuan lisääntynyt kysyntä. Maukasta kasvisruokaa saa jo lähes jokaisesta lahtelaisravintolasta ja myös vegaaneille löytyy vaihtoehtoja.
Kasvisruuan ystävä tietää jo entuudestaan suunnistaa Fafa’siin. Fafa’s on tuttu ja mieleinen paikka myös sekasyöjäksi tunnustautuvalle Matti Siukkolalle, joka valitsi tällä kertaa SYÖ!-listalta gluteenittoman hummus-munakoiso pitan, jossa on falafeleja, hummusta, matbuhaa, munakoisoa, tomaattia, kurkkua, kaalia, suolakurkkua, jäävuorisalaattia, tahinia ja persiljaa. SYÖ!-tarjoukseen kuuluu lisäksi Fentiman’s-juoma.
”Vegaaniruuan kysyntä on selvästi lisääntynyt”, kertoo Fresno American Dinerin tarjoilija Hanna Vartiainen.
”Olimme mukana vegaanihaasteessa ja meillä oli tammikuun ajan erillinen vegaaniruokalista. Myös SYÖ!-kampanjan kasvisannoksen saa pyydettäessä vegaanisena”, Vartiainen vinkkaa.
Fresnon SYÖ!-kasvisannos Fresno Vege & Chips sisältää juurespihvin, remouladea, olutpaneroituja sipulirenkaita, ranskalaisia sekä coleslaw-salaattia.
”Meillä on huomioitu hyvin erityisruokavaliot. Hampurilaiset saa gluteenittomina ja SYÖ!-viikoilla, kuten muulloinkin, löytyy myös vegaaninen vaihtoehto.”, BusBurgerin yrittäjä Eeva Laajoki sanoo.
Hello! American Dinerissä saa SYÖ!-kampanjahintaan minkä tahansa Hello! Mealin. Ateriaan kuuluu hampurilainen listalta, ranskalaiset sekä tölkki Pepsiä / Pepsi Maxia. Kasvissyöjälle tarjolla on Las vege -burger, jossa on maukas briossisämpylä, sweet chili tofua, rucola-jäävuorisalaattia, mehukasta tomaattia, tuoretta punasipulia, Hello! -chilimajoneesia sekä sweet chili -kastiketta, kuivattua sipulia, tuoretta avokadoa. Annoksen saa pyydettäessä gluteenittomana ja vegaanisena.
Lisääntynyt kasvisruokamenekki näkyy myös Hello!:ssa: ”Vegaanista menee paljon!”, toteaa Hello!:ssa työskentelevä Anni-Roosa Leppänen.
Nyt jos koskaan kannattaa valita vege ja suunnata SYÖmään!
Jos pakkanen yllättää, on helpotus lähellä: SYÖ!-kampanjaa on nimittäin vielä jäljellä!
Turkulaiset mastermindit ravintoloiden takana tietävät, miten nälkä sammutetaan kokonaisvaltaisesti. Turun SYÖ!-ravintoloiden henkilökunta antaa vinkit siihen, miten nautit illallisestasi tai lounaastasi nyt ja tulevaisuudessa.
SYÖ! pihvisi mediumina
Rantakertun ravintolapäällikkö Tero Virtalalle yksi asia on vissi: burger-pihvi pitää saada mediumina. Vaikka nykyisin lihan laatuun panostetaan burger-paikoissakin, on keskeltä pinkki pihvi yhä monelle kirosana.
”Kyllä se vaan on mediumina niimbal mehukkaampi ja parempi se pihvi”, Virtala huokaisee.
Haluat sitten pihvisi kypsyysasteella tartar tai läpipaistettuna, henkilökunnaltakin kannattaa kysäistä, mitä he suosittelevat.
”Koko hampurilainen on aivan eri tuote, kun pihvin paistaa hyvin. Kyllä sitä jokaisen kannattaa ainakin kerran koittaa”, Virtala vinkkaa.
Kokeile kasvista
Hello! American Dinerin ravintolapäällikkö Lotta Rautiainen kertoo, että kasvisannoksia menee tasaisesti. SYÖ!-viikoillakin kampanja-annoksena oleva Las Vege –burger on osoittautunut hitiksi.
Rautiainen toivoo, että palautetta kasvisruokiin liittyen tulisi enemmän. Usein ravintoloilla ei ole mahdollisuuksia pitää listalla samaa määrää kasvisannoksia kuin tavallisia. Sen vuoksi niihin haluttaisiin panostaa entistä enemmän.
”Mielellään kuulisimme aina, mitä ihmiset tykkäävät! Kasvisannoksia kuitenkin menee niillekin, jotka eivät ole kasvissyöjiä”, Rautiainen kertoo.
Vaikka Hello!-dinerin päätuotteena ovat hampurilaiset, on myös salaattien suosio kasvanut tasaisesti. Pupunruoasta ei todellakaan ole kyse, sillä Hello!:n salaatit ovat ennen kaikkea ruokaisia.
”Kyllä salaatinkin pitää olla sellainen syötävän kokoinen, täyttävä ja herkullinen. Ei sillä tavalla, että siinä on pari salaatinlehteä, tomaattisiivu ja muutama pala jotain muuta”, Rautiainen tuumaa.
Sano se somessa
Sosiaalisen median maailma on vienyt myös ravintolabisneksen uudelle tasolle. Instagramissa on jo lähes jokainen itseään kunnioittava ravintola, Facebook alkaa jo olla vanhaa kauraa.
Ravintolakävijöiden on helppo ilmaista toiveitaan tai mielipiteitään sosiaalisessa mediassa, eivätkä ne jää pyörimään Denniksen aluepäällikkö Susanna Helanderin mukaan pelkästään bittiavaruuteen.
”Tietenkin kerromme Denniksen omaa tarinaa somessa, mutta kyllä se on ihan ennen kaikkea sitä, että halutaan kuulla, mitä asiakkaamme ajattelevat”, Helander kertoo.
Kysy vaihtoehdoista
Pippurimyllyn ja Kortteliravintola Hugon kokki Natalie Valterin mielestä asiakaspalvelukulttuuri on kaukana kuolleesta. Valterin keittiössä asiakasta kuunnellaan kaikissa asioissa: nykyisin asiakkaiden ruokarajoitteet on huomioitava, jos keittiö haluaa säilyttää kävijänsä.
”Toiveet otetaan tietenkin vastaan. Välillä tulee pattitilanteita, mutta kyllä jokaisella aina keksitään jotain mieluista”, Valter vakuuttaa.
Valterin mukaan asiakkaat yllättyvät yhä usein siitä, kun lisukkeiden vaihto ei olekaan iso juttu. Osa ravintoloista ei pyyntöihin tietenkin yhtä suopeasti suhtaudu.
”Meillä saa vaihtaa vaikka kaiken, jos haluaa”, Valter nauraa.
Tammikuu on turkulaisille ravintoloille perinteisesti ankeata aikaa – sää muistuttaa enemmän Stockmannin kierrätysmuovipussia kuin morsianta.
SYÖ!-viikot saavat kuitenkin ihmiset nousemaan poteroistaan. Kympillä sopii niin kokeilla uutta kuin varmistella vanhoilla tutuillakin.
Turku tahtoo sushia!
Turku on tunnetusti opiskelijakaupunki, ja kampusalueen ravintolat ovat tulleet tutuiksi Turussa opiskeleville Anna-Riikka Lotille ja Emmi Vainiolle. SYÖ!-viikoilla ei kuitenkaan tarvitse arvuutella Assarin kanankoipien ja Tottiksen buffetin välillä – kympillä löytyy murkinaa jokaiselle.
Lotti ja Vainio valkkaisivat SYÖ!-listalta New York -burgerit.
”Kyllä kymppi on itse asiassa jo tosi halpakin hinta. Ketjuravintolassa tämmöinen maksaisi helposti parikymppiä”, Lotti toteaa.
”Tämä oli oivallinen tilaisuus tulla testaamaan uutta paikkaa. Listalla on vielä muitakin ravintoloita, joissa voisi käydä”, Vainio tuumii.
Turusta löytyy Vainion ja Lotin mielestä melko lailla kaikki tarvittava. Yksi puute kuitenkin on: hyvä ja laadukas sushibuffet.
”Sellaista ei Turussa oikein tunnu olevan, vaikka Helsingissä niitä on vaikka kuinka monta. Sushibuffet pitäisi saada!”, Lotti toteaa.
Kaupungista löytyy kantis jokaiselle
Turkulaiset Suvi Ikonen ja Janne Torvinen saapuivat lounastamaan Hello! American Dineriin SYÖ!-viikkojen kunniaksi. Ikoselle visiitti oli toinen, Torviselle ensimmäinen.
”Tarkoitus oli ollut tulla käymään jo aikaisemmin, mutta nyt sitten ajateltiin, että vihdoin kokeilemaan”, Torvinen sanoo.
”Viime SYÖ!-viikoilla myöhästyttiin juuri ja juuri! Onneksi nyt ehdittiin”, Ikonen sanoo.
Torvinen valitsi SYÖ!-listalta klassisen Hello!-burgerin. Ikonen ei ole kasvissyöjä, mutta bataattipihvillä varustettu Las Vege -hampurilainen maistui hänelle silti.
”Söin tämän ensimmäiselläkin kerralla, kun kävin täällä. Sen verran hyvä oli, että ajattelin ottaa toisenkin kerran”, Ikonen kertoo.
Ikosen ja Torvisen mielestä Turun ravintolatarjonta on kohtalainen. Kehityskohtia on vaikea keksiä, sillä ravintoloita on eritoten keskusta-alueella todella paljon.
Kantapaikka löytyy kuitenkin heidän mielestään jokaiselle.
”Onhan niitä fiinimpiäkin paikkoja, mutta kyllä toisaalta sellaisia rentojakin ravintoloita on tullut enemmän. On sporttibaaria ja muuten vaan leppoisampia paikkoja”, Torvinen toteaa.
Turussa SYÖ!dään tällä kertaa useammassa ravintolassa kuin koskaan aikaisemmin - mukana on kaikkiaan 19 turkulaismuonittajaa.
Ensikertalaisia kampanjassa ovat Anniskelukahvila Tiirikkala, nepalilainen Himalayan Kitchen ja Hello! American Diner.
Kellohameita ja herkkuhamppareita
Buddy Hollya virtaa kaiuttimista, ja kellohameiset tarjoilijat kiirehtivät ympäri salia. Hello! American Dineria lähemmäksi 50-luvun diner-tunnelmaa ei Turussa pääse. Nelisen kuukautta sitten torin laidalle avannut ravintola on jo löytänyt tiensä turkulaisten sydämiin.
”Meillä tuoreus on todella tärkeää. Liha on kotimaiselta maatila-liha Meroselta, ja pihvit teemme itse”, ravintolapäällikkö Lotta Rautiainen kertoo.
Ravintolan suosituin hampurilainen, New York, valittiin myös SYÖ!-listalle, kasvissyöjä sen sijaan herkuttelee täysin vegaanisella Las Vege -bataattihampurilaisella. Kaveriksi saa kympillä esimerkiksi Turussa miltei harvinaisuudeksi muodostuneita bataattiranskalaisia. Dinerilla on myös A-oikeudet.
”Ranskalaiset ja kaikki hampurilaiset ovat saatavina myös gluteenittomana”, Rautiainen huomauttaa.
Rautiainen kertoo, että asiakkailta palautetta saa jo kiitettävästi, mutta kehitysideoita otetaan mielellään vastaan. Esimerkiksi kesälle on suunnitteilla sesonkituotteita, joihin kaivataan ideoita myös asiakkailta.
”Asiakas kyllä tietää, mitä hän haluaa. Myös kasvissyöjiä kuulisimme mielellään siitä, millaisista tuotteista he pitävät”, Rautiainen vinkkaa.
Nepalilaisella kylässä
Jos korianteri, kumina, kurkuma saavat veden herahtamaan kielellesi, kannattaa suunnata Eerikinkadulle. Himalayan Kitchen tarjoilee SYÖ!-viikoilla ensimmäistä kertaa nepalilaisen kotikeittiön antimia.
Omistaja Kamal Raj Sharma Banjade ja hänen vaimonsa Srijana Khanalin pyörittämässä ravintolassa pääosassa ovat autenttiset nepalilaiset ruoat, laajalla makumaailmalla maustettuna.
”Meillä tarjotaan sellaista ruokaa, jota nepalilainen äiti tekisi kotona”, Sharma Banjade kertoo.
Osalle suomalaisista maistuu Sharma Banjaden mukaan mausteisemmatkin herkut. Heille tarjotaan SYÖ!-viikoilla lammasta voimakkaasti maustetussa valkosipuli-tomaatti-inkivääri-chilikastikkeessa.
Herkemmille makuhermoille on sen sijaan tarjolla yrtti- ja jogurttimarinoitua tandoori-uunissa grillattua butter chicken -kanaa.
”Osa ruokalajeista on lainattu Himalajan vuoriston lähialueilta, esimerkiksi Pohjois-Intiasta. Sieltä löytyy miedompia ja makeampia makuja, jotka sopivat osalle suomalaisista.”
Ja Sharma Banjade todella tuntee suomalaisen maun: ennen Turkuun muuttamista hän työskenteli kymmenisen vuotta Helsingissä eri ravintoloissa. Kotisatamaksi Turku ei valikoitunut sattumalta.
”Kiertelin paljon ympäri Suomea, mutta erityisesti pidin Turusta. Täällä ei myöskään ollut toista meidän tyylistä nepalilaista ravintolaa.”
Himalayan Kitchen on erityisesti perheiden suosiossa. Annoksia onkin helppo tilata jaettavaksi muutama. Mukana tulee aina reilu satsi naan-leipää, jogurttikastiketta, riisiä ja kasviksia.
”Turkulaiset käyvät paljon ulkona juuri ystäviensä ja perheidensä kanssa, ja se on hienoa!”, Sharma Banjade kehuu.
Tiirikkala ei konstaile
Tiirikkalaa freesimpää etätyöskentelypaikkaa saa hakea: valtavista ikkunoista tulvii valoa valkoisena hohtaviin puuseiniin, tanskalaiset design-tuolit houkuttelevat istumaan.
Meininki on vähintäänkin hygge. Ja niin on Tiirikkalan ruokakin.
SYÖ!-viikoille ensimmäistä kertaa osallistuva kahvila-ravintola tarjoilee raikkaan falafel-leivän tai kana-maalaissalaatin kympillä. Annokset kuuluvat osakkaan Ossi Ruususen mukaan asiakkaiden suosikkeihin.
”Halusimme tuoda tarjouksena asiakkaille jotain sellaista, josta tiedämme, että he aidosti pitävät”, Ruusunen kertoo.
Ruusunen pitää Turkua hyvänä ravintolakaupunkina edullisen hintatason vuoksi. Kun hinta ei päätä huimaa, ei kynnys ravintolaan menemiseen nouse mahdottomaksi.
Myös Tiirikkala on halunnut pitää tunnelmansa rentona ja huolettomana. Päivällä pöydät täyttyvät macbookeista, illalla tullaan ystävien kanssa muutamille ja syödään hyvin.
Ruokalistaa Tiirikkalassa uusitaan säännöllisin väliajoin. Raaka-aineet valitaan kausien mukaan. Kovan kilpailun kaupungissa ravintoloiden tulee Ruususen mukaan pysyä jatkuvassa liikkeessä. Tiirikkalaan kannattaa pyörähtää SYÖ!-viikkojen toisena viikonloppuna 3.-4. helmikuuta myös cocktailille, kun helsinkiläisen A21-cocktail-baarin baarimestarit valtaavat Tiirikkalan baaritiskin.
”Turkulaiset ovat kyllä sellaista porukkaa, että he uskaltavat kokeilla uuttakin”, Ruusunen kiittelee.