Ravintola Lokki on uniikki, puusta rakennettu ravintola, joka edustaa Lahdessa Vesijärven rannalla. Buffet-ruokailun lisäksi listalta on myös tilattavissa à la carte -annoksia.
Paikka taipuu moneen, sillä iso terassi mahdollistaa ihanan kesäillan vieton ja talvisin taas järven jäällä on luistelu mahdollista. Lokki on tilattavissa erilaisiin juhliin ja kokouksiin.
Yrittäjä Marko Leinonen kertoo Lokin makumaailman pohjaavan perinteiseen suomalaiseen ruokaan. Buffet on tavallisesti ykköstuote, joten Syö-viikoilla keskitytään à la carte -annoksiin.
“Meillä päivittäin käyvä ruokailija syö buffet-ruokaa. Syö-viikoilla haluamme tuoda meidän à la carte -annoksia esille. Helposti ihmiset sitten tulevatkin kokeilemaan niitä,” Leinonen sanoo.
Duunarit sekä eläkeläiset kansoittavat Lokkia varsinkin lounasaikaan. Syö-viikot muuttavat Lokin asiakaskunnan profiilia merkittävästi, kun uudet asiakkaat tulevat maistelemaan Lokin annoksia.
“Meidän kymppiannokset ovat falafelpyörykät bataattiranskalaisten kanssa kasvisannoksena sekä voissa paistetut muikut muusin kanssa”, Leinonen kertoo.
SYÖ!-viikoilla on jälleen hurja määrä kasvisherkkuja, eivätkä vegaanitkaan jää nälkäisiksi. Tarjolla on lukuisia vegaanisia vaihtoehtoja, joista poimimme muutamia herkullisia tärppejä.
Nyhtisbuumi ei ota laantuakseen. Kauran lisäksi nyhdetään nyt myös hernettä ja soijaa. Nyhtösoijaa pääsee maistamaan Citykäytävän Classic American Dinerin vegaanisen burgerin välissä, jossa se on maustettu vegaanisella chimichurrimajoneesilla.
Lost in Helsingin vegaanisessa pizzassa täytteenä on nyhtöhernettä, tomaattia, paprikaa, rucolaa ja vegaanista juustoa.
Nyhtökauraa on tarjolla useammassakin muodossa. Roots Helsingissä bbq-kastikkeella maustettu nyhtökaura toimii vegaanisen burgerin täytteenä. SYÖ!-burgeri tarjoillaan hummuksen ja dippivihannesten kera.
Nyhtökaura taipuu myös vegekulhojen täytteeksi. Korjaamon vegan bowlissa on nyhtökauraa, kvinoaa, mausteista tomaattikastiketta, paahdettua paprikaa, rucolaa, marinoitua portobellosientä, raitajuurta, hernehummusta ja ituja. Fazer 8th Floor Food Marketissa herkutellaan vegaanisella curry bowlilla.
Tarjolla on toki muutakin kuin nyhtistä. Esimerkiksi Frans & Ameliessa Kluuvikadulla tarjoillaan härkäpapupyöryköitä couscousin, kasvisten ja vegaanisen avokadomajoneesin kera. Tokyo55 Izakayan kasvisannoksessa on liekitettyjä edamamepapuja, misobroccoliinia ja portobellotempuraa. Nam!
SYÖ!-viikkojen päivät käyvät vähiin, mutta torstaihin mennessä ehtii käydä kympin annoksilla vaikka useammassa ravintolassa! Tampereen 13 kampanjaravintolan ja 36 tarjousannoksen joukosta löytyy reilusti valinnan varaa ja uusiakin tuttavuuksia ihan kaikille kaupunkilaisille.
Tamperelaiset Marika Henriksson ja Jani Kaseva ottivat lokakuisesta arki-illastaan ilon irti ja suuntasivat Näsilinnankadun legendaariseen Ohranjyvään SYÖmään.
”SYÖ!-viikoilla tulee käytyä helpommin sellaisissa paikoissa, joissa ei ehkä muuten kävisi”, Kaseva miettii ja kertoo käyneensä kampanjan aikana ensimmäistä kertaa Public House Huurteessa.
Ohranjyvä on sentään pariskunnalle tuttu paikka, mutta kampanjamenusta löytyy pari uuttakin annosta. Ohranjyvässä työskentelevä Antti Rapi kertoo, että tumman vehnäolutkastikkeen kanssa tarjoiltavaa possun poskea ei ole ollut hetkeen ravintolan listalla, ja sienillä tai savuporolla täytettävää uuniperunaa saa pian uudistuvalta listalta. Ohranjyvän hampurilainen on puolestaan vanha tuttu, ja sen maine on vedonnut SYÖ!-viikkojen kävijöihinkin parhaiten.
Tsekkaa kaikki Tampereen SYÖ!-ravintolat ja -tarjoukset täältä!
Lahden Siipiravintolan ja Fafa’sin Pete Tähtinen on SYÖ!-viikkojen aikaan kiireinen, mutta iloinen mies. Miten menee, Pete?
“Loistavasti. Aika pirunmoista rallia oli viikonloppuna. Todella paljon on ollut ihmisiä liikenteessä.”
Tähtinen ei ole ravintoloineen jäänyt jyrän alle, vaan hoitanut homman ilon kautta. Mestoissa on varauduttu lähes tuplamiehityksellä ja viikonloppuisin duunissa on kaikki tarjolla olevat kädet.
“Itse olin viisi tuntia ylitöissä lauantaina. Meillä on niin noheva porukka, ettei me kiristellä kiireen takia.”
Toinen kerta SYÖ!-viikoilla vaikuttaisi toimivan molemmissa paikoissa, mutta tunnettuuden kannalta Tähtinen on fiiliksissä erityisesti Fafa’sin osalta.
“Lahdessa uudet paikat löydetään aika hitaasti ja nyt varsinkin Fafa’sissa on näkynyt paljon uusia kasvoja, jotka ovat tykästyneet, että veikkaan kävijämäärien kohoavan pitkälläkin tähtäimellä.”
Tähtinen on parin vuoden aikana huomannut Lahden ravintolakentän nytkähtelevän askeleittain eteenpäin. Edelleen mukaan mahtuu uusiakin mestoja, mutta Tähtinen itse toivoo myös monipuolisuutta.
“Onhan Lahdessa paljon ravintoloita, mutta valikoima on tavallaan vähän väärä, kun on niin paljon samantyylistä. Muutamia mahtuisi lisääkin, mutta pitäis olla vaihtelevuutta.”
Lahdessa on SYÖty viime päivät hyvin. Ravintoloista saatu palaute kertoo, kuinka kaupunki on herännyt toiseen SYÖ!-kampanjaansa erittäin virkeänä ja keittiöiden kokit on pistetty koville.
Esimerkiksi Fresno American Diner on päässyt käsiksi uusiin asiakkaisiin kympin annosten myötä.
“Keväällä olimme jo mukana ja huomasimme, että SYÖ tuo paljon asiakkaita, jotka ei ole käynyt aikaisemmin”, Outi Mertamo Fresnosta kertoo.
SYÖ!-kampanja tarjoaa usein opiskelijabudjetilla eläville nuorille harvoja mahdollisuuksia käydä ravintolassa. Fresno American Dinerissa kamppis on kuitenkin tuonut toisenlaista väkeä.
“Meillä on jo valmiiksi paljon nuoria, kun meillä on isot opiskelija-alennukset ja muut. Tällainen tuo uutta asiakaskuntaa, paljon eri-ikäisiä ja vanhempaakin väkeä.”
Fresnon SYÖ-asiakkaat luottavat burgeriin ja uudet tulijat osaavat kysyä tarjousannoksia tullessaan. SYÖ!-annoksista löytyy kahden pihvin perusburger, vegetaristi vaihtoehto sekä auralla höystetty kanaburger.
“On meillä vähän lisävoimia apuna, vaikkei hirveästi ole voinut lisärekrytointeja tehdä. Yrittäjän näkökulmasta ei voi valittaa, että on liikaa asiakkaita”, Mertamo sanoo.
Hämeenlinnasta kotoisin oleva, Lahdessa työskentelevä ja Helsingissä kasvanut Mertamo tietää, että pienemmissä kaupungeissa ulkonasyömisen kulttuuri on aivan erilainen kuin Helsingissä.
“Tiistaisin ja maanantaisin tai arkena ylipäätään ei ihmiset liiku, kun Helsingissä käydään ravintoloissa melkein joka päivä. Siellä käytetään palveluita enemmän ja tavataan ihmisiä useammin esimerkiksi kahvin ääressä ravintolassa.”
Juuri mainittua ulkonasyömisen kulttuuria SYÖ!-viikot haluavat Lahteen viedä.
SYÖ!-viikot ovat tulleet jäädäkseen Tampereen Kalevaan. Viime kerralla mukaan saatiin Gastropub Kaleva, ja nyt remmissä on myös Public House Huurre.
Huurre perustettiin vuonna 2015 Sammonkadulle Musakeskuksen kiinteistöön. Samana vuonna käynnistyi myös Musakeskuksen treenikämppätoiminta, ohjelmatoimisto NEM Agency muutti samaan kiinteistöön ja Gastropub Kaleva avattiin muutaman korttelin päähän. Huurteen ravintoloitsija Juha Kannisto kuvaileekin tuota aikaa Kalevan uudeksi heräämiseksi.
”Olen itse asunut Kalevassa kymmenisen vuotta, ja tänne on alkanut muodostua pikkuhiljaa sellainen hyvä Kaleva -meininki, joka on ollut voimakkaimmillaan viimeisen kolmen vuoden ajan.”
Kannisto arvioi Kalevan saaneen uutta puhtia väestörakenteensa nuorentumisesta. Viime vuosina alueelle on rakennettu valtavasti uusia asuintaloja, joista osa on suunnattu opiskelijoille.
”Samalla kaupunki on kasvanut ja keskusta tullut Kalevaa lähemmäksi”, Kannisto pohtii.
Naapurusto tiiviissä yhteistyössä
Kalevan nosteesta ja letkeästä tunnelmasta saanee osittain kiittää myös alueen yrityksiä, joiden keskuudessa vallitsee hyvä henki. Kannisto kertoo, että Huurre on järjestänyt esimerkiksi yhteisiä tietovisoja Gastropub Kalevan kanssa ja ravintolassa esiintyy usein sekä Musakeskuksessa treenaavia että NEM:iä edustavia bändejä.
Musakeskuksen yritystoiminta monipuolistui entisestään noin vuosi sitten, kun Kannisto perusti Mika Koron ja Juha Sorsan kanssa tiilitalon päätyyn panimon, Kaleva Brewing Companyn. Samalla Huurteesta tehtiin panimon oma tap room, ja ravintolan hanoista löytyykin aina vähintään kolmea oman talon tuotetta.
”Panimon kanssa homma on lähtenyt liikkeelle sen verran hyvin, että kaikki mitä tehdään myös menee”, Kannisto hymähtää.
American BBQ:ta ja raikkaita lättyjä
Panimotuotteiden lisäksi Huurteesta saa toki ruokaa, ja senhän vuoksi ravintola on mukana tämänkertaisilla SYÖ!-viikoillakin. Tarjouskampanjaan lähdettiin kolmen annoksen kombolla, josta löytyy vaihtoehtoja niin liha-, kasvis- kuin äyriäisruoankin ystäville.
”American burger on mukana uudelta ruokalistaltamme, jolta löytyy muutenkin reilua American BBQ -meininkiä. Vegan burger valittiin mukaan, sillä halusimme kohdella hyvin myös kasvissyöjiä ja vegaaneita. Rapulätty on taas ehkä vähän eksoottisempi valinta muihin tarjousannoksiin verrattuna”, Juha Kannisto perustelee valintoja.
Perustelut lienevät uponneen kalevalaisille ja muillekin kaupunkilaisille, sillä SYÖ!-viikkojen alku on ollut Kanniston mukaan ”jotakin reippaan ja mayhemin välistä”.
"American burgeria on mennyt selkeästi eniten. Eipä siinä, käydään tukussa ja pannaan burgeria pöytään!", Kannisto kertoo ja toivottaa muutkin kuin Kalevassa asuvat tamperelaiset tervetulleiksi SYÖ!-viikoille.
Tampereen Teatterin kyljessä, keskellä Hämeenkatua sijaitseva Bookers Bar: Beers & Bagels kiteyttää nimeensä kaiken oleellisen toiminnastaan: pystybaarista saa olutta ja bageleita, minkä lisäksi siellä pystyy tekemään pöytävarauksia kaupungin muihin ravintoloihin.
Gastropub-perheeseen kuuluva persoonallinen varausbaari tunnettiin aiemmin Bookers Express Barina, mutta viimeviikkoisen uudistumisensa myötä nimikin päivittyi.
Nimen lisäksi Bookersin merkittävimpiin uudistuksiin kuuluu tarjonnan laajentuminen ruokapuolelle. Listan kulmakivenä ovat jenkkityyliset bagelit, täytteillä tai ilman nautittavat vesirinkelit.
Rinkeli taskuun ohikulkijalle
Gastropub-ravintoloitsijan Sami Lappalaisen mukaan paperikääreeseen tai -taskuun paketoidut bagelit kuuluu syödä käsin, minkä vuoksi ne ”istuvat” luontevasti pystybaari- ja take away -kulttuuriin.
”Bagelit sopivat mainiosti tyyliimme ja sijaintiimme Hämeensillan kupeeseen, jossa on runsaasti jalankulkua”, hän luonnehtii.
Bookers Barin bagelit ovat mukana myös tämänkertaisilla SYÖ!-viikoilla. Kympin kampanja-annokseen kuuluu kolme rinkeliä, jotka täytetään alusta loppuun herkuttelijan toiveiden mukaisesti. Täytevalikoima on laaja, ja siitä loihtii annoksen melkeinpä millaiselle ruokavaliolle tahansa.
”Bagel on aika iso, yksi henkilöä kohden on yleensä sopiva määrä. Tarjousannoksesta riittää siis useammalle, tai siitä voi viedä osan kotiin. Kyytipojaksi olut on tyypillisin kahvin ohella”, Lappalainen neuvoo.
Viime kesänä Laukontorilla hurmannut vaunuravintola Guru’s Kitchen on vakiinnuttanut toimintansa ympärivuotiseksi Guru’s Kitchen & Bar -kivijalkaravintolansa myötä. Uudet tilat avattiin viime perjantaina Laukontorin ja Keskustorin väliin Aleksis Kiven kadulle. Avajaiset ajoitettiin SYÖ!-viikkojen aloituspäivälle, mikä on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi ainakin ensimmäisten päivien myynnin perusteella.
”SYÖ!-viikojen kampanja-annoksia on mennyt yli odotusten! Emme ole markkinoineet uutta ravintolaa vielä kovin paljon, mutta jo perjantaina väkeä tuli tosi paljon heti ovien auettua”, Gurun ravintolapäällikkö Miia Kaunisto kertoo tyytyväisenä.
Ravintolakadun asema vankkenee
Guru’s Kitchen & Bar sijaitsee samassa korttelissa Ravinteli Huberin ja Pikkubistro Kattilan kanssa. Sijaintiin naapuriravintoloiden yhtäläisyydet sitten loppuvatkin, sillä Gurun makumaailma kallistuu vahvasti Lähi-idän ja Välimeren suunnille. Ravintolasta saa esimerkiksi Tampereen SYÖ!-viikkojen ainoat meze-lajitelmat.
”Mezet ovat virallisesti alkuruokia, mutta nämä meze setit ovat jo isompia, ihan pääruuaksi riittäviä annoksia. Mezet ovat siitä hyviä, että niitä pystyy muokkaamaan helposti vaikka kasvissyöjille ja vegaaneille sopiviksi, ja silti niissä on kunnolla makua”, Kaunisto kuvailee.
Ravintolapäällikkö luottaa, että Guru’s Kitchen & Barin välimerellisestä ruokalistasta voisi löytyä ehdokkaita siipiin ja burgereihin viehättyneiden tamperelaisten uusiksi suosikeiksi.
”Erityyppiset maut tuntuvat olevan kovassa huudossa nykypäivänä. Ihmiset kaipaavat jatkuvasti uutta ja käyvät eri kaupungeissakin erilaisen ruuan perässä”, hän perustelee.