Yli 50 vuotta tamperelaisten olohuoneena toiminut Ohranjyvä luottaa omistajanvaihdoksen jälkeenkin hyväksi havaittuun konseptiinsa. Tiskin takana palvelee jatkossakin tuttu henkilökunta, eikä ruokalistaakaan lähdetä liikaa muokkaamaan.
SYÖ!-viikoille Ohranjyvä on valinnut kolme herkullista annosta. Burgerinhimoon maistuu pekonilla, chilillä ja paprikahillolla höystetty Ohranjyvän hampurilainen, joka tarjoillaan rapeiden maalaisranskalaisten kera.
Oiva valinta on myös Wigrenin varta vasten Ohranjyvälle valmistama tuhti lammasmakkara, jota täydentää herkullinen kapris-perunasalaatti ja haudutettu punakaali. Kasvisvaihtoehtona tarjolla on syksyinen metsäsienirisotto.
SYÖ!-viikoilla voi tällä kertaa lähteä makumatkalle muun muassa Iraniin, Nepaliin, Thaimaaseen, Kiinaan tai Japaniin.
Persialaista ruokaa tarjoileva Vänäk on pitänyt majaa Maariankadun päässä Puutorilla pian puolitoista vuotta ja tullut tutuksi sekä herkullisista kebabeistaan että perinteisemmistä persialaisista ruokalajeistaan. Mausteita ei Vänäkin keittiössä säästellä.
Vänäkin Nelufar Darfashan luonnehtii persialaista ruokaa mausteiseksi, muttei kuitenkaan tuliseksi. SYÖ!-viikot ovat hänen mukaansa lähteneet hyvin käyntiin.
”Viikonloppuna oli väkeä ruuhkaksi asti”, Darfashan kertoo.
Vänäkissä on tällä kertaa tarjolla jujehkebabia eli sahramilla maustettua kanaa, ghormeh säbziä eli perialaista lampaanlihapataa papujen ja yrttien kera sekä vönerkebabia. Darfashan sanoo, että kasvisruokailijoiden määrä on otettu huomioon myös SYÖ!-viikkojen tarjonnassa. Vönerrullat ovat kovaa valuuttaa.
”Kasvissyöjiä ja vegaaneita käy meillä melko paljon”, hän sanoo.
Thairuokaa tai kiinalaista ruokaa haluavat voivat suunnata joko China Thai Palaceen Kauppiaskadulle tai Kratae Thai Cuisineen Ursininkadulle. Molemmista on saatavilla kana- ja tofuannoksia kympillä. China Thai Palacessa on tarjolla myös torstai- ja perjaintai-iltaisin ja viikonloppuisin brunssibuffet.
Sushia sen sijaan tarjoilevat Kawaii sekä China Thai Palace.
SYÖ!-viikkojen konkari, Eerikinkadulla sijaitseva Himalayan Kitchen luottaa tuttuun listaan, johon on kerätty asiakkaiden suosikkiannoksia. Ehdottomasti eniten menee butter chicken –annosta, jossa on yrtti-jogurttimarinoitua ja tandoori-uunissa grillattua kanaa.
”Seitsemän kymmenestä ihmisestä ottaa butter chickenin”, naurahtaa ravintolan omistajapariskunnan toinen puolisko Kamal Raj Sharma Banjade.
Ja mikäs siinä: butter chicken sopii suomalaiseen makuun, sillä siinä on juuri sopiva ripaus eksotiikkaa. Tomaatin ja hunajan maustama kermakastike on makurikasta. Sharma Banjade kertoo, että ravintolassa pyritään mahdollisimman aidosti oikeisiin nepalilaisiin makuihin. Esimerkiksi kookoskermaa ei Himalayan Kitchenin ruuissa nähdä, sillä sitä ei Himalajan seudulla ole saatavilla.
”Suomalaiset maistelevat kyllä mielellään uutta”, hän sanoo.
Legendaariset SYÖ!-viikot tulevat taas 6.-19. lokakuuta, ja ne rantautuvat nyt jo toista vuotta peräkkäin Lahteen! Mukana on 11 ravintolaa, ja niiden joukkoon mahtuu yksi uusi tulokas.
Tutustu SYÖ!-ravintoloihin:
Alex Food & Café
SYÖ!-viikkojen uusin tulokas on lahtelainen kahvila-ravintola Alex, joka tarjoilee kympillä ison siipiannoksen, hampurilaisaterian juomineen tai kanapihvin vuohenjuustolla. Kuuletko, kuinka Alex jo huutaa: "SYÖ!mään!"
Domino Sushi
Mitä yhteistä on dominolla ja sushilla? Molemmissa on paloja! Domino Sushissa tarjoillaan kolmea SYÖ!-annosta, ja mikä parasta, tarjoukset ovat voimassa myös lounasaikaan.
Bus Burger
Burgeria bussissa, kyllä kiitos! SYÖ!-vaihtoehdoissa löytyy: liha-, kana- tai vegaaniateria. Bus Burgerista löytyy aito amerikkalainen koulubussi, jonka sisällä voi myös syödä.
Fafa's
Supersuosittu Fafa's osallistuu SYÖ!-viikkoihin vegaanisella falafel-hummuspitalla ja herkullisella kana-annoksella. Nam!
Pancho Villa
Hampurilaisten moniosaaja Pancho Villa panee parastaan SYÖ!-viikoilla: maista joko juusto- tai tofuhamppari. Tai molemmat! Ne maksavat vain kympin kappale!
Siipiravintola
Ei ole vaikea arvata, mitä Siipiravintola tarjoilee SYÖ!jille: siipiä! Valittavana on kaksi erilaista kokonaisuutta siipiä ja muuta ihanaa sormisyötävää. Vain kympillä!
Fresno American Diner
Jos Fresnossa syödään tällä tavalla, lähdemme sinne! Siis heti SYÖ!-viikkojen jälkeen. Kympillä saa burgerin, kanapihvin tai vegecombon.
Pikku Makalu
Ravintola Pikku Makalu tarjoilee aitoja, perinteisiä nepalilaisia herkkuja. SYÖ!-viikkojen aikana kympillä saa vatsan täyteen lammasta, kanaa tai tofua.
Amarillo
Kympillä tex mexiä Rillossa! Täällä SYÖ!dään kanaa ja kasvista, ja tarjoukset ovat voimassa myös lounaalla.
Hello! American Diner
Hello! Maistuuko hamppari? Tässä dinerissa tarjolla on kolmea SYÖ!-burgeria: kaksi lihalla ja yksi vegenä.
Manhattan Steak House
Jos pihviä haluat syödä nyt, ootko Manhattanissa käynyt? SYÖ!-viikoilla tarjolla on paitsi pihviä, myös lohta! Kympillä, tietty.
Legendaariset SYÖ!-viikot tulevat taas, 6.-19. lokakuuta! Turussa mukana on 24 ravintolaa, joista kokonaiset 7 ovat uusia tulokkaita kympin ravintolajuhlassa.
Turkulaisravintolat, jotka eivät viimeksi olleet mukana SYÖ!-viikoilla ovat:
Teini
Uudelleen avattu turkulaisklassikko Teini panee SYÖ!-viikoilla parastaan: kympillä irtoaa trendikäs tartar tai porsaan pluma eli etuselkä. Nam!
Gastropub Löytö
Ei ole kunnon gastropubin voittanutta. Löydön SYÖ!-listalla on vegaaniburger ja karitsasalaatti, ja ilouutisia: tarjous on voimassa myös lounasaikaan.
Splizzeria
Splizzerian SYÖ!-annoksissa on kolme vaihtoehtoa: liha, kana tai kala. Annokset voi tilata pizzana, salaattina tai fifty-fifty, ja mukaan kuuluu hanalimu.
Siipiravintola
Ei tarvinne arvata, mitä Siipiravintolassa SYÖ!dään kympin viikoilla (ja muutenkin): valittavana on kaksi rapeaa ja tulista kokonaisuutta siipiä, tikkuja ja dippejä.
3. Linja
Kolmas Linja on rento ruoka- ja juomaravintola, jossa tarjoillaan SYÖ!-viikkojen ajan hamppareita ja siipiä. Kympillä tietty!
Bowler
Keilailuravintola Bowler kumartaa ah-niin-ihanalle burger-, sandwich- ja bbq -osastolle myös SYÖ!-viikoilla. Nälkä kasvaa keilatessa, joten ei muuta kuin pallot käteen.
Kawaii
Kawaii on japania ja tarkoittaa kaikkea söpöä ja ihanaa. Emme tiedä söpöstä, mutta ihana on ainakin ravintola Kawaiin 14 palan sushilajitelma, joka irtoaa SYÖ!-viikoilla vaivaisella kympillä!
SYÖ!-viikot ovat varma kesän merkki: terassit alkavat aueta, ilmat lämmetä ja tori täyttyä. Sinne siis!
Nälkäisellä turkulaisella ei kesällä ole oikeastaan mitään muuta ongelmaa kuin se, että mihin ravintolaan sitä pitäisi oikein mennä. SYÖ!-viikoilla ehtii testiajaa monta kesälläkin suosittua kuppilaa.
Turkulaiset Anssi Lindqvist ja Juuli Tamminen kertovat syövänsä kesällä ulkona huomattavasti enemmän kuin talvella. Ravintoloihin lähdetään spontaanimmin.
”Talvella yleensä varataan pöytä jo aiemmin ja tiedetään, että vaikkapa lauantaina mennään syömään. Kesällä mennään enemmän fiiliksen mukaan”, Lindqvist vahvistaa.
Turun kesässä parasta ovat kiireettömät kesäillat.
”Ehkä eniten tulee käytyä sellaisten ravintoloiden terasseilla, joista saa myös jotain pientä ruokaa lasillisen kanssa”, Tamminen sanoo.
Tie SYÖ!-viikoille sen sijaan kulki työpäivän kautta. Kympillä kehtaa käydä vetäisemässä myöhäisen lounaan, vähän niin kuin toistamiseen. Tamarin valikoitui paikaksi sattumalta.
”On kiva testata kaikenlaista. Yritämme käydä mahdollisimman paljon kokeilemassa eri keittiöitä”, Lindqvist sanoo.
Turkulaiset Karoliina Uusluoto ja Mikael Knaapi sen sijaan arvelevat käyvänsä ulkona syömässä talvella ja kesällä yhtä usein. Terassit kuitenkin vetävät myös heitä puoleensa.
”Onhan se kiva, kun aurinko paistaa ja pääsee tuulettumaan”, Uusluoto sanoo.
Uusluodolta ja Knaapilta satelee kehuja Turun ravintolatarjonnalle, on sitten kyse kesästä tai talvesta. Valinnanvaraa löytyy.
”Ihan laidasta laitaanhan täällä näitä on, halpaa ja kallista”, Knaapi pohtii.
SYÖ!-viikoilla Knaapi ja Uusluoto käyvät niin ikään ahkerasti. Tamarinin ohella on muodostunut muitakin suosikkeja.
”Hello! American Diner on ainakin se paikka, mistä saa hyvän hampurilaisen, jos sitä tekee mieli”, Knaapi toteaa.
SYÖ!-viikot pitävät turkulaisravintolat kiireisinä. Tamarinin ravintolapäällikkö My Nguyen kertoo, että kiireisimpinä päivinä pöydät täyttyvät vauhdilla ja jonoakin voi muodostua. Hän kuitenkin vakuuttaa, että kaikki halukkaat pääsevät kyllä SYÖ!mään.
Nguyen kertoo myös nauttivansa SYÖ!-viikoista muuallakin kuin omassa keittiössään.
”Paljon tulee käytyä muissa ravintoloissa syömässä kampanjan aikana, sen verran sopiva hinta kymppi on”, Nguyen paljastaa.
Tampereen Hallituskadulla sijaitseva ravintola Frankly on suosittu ruokailupaikka varsinkin viikonloppuisin. Viime lauantaina ravintolan avaamisesta ehti kulua vain puolisen tuntia, kun lähes kaikki pöydät olivat jo täynnä.
”Viikonloppuna kannattaa tehdä pöytävaraus, joka onnistuu kätevästi Table Onlinen kautta tai isompien ryhmien kohdalla myös puhelimella”, vinkkaa Franklyn vuoropäällikkö Maria Turunen kiireen keskellä.
Käynnissä olevilla SYÖ!-viikoilla lienee osansa viikonloppuruuhkiin. Frankly osallistuu kampanjaan kahdella tarjousannoksella ja muutamalla pienemmällä tarjouksella. Pääruokatarjouksina on vuohenjuustosalaattia sekä pariloitua kananpojanrintaa, joista ensimmäinen kuuluu ravintolan kestosuosikkeihin ja jälkimmäinen on varioitu varta vasten SYÖ!-viikoille.
Uusia perinteitä kunnioittaen
Frankly avattiin vuonna 2004. Syksyllä 2015 Zarillosta tuttu ravintoloitsija Jörg Widmann osti ravintola Franklyn, minkä jälkeen ravintolan yleisilme sekä menu uudistettiin.
”Vanha Frankly oli välimerellinen ravintola, mutta nyt on liikuttu enemmän pohjoismaisempaan suuntaan – tietysti perinteitä kunnioittaen. Nykyiseltä listaltamme löytyy esimerkiksi poronvasan maksaa mutta myös klassikkoannoksia, kuten valkosipulihärkää kahdelle ja Franklyn suklaakakkua”, Turunen kertoo.
Ravintolan keittiössä hyödynnetään paljon kotimaisia ja lähituottajien raaka-aineita. Esimerkiksi kalat hankitaan Tampereen kauppahallissa toimivan Nygrenin kautta.
”Toki listalla on sellaisiakin tuotteita, kuten turskaa, joita ei ole mahdollista saada aivan lähialueilta”, Turunen naurahtaa ja jatkaa kertomalla, että kauempaa tulevien ainesten kohdalla laatu kuuluu tärkeimpiin valintakriteereihin.
Katse kohti kesää
Franklyn à la carte -lista uudistuu kolme kertaa vuodessa, ja ravintolassa suunnitellaan parhaillaan ensi kesän listaa keittiömestari Johanna Palon johdolla.
”Viime kesänä meillä oli terassi ensimmäistä kertaa käytössä, ja tänä kesänä tarjoamme terassin puolella samoja annoksia kuin salissakin. Haemme koko ajan inspiraatiota siihen, miten pystymme parantamaan tarjontaa entisestään”, Turunen sanoo.
Jokainen tietää, ettei sushihimotukseen ole kuin yksi ratkaisu: marssia ravintolaan ja tilata niin monta nigiriä kuin sielu sietää. Viime SYÖ!-viikoilla kampanjaan toivottiin mukaan sushipaikkoja ja nyt SYÖjien toiveisiin on vastattu: tällä kertaa sushia saa peräti kolmesta kampanjaravintolasta.
Mutta millaisesta sushista suomalaiset pitävät? Sushigalleria Len’sin omistajalla Risto Ketulla on kysymykseen lyhyt ja ytimekäs vastausta.
”Lohesta, todellakin”, hän naurahtaa.
Len’s tarjoaa kolmea erilaista kampanja-annosta. Lista löytyy vegaaninen sekä mixed-vaihtoehto ja lisäksi, arvasit oikein, lohisushiannos. Hämeenkadulla yliopiston ja Tyksin kupeessa sijaitseva ravintola on SYÖ!-viikoilla mukana ensimmäistä kertaa.
”Ehkä noin puolet asiakkaista kokeilee jotain uutta ja puolet tilaa sitten jonkin tutun annoksen”, Kettu kertoo.
Turkulaiset ovat Ketun mukaan sushikansaa ja se näkyy myös kyseistä apetta tarjoavien ravintoloiden määrässä. Kilpailu on kovaa.
Len’sissä koitetaan tehdä mahdollisimman paljon kaikkea itse. Ketun käsissä tuoreet sushit syntyvätkin vaivattomasti. Makirulla jos toinenkin on selvästi tullut pyöräytettyä.
”Valikoiman pitää olla tarpeeksi laaja, että jokaiselle löytyy jotakin mieleistä. Laadusta ei saa tinkiä”, Kettu toteaa.
Keskustassakin kuljeskeleville sushia on tarjolla. Yvonne Thun luotsaamat China Thai Palace ja Fomeca-sushibuffet odottavat nälkäisiä SYÖjiä.
”Sushi on suosittua, se on freshiä ja sopii kaikenikäisille lounaaksi, mutta tietysti myös illalliseksi”, Thu sanoo.
Aurajoen varrella, aivan Kauppiaskadun päässä sijaitseva China Thai Palace on tuttu jo aiemmiltakin SYÖ!-viikoilta. Tarjolla on sushin lisäksi myös thai-ruokaa. Thu vahvistaa Ketun käsitykset suomalaisten suosikkisusheista.
”Lohi on ylivoimaisesti suosituinta, toisen sijan jakavat sitten rapu ja avokado”, Thu kertoo.
Suomalaisille on taipumus tuttuun ja turvalliseen. Yksittäisenä annoksena tilataan varmoja lemppareita, buffetissa sen sijaan revitellään. Thun toinen ravintola, Fomeca, tarjoaa SYÖ!-viikoilla sushibuffetin kympillä.
SYÖ!-viikoilla Thu suosittelee maistamaan myös jotain hieman eksoottisempaa, esimerkiksi makeita sushirullia.
”Jos banaani- tai mangosushia ei ole vielä maistanut, niin nyt kannattaa!”
SYÖ!-viikot käynnistävät kesän: huhtikuun viimeisten viikkojen jälkeen turkulaisravintoloilla alkaa hullut kuukaudet. Ravintolabisnes on Turussa räjähtänyt niin, että kesätyöläisiä alkaa olla jo hankala saada.
Woolshedin osaomistaja Joe Samson kertoo, että ravintolan kesävalmistelut ovat jo hyvässä vauhdissa. Kesäkuukausina etukäteen suunnittelu on ensisijaisen tärkeää. Luvassa jääkiekon MM-kisojen ajalle on esimerkiksi kahden B:n diili, kotoisammin siis bisseä ja burgeria.
”Ensin on SYÖ!-viikot, sitten kuukausi jääkiekkoa. Kyllä siinä suunnittelun merkitys on suuri”, Samson sanoo.
Kesäksi Woolshedin ruokalistaa tuuletetaan, no, kesäisemmäksi. Ensi kesäksi myös ravintolan terassia laitetaan entistäkin ehommaksi: neliöitä tulee lisää ja viihtyvyyteen on tarkoitus panostaa niin sanotusti isosti.
”Hyvällä terassilla on mukava tunnelma ja hyvä lämmitys. Kun illat kylmenevät, se on tärkeää”, Samson kertoo.
Sesonkityöntekijöitä rekrytoidessa Samson ja kumppanit huomasivat, että Turku todellakin käy kovaa kilpailua ravintolapääkaupungin tittelistä Helsingin kanssa. Esimieskokemusta omaavien työntekijöiden rekrytoiminen oli hankalaa.
”Hyvistä työntekijöistä saa oikein taistella! Me kiersimme asiaa niin, että toimme osan Helsingin ravintolamme esimiehistä tänne.”
Kivenheiton päässä Aurajoen varrella Pub Niskassa on niin ikään kesävalmistelut täydessä vauhdissa. Yrittäjä Lasse Pernell kertoo, että Niskalle tämä kesä on viides ja homma alkaa olla aikalailla hallussa.
”Suomi on sellainen maa, että kesällä ja talvella tuntuu, että olisi eri maissa. Yritämme panostaa siihen, että palvelukapasiteetti on kesällä mahdollisimman hyvä”, Pernell sanoo.
Niskassa ei kikkailla kesäannoksilla, vaan listaa päivitetään yleensä syksyisin.
”Kesää vasten ei ehkä uskalla lähteä seikkailemaan. Asiakkailla on suosikkinsa”, Pernell pohtii.
Myös Niskassa rekrytoinnin hankaluus on huomattu. Meininki on pysynyt rentona, sillä töissä on paljon opiskelijoita. Silti ravintolatyöntekijöiden palkkaaminen on ollut hankalaa.
”Tavallaanhan se on positiivinen ongelma, että täällä on paljon ravintoloita ja alalla menee hyvin. Tärkeätä on myös, että työntekijät saadaan viihtymään, niin he tulevat seuraavanakin kesänä töihin”, Pernell summaa.
Turkulaista lounastajaa vaivaa runsauden pula: lounasta tarjotaan joka kulmalla, mutta mistä löytyy parhaimmat annokset? SYÖ!-viikoilta ainakin.
Lounasaika käy kuumimmillaan, ja Hämeenkatu kuhisee. Kadulla käppäilevät Irene Enges ja Sarah Lilius. Tavallisesti ystävykset käyvät syömässä opiskelijaruokaloissa, mutta tällä kertaa lounaspaikkaa haetaan muualta.
Liliuksen ja Engesin mielestä hyvä lounaspaikka vaihtaa menuaan, mutta tarjoaa sopivasti pysyviäkin vaihtoehtoja.
”Ei aina tarvitse olla samaa, olisi hyvä, että annoksia vaihdettaisiin aina välillä”, Lilius pohtii.
Suosikkeja on ehtinyt muodostua, vaikka tarjontaa löytyykin yllin kyllin.
”Sushiahan nyt voisi syödä vaikka joka päivä!”, Enges naurahtaa.
Ja SYÖ!-viikoiltahan sushia saa, myös lounaaksi. Sushigalleria Len’s Hämeenkadulla tarjoaa kolmea erilaista sushisettiä kympillä. Vaihtoehdot löytyy vegaaneille ja kasvissyöjille sekä lohta rakastaville.
Lounaspaikkaa metsästämässä on myös Matti Karinen. Karisen mielestä Turku on erinomainen paikka pyörittää lounasravintolaa.
”Täällä Turussa on sellainen lounaskulttuuri. Ihmiset eivät jää työpaikalle syömään, vaan lähtevät mielellään ulos”, Karinen pohtii.
Samoilla asioilla on hänkin. Yliopistolla työskentelevä Karinen kuvailee Hämeenkatua ”lounaan metsästysalueeksi Hyvälle lounaspaikalle ominaista on mielenkiintoisuus ja vaihtuvat annokset. Monen päivänä tai viikkona putkeen ei jaksa syödä samaa.
”Toisaalta välillä tekee mieli jotain tiettyä, ja silloin on kiva mennä sellaiseen paikkaan, mistä tietää sitä saavan.”
Jos lounaalla mieli tekee sushin sijaan jotain tuhdimpaa, tulee apuun Golden Grill. Keittiöstä ei kärrätä makkaraperunoita tai lihiksiä: Golden Grillin ruoka on tuoretta, herkullista ja kekseliästä. Listalta löytyy SYÖ!-viikoilla lohi-avokadoburgeria, talon hampurilaista sekä Corn Flakes –kuorrutettuja friteerattuja kanafileitä.
Tämänkertaisilla Tampereen SYÖ!-viikoille osallistuu peräti kolme italialaiseen ruokaan erikoistunutta ravintolaa. Pizzaa, pastaa, risottoa ja muita saapasmaan herkkuja saa kympillä vielä torstaihin asti, niin kuin muita SYÖ!-ruokiakin.
Restamax-konsernilla on kampanjassa kaksi italialaispaikkaa: Finlaysonilla toimiva Bella Roma on mukana kolmatta kertaa, Hämeenkadun Como on ensikertalainen. Ensin mainitun tarjousannoksiin kuuluu pizza kahdella omavalintaisella täytteellä, torchio-pastaa italialaisella tuoremakkaralla ja maalaissalaattia omavalintaisella täytteellä. Jälkimmäinen ravintola tarjoaa kympillä kunkin päivän pizzan, pastan ja risoton.
Restamaxin ruokaravintoloiden linjajohtaja Tanja Virtanen kertoo, että kysyntää riittää kummallekin ravintolalle, vaikka ne sijaitsevat alle kilometrin päästä toisistaan.
”Finlaysonilla on esimerkiksi elokuvateatterin vaikutuksesta ihan omat asiakasvirtansa. Siinä mielessä ravintolat ovat tarpeeksi kaukana toisistaan.”
Bella Roma ja Como ovat konsepteiltaankin hieman erilaiset. Siinä missä Bella Romassa voi käydä koko perheen kanssa nopeasti pizzalla ennen elokuvanäytöstä, Comoon soveltuu myös aikuisten illanviettopaikaksi.
”Bella Roma on enemmän matalan kynnyksen perheravintola. Sen ruoka on simppeliä ja maistuu koko perheelle, minkä lisäksi ravintolasta löytyy leikkinurkkaus lapsille. Myös Comon ruoka on simppeliä mutta se on pikkaisen enemmän illallisravintola”, Virtanen kuvailee.
Pizzapohjia täysjyvällä tai gluteenittomana
Kivenheiton päästä Comosta sijaitsee Tampereen SYÖ!-kampanjan kolmas italialaista keittiötä edustava ruokapaikka, Ristorante Dennis.
”Dennis on italialaishenkinen kortteliravintola suomalaiseen makuun. Se tarkoittaa, ettei asiakaskuntaamme ole rajattu iän, sukupuolen tai muun aseman mukaan. Meille ovat tervetulleita kaikki perheistä pariskuntiin ja yrityksiin”, täsmentää ravintolapäällikkö Sara Riita.
Tampereen Dennis on toista kertaa mukana SYÖ!-viikoilla. Kampanjaan on lähdetty kahdella pizzalla ja yhdellä pastalla. Pizzoista toiseen kuuluu muun muassa paahdettua pekonia ja salamia, toinen on lihaton ja sisältää esimerkiksi bufalamozzarellaa. Linguine Angelo -pastassa on puolestaan kanaa, pekonia ja punasipulia konjakki-tabasko-kermakastikkeessa.
”Pizzoihimme saa valita veloituksetta vehnäpohjan sijaan ruis- tai täysjyväpohjan tai täysin gluteenittoman pohjan. Samoin tavallinen pasta on vaihdettavissa gluteenittomaan tai täysjyväpastaan”, Riita vinkkaa.
Suosio piilee monipuolisuudessa
Dennisin, Bella Roman ja Comon lisäksi Tampereelta löytyy lukuisia muitakin italialaistyylisiä ravintoloita ja ravintolaketjuja, samoin koko Suomesta. Vanhimmat niistä ovat jo vuosikymmeniä vanhoja, ja asiakkaita riittää aina vain.
”Onhan pizza nyt hyvää. Se sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen: perustäytteillä pizza toimii helppona tai nopeana lounaana, mutta vähän raaka-aineita ja ruoan kanssa nautittavia juomia varioimalla siitä saa kunnon illallisen. Pastakin on samaan tapaan perusruokaa, joka on sovellettavissa raaka-aineilla aamusta iltaan”, Tanja Virtanen arvioi suosiota.
Sara Riita on samoilla linjoilla.
”Pizzalla on niin pitkät perinteet, että ihmiset tuntevat tuotteen hyvin.”
Toisistaan italialaispaikat pyrkivät erottautumaan tarjonnallaan ja ruoanlaittometodeillaan.
”Meillä ei käytetä ollenkaan puolivalmisteita, ja raaka-aineemme valikoidaan hyvin tarkasti. Pizzapulla eli -taikina tulee raakapakasteena omalta tehtaaltamme, ja se kaulitaan, täytetään ja paistetaan vasta paikan päällä valmiiksi”, Riita kertoo Dennisin periaatteista.
Virtasen mukaan Restamaxin ravintoloissa tuotteistus on tärkeässä roolissa.
”Hyödynnämme hyviä raaka-aineita, ja esimerkiksi pizzapohjamme on räätälöity täysin meidän ravintoiloillemme. Aina uusia ruokalistoja suunniteltaessa mietimme, pystymmekö tarjoamaan asiakkaillemme jotakin uutta.”