SYÖ-viikoilla on kerta toisensa jälkeen mukana pitkä lista nepalilaisia ravintoloita. Me SYÖ-tiimissä rakastamme nepalilaista ruokaa ja palautteiden perusteella niin myös SYÖ-kävijät. Mutta miten niin pienen ja kaukaisen maan ruokakulttuuri on voittanut suomalaisten sydämet niin syvästi?
Nepalin kulttuuri on yhdistelmä Intiaa ja Tiibetiä ja vaikutteet näkyvät myös ruokakulttuurissa. Pienessä 30 miljoonan asukkaan valtiossa on kuitenkin omat erityispiirteensä ja esimerkiksi jotkin mausteet ovat sellaisia, ettei niitä saa mistään muualta.
Nepal on yksi maailman köyhimmistä valtioista ja sen väestöstä suurin osa on hindulaisia. Vaikka meillä Suomessa nepalilaisissa ravintoloissa tarjoillaan usein kanaa tai lammasta, eivät ne kuulu nepalilaiseen arkiruokaan. Tyypillinen ateria koostuu sen sijaan linssikeitosta, riisistä ja vihanneksista.
Ruoka tarjoillaan useimmiten niin että maut on jaettu erillisiin astioihin tai syvennyksiin lautasella. Tätä kutsutaan nimellä thali. Muita termejä ovat: Dal, bhat, tarkari = Linssikeitto, höyrytetty riisi ja vihannesruuat, nepalilaisen keittiön pyhä kolminaisuus. Jimbu, Timuri = Vain Himalajalta löytyviä mausteita, jotka tuovat nepalilaiseen ruokaan ainutlaatuisen maun. Chutney = Tulinen ja hapan kastike Masala = Esim. tikka masala. Viittaa intialaiseen mausteseokseen garam masalaan. Ainesosiin kuuluu esimerkiksi juustokuminaa, kardemummaa, neilikkaa ja mustapippuria Roti-leipä = Litteä vehnäleipä, joka kuuluu etenkin pohjois-intialaiseen ruokakulttuuriin. Naan-leipä = Pehmeämpi, kohotettu versio rotista. Raita = Jogurtista valmistettu lisuke, pehmentää ruuan tulisuutta Tandoori = Pystysuuntaista leivinuunia muistuttava uuni, jota käytetään tyypillisesti aasiassa ja kaukaasiassa Chiya = Nepalilainen tee.
Tuliko nälkä? SYÖ-viikoilla on mukana 12 nepalilaista ravintolaa, joissa Nepalin makumaailmat aukenevat kympillä.
Kampanja puskee eteenpäin jo viidettä päivää. Instagram kertoo meille, että kympin safkat ovat maistuneet yhdelle jos toisellekin – mutta onkohan kauniiden kuvien taustalla silti jotain hampaan kolossa? Asiakaspalautteet ovat meille kaikki kaikessa. Saamme palautteiden avulla korvaamatonta apua kampanjan järjestämiseen, myös seuraavan kampanjan ravintolavalintoihin. Jotta lomakkeen naputtelulle löytyisi muutakin inspiraatiota kuin jalo tarkoitus, on pelissä VIISI 50€ ravintolalahjakorttia, jotka arvotaan kampanjan päätyttyä.
Eräässä saamassamme SYÖ-viikkojen palautteessa ihmeteltiin miksi kampanjaravintolat ovat pakkautuneet niin pienelle alueelle ydinkeskustaan. Välillä kun tuntuu siltä että tunnelma on vähän liiankin tiivis.
Oi SYÖ-kulkija, laajenna horisonttiasi! Listasimme sinulle muutaman suosikkimme kaukana ydinkeskustan hälystä:
Mites olis Kallio? Grillsson kuuluu niihin mestoihin jossa voi aina luottaa siihen ettei nälkä todellakaan hetkeen yllätä. Ison kokonsa lisäksi burgereissa on taivaalliset pihvit.
Tunnelmallisesti ja hyvin viihtyisästi sisustettu kellariravintola. Helmi Kalliossa. -Eat.fi
Uskallamme väittää, että Kallion parhaat sushit saa Sushi Bar Rice Gardenista. Ravintola kerää pisteet kotiin erityisesti siitä, että henkilökunta, musiikki, tunnelma ja toki itse annos ovat kaikki aidosti japanilaisia.
Hyvää sushia ja viihtyisä sisustus, sijaintikin on kohdallaan. Lohi oli todella hyvän makuista! -Eat.fi
SYÖ-annokset:
-Sushilajitelma, 14 kpl: kala- tai kasvisversio.
Töölön kisahallin päässä sijaitseva Gringos Locos on legendaarinen texmex-mesta, jonka viihtyisistä tiloista löytyy tilaa isommallekin seurueelle. Mutta mitä ovat SYÖ-annosten lisukkeena tarjottavat sweety chilidropsit? No, kuvittele yhdistelmä jalapenoa ja kirsikkatomaattia. Tätä on testattava.
Ruoka oli todella hyvää. Alkupalat ja jälkiruuat olivat myös nappivalintoja. Menen ehdottomasti uudelleen! -Eat.fi
SYÖ-annokset:
-CHICKEN BURRITOS: Kaksi jalapeno-cheddarkastikkeella viimeisteltyä burritoa; pariloitua broilerinfileetä, riisiä ja maissi-papumuhennosta. Tarjoillaan raikkaan salaatin, marinoitujen kasvisten sekä sweety chilidropsien kanssa.
-VEGETARIAN BURRITOS: BURRITOS: Kaksi jalapeno-cheddarkastikkeella viimeisteltyä burritoa; pariloitua savustettua tofua, riisiä ja maissi-papumuhennosta. Tarjoillaan raikkaan salaatin, marinoitujen kasvisten sekä sweety chilidropsien kanssa.
SYÖ-viikot kasvavat kerta toisensa jälkeen. Olemme jälleen suuremmat kuin koskaan peräti 50 ravintolan kattauksella. Vanhojen konkareiden lisäksi riveihin on liittynyt seitsemän täysin uutta tulokasta:
Muutamat SYÖ-viikot taaksepäin mukana oli supersuosittu pop-up bliniravintola, jota hehkutettiin (ja jossa santsattiin kolmesti) jopa Cityn toimituksen toimesta. Tällä kertaa BliniBuffan on ottanut omakseen Kruunuhaan sydämessä sijaitseva Ruokaravintola Nälkä. Ihastuttava Nälkä tarjoilee pohjoismaista ruokaa rennolla otteella ja laittaakin SYÖ-kansan blinien päälle suosikkeja perunasalaatista savulohimousseen.
Tasokas, kotiruokaa parempaa ja vähän fiinimpää mutta ei kuitenkaan fine dining. Ystävällinen ja mukava palvelu. -Eat.fi
SYÖ-annokset:
-BliniBuffa: 20 erilaista täytevaihtoehtoa mm. lohenmätiä, bbq-possua, rapuskågen, metsäsieni-tar-tar.
Fransmanni on nimensä mukaisesti erikoistunut ranskalaiseen keittiöön. Kluuvikadulla sijaitsevassa ravintolassa nautitaan lämminhenkisestä tunnelmasta takkatulen äärellä. Kympin annosvalikoimaan kuuluu muun muassa SYÖ-viikkojen ainoa lehtipihvi. Bon appétit!
Kansallisoopperaa vastapäätä sijaitsee pieni pala Mount Everestiä. Viehättävä ja rauhallinen nepalilainen ravintola kertoo kiinnittävänsä erityishuomiota ruokiensa terveellisyyteen.
Miellyttävä ja huomaavainen palvelu sekä kaunis ravintola kaiken kaikkiaan. -Eat.fi
Miltä kuulostaisi yrtti-jogurttimarinoitu kana tai tulinen tuoreinkiväärikastike? Hyvältä, sanovat arvostelijat Eat.fissä. Nepalilaisten ravintoloiden valikoimaan liittyvän Lumbinin visio onkin olla Suomen paras etninen ravintola. Lumbini ilahduttaa erityisesti SYÖ-kävijöitä Lauttasaaressa.
Tulemme varmasti uudelleen. Käynti koko perheen voimin (5 hlöä) ja kaikki ylistivät ruokaa. -Eat.fi
Helsingin kaartinkaupungissa sijaitseva Himalaya on Suomen vanhin nepalilainen ravintola. Jo yli 20 vuotta asiakkaiden suosiossa ollut ravintola luottaa laadukkaista aineksista vaadittuun ruokaan ja ystävälliseen palveluun. Kympin annoksista löytyy valinnanvaraa kana-, kasvis- ja lammasruokien ystäville.
Ruuan saa nopeasti, se on maukasta ja kaupan päälle tulee ystävällinen palvelu. -Eat.fi
SYÖ-annokset:
-Sag Paneer (G): tuorejuustoa pinaatti-kermakastikkeessa.
-Khukhura Tikka Masala (G, VL): yrtti-jogurttimarinoituja ja tandoori-uunissa grillattuja kananfileepaloja mausteisessa masala-kastikkeessa.
-Khasi Kofta (G, L): maustettuja lampaan jauhelihapyöryköitä hieman mausteisessa masala-kastikkeessa.
Töölöläisherkuttelijat saavat kampanjan tiimoilta kulmilleen toisenkin SYÖ-nepskun. Sympaattinen Diyalo sijaitsee ihan Töölön kisahallin kulmilla. Tämä nepalilainen hehkuttaa erityisesti kokkejaan: kaikki mausteiden sekoittamista myöten tehdään itse.
Lämmittävää sielunruokaa. Melkein nuolimme loputkin, aivan kaikkea kun ei naan-leivällä saanut. -Eat.fi
Aangan vie vieraidensa sydämen: ravintola on saanut Eat.fissä liki täydet pisteet kaikista kategorioista. Herkullisen ruuan lisäksi Aanganissa toimii niin palvelu kuin tunnelmakin.
Olemme aina saaneet hyvin ystävällistä palvelua sekä erittäin herkullista ruokaa. -Eat.fi
SYÖ-annokset:
-Kukhurako Korma: haudutettuja kananfileepaloja ja tomaattia kermakastikkeessa.
-Bhendo Masala: haudutettuja lampaanpaloja sipuli-tomaatti-inkivääri-masalakastikkeessa (keskivahva).
-Sabjiko Kofta: friteerattuja kasvispyöryköitä tomaatti-kermakastikkeessa.
-Annokset sisältävät basmatiriisiä ja naan-leipää.