SYÖ!-viikkojen päivät käyvät vähiin, mutta torstaihin mennessä ehtii käydä kympin annoksilla vaikka useammassa ravintolassa! Tampereen 13 kampanjaravintolan ja 36 tarjousannoksen joukosta löytyy reilusti valinnan varaa ja uusiakin tuttavuuksia ihan kaikille kaupunkilaisille.
Tamperelaiset Marika Henriksson ja Jani Kaseva ottivat lokakuisesta arki-illastaan ilon irti ja suuntasivat Näsilinnankadun legendaariseen Ohranjyvään SYÖmään.
”SYÖ!-viikoilla tulee käytyä helpommin sellaisissa paikoissa, joissa ei ehkä muuten kävisi”, Kaseva miettii ja kertoo käyneensä kampanjan aikana ensimmäistä kertaa Public House Huurteessa.
Ohranjyvä on sentään pariskunnalle tuttu paikka, mutta kampanjamenusta löytyy pari uuttakin annosta. Ohranjyvässä työskentelevä Antti Rapi kertoo, että tumman vehnäolutkastikkeen kanssa tarjoiltavaa possun poskea ei ole ollut hetkeen ravintolan listalla, ja sienillä tai savuporolla täytettävää uuniperunaa saa pian uudistuvalta listalta. Ohranjyvän hampurilainen on puolestaan vanha tuttu, ja sen maine on vedonnut SYÖ!-viikkojen kävijöihinkin parhaiten.
Tsekkaa kaikki Tampereen SYÖ!-ravintolat ja -tarjoukset täältä!
SYÖ!-viikot ovat tulleet jäädäkseen Tampereen Kalevaan. Viime kerralla mukaan saatiin Gastropub Kaleva, ja nyt remmissä on myös Public House Huurre.
Huurre perustettiin vuonna 2015 Sammonkadulle Musakeskuksen kiinteistöön. Samana vuonna käynnistyi myös Musakeskuksen treenikämppätoiminta, ohjelmatoimisto NEM Agency muutti samaan kiinteistöön ja Gastropub Kaleva avattiin muutaman korttelin päähän. Huurteen ravintoloitsija Juha Kannisto kuvaileekin tuota aikaa Kalevan uudeksi heräämiseksi.
”Olen itse asunut Kalevassa kymmenisen vuotta, ja tänne on alkanut muodostua pikkuhiljaa sellainen hyvä Kaleva -meininki, joka on ollut voimakkaimmillaan viimeisen kolmen vuoden ajan.”
Kannisto arvioi Kalevan saaneen uutta puhtia väestörakenteensa nuorentumisesta. Viime vuosina alueelle on rakennettu valtavasti uusia asuintaloja, joista osa on suunnattu opiskelijoille.
”Samalla kaupunki on kasvanut ja keskusta tullut Kalevaa lähemmäksi”, Kannisto pohtii.
Naapurusto tiiviissä yhteistyössä
Kalevan nosteesta ja letkeästä tunnelmasta saanee osittain kiittää myös alueen yrityksiä, joiden keskuudessa vallitsee hyvä henki. Kannisto kertoo, että Huurre on järjestänyt esimerkiksi yhteisiä tietovisoja Gastropub Kalevan kanssa ja ravintolassa esiintyy usein sekä Musakeskuksessa treenaavia että NEM:iä edustavia bändejä.
Musakeskuksen yritystoiminta monipuolistui entisestään noin vuosi sitten, kun Kannisto perusti Mika Koron ja Juha Sorsan kanssa tiilitalon päätyyn panimon, Kaleva Brewing Companyn. Samalla Huurteesta tehtiin panimon oma tap room, ja ravintolan hanoista löytyykin aina vähintään kolmea oman talon tuotetta.
”Panimon kanssa homma on lähtenyt liikkeelle sen verran hyvin, että kaikki mitä tehdään myös menee”, Kannisto hymähtää.
American BBQ:ta ja raikkaita lättyjä
Panimotuotteiden lisäksi Huurteesta saa toki ruokaa, ja senhän vuoksi ravintola on mukana tämänkertaisilla SYÖ!-viikoillakin. Tarjouskampanjaan lähdettiin kolmen annoksen kombolla, josta löytyy vaihtoehtoja niin liha-, kasvis- kuin äyriäisruoankin ystäville.
”American burger on mukana uudelta ruokalistaltamme, jolta löytyy muutenkin reilua American BBQ -meininkiä. Vegan burger valittiin mukaan, sillä halusimme kohdella hyvin myös kasvissyöjiä ja vegaaneita. Rapulätty on taas ehkä vähän eksoottisempi valinta muihin tarjousannoksiin verrattuna”, Juha Kannisto perustelee valintoja.
Perustelut lienevät uponneen kalevalaisille ja muillekin kaupunkilaisille, sillä SYÖ!-viikkojen alku on ollut Kanniston mukaan ”jotakin reippaan ja mayhemin välistä”.
"American burgeria on mennyt selkeästi eniten. Eipä siinä, käydään tukussa ja pannaan burgeria pöytään!", Kannisto kertoo ja toivottaa muutkin kuin Kalevassa asuvat tamperelaiset tervetulleiksi SYÖ!-viikoille.
Tampereen Teatterin kyljessä, keskellä Hämeenkatua sijaitseva Bookers Bar: Beers & Bagels kiteyttää nimeensä kaiken oleellisen toiminnastaan: pystybaarista saa olutta ja bageleita, minkä lisäksi siellä pystyy tekemään pöytävarauksia kaupungin muihin ravintoloihin.
Gastropub-perheeseen kuuluva persoonallinen varausbaari tunnettiin aiemmin Bookers Express Barina, mutta viimeviikkoisen uudistumisensa myötä nimikin päivittyi.
Nimen lisäksi Bookersin merkittävimpiin uudistuksiin kuuluu tarjonnan laajentuminen ruokapuolelle. Listan kulmakivenä ovat jenkkityyliset bagelit, täytteillä tai ilman nautittavat vesirinkelit.
Rinkeli taskuun ohikulkijalle
Gastropub-ravintoloitsijan Sami Lappalaisen mukaan paperikääreeseen tai -taskuun paketoidut bagelit kuuluu syödä käsin, minkä vuoksi ne ”istuvat” luontevasti pystybaari- ja take away -kulttuuriin.
”Bagelit sopivat mainiosti tyyliimme ja sijaintiimme Hämeensillan kupeeseen, jossa on runsaasti jalankulkua”, hän luonnehtii.
Bookers Barin bagelit ovat mukana myös tämänkertaisilla SYÖ!-viikoilla. Kympin kampanja-annokseen kuuluu kolme rinkeliä, jotka täytetään alusta loppuun herkuttelijan toiveiden mukaisesti. Täytevalikoima on laaja, ja siitä loihtii annoksen melkeinpä millaiselle ruokavaliolle tahansa.
”Bagel on aika iso, yksi henkilöä kohden on yleensä sopiva määrä. Tarjousannoksesta riittää siis useammalle, tai siitä voi viedä osan kotiin. Kyytipojaksi olut on tyypillisin kahvin ohella”, Lappalainen neuvoo.
Legendaariset SYÖ!-viikot tulevat taas 6.-19. lokakuuta! Mukana on yhteensä 13 ravintolaa Tampereelta. Niissä on paljon vanhoja konkareita, mutta mukaan mahtuu myös kourallinen uusia tuttavuuksia.
Tamperelaisravintolat, jotka eivät viimeksi olleet mukana kampanjassa, ovat:
Public House Huurre
Ken Kalevaan eksyy, ei sieltä palaa – koska ei enää muuta tarvitse. Panimobaariravintola Huurteen SYÖ!-viikkojen tarjousmenussa on burgereita ja rapulätty.
Guru’s Kitchen & Bar
Gurun keittiössä tiedetään, millaisia vaihtoehtoja ihmiset haluavat SYÖ!dä. Tarjolla on kympin mezelajitelmia, ja oikea vaihtoehto löytyy niin kasvissyöjälle, vegaanille kuin sekaanillekin.
Thai Sisters' Wok
Thaisiskokset palvelevat nälkäisiä Puutarhakadulla. Wokkiannoksen voi valita kanalla, katkaravulla, possulla, härällä tai tofulla, eikä siinä vielä kaikki! Mukaan kuuluu myös kolme kevätrullaa.
Bookers Bar: Beer & Bagels
Bookers Barilla on bagelhommat jiirissä: SYÖ!mään saa tulla kympillä ihan kavereiden kanssa, koska kybällä irtoaa kokonaiset kolme bagelia ja valita voi mitkä tahansa täytetyt bagelit.
Maka Sushi
Kivenheiton päässä Hämeenpuistosta sijaitseva Maka Sushi tarjoaa SYÖ!-viikolla nälkäisille jopa kolmea erilaista sushilajitelmavaihtoehtoa. Ja arvaa, millä hinnalla? No kympillä tietenkin!
Tampereen SYÖ!-ravintoloissa on tällä kertaa tarjolla erityisen paljon vedeneläviä. Kalaa ja simpukoita saa kolmesta keskustan ravintolasta vielä kiirastorstaihin asti. Annokset ovat olleet hyvin suosittuja, joten niitä halutessaan kannattaa toimia nopeasti! Pöytävarauskaan ei olisi varmasti pahitteeksi.
August von Trappe
Belgialaisbistro August von Trappe tarjoilee Tampereen SYÖ!-ravintoloiden ainoan simpukka-annoksen. Anopin simpukat / Moules Moucalde -nimiseen annokseen kuuluu 250 grammaa sinisimpukoita, jotka on maustettu valkosipulilla, chilillä, korianterilla, valkoviinillä, voilla, Madras-currylla ja tilkalla kermaa. Simpukat tarjoillaan belgianperunoiden, majoneesin ja sinapin kanssa.
Keittiöpäällikkö Kalle Laaksonen kertoo SYÖ!-viikkojen alkaneen August von Trappessa lennokkaasti. Simpukkatarjous on ollut jopa niin suosittu, että sinisimpukat loppuivat kesken ensimmäisenä kampanjaviikonloppuna. Ravintolassa ei ole kuitenkaan ryhdytty ruoan laatua heikentäviin pikaratkaisuihin.
”Emme ole turvautuneet pakastesimpukoihin, sillä ne ovat ihan eri tuote tuoreisiin verrattuna. Käyttämämme sinisimpukat ovat peräisin Tanskasta. Tiistaina meille tulevat simpukat ovat olleet vielä sunnuntaina meressä”, Laaksonen painottaa.
Anopin simpukat ovat houkutelleet August von Trappeen sellaisiakin asiakkaita, jotka eivät ole syöneet simpukoita aiemmin.
”Kukaan ei ole vielä koskaan antanut negatiivista palautetta simpukoista”, Laaksonen nauraa.
Hän suhtautuu positiivisesti myös siihen, että tarjoukset ovat vedonneet varsinkin ravintolan keskivertoasiakkaita nuorempaan väkeen.
”Ehkä tämä on vaikuttanut osan mielestä vähän pelottavalta paikalta. Olemme kuitenkin lähtökohtaisesti belgialaistyylinen bistro”, keittiöpäällikkö muistuttaa viittaamalla bistrojen ei-niin-muodolliseen ilmapiiriin.
Villisika
Jos simpukat ovat aiheuttaneet yleisöryntäyksen August von Trappeen, vain sadan metrin päässä sijaitsevassa Villisiassa ahven on tehnyt saman tempun. Tuhdeista liharuoista tuttu ravintola valitsi tarjousannoksiinsa paistettua ahventa itse tehdyn perunamuusin, paistettujen kasvisten ja haudutetun sipulin kera.
”SYÖ!-viikot ovat yllättäneet nyt tosi positiivisesti. Varsinkin ahvenella on ollut niin paljon kysyntää, että välillä on jouduttu ihan käymään tukussa”, kiittelee keittiöpäällikkö Tero Papinsaari.
Toista kertaa SYÖ!-viikoille osallistuvalla ravintolalla oli edelliselläkin kierroksella tarjouksessa kalaa, joskin lohta.
”Ahveneen päädyttiin, koska sitä ei ole oikein ollut vielä muissa kampanjapaikoissa. Ajattelimme myös, että lohi olisi jo vähän tylsää.”
Valintaa ei ole tarvinnut katua. Papinsaaren mukaan viime viikonloppuna lohiannoksia myytiin kuutisenkymmentä kappaletta ja SYÖ!-annoksia kaikkiaan noin parisataa. Myös arkipäivien myyntimäärät ovat olleet kovia.
”Väkeä on ollut nyt muutenkin selkeästi enemmän kuin viimeksi”, keittiöpäällikkö kertoo.
Wistub Alsace
Laukontorin oma ranskalais-eurooppalainen viinitupa, Wistub Alsace, osallistuu kala¬- ja äyriäissarjan tarjouksiin bouillabaisse-annoksellaan. Keittiön vuoropäällikkö Maija Heiskanen kertoo, että keitto on suunniteltu omalla vapaudella mutta perinteitä kunnioittaen.
”Annos on aika tyypillinen välimerellinen ja ranskalainen kalakeitto. Siinä on paria kalaa, eli vaaleaa turskaa ja rasvaisempaa lohta, sekä simpukoita ja sahramia”, Heiskanen kuvailee.
Bouillabaisse on ollut Wistub Alsacen tämänkertaisista SYÖ!-annoksista kysytyimpiä. Heiskasen mukaan ensimmäisinä kampanjapäivinä meni melkein pelkästään sitä.
”SYÖ!-viikot ovat alkaneet meillä hyvin vauhdikkaasti, ja viime viikon perusteella uskon, että asiakkaita riittää viimeisillekin päiville. Ravintolamme on aika pieni, joten pöytävaraus kannattaa tehdä etukäteen”, hän kehottaa.
Tampereen SYÖ!-viikkojen itäisin ravintola löytyy Kalevasta, TOASin legendaarisen opiskelijakerrostalon Uuden Domuksen alakerrasta. Gastropub Kalevassa on ruokaillut kampanjapäivien aikana niin tuttuja kuin uusiakin asiakkaita.
”SYÖ!-viikot ovat piristäneet tosi kivasti varsinkin arki-iltoja. Meille on tullut paljon sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät ole käyneet täällä aiemmin”, ravintolapäällikkö Johanna Sutinen kertoo tyytyväisenä.
Gastropub Kaleva osallistuu SYÖ!-viikoille varsin lihaisilla tarjousannoksilla. Vaihtoehtoina on tuplajuustoburger kahdella 150-grammaisella Black Angus -härän pihvillä tai parin sadan gramman porsaan ulkofileepihvi valkosipuliperunoilla ja aurajuustokastikkeella tai BBQ-maustevoilla ja ranskalaisilla. Kampanjan aikana tarjouksessa ovat myös alkukeitto ja muutamat juomat.
”Viime SYÖ!-viikoilla meillä oli tarjouksessa härän ulkofileetä, joten nyt haluttiin vaihteen vuoksi porsasta. Burgereita meillä on ollut aiemminkin listalla, ja ne ovat käyneet aina hyvin kaupaksi”, Sutinen perustelee annosvalintoja.
Gastropub-perheen jäsen
Gastropub Kaleva on nimensä mukaisesti osa Tampereen Gastropub-perhettä, johon kuuluvat The Bull, Tapas Bar Inez, kievari Kahdet Kasvot, Gastropub Nordic, O’Hara’s Freehouse, Gastropub Praha, Gastropub Soho, Gastropub Tuulensuu, Deli 1909 & Wine Bar sekä kesäravintola Rillinki. Enemmistö Vinoteca Oy:n ja Winresta Oy:n omistamista gastropubeista sijaitsee Tampereen ydinkeskustassa, ja Gastropub Kaleva perustettiin vuonna 2015 laajentamaan ravintolaperhettä keskustan ulkopuolelle.
”Moni keskustan Gastropubien vakioasiakkaista asuu Kalevassa, joten aluksi ideanamme oli tuoda yksi ravintola heitä lähemmäs ja koota sen ruokalistalle suosikkiannoksia muista Gastropubeista. Ajan myötä olemme räätälöineet listalle omiakin annoksia keittiön ideoiden ja asiakkaiden toiveiden mukaa”, Sutinen kertaa ravintolansa historiaa.
”Meille on muodostunut myös oma asiakaskunta lähialueen asukkaista ja muiden gastropubien asiakkaista. Jotkut asiakkaat aloittavat iltansa ensin keskustan gastropubeissa ja kävelevät vielä keskustasta tänne”, ravintolapäällikkö jatkaa nauraen.
Gastropub Kaleva vetoaakin rennolla meiningillään eri-ikäisiin ihmisiin. Lautapelit sekä viikoittaiset tietovisat ja musabingot houkuttelevat varsinkin lähialueella asuvia opiskelijoita ja muuta nuorempaa väkeä, kun taas vanhemmat asiakkaat viihtyvät ruoka- ja juomatarjonnan parissa.
”Moni tietää, että Gastropub-perheen ravintoloilta voi odottaa hyvää laatua niin ruoka- kuin juomapuoleltakin. Esimerkiksi juomatarjontaamme kuuluu yli sata erilaista olut- ja siideripulloa sekä hanatuotteet siihen päälle.”
Ravintolat Kalevan kasvattajina
Kalevan pub- ja ravintolatarjonta on laajentunut viime vuosina mukavaa vauhtia. Esimerkiksi Public House Huurre avattiin samana vuonna kuin Gastropub Kaleva. Johanna Sutisen mukaan kaupunginosan ravintoloiden kesken vallitsee hyvä henki.
”Kaleva on uusien rakennusprojektien myötä selkeästi kasvava kaupunginosa, ja kovan kilpailun sijaan on kivempi kehittää Kalevaa yhdessä. Olemme järjestäneet Huurteen kanssa esimerkiksi yhteisiä tietovisoja.”
Omalta osaltaan Gastropub Kaleva pitää vireää korttelihenkeä yllä erilaisin tapahtumin, esimerkiksi live-musiikkikeikoin ja ruoka- ja juomapuolen teemaviikoin. Tällä viikolla avatulla terassilla pidetään kesällä omat grilli- ja musiikki-iltansa.
”Uuden Domuksen julkisivuremontti valmistuu pääsiäisen jälkeen, ja terassin kanssa päästään kunnolla vauhtiin sen päätyttyä. Terassiasiakkaita on ollut vielä aika vähän, mutta kyllä me suomalaiset olemme niin sitkeitä kevään odottajia, että eiköhän uloskin saada asiakkaita heti säiden salliessa”, Sutinen nauraa.
Tampereen SYÖ!-ravintolat ovat innostuneet kasvisruokatarjonnasta. SYÖ!-viikoilla on tällä kertaa mukana kaksitoista tamperelaisravintolaa, joista peräti yhdeksän tarjousannoksiin kuuluu kasvisvaihtoehto! Useassa paikassa kasvisannoksen saa halutessaan täysin vegaanisena.
Ruby and Fellas
Hämeensillan kupeessa majaansa pitävä irlantilaispubi Ruby and Fellas on SYÖ!-viikkojen konkari. Neljättä kertaa mukana oleva ravintola on tarjonnut joka kampanjassa liha- ja kanaruokien ohella kasvisvaihtoehdon, eikä hyväksi havaittuun tapaan tehdä poikkeusta tälläkään kerralla. Kasvistäytteiseen Vegechili toastiin kuuluu tomaattista linssichiliä, vegaanista soijamajoneesia, paahdettua sipulia sekä pikkelöityä kurkkua. Open face -tyylisen sandwichin kruunaa juustogratinointi, ja leivän lisukkeena tarjoillaan vielä kapris-perunasalaattia.
”Annoksen saa myös ilman juustogratinointia, jos sen haluaa täysin vegaanisena”, vinkkaa keittiön vuoropäällikkö Noora Salminen.
Ruby and Fellasin kasvisannokset ovat perinteisesti olleet SYÖ!-viikkojen suosikkeja. Kuitenkin tämänkertaisista tarjousannoksista jauhelihaburgeri ja kanapita ovat myyneet vielä toistaiseksi kasvistoastia enemmän.
”Varmaan SM-liigapelejä seuraavalla lätkäväellä on vaikutusta asiaan”, Salminen naurahtaa.
”Viimeksi tammikuun vegaanihaaste sattui osittain päällekkäin SYÖ!-viikkojen kanssa, mikä saattoi vaikuttaa kasvisannosten myyntiin. Aiemmin kasvisvaihtoehtonamme on myös ollut falafelia, joka on toki ihmisille tutumpaa, mutta nyt haluttiin kokeilla jotain muuta”, hän jatkaa.
Irkkupubin keittiöfilosofiana on niin arkena kuin SYÖ!-viikoillakin pubiruokaa pienellä twistillä. Noora Salmisen mukaan SYÖ!-annoksissa kokeillaan yleensä jotakin uutta, mutta niissä hyödynnetään omalta listalta muutenkin käytettäviä raaka-aineita.
American Dinerit Lielahti, Finlayson ja Koskikeskus
Tampereen American Dinerit eivät petä burgerin ystäviä näilläkään SYÖ!-viikoilla. Tarjolla on nimittäin Smoky bbq burgereita joko naudanlihapihvillä, kananrinnalla tai falafelpihvillä. Kaikkien burgerien täytteisiin kuuluu myös bbq-kastiketta sekä cheddar-juustoa, ja kyytipoikana tulee vielä ranskalaisia perunoita sekä coleslaw-salaattia.
”Kasvisburgerin voi saada vegaanisena, jolloin siitä jätetään juusto kokonaan pois. Kikherneistä valmistettu falafelpihvi on täysin gluteeniton, laktoositon ja maidoton, eli se sopii jo valmiiksi kaikille”, kertoo keittiöpäällikkö Noora Toiva American Diner Lielahdesta, joka on ensimmäistä kertaa mukana SYÖ!-viikoilla.
Toivan mukaan American Dinereiden vegetarjonta ei ole vielä kovin suuri, mutta se on laajenemassa lähiaikoina.
”Asiakkaat ovat kyselleet ja toivoneet kasvis- ja vegaaniruokia sen verran, että niihin panostetaan entistä enemmän uudella listallamme. Lista vaihtuu toukokuussa, ja sieltä löytyy esimerkiksi omaa vegaanimajoneesiamme.”
Frankly
Tampereen Työväen Teatterin naapurissa sijaitsevasta Franklysta saa nyt kympillä vuohenjuustosalaattia, joka kuuluu ravintolan kestosuosikkeihin.
Vuoropäällikkö Maria Turunen kertoo, että vuohenjuustosalaattia menee paljon varsinkin kesäaikaan, mutta se sopii hyvin myös keventäjille ja muille kasvisruoan ystäville. Vähälaktoosinen ja gluteeniton salaatti sisältää vuohenjuuston lisäksi salaattia, kurkkua, tomaattia, marinoitua punasipulia, varrellisia kapriksia, mummonkurkkua, paahdettuja kikherneitä sekä punajuurivinaigrettea ja yrttiöljyä.
Jack the Rooster
Rokkimeiningistään ja herkullisista burgereistaan tunnettu Jack the Rooster laskee burgeriosaamisensa varaan myös SYÖ!-viikkojen kasvistarjonnassa. Halloumed by the name -niminen ja kreikkalaishenkinen vegehamppari koostuu paahdetusta leivästä, halloumijuustosta, tsatsikista ja hillotusta punasipulista. Koko komeus tarjoillaan salaatin kera.
Wistub Alsace
Laukontorin oma viinitupa Wistub Alsace osallistuu kasvistarjontaan päivän kasvisrisotollaan. Risotot ovat gluteenittomia ja pyydettäessä myös laktoosittomia. Kampanjaan varioitujen tarjousannosten lisäksi Wistub Alsace on valmistautunut SYÖ!-viikkoihin aikaistamalla arkipäivien avaamisaikaansa tunnilla.
Bella Roma
Liikekeskus Siperian oma italialaisravintola Bella Roma hemmottelee vegeilijöitä tarjoushintaisella sienirisotolla. Risotto al funghi eli tryffeliöljyllä maustettu herkkutattirisotto on yksinkertaisen ihanaa!
Tampereen Hallituskadulla sijaitseva ravintola Frankly on suosittu ruokailupaikka varsinkin viikonloppuisin. Viime lauantaina ravintolan avaamisesta ehti kulua vain puolisen tuntia, kun lähes kaikki pöydät olivat jo täynnä.
”Viikonloppuna kannattaa tehdä pöytävaraus, joka onnistuu kätevästi Table Onlinen kautta tai isompien ryhmien kohdalla myös puhelimella”, vinkkaa Franklyn vuoropäällikkö Maria Turunen kiireen keskellä.
Käynnissä olevilla SYÖ!-viikoilla lienee osansa viikonloppuruuhkiin. Frankly osallistuu kampanjaan kahdella tarjousannoksella ja muutamalla pienemmällä tarjouksella. Pääruokatarjouksina on vuohenjuustosalaattia sekä pariloitua kananpojanrintaa, joista ensimmäinen kuuluu ravintolan kestosuosikkeihin ja jälkimmäinen on varioitu varta vasten SYÖ!-viikoille.
Uusia perinteitä kunnioittaen
Frankly avattiin vuonna 2004. Syksyllä 2015 Zarillosta tuttu ravintoloitsija Jörg Widmann osti ravintola Franklyn, minkä jälkeen ravintolan yleisilme sekä menu uudistettiin.
”Vanha Frankly oli välimerellinen ravintola, mutta nyt on liikuttu enemmän pohjoismaisempaan suuntaan – tietysti perinteitä kunnioittaen. Nykyiseltä listaltamme löytyy esimerkiksi poronvasan maksaa mutta myös klassikkoannoksia, kuten valkosipulihärkää kahdelle ja Franklyn suklaakakkua”, Turunen kertoo.
Ravintolan keittiössä hyödynnetään paljon kotimaisia ja lähituottajien raaka-aineita. Esimerkiksi kalat hankitaan Tampereen kauppahallissa toimivan Nygrenin kautta.
”Toki listalla on sellaisiakin tuotteita, kuten turskaa, joita ei ole mahdollista saada aivan lähialueilta”, Turunen naurahtaa ja jatkaa kertomalla, että kauempaa tulevien ainesten kohdalla laatu kuuluu tärkeimpiin valintakriteereihin.
Katse kohti kesää
Franklyn à la carte -lista uudistuu kolme kertaa vuodessa, ja ravintolassa suunnitellaan parhaillaan ensi kesän listaa keittiömestari Johanna Palon johdolla.
”Viime kesänä meillä oli terassi ensimmäistä kertaa käytössä, ja tänä kesänä tarjoamme terassin puolella samoja annoksia kuin salissakin. Haemme koko ajan inspiraatiota siihen, miten pystymme parantamaan tarjontaa entisestään”, Turunen sanoo.
Tämänkertaisilla Tampereen SYÖ!-viikoille osallistuu peräti kolme italialaiseen ruokaan erikoistunutta ravintolaa. Pizzaa, pastaa, risottoa ja muita saapasmaan herkkuja saa kympillä vielä torstaihin asti, niin kuin muita SYÖ!-ruokiakin.
Restamax-konsernilla on kampanjassa kaksi italialaispaikkaa: Finlaysonilla toimiva Bella Roma on mukana kolmatta kertaa, Hämeenkadun Como on ensikertalainen. Ensin mainitun tarjousannoksiin kuuluu pizza kahdella omavalintaisella täytteellä, torchio-pastaa italialaisella tuoremakkaralla ja maalaissalaattia omavalintaisella täytteellä. Jälkimmäinen ravintola tarjoaa kympillä kunkin päivän pizzan, pastan ja risoton.
Restamaxin ruokaravintoloiden linjajohtaja Tanja Virtanen kertoo, että kysyntää riittää kummallekin ravintolalle, vaikka ne sijaitsevat alle kilometrin päästä toisistaan.
”Finlaysonilla on esimerkiksi elokuvateatterin vaikutuksesta ihan omat asiakasvirtansa. Siinä mielessä ravintolat ovat tarpeeksi kaukana toisistaan.”
Bella Roma ja Como ovat konsepteiltaankin hieman erilaiset. Siinä missä Bella Romassa voi käydä koko perheen kanssa nopeasti pizzalla ennen elokuvanäytöstä, Comoon soveltuu myös aikuisten illanviettopaikaksi.
”Bella Roma on enemmän matalan kynnyksen perheravintola. Sen ruoka on simppeliä ja maistuu koko perheelle, minkä lisäksi ravintolasta löytyy leikkinurkkaus lapsille. Myös Comon ruoka on simppeliä mutta se on pikkaisen enemmän illallisravintola”, Virtanen kuvailee.
Pizzapohjia täysjyvällä tai gluteenittomana
Kivenheiton päästä Comosta sijaitsee Tampereen SYÖ!-kampanjan kolmas italialaista keittiötä edustava ruokapaikka, Ristorante Dennis.
”Dennis on italialaishenkinen kortteliravintola suomalaiseen makuun. Se tarkoittaa, ettei asiakaskuntaamme ole rajattu iän, sukupuolen tai muun aseman mukaan. Meille ovat tervetulleita kaikki perheistä pariskuntiin ja yrityksiin”, täsmentää ravintolapäällikkö Sara Riita.
Tampereen Dennis on toista kertaa mukana SYÖ!-viikoilla. Kampanjaan on lähdetty kahdella pizzalla ja yhdellä pastalla. Pizzoista toiseen kuuluu muun muassa paahdettua pekonia ja salamia, toinen on lihaton ja sisältää esimerkiksi bufalamozzarellaa. Linguine Angelo -pastassa on puolestaan kanaa, pekonia ja punasipulia konjakki-tabasko-kermakastikkeessa.
”Pizzoihimme saa valita veloituksetta vehnäpohjan sijaan ruis- tai täysjyväpohjan tai täysin gluteenittoman pohjan. Samoin tavallinen pasta on vaihdettavissa gluteenittomaan tai täysjyväpastaan”, Riita vinkkaa.
Suosio piilee monipuolisuudessa
Dennisin, Bella Roman ja Comon lisäksi Tampereelta löytyy lukuisia muitakin italialaistyylisiä ravintoloita ja ravintolaketjuja, samoin koko Suomesta. Vanhimmat niistä ovat jo vuosikymmeniä vanhoja, ja asiakkaita riittää aina vain.
”Onhan pizza nyt hyvää. Se sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen: perustäytteillä pizza toimii helppona tai nopeana lounaana, mutta vähän raaka-aineita ja ruoan kanssa nautittavia juomia varioimalla siitä saa kunnon illallisen. Pastakin on samaan tapaan perusruokaa, joka on sovellettavissa raaka-aineilla aamusta iltaan”, Tanja Virtanen arvioi suosiota.
Sara Riita on samoilla linjoilla.
”Pizzalla on niin pitkät perinteet, että ihmiset tuntevat tuotteen hyvin.”
Toisistaan italialaispaikat pyrkivät erottautumaan tarjonnallaan ja ruoanlaittometodeillaan.
”Meillä ei käytetä ollenkaan puolivalmisteita, ja raaka-aineemme valikoidaan hyvin tarkasti. Pizzapulla eli -taikina tulee raakapakasteena omalta tehtaaltamme, ja se kaulitaan, täytetään ja paistetaan vasta paikan päällä valmiiksi”, Riita kertoo Dennisin periaatteista.
Virtasen mukaan Restamaxin ravintoloissa tuotteistus on tärkeässä roolissa.
”Hyödynnämme hyviä raaka-aineita, ja esimerkiksi pizzapohjamme on räätälöity täysin meidän ravintoiloillemme. Aina uusia ruokalistoja suunniteltaessa mietimme, pystymmekö tarjoamaan asiakkaillemme jotakin uutta.”
Satakunnansillan kupeessa sijaitseva Jack the Rooster on tamperelaisille monestakin syystä tuttu ja tärkeä ravintola. Roosterin burgerit ovat jo käsite itsessään, ja ne houkuttelevat herkkusuita ympäri vuoden. Musiikinystäviin vetoaa taas ravintolan vilkas keikkatarjonta: lavalla esiintyy viikoittain niin tuttuja kuin tuntemattomuudesta nousevia bändejä ja artisteja. Kesäisin vetonaulana on iso terassi, joka kuuluu kaupungin suosituimpiin ja aurinkoisimpiin.
Jack the Roosterin rento meininki vetoaa kaikenlaisiin ja -ikäisiin ihmisiin, vaikka ravintolalla onkin vahva rock-ilme ja -maine.
”Täällä näkee aina kaikenlaista porukkaa pukuäijistä lähtien. Koskaan ei tarvitse miettiä, sulautuuko itse joukkoon”, kiittelevät ravintolan asiakkaat, lempääläläiset Nina Läärä ja Kalle Haapala.
Kaksikko on käynyt Jack the Roosterissa useamman kerran terassilla, keikoilla ja illanvietossa.
”Jos läträisin alkoholin kanssa vielä samaan malliin kuin nuorempana kävisin täällä varmaan useamminkin”, Haapala virnistää.
SYÖ!-burgeri sulaa suuhun
Tällä kertaa Läärä ja Haapala ovat testaamassa ravintolan ruokatarjontaa SYÖ!-viikkojen puitteissa. Molempien lautasille valikoitui kampanjan burgeriannos, Garlic Ranger, johon kuuluu briossisämpylä, naudan täyslihapihvi, cheddarjuustoa, tomaattia, salaattia ja hillottua punasipulia sekä lisukkeeksi ranskalaiset.
”Olen nyt täällä ekaa kertaa syömässä. Ruoka oli ihan mieletöntä, varsinkin pihvi oli superhyvä. Joskus hampurilaisten välissä on kuiva tai liian kiinteä pihvi, mutta tämä melkein hävisi suuhun”, Läärä ylistää.
Jack the Roosterin keittiöpäällikkö Susanna Määttänen kertoo, että alkuvuoden SYÖ!-kampanjaan haluttiin osallistua nimenomaan naudanlihaburgerilla. Syksyn tarjoushampurilaisessa oli kanaa.
”SYÖ!-annokset ovat listamme ulkopuolelta, mutta niissä on pyritty hyödyntämään raaka-aineita, joita keittiössämme käytetään muutenkin.”
Keitto kevyempänä vaihtoehtona
Garlic Rangerin lisäksi tarjouslistalta löytyy annokset nimeltä You say tomato ja I say tomato. Kumpaakin annosta dominoi lämmin chili-tomaattikeitto. You say tomatossa keittoon kuuluu fetaa ja lisukkeeksi talon paahdettua perunarieskaa katkarapumajoneesilla. I say tomaton lisukkeena on niin ikään talon paahdettua perunarieskaa mutta fetatäytteellä.
Määttäsen mukaan keittoannoksia on testattu ravintolan yksityistilaisuuksissa, joissa vastaanotto on ollut positiivista. Myös SYÖ!-asiakkaat ovat ottaneet keitot ilahtuneina vastaan.
”Keitoista on tykätty tosi paljon, ja mietimmekin nyt, pitäisikö niitä ottaa listallekin monen vuoden tauon jälkeen”, kertoo vuoropäällikkö Susanna Valkamo.
Kevyempiä ja kasvispainotteisia ruokia on alettu kysellä vuosien mittaan enenevissä määrin. Kysyntään on vastattu kahdella kasvisburgerilla ja yhdellä vegaanisella jälkiruoalla, minkä lisäksi burgeriannosten ranskalaiset ovat vaihdettavissa lisukesalaattiin.
”Kasvisburgeritkin on mahdollista saada kokonaan vegaanisina. Burgerit ovat kaikkien mielestä hyviä, joten miksi niiden pitäisi olla aina pelkkää lihamättöä”, Valkamo sanoo.