Syö-viikoilla ensi kertaa mukana oleva Tokyo55 Izakaya on valinnut kampanjaan kolme ihanaa annosta. Sushifaneille tarjolla on 10 palan sushisetti, kasvisannoksena puolestaan Izakaya Greens, jossa on liekitettyjä edamamepapuja, misobroccoliinia sekä portobellotempuraa.
Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen annos on Izakayan possubuni, jonka asiakas saa koota itse. Höyryävien sämpylöiden väliin sujautetaan suussa sulavaa chiliglaseerattua possunniskaa, kimchiä ja chilimajoneesia. Pikkelöity kurkku ja tomaattihilloke viimeistelevät annoksen raikkaudellaan.
Turkulaiset Taija ja Ela valitsivat viisi suosikkiaan SYÖ!-viikkojen kampanja-annoksista.
Turun SYÖ!-listalla komeilee tänä vuonna jopa lähes 60 annosta. Kawaii-sushiravintolassa lounastaneet Ela Arasola ja Taija Alfthan ovat eräänlaisia SYÖ!-veteraaneja: tarjouksia on tullut hyödynnettyä jo useampana vuonna.
Kympillä uskaltaa kaksikon mielestä käydä testaamassa uusiakin paikkoja. Näillä SYÖ!-viikoilla Arasolaa houkuttaisi käydä Teinissä, jossa hän on käynyt vain muutaman kerran aiemmin.
”Yleensä tulee käytyä juuri sellaisissa paikoissa, missä ei välttämättä normaalisti kävisi”, Arasola pohtii.
Alfthania sen sijaan houkuttaa jokirannan Pub Niska.
”Siellä ei jostain syystä ole tullut käytyä, vaikka tiedän kyllä missä se on”, hän miettii.
Arasola ja Alfthan selailevat SYÖ!-listaa. Suosikkeja löytyy heti monta, ja muutaman annoksen kohdalla vesikin herahtaa kielelle juuri nautitusta lounaasta huolimatta.
”Parhaita ovat ehdottomasti nämä annokset, missä kuvaillaan vähän sisältöä”, pohtii Alfthan.
”Kun ulos lähtee syömään, en oleta, että alle kympillä selviäisi. Hesessäkin menee helposti kymppi, ja muualla varmasti normaalisti vielä enemmän”, Arasola tokaisee.
Mutta mitä he valitsevat omalle suosikkilistalleen? Kurkataanpas!
1. Sushilajitelmat
Sushia saa tällä kertaa entisen Tamarinin tiloihin avatusta Kawaiista Aurakadulta sekä Sushigalleria Len’sista Hämeenkadulta yliopiston kupeesta. Sushilla on oma, hyvin uskollinen fanikuntansa. Pyörii mielessä sitten nigirit, makit tai wasabit – nyt niitä saa!
4. Teinin tartar
Tavallisesti Teini tarjoilee tartaria alkuruokana, mutta SYÖ!-kampanja-annoksessa ei ole koossa säästelty. Kyseessä on siis aito, suurenmoinen, herkullinen ja klassinen tartarpihvi. Kyljessä kaikki mitä tartarin kylkeen nyt sopiikaan odottaa.
Teini aukesi hiljattain uudelleen entistäkin freesimpänä, joten jo sen takia visiitti kannattaa.
3. Pub Niskan SYÖ!-kasvis
Pub Niskan peltileivät ovat moderni klassikko. Tällä kertaa Niskan listalta löytyy peltuleipäpohjalle tehty salaattileupä. Kasvisversio kuorrutetaan fetalla, herkkusienillä, paprikalla, yrttiöljyllä ja rucolalla.
Lihan ystäville sen sijaan on tarjolla niin ikään salaattipeltileipää pekonilla, vuohenjuustolla, balsamicolla ja rucolalla.
Jos peltileipäpohja ei nappaa, löytyy listalta myös kanasalaatti niin sanotusti kaikilla herkuilla.
4. Kertun vuohenjuusto-pestoburger
Vuohenjuusto, pesto, aioli – mitä muuta sitä SYÖjä tarvitsisikaan. Kertun burgerissa solmitaan syntinen liitto, jonka höysteinä löytyy myös rucolaa, marinoitua punasipulia ja tietenkin Kertun pulleita ranskalaisia. Kerttuunhan voi pistäytyä myös pyykkäämään. Ja syömään hampurilaisen. Tai kaksi.
5. Tiirikkalan jokirapuleipä
Säästellään paras viimeiseksi, eikös sitä niin sanota? Tiirikkalan jokirapuleivässä on about kaikki, mitä jokirannan tyylikkäimmältä ravintolalta voi odottaa. Saaristolaisleivälle koottu mojova keko jokirapuja ja majoneesia kera pikkelöidyn sipulin ja mummokurkkujen. Ja nämä ei sitten ole mitä tahansa mummokurkkuja – nämä ovat Tiirikkalan mummokurkkuja.
Lista loppui, mutta annokset eivät. Tsekkaa loput Turun SYÖ!-annokset täältä.
Jokainen tietää, ettei sushihimotukseen ole kuin yksi ratkaisu: marssia ravintolaan ja tilata niin monta nigiriä kuin sielu sietää. Viime SYÖ!-viikoilla kampanjaan toivottiin mukaan sushipaikkoja ja nyt SYÖjien toiveisiin on vastattu: tällä kertaa sushia saa peräti kolmesta kampanjaravintolasta.
Mutta millaisesta sushista suomalaiset pitävät? Sushigalleria Len’sin omistajalla Risto Ketulla on kysymykseen lyhyt ja ytimekäs vastausta.
”Lohesta, todellakin”, hän naurahtaa.
Len’s tarjoaa kolmea erilaista kampanja-annosta. Lista löytyy vegaaninen sekä mixed-vaihtoehto ja lisäksi, arvasit oikein, lohisushiannos. Hämeenkadulla yliopiston ja Tyksin kupeessa sijaitseva ravintola on SYÖ!-viikoilla mukana ensimmäistä kertaa.
”Ehkä noin puolet asiakkaista kokeilee jotain uutta ja puolet tilaa sitten jonkin tutun annoksen”, Kettu kertoo.
Turkulaiset ovat Ketun mukaan sushikansaa ja se näkyy myös kyseistä apetta tarjoavien ravintoloiden määrässä. Kilpailu on kovaa.
Len’sissä koitetaan tehdä mahdollisimman paljon kaikkea itse. Ketun käsissä tuoreet sushit syntyvätkin vaivattomasti. Makirulla jos toinenkin on selvästi tullut pyöräytettyä.
”Valikoiman pitää olla tarpeeksi laaja, että jokaiselle löytyy jotakin mieleistä. Laadusta ei saa tinkiä”, Kettu toteaa.
Keskustassakin kuljeskeleville sushia on tarjolla. Yvonne Thun luotsaamat China Thai Palace ja Fomeca-sushibuffet odottavat nälkäisiä SYÖjiä.
”Sushi on suosittua, se on freshiä ja sopii kaikenikäisille lounaaksi, mutta tietysti myös illalliseksi”, Thu sanoo.
Aurajoen varrella, aivan Kauppiaskadun päässä sijaitseva China Thai Palace on tuttu jo aiemmiltakin SYÖ!-viikoilta. Tarjolla on sushin lisäksi myös thai-ruokaa. Thu vahvistaa Ketun käsitykset suomalaisten suosikkisusheista.
”Lohi on ylivoimaisesti suosituinta, toisen sijan jakavat sitten rapu ja avokado”, Thu kertoo.
Suomalaisille on taipumus tuttuun ja turvalliseen. Yksittäisenä annoksena tilataan varmoja lemppareita, buffetissa sen sijaan revitellään. Thun toinen ravintola, Fomeca, tarjoaa SYÖ!-viikoilla sushibuffetin kympillä.
SYÖ!-viikoilla Thu suosittelee maistamaan myös jotain hieman eksoottisempaa, esimerkiksi makeita sushirullia.
”Jos banaani- tai mangosushia ei ole vielä maistanut, niin nyt kannattaa!”
Turkulaista lounastajaa vaivaa runsauden pula: lounasta tarjotaan joka kulmalla, mutta mistä löytyy parhaimmat annokset? SYÖ!-viikoilta ainakin.
Lounasaika käy kuumimmillaan, ja Hämeenkatu kuhisee. Kadulla käppäilevät Irene Enges ja Sarah Lilius. Tavallisesti ystävykset käyvät syömässä opiskelijaruokaloissa, mutta tällä kertaa lounaspaikkaa haetaan muualta.
Liliuksen ja Engesin mielestä hyvä lounaspaikka vaihtaa menuaan, mutta tarjoaa sopivasti pysyviäkin vaihtoehtoja.
”Ei aina tarvitse olla samaa, olisi hyvä, että annoksia vaihdettaisiin aina välillä”, Lilius pohtii.
Suosikkeja on ehtinyt muodostua, vaikka tarjontaa löytyykin yllin kyllin.
”Sushiahan nyt voisi syödä vaikka joka päivä!”, Enges naurahtaa.
Ja SYÖ!-viikoiltahan sushia saa, myös lounaaksi. Sushigalleria Len’s Hämeenkadulla tarjoaa kolmea erilaista sushisettiä kympillä. Vaihtoehdot löytyy vegaaneille ja kasvissyöjille sekä lohta rakastaville.
Lounaspaikkaa metsästämässä on myös Matti Karinen. Karisen mielestä Turku on erinomainen paikka pyörittää lounasravintolaa.
”Täällä Turussa on sellainen lounaskulttuuri. Ihmiset eivät jää työpaikalle syömään, vaan lähtevät mielellään ulos”, Karinen pohtii.
Samoilla asioilla on hänkin. Yliopistolla työskentelevä Karinen kuvailee Hämeenkatua ”lounaan metsästysalueeksi Hyvälle lounaspaikalle ominaista on mielenkiintoisuus ja vaihtuvat annokset. Monen päivänä tai viikkona putkeen ei jaksa syödä samaa.
”Toisaalta välillä tekee mieli jotain tiettyä, ja silloin on kiva mennä sellaiseen paikkaan, mistä tietää sitä saavan.”
Jos lounaalla mieli tekee sushin sijaan jotain tuhdimpaa, tulee apuun Golden Grill. Keittiöstä ei kärrätä makkaraperunoita tai lihiksiä: Golden Grillin ruoka on tuoretta, herkullista ja kekseliästä. Listalta löytyy SYÖ!-viikoilla lohi-avokadoburgeria, talon hampurilaista sekä Corn Flakes –kuorrutettuja friteerattuja kanafileitä.
Jos mässäily kiinnostaa, kannattaa tutustua SYÖ!-viikkojen massiivisiin mättöannoksiin. Tässä neljä annosta isoon nälkään:
Ronski burgeri – myös vegaanisena
American Diner Citykäytävän valikoimista löytyy ronskia burgeria: Smokey Chili Burger sisältää 150 gramman naudanlihapihvin, amerikansalaattia, punasipulia, pekonia, mozzarellajuustoa sekä smokey-chilimajoneesia. Annos löytyy myös vegaanisena versiona. Vahva osoitus siitä, ettei vegaaninkaan tarvitse kärvistellä, vaan voi yhtä lailla antautua mässäilyn iloihin!
Jättipekoniburger nälkäisen mieleen
Pancho Villan SYÖ!-annos vaatii jo syöjältäänkin venyvää vatsanahkaa. Jättipekoniburger sisältää 188-grammaisen täyslihapihvin, cheddarjuustoa, pekonia, kastiketta, Panchon remouladea, salaattia ja marinoitua punasipulia. Annos sisältää valinnan mukaan talon ranskalaiset, salaatin, talon lohkoperunat tai ristikkoperunat.
Kaikki burgerit ja pizzat
Pizzeria & Spagetteria MorriSon'sissa voi viettää vaikka kaikki SYÖ!-viikkojen viimeiset päivät: kympillä irtoavat kaikki burgerit ja pizzat (pois lukien King Kongin, Fillet Burgerin, Rokkiburgerin ja This&That tai House's pizzan). Valikoimaa riittää silti mätön ystävälle.
Iso sushiannos
Jos pizzat, burgerit ja rasvaiset paistopinnat eivät houkuttele, voi kupunsa ravita myös sushilla. Esimerkiksi Ravintola Helmen SYÖ!-annoksena löytyy 15 kappaleen sushilajitelma, joka on saatavilla myös vegaanisena. Suomalaiseen sushi-kulttuuriin ei ole toistaiseksi vakiintunut käytäntöä sille, mikä määrä sushia olisi kiistatonta mättöä: toisen party platter kun on toiselle aivan normaali lounas. Mutta ainakin tämä lajitelma on edullinen!
Tammikuu on turkulaisille ravintoloille perinteisesti ankeata aikaa – sää muistuttaa enemmän Stockmannin kierrätysmuovipussia kuin morsianta.
SYÖ!-viikot saavat kuitenkin ihmiset nousemaan poteroistaan. Kympillä sopii niin kokeilla uutta kuin varmistella vanhoilla tutuillakin.
Turku tahtoo sushia!
Turku on tunnetusti opiskelijakaupunki, ja kampusalueen ravintolat ovat tulleet tutuiksi Turussa opiskeleville Anna-Riikka Lotille ja Emmi Vainiolle. SYÖ!-viikoilla ei kuitenkaan tarvitse arvuutella Assarin kanankoipien ja Tottiksen buffetin välillä – kympillä löytyy murkinaa jokaiselle.
Lotti ja Vainio valkkaisivat SYÖ!-listalta New York -burgerit.
”Kyllä kymppi on itse asiassa jo tosi halpakin hinta. Ketjuravintolassa tämmöinen maksaisi helposti parikymppiä”, Lotti toteaa.
”Tämä oli oivallinen tilaisuus tulla testaamaan uutta paikkaa. Listalla on vielä muitakin ravintoloita, joissa voisi käydä”, Vainio tuumii.
Turusta löytyy Vainion ja Lotin mielestä melko lailla kaikki tarvittava. Yksi puute kuitenkin on: hyvä ja laadukas sushibuffet.
”Sellaista ei Turussa oikein tunnu olevan, vaikka Helsingissä niitä on vaikka kuinka monta. Sushibuffet pitäisi saada!”, Lotti toteaa.
Kaupungista löytyy kantis jokaiselle
Turkulaiset Suvi Ikonen ja Janne Torvinen saapuivat lounastamaan Hello! American Dineriin SYÖ!-viikkojen kunniaksi. Ikoselle visiitti oli toinen, Torviselle ensimmäinen.
”Tarkoitus oli ollut tulla käymään jo aikaisemmin, mutta nyt sitten ajateltiin, että vihdoin kokeilemaan”, Torvinen sanoo.
”Viime SYÖ!-viikoilla myöhästyttiin juuri ja juuri! Onneksi nyt ehdittiin”, Ikonen sanoo.
Torvinen valitsi SYÖ!-listalta klassisen Hello!-burgerin. Ikonen ei ole kasvissyöjä, mutta bataattipihvillä varustettu Las Vege -hampurilainen maistui hänelle silti.
”Söin tämän ensimmäiselläkin kerralla, kun kävin täällä. Sen verran hyvä oli, että ajattelin ottaa toisenkin kerran”, Ikonen kertoo.
Ikosen ja Torvisen mielestä Turun ravintolatarjonta on kohtalainen. Kehityskohtia on vaikea keksiä, sillä ravintoloita on eritoten keskusta-alueella todella paljon.
Kantapaikka löytyy kuitenkin heidän mielestään jokaiselle.
”Onhan niitä fiinimpiäkin paikkoja, mutta kyllä toisaalta sellaisia rentojakin ravintoloita on tullut enemmän. On sporttibaaria ja muuten vaan leppoisampia paikkoja”, Torvinen toteaa.
Pieni japanilainen ravintola on raikas ja viehättävä.
Eteläesplanadilla sijaitseva Kita on tyylikäs japanilainen ravintola, jossa aasialainen tunnelma on toteutettu modernilla tavalla. Kita keskittyy erityisesti sushiin, mutta valikoimaan kuuluu myös muita aasialaisia makuja. Japani ja Suomi jakavat ruokafilosofiassaan paljon samaa: puhtaus, tuoreus ja yksinkertaiset raaka-aineet ovat kaiken A ja O, eikä Kita ole tässä poikkeus.
SYÖ-viikoilla Kita tarjoilee 12 kappaleen setin sushia tai kasvissushia. Usein seurueessa on myös joku jolle sushi ei maistu ja kampanja-annoksiin kuuluukin myös Tori Karaage -kanaa. Kita on ollut mukana kampanjassa ennenkin, mutta tällä kertaa ravintola on harpannut vielä askeleen eteenpäin. Anniskeluoikeudet mahdollistavat sen, että kampanja-annosten rinnalle voi tilata mm. aasialaisia oluita sekä sakea. Aiemmasta poiketen ravintola on nyt myös sunnuntaisin auki.
Viehättävään ravintolaan jää mielellään syömään, mutta toisaalta keskeisellä sijainti tarjoaa myös muita mahdollisuuksia. Kauppatorin kulmalla sijaitsevasta ravintolasta nappaa helposti tyylikkäät eväät vaikka päiväretkelle Suomenlinnaan.
Aukioloajat:
Ma – Pe 11:00 – 21:00
La 12:00 – 21:00
Su 12:00 – 21:00
Kampanja-annokset:
Sushilajitelma, 12 kpl: nigiri (2 x lohi, 2 x grillattu lohi, 1 x ebi, 1 x surimi, 1 x gunkan, 1 x unagi) ja maki (2 x lohi, 2 x avocado).
Kasvissushilajitelma, 12 kpl: nigiri (2 x avocado, 2 x tofu, 2 x sokeriherne, 2 x wakame gunkan ja maki (2 x avocado, 2 x kurkku).
Tori Karaage: uppopaistettua kanaa chilimajoneesilla.
Viime SYÖ-viikoilla katselimme kristallipallostamme tämän vuoden ruokatrendejä ja nostimme listalle mm. kiinnostavat aasialaiset fuusiot kuten sushiburritot.
Ravintola Soman ovella huomaakin, että tätä mestaa on todella hypetetty yhdessä jos toisessakin kanavassa. Pieni ravintola on lounasaikaan ääriään myöten täynnä ja jono kiemurtelee ulos asti.
Sushiburrito on ruoka, jonka makua on vaikea kuvitella etukäteen.
Jos sushin suuri ystävä kuvittelee saavansa vain tavallista suuremman makirullan, tulee eteen varmasti pettymys. Jokainen omanarvontuntoinen japanilainen sushikokki saisikin varmasti slaagin nähdessään Soman linjastolla valmistuvan valtavan mötkylän, jolla ei ole oikeastaan mitään muuta yhteistä sirojen sushipalasten kanssa kuin merilevä ja riisi.
Kun mielikuvan sushista jättää sikseen, on yllätys kuitenkin hämmentävän positiivinen. Testitiimi koeajoi mm. jättiravun pyrstöä, inkivääriguacamolea ja sinistä perunaa sisältävän Baja Fujin, sekä Drunken Sake Cowboyn, joka oli täytetty mm. paistisuikaleilla, limemajoneesilla, porkkanalla ja kurkulla.
Annosten hinnat vaihtelevat välillä 10,50-15,50€, lisäksi parilla-kolmella eurolla saa luomulimupullon (inkivääri-appelsiini on todettu hyväksi) tai paikan päällä tehtyä jääteetä.
Burrito on niin iso, että pienempään nälkään siitä riittäisi hyvin kahdelle. Tosin ensitreffeillä tiukkapipon kanssa rullaa ei kannata lähteä jakamaan, sillä varsinkin syömisen loppupuolella on täytettä satavarmasti lattialla, paidalla ja tarttuneena partakarvoihin.
Rullan koko vaikuttaa myös makuun. Yhdellä puraisulla on mahdotonta saada suuhun kaikkia elementtejä samalla kertaa, joten jokainen haukkaus luo erilaisen elämyksen. Kaikki kastikkeista lähtien on itse tehtyä ja makuja on yhdistelty kiinnostavalla, ennakkoluulottomalla tavalla. Kehuja saavat kastikkeiden lisäksi molemmista testiburritoista löytyvät vähän riisikakkuja muistuttavat riisichipsit, jotka toimivat koostumukseltaan ja maultaan kokonaisuudessa todella hyvin.
Testitiimi on ruokaan tyytyväinen, mutta ennen kaikkea Ravintola Soma saa pisteet kotiin ainutlaatuisuudestaan. Vaikkei sushiburrito olisikaan kaikkien mieleen, se on silti jotain mitä Helsinki ei ole koskaan ennen nähnyt. Papukaijamerkki napsahtaa myös siitä, että sushiburritot sopivat lähes kaikille erikoisruokavalioille kasvissyöjistä keliaakikkoihin.
Täytitkö viime vuonna sämpyläsi sriracha-kastikkeella? Katsoitko satokausikalenterista milloin lehtikaali on parhaimmillaan? Entä nautitko katkerodrinkeistä tai innostuitko Etelä-Amerikkalaisesta keittiöstä? Et ollut muuten ainoa.
Nyt SYÖ-blogin ruokaraati tarkastaa miten vuoden 2016 trendit näkyvät vuoden ensimmäisillä SYÖ-viikoilla:
Taco on uusi hampurilainen. Etelä-Amerikka kiinnostaa edelleen, eikä makuja enää soviteta liikaa suomalaiseen suuhun. Kiikarissamme on erityisesti lattarikeittiöt Perusta Venezuelaan. Kokeile SYÖ-viikoilla: Eatos – Taco Adobo de res Restaurante Coco Grill – Arepa rellena
Myös Aasia inspiroi tänäkin vuonna, mutta nyt halutaan maistaa korealaisia ruokia ja kiinnostavia fuusioita, kuten sushiburritoja. Japanilainen ruoka ei tarkoita enää pelkkää sushia vaan lämpimät ruuat kuten soba-nuudelit tai ramen-keitto saavat puikot kilisemään. Kokeile SYÖ-viikoilla: Kita – Paistettuja udon-nuudeleita ja äyriäisiä. Itame Forum – Yakiniku-nauta
Ravintolakävijöiden ruokavaliot ovat entistä yksilöllisempiä. Tilaukset tulevat olemaan kasvavassa määrin gluteenittomia, maidottomia, raakoja, vegejä… Jokaiselle täytyy olla jotakin ja voittajana selviävät kokit, jotka ovat valmiita kustomoimaan annokset viimeistä murua myöten hymyssä suin. Kokeile SYÖ-viikoilla: Memphis Hesari – Vegan burger Grande Grill – Kaikki burgerit saatavissa gluteenittomana.
Miksi mennä kotikulmia edemmäs raflaan? Kortteli- ja lähiöravintolat ovat nousussa. Parhaassa tapauksessa kotikulmilta löytyy keskustaravintoloita persoonallisempia hinta-laatusuhteiden keitaita. Laitakaupunkien helmet kiinnostavat jopa siinä määrin, että kaupugin ytimestäkin ollaan valmiita liikkumaan Laajasaloon pizzalle tai Tapanilaan nepalilaiseen. Kokeile SYÖ-viikoilla: Tamarin, Tikkurila Restaurante Coco Grill, Roihuvuori
Myös ravintolaskene on internetissä. Miksi siis nousta kotisohvalta ollenkaan? Ravintolavaraukset onnistuvat näppärästi parilla klikkauksella ja kotiinkuljetus arkipäiväistyy muissakin kuin pizzerioissa.
Sosiaalisessa mediassa trendiksi uumoillaan erityisesti liikkuvaa kuvaa. Ravintolablogeja on ollut jo pitkään mutta kiinnostavatko ruoka-aiheet vlogeissa? Seurataanko seuraavilla SYÖ-viikoilla kirjoitetun blogin sijaan ruokatoimittajan vinkkejä livestriimeinä? Kokeile SYÖ-viikoilla: Varaa pöytä TableOnlinen kautta Vertaile ja arvostele Eat.fissä