SYÖ!-viikoilta löytyy runsas valikoima erilaisia kasvisannoksia. Etenkin vegeburgereiden ystäviä hemmotellaan Turussa oikein kunnolla.
Kympin kasvisburgereita tarjoavat Gastropub Löytö, Golden Grill, Hiili, Kortteliravintola Hugo, Lone Star, MorriSon´s sekä Pancho Villa.
Pancho Villassa tarjolla on muhkea jättivegeburgeri kahdella kasvispihvillä ja vegejuustolla, MorriSon’sissa herkutellaan halloumiburgereilla. Gastropub Löydön vegeburgerin välissä on talon seitanpihvi, rucolaa, tomaattia sekä basilica-aiolia.
Lone Starin vegepihvissä maistuu punajuuri ja paholaisenhillo, Kortteliravintola Hugon listalta löytyy portobello-halloumi-juustoburgeri, Golden Grillin vegeburgerin täytteenä on juustoinen kasvispihvi lisukkeineen. Myös Ravintola Hiilen burgeri on saatavilla vegeversiona.
Vegepullia, vöner-pizzaa ja pannareita
RantaKertun vegepullat tarjoillaan papupaistoksen, yrtti-perunapyreen, puolukkasurvoksen ja kermaisen jallupippurikastikkeen kera. Splizzeriassa on tarjolla makoisaa vöner-pizzaa sekä salaattia vegaanisella mozzarellalla ja kaurafraichella.
Cup & Pintissa maistellaan Prinssi Harryn mukaan nimettyä salaattia, jossa on muun muassa vuohenjuustoa, paahdettuja pähkinöitä ja punajuurta sekä tuoreita hedelmiä ja kirsikkatomaatteja.
Cup & Pintin suolaisiin pannukakkujen täytteeksi on tarjolla savulohimoussen lisäksi täyteläistä fetajuusto-kasvismoussea.
Falafeleja, vegesushia ja thaimaalaista
Fafa’sissa ja Ravintola Komppelissa herkutellaan falafeleilla, Kitchen & Café Stockmannilla SYÖ!-tarjouksessa ovat kaikki pastat ja wokit. Kortteliravintola Kertussa tarjolla on hedelmäinen vuohenjuustosalaatti.
Kawaiin sushilajitelma on saatavilla myös vegeversiona ja Kratae Thai Cuisinessa tarjouksessa ovat kaikki pääruoat niin kanalla, naudanlihalla kuin tofullakin. Kratae Thai Cuisinen tofuannokset saa pyydettäessä myös vegaanisina.
SYÖ! Turku tarjoilee herkkusuille kovan kattauksen kympin tarjouksia. Mukana on 17 ravintolaa, joiden listoilta löytyy laaja kattaus pihvejä, burgereita, pastaa, wokkeja, sushia, poke-bowleja, falafelia, salaatteja, wingsejä, pizzaa, thaimaalaista ja muita herkkuja.
Uutena tulokkaana mukana on Pancho Villa, joka tarjoaa kympillä nannaa burgerifaneille. Kampanja-annoksikseen Pancho Villa on valinnut kaksi messevää jättihampurilaista. Tuhti jättijuustoburgeri pitää sisällään kaksi 100-grammaista naudanjauhelihapihviä herkullisine lisukkeineen. Jättivegehampurilaisen välistä löytyy puolestaan kaksi kasvispihviä sekä vegejuustoa lisukkeineen.
Myös Hansakorttelin Fafa’s on ensimmäistä kertaa mukana SYÖ!-viikoilla. SYÖ!-viikkojen ajan Fafa’sista saa kympillä vapaavalintaisen falafel-pitan pienten ranskalaisten ja raikkaan talon limonadin kera.
Rehtiä bistroruokaa
Ravintola Komppelissa maistellaan kana-snitcheleitä, teriyakipossua sekä falafeleja. RantaKertussa herkutellaan murealla possunposkella jallupippurikastikkeessa. RantaKertun SYÖ!-listalta löytyy myös possun lehtipihvejä maustevoilla ja maalaisranskalaisilla sekä vegepullia jallukastikkeella.
Kortteliravintola Hugossa kalkkunan rintafilee saa rapean maissikuorrutuksen ja rinnalleen kreikkalaisia perunoita ja sriracha-majoneesia. Hugon vegeburgerissa puolestaan maistuu portobellosieni ja halloumijuusto.
SYÖ!-viikoilla maistuvat myös tuliset kanansiivet. Ravintola Hiilessä 12 Wingsin setti tarjoillaan perinteiseen tyyliin rapeiden selleri- ja porkkanatikkujen ja aurajuustodipin kera. Lone Starissa valittavana on kaksi erilaista siipisettiä, joista toinen sisältää viiden crispy wingsin lisäksi mozzarellatikkuja sekä sipulirenkaita.
Gastropub Löytö tarjoilee pubiruoklassikko kanakorin maalaisranskalaisilla, sriracha-majoneesilla sekä basilika-aiolilla. Vegevaihtoehtona tarjolla on vegaaninen seitanburgeri basilika-aiolilla ja bataattiranskalaisilla.
Cup & Pintin SYÖ!-annokset on nimetty brittihenkisesti Pizza Brexitiksi ja Prince Harry -salaatiksi. Tarjolla on myös suolaisia pannukakkuja savulohi- tai feta-kasvismoussella. Nam!
Aasialaisia makuja, pastaa, pizzaa ja salaatteja
Kawaiissa maistellaan japanilaisia makuja. 14 palan sushilajitelmasta on saatavilla niin kala- kuin kasvisversiokin. Kympin pokebowlissa proteiiniksi voi valita lohta tai inari-tofua, joka tarjoillaan trendikkäästi kulhoruokana riisin, japanilaisen munakkaan, avokadon, wakame-merilevän ja raikkaiden kasvisten kera. Lämpimänä ruokana SYÖ!-tarjouksessa on cashew-kana kasviksilla.
Kratae Thai Cuisinessa SYÖ!-tarjouksessa ovat kaikki pääruoat kanalla, tofulla tai naudanlihalla. Kitchen & Café Stockmannilla tarjolla on monenmoisia wokkeja ja pasta-annoksia.
Jos et osaa päättää tahdotko pizzaa vai salaattia, suuntaa Splizzeriaan. Siellä saat kympillä pizzaa tai salaattia tai halutessasi puolikkaan pizzan JA puolikkaan salaatin. Kolmen eri tarjousannoksen puolikkaita saat miksailla keskenään mielesi mukaan ja koota niistä itsellesi juuri sellaisen kokonaisuuden kuin haluat. Nerokasta!
Pihviä, burgereita ja wingsejä
Golden Grillissä SYÖ!pötellään kunnon pihveillä. Kympillä saa nyt grillipihvin härän ulkofileestä, joka tarjoillaan kauden kasvisten ja tikkuperunoiden kera.
Burgerinnälkään Golden Grillissä maistuu talon juustoburgeri jauhetulla häränpihvillä, pekonilla ja cheddarilla. Vegeburgerin välistä löytyy juustoinen kasvispihvi, ja molempiin burgeriannoksiin sisältyy reilu annos talon tikkuperunoita.
Myös Woolshedissa hemmotellaan pihvien ystäviä. Kympin tarjouksessa on Woolshedin muhkea 200-grammainen rump steak, joka tarjoillaan mediumiksi kypsennettynä salaatin, ranskalaisten ja pippurikastikkeen kera. Tarjolla on myös ruokaisa kanasalaatti sekä pekonilla ryyditetty Johannesburg “BRAAI” Burgeri.
Lone Starin vegeburgeriiin mahtuu kaksi mehukasta punajuuripihviä paholaisenhillolla, ja lihaisassa Say Cheese -burgerissa päätähtenä on Mestaripalvin naudanjauhelihapihvi.
Ravintola Hiilen juustoburgerista lähtee taatusti isompikin nälkä, sillä sämpylän välistä löytyy tuhti 200 grammainen naudanjauhelihapihvi lisukkeineen. Annoksen kruunaa rapeaksi paistetut maalaisranskalaiset.
Burgereilla herkutellaan myös Kortteliravintola Kertussa, joka ylsi vastikään kakkossijalle Cityn Suuren Ravintolaäänestyksen kortteliravintoloiden kategoriassa. Burgerifanien kestosuosikki Morrison’s puolestaan lyö tiskiin koko burgerilistansa muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.
Jos pakkanen yllättää, on helpotus lähellä: SYÖ!-kampanjaa on nimittäin vielä jäljellä!
Turkulaiset mastermindit ravintoloiden takana tietävät, miten nälkä sammutetaan kokonaisvaltaisesti. Turun SYÖ!-ravintoloiden henkilökunta antaa vinkit siihen, miten nautit illallisestasi tai lounaastasi nyt ja tulevaisuudessa.
SYÖ! pihvisi mediumina
Rantakertun ravintolapäällikkö Tero Virtalalle yksi asia on vissi: burger-pihvi pitää saada mediumina. Vaikka nykyisin lihan laatuun panostetaan burger-paikoissakin, on keskeltä pinkki pihvi yhä monelle kirosana.
”Kyllä se vaan on mediumina niimbal mehukkaampi ja parempi se pihvi”, Virtala huokaisee.
Haluat sitten pihvisi kypsyysasteella tartar tai läpipaistettuna, henkilökunnaltakin kannattaa kysäistä, mitä he suosittelevat.
”Koko hampurilainen on aivan eri tuote, kun pihvin paistaa hyvin. Kyllä sitä jokaisen kannattaa ainakin kerran koittaa”, Virtala vinkkaa.
Kokeile kasvista
Hello! American Dinerin ravintolapäällikkö Lotta Rautiainen kertoo, että kasvisannoksia menee tasaisesti. SYÖ!-viikoillakin kampanja-annoksena oleva Las Vege –burger on osoittautunut hitiksi.
Rautiainen toivoo, että palautetta kasvisruokiin liittyen tulisi enemmän. Usein ravintoloilla ei ole mahdollisuuksia pitää listalla samaa määrää kasvisannoksia kuin tavallisia. Sen vuoksi niihin haluttaisiin panostaa entistä enemmän.
”Mielellään kuulisimme aina, mitä ihmiset tykkäävät! Kasvisannoksia kuitenkin menee niillekin, jotka eivät ole kasvissyöjiä”, Rautiainen kertoo.
Vaikka Hello!-dinerin päätuotteena ovat hampurilaiset, on myös salaattien suosio kasvanut tasaisesti. Pupunruoasta ei todellakaan ole kyse, sillä Hello!:n salaatit ovat ennen kaikkea ruokaisia.
”Kyllä salaatinkin pitää olla sellainen syötävän kokoinen, täyttävä ja herkullinen. Ei sillä tavalla, että siinä on pari salaatinlehteä, tomaattisiivu ja muutama pala jotain muuta”, Rautiainen tuumaa.
Sano se somessa
Sosiaalisen median maailma on vienyt myös ravintolabisneksen uudelle tasolle. Instagramissa on jo lähes jokainen itseään kunnioittava ravintola, Facebook alkaa jo olla vanhaa kauraa.
Ravintolakävijöiden on helppo ilmaista toiveitaan tai mielipiteitään sosiaalisessa mediassa, eivätkä ne jää pyörimään Denniksen aluepäällikkö Susanna Helanderin mukaan pelkästään bittiavaruuteen.
”Tietenkin kerromme Denniksen omaa tarinaa somessa, mutta kyllä se on ihan ennen kaikkea sitä, että halutaan kuulla, mitä asiakkaamme ajattelevat”, Helander kertoo.
Kysy vaihtoehdoista
Pippurimyllyn ja Kortteliravintola Hugon kokki Natalie Valterin mielestä asiakaspalvelukulttuuri on kaukana kuolleesta. Valterin keittiössä asiakasta kuunnellaan kaikissa asioissa: nykyisin asiakkaiden ruokarajoitteet on huomioitava, jos keittiö haluaa säilyttää kävijänsä.
”Toiveet otetaan tietenkin vastaan. Välillä tulee pattitilanteita, mutta kyllä jokaisella aina keksitään jotain mieluista”, Valter vakuuttaa.
Valterin mukaan asiakkaat yllättyvät yhä usein siitä, kun lisukkeiden vaihto ei olekaan iso juttu. Osa ravintoloista ei pyyntöihin tietenkin yhtä suopeasti suhtaudu.
”Meillä saa vaihtaa vaikka kaiken, jos haluaa”, Valter nauraa.
Turkua on tituleerattu Suomen parhaaksi ravintolakaupungiksi. Parhaiden suomalaisravintoloiden listoilla kiikkuu muutamakin turkulaisnimi, mutta missä turkulaiset oikeasti syövät? Vastaus löytyy vanhoista parroista, turkulaisten kestosuosikeista.
Pippurimyllyssä ollaan yhtä suurta perhettä
Jos turkulaista pyytää nimeämään yhden ravintolan Martista, saa vastaukseksi varmasti Pippurimyllyn. Vuodesta 1974 asti Martin liikenteenjakajana toiminut ravintola vetää yhä salit täyteen.
Edes henkilökunta ei lähde ravintolasta kulumallakaan: alakerran Hugon vastaava Tiina Lehtonen on työskennellyt ravintolassa kymmenisen vuotta.
”Täällä kaikki ovat kuin yhtä suurta perhettä”, Lehtonen kertoo.
Pippurimylly ei konstaile: seiniä peittävät eri vuosikymmenten taidenäyttelyiden mainosjulisteet. Vanhaa charmia ei ole lähdetty uudistamaan tai korjailemaan, ja miksi toisaalta pitäisikään: resepti on selkeästi toimiva.
Lehtonen kertoo, että kanta-asiakkaita, jotka ovat käyneet syömässä ja viihtymässä ravintolan alkuajoista saakka, on paljon.
”Joku saattaa tulla välillä sanomaan, että voi vitsi, minähän söin tätä samaa joskus 80-luvulla, ja vieläkin on yhtä hyvää”, Lehtonen nauraa.
Viime SYÖ!-viikoilla Pippurimyllyn keittiöstä lähti päivittäin yli 50 lehtipihviä. Tällä kertaa listalta löytyy jättirapusalaattia sekä karitsaa punaviinikastikkeen ja kreikkalaisten perunoiden kera. Hugossa tarjoillaan hampurilaista sekä punajuuripihvejä aurajuustokastikkeella.
Pippurimyllyn ja Hugon kokki Natalie Valter kertoo, että asiakkaita pyritään kuuntelemaan kaikessa: suosikkiannoksia Pippurimyllyssä ovat liharuoat, joten sellainen haluttiin myös SYÖ!-viikoille.
”Viime kerralla hoppu alkoi heti ja kesti ihan viimeiseen päivään asti”, Valter nauraa.
Denniksessä asiakas on kuningas
Linnankadusta on Turussa muodostunut jo melkein synonyymi Dennikselle. Vuodesta 1975 samassa korttelissa sijainnut Turun ensimmäinen pitseria ei ole jäänyt elämään menneessä.
Denniksen aluepäällikkö Susanna Helanderilla on selkeä näkemys siitä, miksi vanha viehättää turkulaisia.
”Tuotteemme ovat laadukkaita: pitsapohjat tehdään omassa leipomossamme Kaarinassa. Eineksiä ei käytetä. Ja tietenkin se, että olimme Turun ensimmäinen pitseria, tuo tietynlaista perinnettä”, Helander kertoo.
Ilman hyvää asiakaspalvelua ei ravintola voi Helanderin mukaan menestyä. Denniksessä palvelu on ystävällistä ja ammattimaista. Suomalainen ei Helanderin mielestä mene ainoastaan halvimman hinnan perässä, vaan myös muut osa-alueet tulee olla kunnossa.
”Itse ainakin olen valmis maksamaan hieman arvokkaammasta tuotteesta, jos ravintolan palvelu on erinomaista.”
Dennis muutti uusiin tiloihin noin vuosi sitten. Kaakelit kiiltävät eikä tuolit tai pöydät narise. Työntekijöihinkin muutto toi uutta puhtia.
”Muuton myötä on tullut paljon aivan uusia asiakkaita, ja etenkin selkeästi nuorempaakin väkeä”, Helander kertoo.
Perinteiselle ravintolalle tärkeää on pysyä muutoksen aallonharjalla. Dennis tunnetaan, ja tullaan varmasti aina tuntemaankin pitsoistaan, mutta niiden ohelle on tuotu monenlaisia uusia tuotteita.
”Olemme juuri lanseeranneet ensimmäisen vegaaneille soveltuvan pitsamme. Se on saanut valtavasti kehuja muiltakin kuin kasvissyöjiltä!”
Denniksen lista uusitaan muutaman kerran vuodessa: syksyllä syödään sieniä ja riistaa, kesällä kevyempiä herkkuja. Tämän kertaisista SYÖ!-annoksista löytyy kasvis- ja lihapitsaa sekä kana-pekonipastaa.
”Esimerkiksi listalta löytyvä Angelo on yksi suosituimmista pastoistamme. Jokaiselle löytyy SYÖ!-listaltakin jotain”, Helander sanoo.
Kaikkien kaveri Kerttu
Rautatieaseman kupeesta löytyy moderni turkulainen klassikko. Kortteliravintola Kerttu on toiminut Läntisellä Pitkäkadulla vuodesta 2004. Ravintolan salaisuus on sen ravintolapäällikkö Petri Tauriaisen mukaan rento tunnelma: Kerttuun on tervetullut jokainen. Turha hienostelu ei kuulu kuvaan.
”Me ollaan lähtökohtaisesti todella helposti lähestyttävä ravintola”, Tauriainen toteaa.
Turku on Tauriaisen mukaan mielenkiintoinen ravintolakaupunki juuri kovan kilpailun takia. Ravintolat eivät voi jäädä junnaamaan paikoilleen, vaan listojen on uudistuttava tutuissa ja turvallisissakin paikoissa.
SYÖ!-annokseksikin päätynyt pekoni-juustoburger on listan uusimpia lisäyksiä. Lisäksi listalta löytyy vuohenjuustosalaattia vadelmavinegretillä.
”Burgerit ovat ehdottomasti kasvattaneet suosiotaan, ja pekoni-juustoburger on ollut heti alusta lähtien todella suosittu”, Tauriainen kertoo.
Myös ruoan ja raaka-aineiden tuoreuteen on alettu panostaa turkulaisissa ravintoloissa. Kertussa hampurilaisten sämpylät ja pihvit pyöritellään itse eikä kaupasta hankita enää paikan päällä valmistettavissa olevia tuotteita.
“Lähtökohtaisesti on minusta väärin, että ravintoloissa tarjoillaan valmiiksi tehtyä ruokaa. Kyllä se ruoka pitää ravintolassa valmistaa.”