Turkua on tituleerattu Suomen parhaaksi ravintolakaupungiksi. Parhaiden suomalaisravintoloiden listoilla kiikkuu muutamakin turkulaisnimi, mutta missä turkulaiset oikeasti syövät? Vastaus löytyy vanhoista parroista, turkulaisten kestosuosikeista.
Pippurimyllyssä ollaan yhtä suurta perhettä
Jos turkulaista pyytää nimeämään yhden ravintolan Martista, saa vastaukseksi varmasti Pippurimyllyn. Vuodesta 1974 asti Martin liikenteenjakajana toiminut ravintola vetää yhä salit täyteen.
Edes henkilökunta ei lähde ravintolasta kulumallakaan: alakerran Hugon vastaava Tiina Lehtonen on työskennellyt ravintolassa kymmenisen vuotta.
”Täällä kaikki ovat kuin yhtä suurta perhettä”, Lehtonen kertoo.
Pippurimylly ei konstaile: seiniä peittävät eri vuosikymmenten taidenäyttelyiden mainosjulisteet. Vanhaa charmia ei ole lähdetty uudistamaan tai korjailemaan, ja miksi toisaalta pitäisikään: resepti on selkeästi toimiva.
Lehtonen kertoo, että kanta-asiakkaita, jotka ovat käyneet syömässä ja viihtymässä ravintolan alkuajoista saakka, on paljon.
”Joku saattaa tulla välillä sanomaan, että voi vitsi, minähän söin tätä samaa joskus 80-luvulla, ja vieläkin on yhtä hyvää”, Lehtonen nauraa.
Viime SYÖ!-viikoilla Pippurimyllyn keittiöstä lähti päivittäin yli 50 lehtipihviä. Tällä kertaa listalta löytyy jättirapusalaattia sekä karitsaa punaviinikastikkeen ja kreikkalaisten perunoiden kera. Hugossa tarjoillaan hampurilaista sekä punajuuripihvejä aurajuustokastikkeella.
Pippurimyllyn ja Hugon kokki Natalie Valter kertoo, että asiakkaita pyritään kuuntelemaan kaikessa: suosikkiannoksia Pippurimyllyssä ovat liharuoat, joten sellainen haluttiin myös SYÖ!-viikoille.
”Viime kerralla hoppu alkoi heti ja kesti ihan viimeiseen päivään asti”, Valter nauraa.
Denniksessä asiakas on kuningas
Linnankadusta on Turussa muodostunut jo melkein synonyymi Dennikselle. Vuodesta 1975 samassa korttelissa sijainnut Turun ensimmäinen pitseria ei ole jäänyt elämään menneessä.
Denniksen aluepäällikkö Susanna Helanderilla on selkeä näkemys siitä, miksi vanha viehättää turkulaisia.
”Tuotteemme ovat laadukkaita: pitsapohjat tehdään omassa leipomossamme Kaarinassa. Eineksiä ei käytetä. Ja tietenkin se, että olimme Turun ensimmäinen pitseria, tuo tietynlaista perinnettä”, Helander kertoo.
Ilman hyvää asiakaspalvelua ei ravintola voi Helanderin mukaan menestyä. Denniksessä palvelu on ystävällistä ja ammattimaista. Suomalainen ei Helanderin mielestä mene ainoastaan halvimman hinnan perässä, vaan myös muut osa-alueet tulee olla kunnossa.
”Itse ainakin olen valmis maksamaan hieman arvokkaammasta tuotteesta, jos ravintolan palvelu on erinomaista.”
Dennis muutti uusiin tiloihin noin vuosi sitten. Kaakelit kiiltävät eikä tuolit tai pöydät narise. Työntekijöihinkin muutto toi uutta puhtia.
”Muuton myötä on tullut paljon aivan uusia asiakkaita, ja etenkin selkeästi nuorempaakin väkeä”, Helander kertoo.
Perinteiselle ravintolalle tärkeää on pysyä muutoksen aallonharjalla. Dennis tunnetaan, ja tullaan varmasti aina tuntemaankin pitsoistaan, mutta niiden ohelle on tuotu monenlaisia uusia tuotteita.
”Olemme juuri lanseeranneet ensimmäisen vegaaneille soveltuvan pitsamme. Se on saanut valtavasti kehuja muiltakin kuin kasvissyöjiltä!”
Denniksen lista uusitaan muutaman kerran vuodessa: syksyllä syödään sieniä ja riistaa, kesällä kevyempiä herkkuja. Tämän kertaisista SYÖ!-annoksista löytyy kasvis- ja lihapitsaa sekä kana-pekonipastaa.
”Esimerkiksi listalta löytyvä Angelo on yksi suosituimmista pastoistamme. Jokaiselle löytyy SYÖ!-listaltakin jotain”, Helander sanoo.
Kaikkien kaveri Kerttu
Rautatieaseman kupeesta löytyy moderni turkulainen klassikko. Kortteliravintola Kerttu on toiminut Läntisellä Pitkäkadulla vuodesta 2004. Ravintolan salaisuus on sen ravintolapäällikkö Petri Tauriaisen mukaan rento tunnelma: Kerttuun on tervetullut jokainen. Turha hienostelu ei kuulu kuvaan.
”Me ollaan lähtökohtaisesti todella helposti lähestyttävä ravintola”, Tauriainen toteaa.
Turku on Tauriaisen mukaan mielenkiintoinen ravintolakaupunki juuri kovan kilpailun takia. Ravintolat eivät voi jäädä junnaamaan paikoilleen, vaan listojen on uudistuttava tutuissa ja turvallisissakin paikoissa.
SYÖ!-annokseksikin päätynyt pekoni-juustoburger on listan uusimpia lisäyksiä. Lisäksi listalta löytyy vuohenjuustosalaattia vadelmavinegretillä.
”Burgerit ovat ehdottomasti kasvattaneet suosiotaan, ja pekoni-juustoburger on ollut heti alusta lähtien todella suosittu”, Tauriainen kertoo.
Myös ruoan ja raaka-aineiden tuoreuteen on alettu panostaa turkulaisissa ravintoloissa. Kertussa hampurilaisten sämpylät ja pihvit pyöritellään itse eikä kaupasta hankita enää paikan päällä valmistettavissa olevia tuotteita.
“Lähtökohtaisesti on minusta väärin, että ravintoloissa tarjoillaan valmiiksi tehtyä ruokaa. Kyllä se ruoka pitää ravintolassa valmistaa.”
Tsekkaa myös muut SYÖ! Turku -ravintolat täältä!
Teksti ja kuvat: Milla Hägg & Lavea Media
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:29
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin