SYÖ-viikoilla voi herkutella myös kevyesti. Vapianon sesonkiin sopivat kevätherkut ovat saatavilla myös kasvisversioina ja vegaanista avokadopizzaa voi syödä hyvällä omallatunnolla.
Kesäkurpitsasta valmistettu zoodeliannos on keväisen raikas kokonaisuus, joka saa makua salviasta, fetasta ja puolikuivatuista tomaateista. Proteiiniksi voi valita kanan tai tofun, ja annoksen voi pyytää myös vegaanisena ilman fetaa ja voita. Tuoreesta kesäkurpitsasta raastetut zoodelit ovat luontaisesti gluteenittomia ja annos sopii myös karppaajille.
Keväiseen insalata primaveraan tulee kanan tai tofun lisäksi sesonkiherkkua valkoista parsaa, avokadoa, mansikoita, kirsikkatomaatteja, babypinaattia ja roomansalaattia marjaisessa mansikkakastikkeessa. Annos viimeistellään tuoreella basilikalla.
Pizzanhimoon on tarjolla vegaaninen pizza crema di avocado, jonka päältä löytyy paprikaa, kirsikkatomaatteja, punasipulia ja pehmeää avokadokastiketta. Kokonaisuuden kruunaa tuore rucola ja paahdetut pinjansiemenet.
Kaisaniemenkadun Lost in Helsingissä kelpaa nyt SYÖpötellä, sillä SYÖ10-tarjouksessa on talon burgereiden lisäksi salamipasta sekä vegaaninen nyhtöhernepizza.
Burgerivaihtoehtoja on neljä: big meat burger, chicken and goat cheese burger, tofu and goat cheese burger sekä vegaaninen tofu burger. Kaikki annokset tarjoillaan ranskalaisten ja dippikastikkeen kera.
Pikkulinnut lauloivat, että kampanjaviikoilla tarjolla on myös hyviä juomatarjouksia, joten paikalle kannattaa jäädä istumaan iltaa pidemmäksikin aikaa.
Hansassa sijaitseva Kitchen & Café Stockmann on vanha tuttu turkulaisille, mutta SYÖ!-kampanjan ensikertalaisia.
Jokainen nälkäinen seurue on joskus törmännyt ongelmaan, jossa yksi haluaa pastaa, toinen wokkia, kolmas burgerin ja neljäs ihan vaan jotain pientä. Homma eskaloituu usein siihen pisteeseen, että maksimissaan yksi henkilö seurueesta on tyytyväinen ravintolavalintaan.
Turussa ei tarvitse lompsia Hansaa pidemmälle, jos haluaa pitää koko seurueen tyytyväisenä. Toisessa kerroksessa sijaitseva Kitchen & Cafe Stockmann tarjoilee nimittäin kaikkea kotiruoasta lehtipihviin ja kanapeesta katkarapuleipään.
Ravintolapäällikkö Maija Lappalainen kertoo, että listalle on tehty lisäyksiä asiakkaiden toiveiden perusteella vuosien varrella.
"Tänne on helppo tulla: olemme keskeisellä paikalla, mutta meiltä löytyy myös todella laajasti kaikkea, mitä asiakkaat toivovat", Lappalainen sanoo.
Annoksia ei ravintolassa tarvitse kauaa odotella. Kärsimättömimmille apetta löytyy lounaalla vaikka heti kotiruokaa tarjoilevasta lounaspöydästä.
Kympin tarjouksiin sen sijaan kuuluvat katkarapu- tai kanawokit sekä tomaatti-mozzarella, carbonara- tai kylmäsavulohipastat. Wokkiannos on saatavina myös vegaanisena.
Annokset valmistetaan tilauksesta ravintolan grillissä. Homma hoituu asiakkaan valvovan silmän alla.
"Tarpeet saa tyydytettyä nopeasti, mutta olemme pyrkineet luomaan sellaisen kodikkaan tunnelman, että täällä voi istua pidempäänkin."
Mikä parasta, ruokiin kuuluu myös lisukesalaatti. Ja kun Stockalla ollaan, kyseessä ei muuten ole mikä tahansa kurkku-tomaatti-kombo. Salaattipöydästä löytyy tuoreiden vihannesten lisäksi usein esimerkiksi mozzarellaa, aurinkokuivattuja tomaatteja, pastasalaattia ja oliiveja. Tarjonta vaihtelee päivittäin, joten lounastamisen ei pitäisi käydä tylsäksi.
Stockmannin kyljessä toimiminen on useille asiakkaista eräänlainen lupaus laadusta. Se odotus halutaan täyttää ja vähän ylittääkin, kertoo Lappalainen. Tärkeintä on tuoreus.
"Kaikki pyritään valmistamaan itse. Katkaravut ovat käsinkuorittuja ja chilimajoneesi itse tehtyä. Laadun pitää vastata sitä hintaa, jota pyydetään."
Ravintoloita on ponnahdellut Turkuun viime vuosina kuin sieniä sateella. Tutut paikat eivät kuitenkaan ole unohtuneet asiakkailta. Kitchen & Cafe Stockmann on kerännyt vuosien varrella vakioasiakkaita.
"Toiset käyvät joka päivä ja toiset kerran kuussa. Kaikki ovat tervetulleita!"