SYÖ-viikoilla voi herkutella myös kevyesti. Vapianon sesonkiin sopivat kevätherkut ovat saatavilla myös kasvisversioina ja vegaanista avokadopizzaa voi syödä hyvällä omallatunnolla.
Kesäkurpitsasta valmistettu zoodeliannos on keväisen raikas kokonaisuus, joka saa makua salviasta, fetasta ja puolikuivatuista tomaateista. Proteiiniksi voi valita kanan tai tofun, ja annoksen voi pyytää myös vegaanisena ilman fetaa ja voita. Tuoreesta kesäkurpitsasta raastetut zoodelit ovat luontaisesti gluteenittomia ja annos sopii myös karppaajille.
Keväiseen insalata primaveraan tulee kanan tai tofun lisäksi sesonkiherkkua valkoista parsaa, avokadoa, mansikoita, kirsikkatomaatteja, babypinaattia ja roomansalaattia marjaisessa mansikkakastikkeessa. Annos viimeistellään tuoreella basilikalla.
Pizzanhimoon on tarjolla vegaaninen pizza crema di avocado, jonka päältä löytyy paprikaa, kirsikkatomaatteja, punasipulia ja pehmeää avokadokastiketta. Kokonaisuuden kruunaa tuore rucola ja paahdetut pinjansiemenet.
Kaikki hyvä loppuu aikanaan, niin myös SYÖ!-viikot. Jos et vielä ole kerennyt kymppiannosten ääreen, vielä ehdit.
Morrison’sin hampurilaisten äärellä illastaneet turkulaiset Olli Lahtinen ja Heta Soini valitsivat SYÖ!-ravintoloista mieleisensä. Listalle valikoitui sekä vanhoja suosikkeja että uusia tuttavuuksia.
Lahtinen ja Soini ovat hyödyntäneet kymppitarjouksia useaan otteeseen.
”Etenkin opiskeluaikoina kynnys lähteä syömään oli paljon matalampi, kun hinta on kuitenkin sen verran edullinen”, Soini pohtii.
”Ja ollaan kyllä muutenkin käyty useasti kampanjan aikana syömässä”, Lahtinen sanoo.
1. Pub Niska
Pub Niska on turkulaisille tuttu: lounaalla tarjottavaa pitsabuffetia on vaikea peitota, listalta sen sijaan löytyy peltileipää jokaiseen makuun. SYÖ!-kampanjan annoksista löytyy peltileipä chorizolla, punasipulilla ja artisokansydämillä. Kasvissyöjille tarjolla on kasvispeltileipää ja vuohenjuustosalaatti.
”Pitsat ovat olleet Niskassa aina tosi hyviä, sen takia valitsimme tämän”, Lahtinen toteaa.
2. Himalayan Kitchen
Himalayan Kitchen tarjoilee niin ikään nepalilaista ruokaa. Listalta löytyy palak paneeria eli paistettua pinaattia ja kotijuustoa, yrtti-jogurttimarinoitua kanaa tomaattisessa kastikkeessa sekä chililammasta.
Lahtinen nimeää yhdeksi suosikkiravintolakseen Delhi Darbarin. Sillä etninen ruoka maistuu, myös Himalayan Kitchenistä voisi hänen mukaansa löytyä jotain mieleistä.
”Paljon tykätään käydä sen tyyppisissä ruokapaikoissa”, Soini vahvistaa.
3. Kerttu
Lahtiselle ja Soinille Kerttu on tuttu paikka. Erityisesti Kertun tarjonnassa kiehtoo kaksikkoa vegaaninen hampurilainen. Vegaanihamppari kätkee sisuksiinsa kvinoa-papupihvin, aiolia, salaattia, tomaattia, sipulia ja suolakurkkua. Kyljessä kulkevat bataattiranskalaiset.
”Meistä kumpikaan ei ole vegaani, mutta kasvissyöjiä ollaan. Monessa paikassa ei ole vegaanivaihtoehtoa, joten sen takia on kiva, että Kertussa on tällainen annos tarjolla”, Soini sanoo.
4. Gastropub Buzz
Gastropub Buzz on Linnankadulla sijaitseva nepalilaisen ja gastropub-ruoan herkullinen liitto. SYÖ!-annoksista löytyy kananuudeleita, mykyjä ja tofua tai kanaa Buzzin tyyliin.
Lahtiselle ja Soinille Buzz on uusi tuttavuus. Annoksista kiehtovin on molempien mielestä tofu Buzzin tyyliin. Annoksesta löytyy muun muassa riisiä, linssejä, papuja, pinaattia, perunaa ja mausteita.
”Ei olla vielä ehditty käymään täällä, joten senkin takia kiinnostaisi”, Lahtinen sanoo.
5. Woolshed
Woolshedissä riittää yleensä SYÖ!-viikkojen aikana kävijöitä. Lahtinen ja Soini kertovat, että heidän oli tarkoitus aluksi suunnata illastamaan Woolshediin. Ravintola oli kuitenkin täynnä.
”Täälläkin on käyty monen monta kertaa”, Soini sanoo.
Myös Woolshed tarjoaa vegaanihampurilaista osana kampanjaa. Lihansyöjille on tarjolla klassinen burger naudan täysjauhelihapihvillä, chicken burger broilerin rintafileellä ja rump steak –pihvi.
Kattava olutvalikoima ja konstailemattoman herkulliset annokset - siitä on hyvä gastropub tehty.
Gastropubeja voisi kuvailla olohuoneiksi pois kotoa: meininki on mutkatonta ja herkut helppoja. Englannista lähtöisin olevat gastropubit, joissa korkealaatuiset oluet treffaavat herkullisen ruoan, ovat vihdoin rantautumassa Suomeen ja sitä kautta myös Suomen Turkuun.
Ravintola Teinin kylkeen huhtikuussa avattu Gastropub Löytö on uusimpia lisäyksiä kaupungin gastropub-skeneen. Keväällä avattiin myös gastropubiksi itsensä luokitteleva Aune, ja vanhempia tuttavuuksia ovat muun muassa SYÖ!-viikkojen vakio Woolshed sekä Hiivari.
Historiallisen Juseliuksentalon kellarissa sijaitsevan Löydön vuoropäällikkö Karoliina Haapakoski ja ravintolapäällikkö Mindi Väätäinen pitävät gastropubeja suomalaisten makuun varsin hyvin maistuvana konseptina.
Laatua arvostetaan, mutta toisaalta aivan yhtä tärkeää on yksinkertaisuus.
"Suomalaiset haluavat helposti lähestyttäviä ja viihtyisiä paikkoja", Haapakoski toteaa.
Haapakosken ja Väätäisen mielestä Löydössä yhdistyvät kiehtovalla tavalla perinteikkäät tilat ja freesi ruoka- ja juomakulttuuri. Löydön SYÖ!-listalle ovat löytäneet tiensä normaalistikin listalla olevat vegaaniburger ja karitsasalaatti. Väätäisen mukaan ne edustavat Löytöä parhaimmillaan.
"Olemme pyrkineet siihen, että jokaiselle löytyisi listalta mieleistä. Burgerit maistuu osalle, mutta jos kaipaa kevyempää, löytyy listalta esimerkiksi juuri salaattejakin", Väätäinen vinkkaa.
Ja kuten gastropubin henkeen kuuluu, kylkeen löytyy olut. Mutta kuinka montaa olutta Löydön baaritiskin takaa löytyykään?
Väätäinen ja Haapakoski punnitsevat hetken.
"Varmaan noin 40 erilaista olutta meillä on", Väätäinen sanoo.