Fresno American Diner edustaa SYÖ!-viikkojen ehkä tunnetuinta tarjontaa: rehtiä ja tuhtia ruokaa tarjoilevaa burgerravintolaa. SYÖ!-viikoilla Fresnossa herkutellaan tällä kertaa listan ulkopuolisella aura-pekoniburgerilla, lehtipihvillä ja täysin vegaanisella chilibowlilla.
Aurinkoisena lauantaina Fresnon tiskin takaa löytyvä Iida kertoo, että lahtelaiset osaavat kyllä käydä ravintoloissa, mutta pari asiaa edesauttaa suuresti: tarjoukset ja auringon paiste.
“Nyt alkaa kansa tulla koloistaan. Kyllä tarjoukset tuo enemmän asiakkaita, kun
Kuten kaikki ravintolat tänä päivänä, myös Fresnossa huomioidaan kasvis- ja vegaanisyöjät. Siksi SYÖ!-annoksissa on mukana täysin vegaaninen vaihtoehto ja Fresnon tavalliselta listalta löytyy kasvisvaihtoehtoja quesadilloista, vuohenjuustoburgerin kautta vegetarian comboon.
Kasvisruokabuumi on tullut jäädäkseen - myös tänne Lahteen. Jos kaipaa jatkoa vasta päättyneelle Vegaanihaasteelle tai haluaa muuten vain testata uusia herkullisia makuja, kannattaa hypätä mukaan kasvavaan kasvisruokatrendiin ja poimia listalta SYÖ!-vegeannokset!
Kun eettisyys, ekologisuus ja terveellisyys kiinnostavat yhä suurempaa osaa ihmisistä, valikoituu sen seurauksena lautaselle yhä useammin kasvisruokaa. Samaan aikaan, kun vegaanituotteista on tullut kauppojen myyntihittejä, myös ravintoloissa on alettu huomioimaan kasvisruuan lisääntynyt kysyntä. Maukasta kasvisruokaa saa jo lähes jokaisesta lahtelaisravintolasta ja myös vegaaneille löytyy vaihtoehtoja.
Kasvisruuan ystävä tietää jo entuudestaan suunnistaa Fafa’siin. Fafa’s on tuttu ja mieleinen paikka myös sekasyöjäksi tunnustautuvalle Matti Siukkolalle, joka valitsi tällä kertaa SYÖ!-listalta gluteenittoman hummus-munakoiso pitan, jossa on falafeleja, hummusta, matbuhaa, munakoisoa, tomaattia, kurkkua, kaalia, suolakurkkua, jäävuorisalaattia, tahinia ja persiljaa. SYÖ!-tarjoukseen kuuluu lisäksi Fentiman’s-juoma.
”Vegaaniruuan kysyntä on selvästi lisääntynyt”, kertoo Fresno American Dinerin tarjoilija Hanna Vartiainen.
”Olimme mukana vegaanihaasteessa ja meillä oli tammikuun ajan erillinen vegaaniruokalista. Myös SYÖ!-kampanjan kasvisannoksen saa pyydettäessä vegaanisena”, Vartiainen vinkkaa.
Fresnon SYÖ!-kasvisannos Fresno Vege & Chips sisältää juurespihvin, remouladea, olutpaneroituja sipulirenkaita, ranskalaisia sekä coleslaw-salaattia.
”Meillä on huomioitu hyvin erityisruokavaliot. Hampurilaiset saa gluteenittomina ja SYÖ!-viikoilla, kuten muulloinkin, löytyy myös vegaaninen vaihtoehto.”, BusBurgerin yrittäjä Eeva Laajoki sanoo.
Hello! American Dinerissä saa SYÖ!-kampanjahintaan minkä tahansa Hello! Mealin. Ateriaan kuuluu hampurilainen listalta, ranskalaiset sekä tölkki Pepsiä / Pepsi Maxia. Kasvissyöjälle tarjolla on Las vege -burger, jossa on maukas briossisämpylä, sweet chili tofua, rucola-jäävuorisalaattia, mehukasta tomaattia, tuoretta punasipulia, Hello! -chilimajoneesia sekä sweet chili -kastiketta, kuivattua sipulia, tuoretta avokadoa. Annoksen saa pyydettäessä gluteenittomana ja vegaanisena.
Lisääntynyt kasvisruokamenekki näkyy myös Hello!:ssa: ”Vegaanista menee paljon!”, toteaa Hello!:ssa työskentelevä Anni-Roosa Leppänen.
Nyt jos koskaan kannattaa valita vege ja suunnata SYÖmään!
Vuoden ensimmäinen SYÖ!-kampanja starttasi perjantaina Lahdessa nyt jo kolmatta kertaa. Kampanjaa on järjestetty Helsingissä säännöllisesti jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan ja viime vuosina se on onneksi levinnyt myös kehäkolmosen ulkopuolelle: Turkuun, Tampereelle ja viime vuonna myös Lahteen.
Normaalia edullisempi hinta houkuttelee testaamaan uusia makuja ja paikkoja. Tämänkertaisilla SYÖ!-viikoilla on Lahdessa mukana yhdeksän ravintolaa - kaikki jo SYÖ!misen vanhoja tekijöitä.
Mukana olevissa lahtelaisravintoloissa odotukset ovat korkealla, sillä aiemmat kokemukset kamppiksesta ovat olleet hyviä.
”SYÖ!-viikot on ollut alusta asti toimiva kampanja. Se on tuonut uusia asiakkaita, mutta myös kanta-asiakkaamme ovat hyödyntäneet tarjouksia ahkerasti.”, kertoo Fresno American Dinerin toimitusjohtaja Outi Mertamo ja jatkaa:
”Ravintolasta sanottiin, ettei minun kannata pariin päivään soitella, kun siellä on niin paljon varauksia ja siis kiireisiä hetkiä luvassa. Se sopii minulle oikein hyvin!”
Muista kampanjassa mukana olevista ravintoloista tulee tälle vahvistusta, kun niiden tarjoilijat huikkaavat ohi mennessään, etteivät nyt ehdi oikein jutella, koska on niin paljon asiakkaita - mutta että oikein hyvin siis menee!
SYÖ!-kampanja houkutteli heti lauantai-iltana jopa niin paljon väkeä liikkeelle, että ravintolaruuasta nauttimaan tulleet Ville Heiskanen, Tuomo Lehtinen ja Jonna Kumpulainen kävivät parissa SYÖ!-kampanjaravintolassa vain todetakseen, että ne ovat täynnä, kunnes päätyivät Fresnoon.
”Katottiin kohteet netistä ja siitä listasta sitten valittiin, mihin mennään”, kertoo Ville Heiskanen.
Nyt siis kaikki kipin kapin SYÖ!mään! Osallistu kampanjaan myös somessa #syö10 - voit voittaa ilmaisen aterian!
Lahdessa on SYÖty viime päivät hyvin. Ravintoloista saatu palaute kertoo, kuinka kaupunki on herännyt toiseen SYÖ!-kampanjaansa erittäin virkeänä ja keittiöiden kokit on pistetty koville.
Esimerkiksi Fresno American Diner on päässyt käsiksi uusiin asiakkaisiin kympin annosten myötä.
“Keväällä olimme jo mukana ja huomasimme, että SYÖ tuo paljon asiakkaita, jotka ei ole käynyt aikaisemmin”, Outi Mertamo Fresnosta kertoo.
SYÖ!-kampanja tarjoaa usein opiskelijabudjetilla eläville nuorille harvoja mahdollisuuksia käydä ravintolassa. Fresno American Dinerissa kamppis on kuitenkin tuonut toisenlaista väkeä.
“Meillä on jo valmiiksi paljon nuoria, kun meillä on isot opiskelija-alennukset ja muut. Tällainen tuo uutta asiakaskuntaa, paljon eri-ikäisiä ja vanhempaakin väkeä.”
Fresnon SYÖ-asiakkaat luottavat burgeriin ja uudet tulijat osaavat kysyä tarjousannoksia tullessaan. SYÖ!-annoksista löytyy kahden pihvin perusburger, vegetaristi vaihtoehto sekä auralla höystetty kanaburger.
“On meillä vähän lisävoimia apuna, vaikkei hirveästi ole voinut lisärekrytointeja tehdä. Yrittäjän näkökulmasta ei voi valittaa, että on liikaa asiakkaita”, Mertamo sanoo.
Hämeenlinnasta kotoisin oleva, Lahdessa työskentelevä ja Helsingissä kasvanut Mertamo tietää, että pienemmissä kaupungeissa ulkonasyömisen kulttuuri on aivan erilainen kuin Helsingissä.
“Tiistaisin ja maanantaisin tai arkena ylipäätään ei ihmiset liiku, kun Helsingissä käydään ravintoloissa melkein joka päivä. Siellä käytetään palveluita enemmän ja tavataan ihmisiä useammin esimerkiksi kahvin ääressä ravintolassa.”
Juuri mainittua ulkonasyömisen kulttuuria SYÖ!-viikot haluavat Lahteen viedä.