Syö-viikoilla ensi kertaa mukana oleva Tokyo55 Izakaya on valinnut kampanjaan kolme ihanaa annosta. Sushifaneille tarjolla on 10 palan sushisetti, kasvisannoksena puolestaan Izakaya Greens, jossa on liekitettyjä edamamepapuja, misobroccoliinia sekä portobellotempuraa.
Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen annos on Izakayan possubuni, jonka asiakas saa koota itse. Höyryävien sämpylöiden väliin sujautetaan suussa sulavaa chiliglaseerattua possunniskaa, kimchiä ja chilimajoneesia. Pikkelöity kurkku ja tomaattihilloke viimeistelevät annoksen raikkaudellaan.
SYÖ-viikot ovat muutakin kuin sushia, burgereita ja nepalilaista. Helsingissä SYÖ-ravintoloita on jo ruhtinaalliset 74, joten valinnanvaraa riittää.
Poimimme listalta kiinnostavimmat aasialaiset erikoisuudet, joita kannattaa käydä testaamassa nyt, kun hintaa annoksilla on vaivaiset 10 euroa.
Aasialaiset keitot ovat rantautuneet rytinällä Helsinkiin. Vietnamilainen pho-keitto on vakiinnuttanut asemansa Helsingin ruokaskenessä ja on itseoikeutetusti mukana myös SYÖ-viikoilla. Käy hörppäämässä kulhollinen pitkään haudutettuun aromaattiseen liemeen valmistettua ylikypsällä naudanlihalla ryyditettyä nuudelikeittoa Ravintola Ônamissa Forumissa ja ihastu!
Ônamista saat kympillä myös rapeaa karamellipossua riisin kera tai vietnamilaiseen tapaan kalakastikkeella maustettuja Nuoc mam wingsejä. ÔNAM!
Aasialaisittain maustettuja wingsejä on tarjolla myös Lönnrotinkadun Kungfu Kitchenissä, jossa siivet on maustettu korealaisittain. Kung Fu Kitchenissä kannattaa maistaa myös höyrytettyjä buneja, joihin voi valita täytteeksi grillattua possun poskea, hitaasti haudutettua mausteista häränniskaa, teriyakimarinoitua nyhtökauraa tai rapeaksi paistettua kanaa. Sweeeeet!
Aasialaisilla buneilla pääset herkuttelemaan myös Töölön Tokyo55 Izakayassa, jossa bunien täytteeksi on tarjolla savustettua porsaanniskaa valitsemillasi lisukkeilla. Izakayassa kannattaa maistaa myös Izakaya Greens –annosta, jossa liekitettyjen edamamepapujen seurana lautasella on misobroccoliinia ja portobellotempuraa.
Jos et ole vielä tutustunut japanilaiseen ramen-keittoon, kannattaa suunnata Momotokoon, jossa höyryävän herkullinen nuudelikeitto on höystetty valintasi mukaan possulla, tofulla tai paistetulla kanalla. Momotokon löydät Yliopistonkadulta, Fredalta sekä Iso Omena kauppakeskuksesta.
Japanilaista udon-nuudelikeittoa on tarjolla Kampin Ichibanissa, jossa tarjouksessa on myös herkullinen sushisetti. Jos udon-nuudelit maistuvat mieluummin paistettuna, niitä tarjoilee Etelä-Esplanadin Ravintola Kita.
Tarjolla on toki myös laaja valikoima sushiravintoloita ja lukematon määrä muita herkkuja ympäri maailmaa. Tsekkaa koko tarjonta ja joinaa Voitolla SYÖhön Facebookissa!
Viime SYÖ-viikoilla katselimme kristallipallostamme tämän vuoden ruokatrendejä ja nostimme listalle mm. kiinnostavat aasialaiset fuusiot kuten sushiburritot.
Ravintola Soman ovella huomaakin, että tätä mestaa on todella hypetetty yhdessä jos toisessakin kanavassa. Pieni ravintola on lounasaikaan ääriään myöten täynnä ja jono kiemurtelee ulos asti.
Sushiburrito on ruoka, jonka makua on vaikea kuvitella etukäteen.
Jos sushin suuri ystävä kuvittelee saavansa vain tavallista suuremman makirullan, tulee eteen varmasti pettymys. Jokainen omanarvontuntoinen japanilainen sushikokki saisikin varmasti slaagin nähdessään Soman linjastolla valmistuvan valtavan mötkylän, jolla ei ole oikeastaan mitään muuta yhteistä sirojen sushipalasten kanssa kuin merilevä ja riisi.
Kun mielikuvan sushista jättää sikseen, on yllätys kuitenkin hämmentävän positiivinen. Testitiimi koeajoi mm. jättiravun pyrstöä, inkivääriguacamolea ja sinistä perunaa sisältävän Baja Fujin, sekä Drunken Sake Cowboyn, joka oli täytetty mm. paistisuikaleilla, limemajoneesilla, porkkanalla ja kurkulla.
Annosten hinnat vaihtelevat välillä 10,50-15,50€, lisäksi parilla-kolmella eurolla saa luomulimupullon (inkivääri-appelsiini on todettu hyväksi) tai paikan päällä tehtyä jääteetä.
Burrito on niin iso, että pienempään nälkään siitä riittäisi hyvin kahdelle. Tosin ensitreffeillä tiukkapipon kanssa rullaa ei kannata lähteä jakamaan, sillä varsinkin syömisen loppupuolella on täytettä satavarmasti lattialla, paidalla ja tarttuneena partakarvoihin.
Rullan koko vaikuttaa myös makuun. Yhdellä puraisulla on mahdotonta saada suuhun kaikkia elementtejä samalla kertaa, joten jokainen haukkaus luo erilaisen elämyksen. Kaikki kastikkeista lähtien on itse tehtyä ja makuja on yhdistelty kiinnostavalla, ennakkoluulottomalla tavalla. Kehuja saavat kastikkeiden lisäksi molemmista testiburritoista löytyvät vähän riisikakkuja muistuttavat riisichipsit, jotka toimivat koostumukseltaan ja maultaan kokonaisuudessa todella hyvin.
Testitiimi on ruokaan tyytyväinen, mutta ennen kaikkea Ravintola Soma saa pisteet kotiin ainutlaatuisuudestaan. Vaikkei sushiburrito olisikaan kaikkien mieleen, se on silti jotain mitä Helsinki ei ole koskaan ennen nähnyt. Papukaijamerkki napsahtaa myös siitä, että sushiburritot sopivat lähes kaikille erikoisruokavalioille kasvissyöjistä keliaakikkoihin.