Ravintola Komppeli on toiminut Turun Puistokadulla jo 35 vuotta, joista viimeiset kymmenen vuotta toiminta on ollut yrittäjien Jose Salmisen ja Antti Lavosen hallussa. Komppeli on ilahduttanut pitkään turkulaisia lounastajia, mutta keväällä Salminen ja Lavonen päättivät avata ovet myös iltaisin.
Lounaspaikkana hyvin menestyneessä Komppelissa tarjoillaan iltaisin leikkeiden lisäksi herkullisia burgereita sekä salaatteja. Kortteliravintolan hengessä ruoat ovat monipuolisia ja perinteisiä. Annokset ovat tuhteja, joten nälkä ei varmasti jää.
Komppeli on nyt ensimmäistä kertaa mukana Syö-viikoilla. Kampanjan tuleva anti jännittää ravintoloitsijoita.
“Katsotaan, mitä tapahtuu. Olisi hienoa, jos tavoitettaisiin Syö-viikkojen kautta sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät ole meitä vielä löytäneet”, Salminen miettii.
Komppelissa kympillä pääsee nautiskelemaan lammasharissaburgerista lisukkeineen, lohesta ja hauesta valmistetuista kalapuikoista sekä vegaanisesta leikkeestä. Seitanista valmistettu leike on saanut hyvän vastaanoton asiakkaiden keskuudessa ja kehuja on sadellut.
Turun rautatieaseman välittömässä läheisyydessä sijaitseva Kortteliravintola Kerttu lumoaa vanhanaikaisella tunnelmallaan. Keittiöstä nousee konstailemattoman herkullista ruokaa jallulihapullista burgereiden kautta savustettuun loheen.
Syö-viikoille osallistumalla Kerttu haluaa kannustaa ihmisiä herkuttelemaan. Ravintolapäällikkö Netta Vuorinen kertoo ravintolan täyttyvän vilinästä, kun uudetkin asiakkaat löytävät paikalle nautiskelemaan.
Syö-viikoilla Kertussa herkutellaan burgereilla. BBQ-possuburgerin pulled pork ja chilimajoneesi muodostavat yhdessä varsin mehukkaan kokonaisuuden, joka tarjoillaan rapeiden ranskalaisten kera.
Kasvisvaihtoehtona tarjolla on kvinoa-papupihvillä varustettu vegeburgeri vegaanisella aiolilla. Sen kylkeen tarjotaan maistuvat bataattiranskalaiset. Kolmas kymppiannos on raikas kanacaesarsalaatti, joka varmasti vie nälän muhkeine kananrintapaloineen.
Legendaariset SYÖ!-viikot tulevat taas, 6.-19. lokakuuta! Turussa mukana on 24 ravintolaa, joista kokonaiset 7 ovat uusia tulokkaita kympin ravintolajuhlassa.
Turkulaisravintolat, jotka eivät viimeksi olleet mukana SYÖ!-viikoilla ovat:
Teini
Uudelleen avattu turkulaisklassikko Teini panee SYÖ!-viikoilla parastaan: kympillä irtoaa trendikäs tartar tai porsaan pluma eli etuselkä. Nam!
Gastropub Löytö
Ei ole kunnon gastropubin voittanutta. Löydön SYÖ!-listalla on vegaaniburger ja karitsasalaatti, ja ilouutisia: tarjous on voimassa myös lounasaikaan.
Splizzeria
Splizzerian SYÖ!-annoksissa on kolme vaihtoehtoa: liha, kana tai kala. Annokset voi tilata pizzana, salaattina tai fifty-fifty, ja mukaan kuuluu hanalimu.
Siipiravintola
Ei tarvinne arvata, mitä Siipiravintolassa SYÖ!dään kympin viikoilla (ja muutenkin): valittavana on kaksi rapeaa ja tulista kokonaisuutta siipiä, tikkuja ja dippejä.
3. Linja
Kolmas Linja on rento ruoka- ja juomaravintola, jossa tarjoillaan SYÖ!-viikkojen ajan hamppareita ja siipiä. Kympillä tietty!
Bowler
Keilailuravintola Bowler kumartaa ah-niin-ihanalle burger-, sandwich- ja bbq -osastolle myös SYÖ!-viikoilla. Nälkä kasvaa keilatessa, joten ei muuta kuin pallot käteen.
Kawaii
Kawaii on japania ja tarkoittaa kaikkea söpöä ja ihanaa. Emme tiedä söpöstä, mutta ihana on ainakin ravintola Kawaiin 14 palan sushilajitelma, joka irtoaa SYÖ!-viikoilla vaivaisella kympillä!
SYÖ!-viikot ovat varma kesän merkki: terassit alkavat aueta, ilmat lämmetä ja tori täyttyä. Sinne siis!
Nälkäisellä turkulaisella ei kesällä ole oikeastaan mitään muuta ongelmaa kuin se, että mihin ravintolaan sitä pitäisi oikein mennä. SYÖ!-viikoilla ehtii testiajaa monta kesälläkin suosittua kuppilaa.
Turkulaiset Anssi Lindqvist ja Juuli Tamminen kertovat syövänsä kesällä ulkona huomattavasti enemmän kuin talvella. Ravintoloihin lähdetään spontaanimmin.
”Talvella yleensä varataan pöytä jo aiemmin ja tiedetään, että vaikkapa lauantaina mennään syömään. Kesällä mennään enemmän fiiliksen mukaan”, Lindqvist vahvistaa.
Turun kesässä parasta ovat kiireettömät kesäillat.
”Ehkä eniten tulee käytyä sellaisten ravintoloiden terasseilla, joista saa myös jotain pientä ruokaa lasillisen kanssa”, Tamminen sanoo.
Tie SYÖ!-viikoille sen sijaan kulki työpäivän kautta. Kympillä kehtaa käydä vetäisemässä myöhäisen lounaan, vähän niin kuin toistamiseen. Tamarin valikoitui paikaksi sattumalta.
”On kiva testata kaikenlaista. Yritämme käydä mahdollisimman paljon kokeilemassa eri keittiöitä”, Lindqvist sanoo.
Turkulaiset Karoliina Uusluoto ja Mikael Knaapi sen sijaan arvelevat käyvänsä ulkona syömässä talvella ja kesällä yhtä usein. Terassit kuitenkin vetävät myös heitä puoleensa.
”Onhan se kiva, kun aurinko paistaa ja pääsee tuulettumaan”, Uusluoto sanoo.
Uusluodolta ja Knaapilta satelee kehuja Turun ravintolatarjonnalle, on sitten kyse kesästä tai talvesta. Valinnanvaraa löytyy.
”Ihan laidasta laitaanhan täällä näitä on, halpaa ja kallista”, Knaapi pohtii.
SYÖ!-viikoilla Knaapi ja Uusluoto käyvät niin ikään ahkerasti. Tamarinin ohella on muodostunut muitakin suosikkeja.
”Hello! American Diner on ainakin se paikka, mistä saa hyvän hampurilaisen, jos sitä tekee mieli”, Knaapi toteaa.
SYÖ!-viikot pitävät turkulaisravintolat kiireisinä. Tamarinin ravintolapäällikkö My Nguyen kertoo, että kiireisimpinä päivinä pöydät täyttyvät vauhdilla ja jonoakin voi muodostua. Hän kuitenkin vakuuttaa, että kaikki halukkaat pääsevät kyllä SYÖ!mään.
Nguyen kertoo myös nauttivansa SYÖ!-viikoista muuallakin kuin omassa keittiössään.
”Paljon tulee käytyä muissa ravintoloissa syömässä kampanjan aikana, sen verran sopiva hinta kymppi on”, Nguyen paljastaa.
Jokainen tietää, ettei sushihimotukseen ole kuin yksi ratkaisu: marssia ravintolaan ja tilata niin monta nigiriä kuin sielu sietää. Viime SYÖ!-viikoilla kampanjaan toivottiin mukaan sushipaikkoja ja nyt SYÖjien toiveisiin on vastattu: tällä kertaa sushia saa peräti kolmesta kampanjaravintolasta.
Mutta millaisesta sushista suomalaiset pitävät? Sushigalleria Len’sin omistajalla Risto Ketulla on kysymykseen lyhyt ja ytimekäs vastausta.
”Lohesta, todellakin”, hän naurahtaa.
Len’s tarjoaa kolmea erilaista kampanja-annosta. Lista löytyy vegaaninen sekä mixed-vaihtoehto ja lisäksi, arvasit oikein, lohisushiannos. Hämeenkadulla yliopiston ja Tyksin kupeessa sijaitseva ravintola on SYÖ!-viikoilla mukana ensimmäistä kertaa.
”Ehkä noin puolet asiakkaista kokeilee jotain uutta ja puolet tilaa sitten jonkin tutun annoksen”, Kettu kertoo.
Turkulaiset ovat Ketun mukaan sushikansaa ja se näkyy myös kyseistä apetta tarjoavien ravintoloiden määrässä. Kilpailu on kovaa.
Len’sissä koitetaan tehdä mahdollisimman paljon kaikkea itse. Ketun käsissä tuoreet sushit syntyvätkin vaivattomasti. Makirulla jos toinenkin on selvästi tullut pyöräytettyä.
”Valikoiman pitää olla tarpeeksi laaja, että jokaiselle löytyy jotakin mieleistä. Laadusta ei saa tinkiä”, Kettu toteaa.
Keskustassakin kuljeskeleville sushia on tarjolla. Yvonne Thun luotsaamat China Thai Palace ja Fomeca-sushibuffet odottavat nälkäisiä SYÖjiä.
”Sushi on suosittua, se on freshiä ja sopii kaikenikäisille lounaaksi, mutta tietysti myös illalliseksi”, Thu sanoo.
Aurajoen varrella, aivan Kauppiaskadun päässä sijaitseva China Thai Palace on tuttu jo aiemmiltakin SYÖ!-viikoilta. Tarjolla on sushin lisäksi myös thai-ruokaa. Thu vahvistaa Ketun käsitykset suomalaisten suosikkisusheista.
”Lohi on ylivoimaisesti suosituinta, toisen sijan jakavat sitten rapu ja avokado”, Thu kertoo.
Suomalaisille on taipumus tuttuun ja turvalliseen. Yksittäisenä annoksena tilataan varmoja lemppareita, buffetissa sen sijaan revitellään. Thun toinen ravintola, Fomeca, tarjoaa SYÖ!-viikoilla sushibuffetin kympillä.
SYÖ!-viikoilla Thu suosittelee maistamaan myös jotain hieman eksoottisempaa, esimerkiksi makeita sushirullia.
”Jos banaani- tai mangosushia ei ole vielä maistanut, niin nyt kannattaa!”
SYÖ!-viikot käynnistävät kesän: huhtikuun viimeisten viikkojen jälkeen turkulaisravintoloilla alkaa hullut kuukaudet. Ravintolabisnes on Turussa räjähtänyt niin, että kesätyöläisiä alkaa olla jo hankala saada.
Woolshedin osaomistaja Joe Samson kertoo, että ravintolan kesävalmistelut ovat jo hyvässä vauhdissa. Kesäkuukausina etukäteen suunnittelu on ensisijaisen tärkeää. Luvassa jääkiekon MM-kisojen ajalle on esimerkiksi kahden B:n diili, kotoisammin siis bisseä ja burgeria.
”Ensin on SYÖ!-viikot, sitten kuukausi jääkiekkoa. Kyllä siinä suunnittelun merkitys on suuri”, Samson sanoo.
Kesäksi Woolshedin ruokalistaa tuuletetaan, no, kesäisemmäksi. Ensi kesäksi myös ravintolan terassia laitetaan entistäkin ehommaksi: neliöitä tulee lisää ja viihtyvyyteen on tarkoitus panostaa niin sanotusti isosti.
”Hyvällä terassilla on mukava tunnelma ja hyvä lämmitys. Kun illat kylmenevät, se on tärkeää”, Samson kertoo.
Sesonkityöntekijöitä rekrytoidessa Samson ja kumppanit huomasivat, että Turku todellakin käy kovaa kilpailua ravintolapääkaupungin tittelistä Helsingin kanssa. Esimieskokemusta omaavien työntekijöiden rekrytoiminen oli hankalaa.
”Hyvistä työntekijöistä saa oikein taistella! Me kiersimme asiaa niin, että toimme osan Helsingin ravintolamme esimiehistä tänne.”
Kivenheiton päässä Aurajoen varrella Pub Niskassa on niin ikään kesävalmistelut täydessä vauhdissa. Yrittäjä Lasse Pernell kertoo, että Niskalle tämä kesä on viides ja homma alkaa olla aikalailla hallussa.
”Suomi on sellainen maa, että kesällä ja talvella tuntuu, että olisi eri maissa. Yritämme panostaa siihen, että palvelukapasiteetti on kesällä mahdollisimman hyvä”, Pernell sanoo.
Niskassa ei kikkailla kesäannoksilla, vaan listaa päivitetään yleensä syksyisin.
”Kesää vasten ei ehkä uskalla lähteä seikkailemaan. Asiakkailla on suosikkinsa”, Pernell pohtii.
Myös Niskassa rekrytoinnin hankaluus on huomattu. Meininki on pysynyt rentona, sillä töissä on paljon opiskelijoita. Silti ravintolatyöntekijöiden palkkaaminen on ollut hankalaa.
”Tavallaanhan se on positiivinen ongelma, että täällä on paljon ravintoloita ja alalla menee hyvin. Tärkeätä on myös, että työntekijät saadaan viihtymään, niin he tulevat seuraavanakin kesänä töihin”, Pernell summaa.
Turkulaista lounastajaa vaivaa runsauden pula: lounasta tarjotaan joka kulmalla, mutta mistä löytyy parhaimmat annokset? SYÖ!-viikoilta ainakin.
Lounasaika käy kuumimmillaan, ja Hämeenkatu kuhisee. Kadulla käppäilevät Irene Enges ja Sarah Lilius. Tavallisesti ystävykset käyvät syömässä opiskelijaruokaloissa, mutta tällä kertaa lounaspaikkaa haetaan muualta.
Liliuksen ja Engesin mielestä hyvä lounaspaikka vaihtaa menuaan, mutta tarjoaa sopivasti pysyviäkin vaihtoehtoja.
”Ei aina tarvitse olla samaa, olisi hyvä, että annoksia vaihdettaisiin aina välillä”, Lilius pohtii.
Suosikkeja on ehtinyt muodostua, vaikka tarjontaa löytyykin yllin kyllin.
”Sushiahan nyt voisi syödä vaikka joka päivä!”, Enges naurahtaa.
Ja SYÖ!-viikoiltahan sushia saa, myös lounaaksi. Sushigalleria Len’s Hämeenkadulla tarjoaa kolmea erilaista sushisettiä kympillä. Vaihtoehdot löytyy vegaaneille ja kasvissyöjille sekä lohta rakastaville.
Lounaspaikkaa metsästämässä on myös Matti Karinen. Karisen mielestä Turku on erinomainen paikka pyörittää lounasravintolaa.
”Täällä Turussa on sellainen lounaskulttuuri. Ihmiset eivät jää työpaikalle syömään, vaan lähtevät mielellään ulos”, Karinen pohtii.
Samoilla asioilla on hänkin. Yliopistolla työskentelevä Karinen kuvailee Hämeenkatua ”lounaan metsästysalueeksi Hyvälle lounaspaikalle ominaista on mielenkiintoisuus ja vaihtuvat annokset. Monen päivänä tai viikkona putkeen ei jaksa syödä samaa.
”Toisaalta välillä tekee mieli jotain tiettyä, ja silloin on kiva mennä sellaiseen paikkaan, mistä tietää sitä saavan.”
Jos lounaalla mieli tekee sushin sijaan jotain tuhdimpaa, tulee apuun Golden Grill. Keittiöstä ei kärrätä makkaraperunoita tai lihiksiä: Golden Grillin ruoka on tuoretta, herkullista ja kekseliästä. Listalta löytyy SYÖ!-viikoilla lohi-avokadoburgeria, talon hampurilaista sekä Corn Flakes –kuorrutettuja friteerattuja kanafileitä.
Jos pakkanen yllättää, on helpotus lähellä: SYÖ!-kampanjaa on nimittäin vielä jäljellä!
Turkulaiset mastermindit ravintoloiden takana tietävät, miten nälkä sammutetaan kokonaisvaltaisesti. Turun SYÖ!-ravintoloiden henkilökunta antaa vinkit siihen, miten nautit illallisestasi tai lounaastasi nyt ja tulevaisuudessa.
SYÖ! pihvisi mediumina
Rantakertun ravintolapäällikkö Tero Virtalalle yksi asia on vissi: burger-pihvi pitää saada mediumina. Vaikka nykyisin lihan laatuun panostetaan burger-paikoissakin, on keskeltä pinkki pihvi yhä monelle kirosana.
”Kyllä se vaan on mediumina niimbal mehukkaampi ja parempi se pihvi”, Virtala huokaisee.
Haluat sitten pihvisi kypsyysasteella tartar tai läpipaistettuna, henkilökunnaltakin kannattaa kysäistä, mitä he suosittelevat.
”Koko hampurilainen on aivan eri tuote, kun pihvin paistaa hyvin. Kyllä sitä jokaisen kannattaa ainakin kerran koittaa”, Virtala vinkkaa.
Kokeile kasvista
Hello! American Dinerin ravintolapäällikkö Lotta Rautiainen kertoo, että kasvisannoksia menee tasaisesti. SYÖ!-viikoillakin kampanja-annoksena oleva Las Vege –burger on osoittautunut hitiksi.
Rautiainen toivoo, että palautetta kasvisruokiin liittyen tulisi enemmän. Usein ravintoloilla ei ole mahdollisuuksia pitää listalla samaa määrää kasvisannoksia kuin tavallisia. Sen vuoksi niihin haluttaisiin panostaa entistä enemmän.
”Mielellään kuulisimme aina, mitä ihmiset tykkäävät! Kasvisannoksia kuitenkin menee niillekin, jotka eivät ole kasvissyöjiä”, Rautiainen kertoo.
Vaikka Hello!-dinerin päätuotteena ovat hampurilaiset, on myös salaattien suosio kasvanut tasaisesti. Pupunruoasta ei todellakaan ole kyse, sillä Hello!:n salaatit ovat ennen kaikkea ruokaisia.
”Kyllä salaatinkin pitää olla sellainen syötävän kokoinen, täyttävä ja herkullinen. Ei sillä tavalla, että siinä on pari salaatinlehteä, tomaattisiivu ja muutama pala jotain muuta”, Rautiainen tuumaa.
Sano se somessa
Sosiaalisen median maailma on vienyt myös ravintolabisneksen uudelle tasolle. Instagramissa on jo lähes jokainen itseään kunnioittava ravintola, Facebook alkaa jo olla vanhaa kauraa.
Ravintolakävijöiden on helppo ilmaista toiveitaan tai mielipiteitään sosiaalisessa mediassa, eivätkä ne jää pyörimään Denniksen aluepäällikkö Susanna Helanderin mukaan pelkästään bittiavaruuteen.
”Tietenkin kerromme Denniksen omaa tarinaa somessa, mutta kyllä se on ihan ennen kaikkea sitä, että halutaan kuulla, mitä asiakkaamme ajattelevat”, Helander kertoo.
Kysy vaihtoehdoista
Pippurimyllyn ja Kortteliravintola Hugon kokki Natalie Valterin mielestä asiakaspalvelukulttuuri on kaukana kuolleesta. Valterin keittiössä asiakasta kuunnellaan kaikissa asioissa: nykyisin asiakkaiden ruokarajoitteet on huomioitava, jos keittiö haluaa säilyttää kävijänsä.
”Toiveet otetaan tietenkin vastaan. Välillä tulee pattitilanteita, mutta kyllä jokaisella aina keksitään jotain mieluista”, Valter vakuuttaa.
Valterin mukaan asiakkaat yllättyvät yhä usein siitä, kun lisukkeiden vaihto ei olekaan iso juttu. Osa ravintoloista ei pyyntöihin tietenkin yhtä suopeasti suhtaudu.
”Meillä saa vaihtaa vaikka kaiken, jos haluaa”, Valter nauraa.
Tammikuu on turkulaisille ravintoloille perinteisesti ankeata aikaa – sää muistuttaa enemmän Stockmannin kierrätysmuovipussia kuin morsianta.
SYÖ!-viikot saavat kuitenkin ihmiset nousemaan poteroistaan. Kympillä sopii niin kokeilla uutta kuin varmistella vanhoilla tutuillakin.
Turku tahtoo sushia!
Turku on tunnetusti opiskelijakaupunki, ja kampusalueen ravintolat ovat tulleet tutuiksi Turussa opiskeleville Anna-Riikka Lotille ja Emmi Vainiolle. SYÖ!-viikoilla ei kuitenkaan tarvitse arvuutella Assarin kanankoipien ja Tottiksen buffetin välillä – kympillä löytyy murkinaa jokaiselle.
Lotti ja Vainio valkkaisivat SYÖ!-listalta New York -burgerit.
”Kyllä kymppi on itse asiassa jo tosi halpakin hinta. Ketjuravintolassa tämmöinen maksaisi helposti parikymppiä”, Lotti toteaa.
”Tämä oli oivallinen tilaisuus tulla testaamaan uutta paikkaa. Listalla on vielä muitakin ravintoloita, joissa voisi käydä”, Vainio tuumii.
Turusta löytyy Vainion ja Lotin mielestä melko lailla kaikki tarvittava. Yksi puute kuitenkin on: hyvä ja laadukas sushibuffet.
”Sellaista ei Turussa oikein tunnu olevan, vaikka Helsingissä niitä on vaikka kuinka monta. Sushibuffet pitäisi saada!”, Lotti toteaa.
Kaupungista löytyy kantis jokaiselle
Turkulaiset Suvi Ikonen ja Janne Torvinen saapuivat lounastamaan Hello! American Dineriin SYÖ!-viikkojen kunniaksi. Ikoselle visiitti oli toinen, Torviselle ensimmäinen.
”Tarkoitus oli ollut tulla käymään jo aikaisemmin, mutta nyt sitten ajateltiin, että vihdoin kokeilemaan”, Torvinen sanoo.
”Viime SYÖ!-viikoilla myöhästyttiin juuri ja juuri! Onneksi nyt ehdittiin”, Ikonen sanoo.
Torvinen valitsi SYÖ!-listalta klassisen Hello!-burgerin. Ikonen ei ole kasvissyöjä, mutta bataattipihvillä varustettu Las Vege -hampurilainen maistui hänelle silti.
”Söin tämän ensimmäiselläkin kerralla, kun kävin täällä. Sen verran hyvä oli, että ajattelin ottaa toisenkin kerran”, Ikonen kertoo.
Ikosen ja Torvisen mielestä Turun ravintolatarjonta on kohtalainen. Kehityskohtia on vaikea keksiä, sillä ravintoloita on eritoten keskusta-alueella todella paljon.
Kantapaikka löytyy kuitenkin heidän mielestään jokaiselle.
”Onhan niitä fiinimpiäkin paikkoja, mutta kyllä toisaalta sellaisia rentojakin ravintoloita on tullut enemmän. On sporttibaaria ja muuten vaan leppoisampia paikkoja”, Torvinen toteaa.