SYÖ!-viikoilta löytyy runsas valikoima erilaisia kasvisannoksia. Etenkin vegeburgereiden ystäviä hemmotellaan Turussa oikein kunnolla.
Kympin kasvisburgereita tarjoavat Gastropub Löytö, Golden Grill, Hiili, Kortteliravintola Hugo, Lone Star, MorriSon´s sekä Pancho Villa.
Pancho Villassa tarjolla on muhkea jättivegeburgeri kahdella kasvispihvillä ja vegejuustolla, MorriSon’sissa herkutellaan halloumiburgereilla. Gastropub Löydön vegeburgerin välissä on talon seitanpihvi, rucolaa, tomaattia sekä basilica-aiolia.
Lone Starin vegepihvissä maistuu punajuuri ja paholaisenhillo, Kortteliravintola Hugon listalta löytyy portobello-halloumi-juustoburgeri, Golden Grillin vegeburgerin täytteenä on juustoinen kasvispihvi lisukkeineen. Myös Ravintola Hiilen burgeri on saatavilla vegeversiona.
Vegepullia, vöner-pizzaa ja pannareita
RantaKertun vegepullat tarjoillaan papupaistoksen, yrtti-perunapyreen, puolukkasurvoksen ja kermaisen jallupippurikastikkeen kera. Splizzeriassa on tarjolla makoisaa vöner-pizzaa sekä salaattia vegaanisella mozzarellalla ja kaurafraichella.
Cup & Pintissa maistellaan Prinssi Harryn mukaan nimettyä salaattia, jossa on muun muassa vuohenjuustoa, paahdettuja pähkinöitä ja punajuurta sekä tuoreita hedelmiä ja kirsikkatomaatteja.
Cup & Pintin suolaisiin pannukakkujen täytteeksi on tarjolla savulohimoussen lisäksi täyteläistä fetajuusto-kasvismoussea.
Falafeleja, vegesushia ja thaimaalaista
Fafa’sissa ja Ravintola Komppelissa herkutellaan falafeleilla, Kitchen & Café Stockmannilla SYÖ!-tarjouksessa ovat kaikki pastat ja wokit. Kortteliravintola Kertussa tarjolla on hedelmäinen vuohenjuustosalaatti.
Kawaiin sushilajitelma on saatavilla myös vegeversiona ja Kratae Thai Cuisinessa tarjouksessa ovat kaikki pääruoat niin kanalla, naudanlihalla kuin tofullakin. Kratae Thai Cuisinen tofuannokset saa pyydettäessä myös vegaanisina.
SYÖ! Turku tarjoilee herkkusuille kovan kattauksen kympin tarjouksia. Mukana on 17 ravintolaa, joiden listoilta löytyy laaja kattaus pihvejä, burgereita, pastaa, wokkeja, sushia, poke-bowleja, falafelia, salaatteja, wingsejä, pizzaa, thaimaalaista ja muita herkkuja.
Uutena tulokkaana mukana on Pancho Villa, joka tarjoaa kympillä nannaa burgerifaneille. Kampanja-annoksikseen Pancho Villa on valinnut kaksi messevää jättihampurilaista. Tuhti jättijuustoburgeri pitää sisällään kaksi 100-grammaista naudanjauhelihapihviä herkullisine lisukkeineen. Jättivegehampurilaisen välistä löytyy puolestaan kaksi kasvispihviä sekä vegejuustoa lisukkeineen.
Myös Hansakorttelin Fafa’s on ensimmäistä kertaa mukana SYÖ!-viikoilla. SYÖ!-viikkojen ajan Fafa’sista saa kympillä vapaavalintaisen falafel-pitan pienten ranskalaisten ja raikkaan talon limonadin kera.
Rehtiä bistroruokaa
Ravintola Komppelissa maistellaan kana-snitcheleitä, teriyakipossua sekä falafeleja. RantaKertussa herkutellaan murealla possunposkella jallupippurikastikkeessa. RantaKertun SYÖ!-listalta löytyy myös possun lehtipihvejä maustevoilla ja maalaisranskalaisilla sekä vegepullia jallukastikkeella.
Kortteliravintola Hugossa kalkkunan rintafilee saa rapean maissikuorrutuksen ja rinnalleen kreikkalaisia perunoita ja sriracha-majoneesia. Hugon vegeburgerissa puolestaan maistuu portobellosieni ja halloumijuusto.
SYÖ!-viikoilla maistuvat myös tuliset kanansiivet. Ravintola Hiilessä 12 Wingsin setti tarjoillaan perinteiseen tyyliin rapeiden selleri- ja porkkanatikkujen ja aurajuustodipin kera. Lone Starissa valittavana on kaksi erilaista siipisettiä, joista toinen sisältää viiden crispy wingsin lisäksi mozzarellatikkuja sekä sipulirenkaita.
Gastropub Löytö tarjoilee pubiruoklassikko kanakorin maalaisranskalaisilla, sriracha-majoneesilla sekä basilika-aiolilla. Vegevaihtoehtona tarjolla on vegaaninen seitanburgeri basilika-aiolilla ja bataattiranskalaisilla.
Cup & Pintin SYÖ!-annokset on nimetty brittihenkisesti Pizza Brexitiksi ja Prince Harry -salaatiksi. Tarjolla on myös suolaisia pannukakkuja savulohi- tai feta-kasvismoussella. Nam!
Aasialaisia makuja, pastaa, pizzaa ja salaatteja
Kawaiissa maistellaan japanilaisia makuja. 14 palan sushilajitelmasta on saatavilla niin kala- kuin kasvisversiokin. Kympin pokebowlissa proteiiniksi voi valita lohta tai inari-tofua, joka tarjoillaan trendikkäästi kulhoruokana riisin, japanilaisen munakkaan, avokadon, wakame-merilevän ja raikkaiden kasvisten kera. Lämpimänä ruokana SYÖ!-tarjouksessa on cashew-kana kasviksilla.
Kratae Thai Cuisinessa SYÖ!-tarjouksessa ovat kaikki pääruoat kanalla, tofulla tai naudanlihalla. Kitchen & Café Stockmannilla tarjolla on monenmoisia wokkeja ja pasta-annoksia.
Jos et osaa päättää tahdotko pizzaa vai salaattia, suuntaa Splizzeriaan. Siellä saat kympillä pizzaa tai salaattia tai halutessasi puolikkaan pizzan JA puolikkaan salaatin. Kolmen eri tarjousannoksen puolikkaita saat miksailla keskenään mielesi mukaan ja koota niistä itsellesi juuri sellaisen kokonaisuuden kuin haluat. Nerokasta!
Pihviä, burgereita ja wingsejä
Golden Grillissä SYÖ!pötellään kunnon pihveillä. Kympillä saa nyt grillipihvin härän ulkofileestä, joka tarjoillaan kauden kasvisten ja tikkuperunoiden kera.
Burgerinnälkään Golden Grillissä maistuu talon juustoburgeri jauhetulla häränpihvillä, pekonilla ja cheddarilla. Vegeburgerin välistä löytyy juustoinen kasvispihvi, ja molempiin burgeriannoksiin sisältyy reilu annos talon tikkuperunoita.
Myös Woolshedissa hemmotellaan pihvien ystäviä. Kympin tarjouksessa on Woolshedin muhkea 200-grammainen rump steak, joka tarjoillaan mediumiksi kypsennettynä salaatin, ranskalaisten ja pippurikastikkeen kera. Tarjolla on myös ruokaisa kanasalaatti sekä pekonilla ryyditetty Johannesburg “BRAAI” Burgeri.
Lone Starin vegeburgeriiin mahtuu kaksi mehukasta punajuuripihviä paholaisenhillolla, ja lihaisassa Say Cheese -burgerissa päätähtenä on Mestaripalvin naudanjauhelihapihvi.
Ravintola Hiilen juustoburgerista lähtee taatusti isompikin nälkä, sillä sämpylän välistä löytyy tuhti 200 grammainen naudanjauhelihapihvi lisukkeineen. Annoksen kruunaa rapeaksi paistetut maalaisranskalaiset.
Burgereilla herkutellaan myös Kortteliravintola Kertussa, joka ylsi vastikään kakkossijalle Cityn Suuren Ravintolaäänestyksen kortteliravintoloiden kategoriassa. Burgerifanien kestosuosikki Morrison’s puolestaan lyö tiskiin koko burgerilistansa muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.
Rapeana tai tulisessa kastikkeessa, kera sinihomejuustodipin tai barbeque-kastikkeen. Silloin, kun tekee mieli siipiä, on siipiä saatava.
Tämän kertaisilla SYÖ!-viikoilla siipihimoon tarjoavat helpotusta neljä ravintolaa: Siipiravintola, Hiili, 3. Linja ja Rantakerttu.
Siipihuuma on levittäytynyt kaupunkiin muutenkin. Siipiravintola aikoo tuoda ruokalistalleen tänä syksynä uutuksia ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. Hiljattain Linnankadulle avasi myös Tampereelta ja Helsingistäkin tuttu Hook.
Siipiravintolan ravintolapäällikkö Camilla Haahtio kertoo, että siipiä menee yhä entiseen tahtiin, vaikka tarjonta onkin Turussa lisääntynyt.
Siipiravintola on muodostunut Turussa jo instituutioksi. Haahtio kertoo, että kun ravintola avattiin 10 vuotta sitten, ensimmäiset 100 asiakasta saivat alennuskortin, joka on voimassa edelleen.
"Ja kyllä niitä kortteja vaan vieläkin täällä näkee", hän nauraa.
Yhdeksi syyksi ravintolan suosiolle hän arvelee sen, ettei siivistä yksinkertaisesti kotioloissa tule samanlaisia kuin mitä ravintoloissa tarjotaan. Siipiravintola valmistaa itse kastikkeensa ja dippinsä.
"Ei kai sitä tarkalleen tiedä kukaan, että mikä niissä saa aikaan toisissa ihmissä sen jäätävän himon, mutta ei niistä kotona ainakaan yhtä rapeita tule", Haahtio arvelee.
Toiset tilaavat siipensä rapeina tai miedommassa soossissa, toisille tulisuudesta sen sijaan on tullut taistelu, jonka he haluavat voittaa.
"Tulisuuteenkin voi jäädä koukkuun. Kun kokeilee uutta, jää aika monelle kutkuttelemaan takaraivoon, että olisiko sittenkin pitänyt ottaa vielä yksi aste tulisempaa", Haahtio pohtii.
Toista kertaa syöjät tervetulleiksi toivottavan siipiravintolan SYÖ!-listalta löytyy ateriat Tex willer ja Cowboy, jotka sisältävät siipien lisäksi erilaisia höysteitä. Ja tietenkin dippejä, niitä ei sovi unohtaa.
Turkulaiset lienee jo tottuneet siihen, että Siipiravintolassa on tungosta kellonajasta riippumatta. Tällä kertaa take away -annokset päätettiin jättää kampanjan ulkopuolelle, koska härdelli on taattu jo muutenkin.
SYÖ!-viikkojen jälkeenkin Siipiravintolassa riittää testtavaa. Haahtio kertoo, että ruokalistaa aiotaan tuulettaa todenteolla. Siivet ja muut ikivihreät luonnollisesti säästetään, mutta esimerkiksi juustoisten herkkujen ystäville on tiedossa iloisia yllätyksiä.
"Uusia perunavaihtoehtojakin sekä dippejä on tulossa", Haahtio lupaa.
Jos pakkanen yllättää, on helpotus lähellä: SYÖ!-kampanjaa on nimittäin vielä jäljellä!
Turkulaiset mastermindit ravintoloiden takana tietävät, miten nälkä sammutetaan kokonaisvaltaisesti. Turun SYÖ!-ravintoloiden henkilökunta antaa vinkit siihen, miten nautit illallisestasi tai lounaastasi nyt ja tulevaisuudessa.
SYÖ! pihvisi mediumina
Rantakertun ravintolapäällikkö Tero Virtalalle yksi asia on vissi: burger-pihvi pitää saada mediumina. Vaikka nykyisin lihan laatuun panostetaan burger-paikoissakin, on keskeltä pinkki pihvi yhä monelle kirosana.
”Kyllä se vaan on mediumina niimbal mehukkaampi ja parempi se pihvi”, Virtala huokaisee.
Haluat sitten pihvisi kypsyysasteella tartar tai läpipaistettuna, henkilökunnaltakin kannattaa kysäistä, mitä he suosittelevat.
”Koko hampurilainen on aivan eri tuote, kun pihvin paistaa hyvin. Kyllä sitä jokaisen kannattaa ainakin kerran koittaa”, Virtala vinkkaa.
Kokeile kasvista
Hello! American Dinerin ravintolapäällikkö Lotta Rautiainen kertoo, että kasvisannoksia menee tasaisesti. SYÖ!-viikoillakin kampanja-annoksena oleva Las Vege –burger on osoittautunut hitiksi.
Rautiainen toivoo, että palautetta kasvisruokiin liittyen tulisi enemmän. Usein ravintoloilla ei ole mahdollisuuksia pitää listalla samaa määrää kasvisannoksia kuin tavallisia. Sen vuoksi niihin haluttaisiin panostaa entistä enemmän.
”Mielellään kuulisimme aina, mitä ihmiset tykkäävät! Kasvisannoksia kuitenkin menee niillekin, jotka eivät ole kasvissyöjiä”, Rautiainen kertoo.
Vaikka Hello!-dinerin päätuotteena ovat hampurilaiset, on myös salaattien suosio kasvanut tasaisesti. Pupunruoasta ei todellakaan ole kyse, sillä Hello!:n salaatit ovat ennen kaikkea ruokaisia.
”Kyllä salaatinkin pitää olla sellainen syötävän kokoinen, täyttävä ja herkullinen. Ei sillä tavalla, että siinä on pari salaatinlehteä, tomaattisiivu ja muutama pala jotain muuta”, Rautiainen tuumaa.
Sano se somessa
Sosiaalisen median maailma on vienyt myös ravintolabisneksen uudelle tasolle. Instagramissa on jo lähes jokainen itseään kunnioittava ravintola, Facebook alkaa jo olla vanhaa kauraa.
Ravintolakävijöiden on helppo ilmaista toiveitaan tai mielipiteitään sosiaalisessa mediassa, eivätkä ne jää pyörimään Denniksen aluepäällikkö Susanna Helanderin mukaan pelkästään bittiavaruuteen.
”Tietenkin kerromme Denniksen omaa tarinaa somessa, mutta kyllä se on ihan ennen kaikkea sitä, että halutaan kuulla, mitä asiakkaamme ajattelevat”, Helander kertoo.
Kysy vaihtoehdoista
Pippurimyllyn ja Kortteliravintola Hugon kokki Natalie Valterin mielestä asiakaspalvelukulttuuri on kaukana kuolleesta. Valterin keittiössä asiakasta kuunnellaan kaikissa asioissa: nykyisin asiakkaiden ruokarajoitteet on huomioitava, jos keittiö haluaa säilyttää kävijänsä.
”Toiveet otetaan tietenkin vastaan. Välillä tulee pattitilanteita, mutta kyllä jokaisella aina keksitään jotain mieluista”, Valter vakuuttaa.
Valterin mukaan asiakkaat yllättyvät yhä usein siitä, kun lisukkeiden vaihto ei olekaan iso juttu. Osa ravintoloista ei pyyntöihin tietenkin yhtä suopeasti suhtaudu.
”Meillä saa vaihtaa vaikka kaiken, jos haluaa”, Valter nauraa.
Kasvisruokabuumi on tullut jäädäkseen. Kasvisannokset eivät enää ole vain vegeihmisiä varten, vaan niistä on tullut turkulaisravintoloissa varteenotettava vaihtoehto myös sekasyöjille.
Tarkkasilmäiset ja ehkä hieman likinäköisemmätkin turkulaiset ovat ehkä jo huomanneet, että kaupunkiin on viime vuoden aikana rantautunut monta uutta kasvisruokaan erikoistunutta ravintolaa. Vanhoilta tekijöiltä vegebuumi vaatii selkeää panostusta.
SYÖ!-viikoillakin lähes jokaisesta ravintolasta löytyy kympillä myös kasvisvaihtoehto.
Vegevaihtoehtoja halutaan kehittää
Rantakertussa kasvisruokailijaa hellitään: ruokalistan kaikista osista löytyy kasvisvaihtoehto. Ravintolapäällikkö Tero Virtalan mukaan vegevaihtoehtojen suosio on vuosien saatossa kasvanut tasaisesti.
”Tarkkaa määrää on vaikea arvioida, mutta kyllä vegeruokia menee koko ajan enemmän ja enemmän”, Virtala sanoo.
Kerttu tuli tunnetuksi jallupullistaan, ja kun Rantakerttu aukesi jokirantaan viitisen vuotta sitten, otettiin listalle Rantakertun omat jalluposket. Kasvisvaihtoehtona niiden rinnalle on sittemmin tuotu jallukasvispullat.
”Kasvisruokakulttuuri on tullut jäädäkseen. Kyllä siihen tarvitsee jokaisen ravintolan reagoida”, Virtala pohtii.
Vegevaihtoehtojen kehittäminen on kuitenkin haasteellista. Palautetta asiakkailta kaivattaisiin entistäkin enemmän, vaikka Virtala uskookin, että suomalaiset ovat pikkuhiljaa oppimassa avoimemman palautteen kulttuuriin.
”Keittiöön voi hyvin huikata kiitokset, kun lähtee. Aiemmin on ollut sellaista, että jos kaikki on hyvin, ollaan hiljaa. Sitten vasta sanotaan, kun kaikki ei ole hyvin.”
Kasvismättöä kaipaaville Rantakertun listoilta löytyy esimerkiksi burgereita ja pitsoja, joiden kehittämiseen ravintolassa ollaan panostettu. Kesälistalta löytyy Virtalan mukaan kuitenkin kevyempääkin apetta.
”Aikeissa on ollut laajentaa eritoten salaattipuolta. Esimerkiksi batamole-pyörykkäsalaatti on ollut asiakkaiden keskuudessa pidetty annos”, Virtala kertoo.
Liha ei kuulu jokaiselle lautaselle
Anniskelukahvila Tiirikkalan osakas Ossi Ruusunen kertoo, ettei Tiirikkalassa oikeastaan enää tehdä kasvisruokaa kasvisruoan takia, vaan ruokalistan annokset ovat tehty kaikkia varten. Soijapohjaista majoneesia ei kannata kavahtaa, vaan kokeilla.
”Haluamme tarjota monipuolisen listan, jossa on pelkästään hyvää ruokaa. Kaikkiin ruokiin ei vain yksinkertaisesti liha kuulu”, Ruusunen pohtii.
Kasvisruoka on osaltaan tuonut mukanaan myös uusia vaatimuksia kausittaisten raaka-aineiden käytölle. Tiirikkalassa listalle poimitaan, muutamien klassikoiden kylkeen, kausittain uusia annoksia. Myös kotimaisuus on tärkeässä osassa.
"Pyrimme käyttämään kotimaisia raaka-aineita, ja esimerkiksi kaikki käyttämämme juustot ovat suomalaisilta tuottajilta.”