Ravintola Komppeli on toiminut Turun Puistokadulla jo 35 vuotta, joista viimeiset kymmenen vuotta toiminta on ollut yrittäjien Jose Salmisen ja Antti Lavosen hallussa. Komppeli on ilahduttanut pitkään turkulaisia lounastajia, mutta keväällä Salminen ja Lavonen päättivät avata ovet myös iltaisin.
Lounaspaikkana hyvin menestyneessä Komppelissa tarjoillaan iltaisin leikkeiden lisäksi herkullisia burgereita sekä salaatteja. Kortteliravintolan hengessä ruoat ovat monipuolisia ja perinteisiä. Annokset ovat tuhteja, joten nälkä ei varmasti jää.
Komppeli on nyt ensimmäistä kertaa mukana Syö-viikoilla. Kampanjan tuleva anti jännittää ravintoloitsijoita.
“Katsotaan, mitä tapahtuu. Olisi hienoa, jos tavoitettaisiin Syö-viikkojen kautta sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät ole meitä vielä löytäneet”, Salminen miettii.
Komppelissa kympillä pääsee nautiskelemaan lammasharissaburgerista lisukkeineen, lohesta ja hauesta valmistetuista kalapuikoista sekä vegaanisesta leikkeestä. Seitanista valmistettu leike on saanut hyvän vastaanoton asiakkaiden keskuudessa ja kehuja on sadellut.
Turun rautatieaseman välittömässä läheisyydessä sijaitseva Kortteliravintola Kerttu lumoaa vanhanaikaisella tunnelmallaan. Keittiöstä nousee konstailemattoman herkullista ruokaa jallulihapullista burgereiden kautta savustettuun loheen.
Syö-viikoille osallistumalla Kerttu haluaa kannustaa ihmisiä herkuttelemaan. Ravintolapäällikkö Netta Vuorinen kertoo ravintolan täyttyvän vilinästä, kun uudetkin asiakkaat löytävät paikalle nautiskelemaan.
Syö-viikoilla Kertussa herkutellaan burgereilla. BBQ-possuburgerin pulled pork ja chilimajoneesi muodostavat yhdessä varsin mehukkaan kokonaisuuden, joka tarjoillaan rapeiden ranskalaisten kera.
Kasvisvaihtoehtona tarjolla on kvinoa-papupihvillä varustettu vegeburgeri vegaanisella aiolilla. Sen kylkeen tarjotaan maistuvat bataattiranskalaiset. Kolmas kymppiannos on raikas kanacaesarsalaatti, joka varmasti vie nälän muhkeine kananrintapaloineen.
Hansassa sijaitseva Kitchen & Café Stockmann on vanha tuttu turkulaisille, mutta SYÖ!-kampanjan ensikertalaisia.
Jokainen nälkäinen seurue on joskus törmännyt ongelmaan, jossa yksi haluaa pastaa, toinen wokkia, kolmas burgerin ja neljäs ihan vaan jotain pientä. Homma eskaloituu usein siihen pisteeseen, että maksimissaan yksi henkilö seurueesta on tyytyväinen ravintolavalintaan.
Turussa ei tarvitse lompsia Hansaa pidemmälle, jos haluaa pitää koko seurueen tyytyväisenä. Toisessa kerroksessa sijaitseva Kitchen & Cafe Stockmann tarjoilee nimittäin kaikkea kotiruoasta lehtipihviin ja kanapeesta katkarapuleipään.
Ravintolapäällikkö Maija Lappalainen kertoo, että listalle on tehty lisäyksiä asiakkaiden toiveiden perusteella vuosien varrella.
"Tänne on helppo tulla: olemme keskeisellä paikalla, mutta meiltä löytyy myös todella laajasti kaikkea, mitä asiakkaat toivovat", Lappalainen sanoo.
Annoksia ei ravintolassa tarvitse kauaa odotella. Kärsimättömimmille apetta löytyy lounaalla vaikka heti kotiruokaa tarjoilevasta lounaspöydästä.
Kympin tarjouksiin sen sijaan kuuluvat katkarapu- tai kanawokit sekä tomaatti-mozzarella, carbonara- tai kylmäsavulohipastat. Wokkiannos on saatavina myös vegaanisena.
Annokset valmistetaan tilauksesta ravintolan grillissä. Homma hoituu asiakkaan valvovan silmän alla.
"Tarpeet saa tyydytettyä nopeasti, mutta olemme pyrkineet luomaan sellaisen kodikkaan tunnelman, että täällä voi istua pidempäänkin."
Mikä parasta, ruokiin kuuluu myös lisukesalaatti. Ja kun Stockalla ollaan, kyseessä ei muuten ole mikä tahansa kurkku-tomaatti-kombo. Salaattipöydästä löytyy tuoreiden vihannesten lisäksi usein esimerkiksi mozzarellaa, aurinkokuivattuja tomaatteja, pastasalaattia ja oliiveja. Tarjonta vaihtelee päivittäin, joten lounastamisen ei pitäisi käydä tylsäksi.
Stockmannin kyljessä toimiminen on useille asiakkaista eräänlainen lupaus laadusta. Se odotus halutaan täyttää ja vähän ylittääkin, kertoo Lappalainen. Tärkeintä on tuoreus.
"Kaikki pyritään valmistamaan itse. Katkaravut ovat käsinkuorittuja ja chilimajoneesi itse tehtyä. Laadun pitää vastata sitä hintaa, jota pyydetään."
Ravintoloita on ponnahdellut Turkuun viime vuosina kuin sieniä sateella. Tutut paikat eivät kuitenkaan ole unohtuneet asiakkailta. Kitchen & Cafe Stockmann on kerännyt vuosien varrella vakioasiakkaita.
"Toiset käyvät joka päivä ja toiset kerran kuussa. Kaikki ovat tervetulleita!"
Kattava olutvalikoima ja konstailemattoman herkulliset annokset - siitä on hyvä gastropub tehty.
Gastropubeja voisi kuvailla olohuoneiksi pois kotoa: meininki on mutkatonta ja herkut helppoja. Englannista lähtöisin olevat gastropubit, joissa korkealaatuiset oluet treffaavat herkullisen ruoan, ovat vihdoin rantautumassa Suomeen ja sitä kautta myös Suomen Turkuun.
Ravintola Teinin kylkeen huhtikuussa avattu Gastropub Löytö on uusimpia lisäyksiä kaupungin gastropub-skeneen. Keväällä avattiin myös gastropubiksi itsensä luokitteleva Aune, ja vanhempia tuttavuuksia ovat muun muassa SYÖ!-viikkojen vakio Woolshed sekä Hiivari.
Historiallisen Juseliuksentalon kellarissa sijaitsevan Löydön vuoropäällikkö Karoliina Haapakoski ja ravintolapäällikkö Mindi Väätäinen pitävät gastropubeja suomalaisten makuun varsin hyvin maistuvana konseptina.
Laatua arvostetaan, mutta toisaalta aivan yhtä tärkeää on yksinkertaisuus.
"Suomalaiset haluavat helposti lähestyttäviä ja viihtyisiä paikkoja", Haapakoski toteaa.
Haapakosken ja Väätäisen mielestä Löydössä yhdistyvät kiehtovalla tavalla perinteikkäät tilat ja freesi ruoka- ja juomakulttuuri. Löydön SYÖ!-listalle ovat löytäneet tiensä normaalistikin listalla olevat vegaaniburger ja karitsasalaatti. Väätäisen mukaan ne edustavat Löytöä parhaimmillaan.
"Olemme pyrkineet siihen, että jokaiselle löytyisi listalta mieleistä. Burgerit maistuu osalle, mutta jos kaipaa kevyempää, löytyy listalta esimerkiksi juuri salaattejakin", Väätäinen vinkkaa.
Ja kuten gastropubin henkeen kuuluu, kylkeen löytyy olut. Mutta kuinka montaa olutta Löydön baaritiskin takaa löytyykään?
Väätäinen ja Haapakoski punnitsevat hetken.
"Varmaan noin 40 erilaista olutta meillä on", Väätäinen sanoo.
Legendaariset SYÖ!-viikot tulevat taas, 6.-19. lokakuuta! Turussa mukana on 24 ravintolaa, joista kokonaiset 7 ovat uusia tulokkaita kympin ravintolajuhlassa.
Turkulaisravintolat, jotka eivät viimeksi olleet mukana SYÖ!-viikoilla ovat:
Teini
Uudelleen avattu turkulaisklassikko Teini panee SYÖ!-viikoilla parastaan: kympillä irtoaa trendikäs tartar tai porsaan pluma eli etuselkä. Nam!
Gastropub Löytö
Ei ole kunnon gastropubin voittanutta. Löydön SYÖ!-listalla on vegaaniburger ja karitsasalaatti, ja ilouutisia: tarjous on voimassa myös lounasaikaan.
Splizzeria
Splizzerian SYÖ!-annoksissa on kolme vaihtoehtoa: liha, kana tai kala. Annokset voi tilata pizzana, salaattina tai fifty-fifty, ja mukaan kuuluu hanalimu.
Siipiravintola
Ei tarvinne arvata, mitä Siipiravintolassa SYÖ!dään kympin viikoilla (ja muutenkin): valittavana on kaksi rapeaa ja tulista kokonaisuutta siipiä, tikkuja ja dippejä.
3. Linja
Kolmas Linja on rento ruoka- ja juomaravintola, jossa tarjoillaan SYÖ!-viikkojen ajan hamppareita ja siipiä. Kympillä tietty!
Bowler
Keilailuravintola Bowler kumartaa ah-niin-ihanalle burger-, sandwich- ja bbq -osastolle myös SYÖ!-viikoilla. Nälkä kasvaa keilatessa, joten ei muuta kuin pallot käteen.
Kawaii
Kawaii on japania ja tarkoittaa kaikkea söpöä ja ihanaa. Emme tiedä söpöstä, mutta ihana on ainakin ravintola Kawaiin 14 palan sushilajitelma, joka irtoaa SYÖ!-viikoilla vaivaisella kympillä!
SYÖ!-viikot ovat varma kesän merkki: terassit alkavat aueta, ilmat lämmetä ja tori täyttyä. Sinne siis!
Nälkäisellä turkulaisella ei kesällä ole oikeastaan mitään muuta ongelmaa kuin se, että mihin ravintolaan sitä pitäisi oikein mennä. SYÖ!-viikoilla ehtii testiajaa monta kesälläkin suosittua kuppilaa.
Turkulaiset Anssi Lindqvist ja Juuli Tamminen kertovat syövänsä kesällä ulkona huomattavasti enemmän kuin talvella. Ravintoloihin lähdetään spontaanimmin.
”Talvella yleensä varataan pöytä jo aiemmin ja tiedetään, että vaikkapa lauantaina mennään syömään. Kesällä mennään enemmän fiiliksen mukaan”, Lindqvist vahvistaa.
Turun kesässä parasta ovat kiireettömät kesäillat.
”Ehkä eniten tulee käytyä sellaisten ravintoloiden terasseilla, joista saa myös jotain pientä ruokaa lasillisen kanssa”, Tamminen sanoo.
Tie SYÖ!-viikoille sen sijaan kulki työpäivän kautta. Kympillä kehtaa käydä vetäisemässä myöhäisen lounaan, vähän niin kuin toistamiseen. Tamarin valikoitui paikaksi sattumalta.
”On kiva testata kaikenlaista. Yritämme käydä mahdollisimman paljon kokeilemassa eri keittiöitä”, Lindqvist sanoo.
Turkulaiset Karoliina Uusluoto ja Mikael Knaapi sen sijaan arvelevat käyvänsä ulkona syömässä talvella ja kesällä yhtä usein. Terassit kuitenkin vetävät myös heitä puoleensa.
”Onhan se kiva, kun aurinko paistaa ja pääsee tuulettumaan”, Uusluoto sanoo.
Uusluodolta ja Knaapilta satelee kehuja Turun ravintolatarjonnalle, on sitten kyse kesästä tai talvesta. Valinnanvaraa löytyy.
”Ihan laidasta laitaanhan täällä näitä on, halpaa ja kallista”, Knaapi pohtii.
SYÖ!-viikoilla Knaapi ja Uusluoto käyvät niin ikään ahkerasti. Tamarinin ohella on muodostunut muitakin suosikkeja.
”Hello! American Diner on ainakin se paikka, mistä saa hyvän hampurilaisen, jos sitä tekee mieli”, Knaapi toteaa.
SYÖ!-viikot pitävät turkulaisravintolat kiireisinä. Tamarinin ravintolapäällikkö My Nguyen kertoo, että kiireisimpinä päivinä pöydät täyttyvät vauhdilla ja jonoakin voi muodostua. Hän kuitenkin vakuuttaa, että kaikki halukkaat pääsevät kyllä SYÖ!mään.
Nguyen kertoo myös nauttivansa SYÖ!-viikoista muuallakin kuin omassa keittiössään.
”Paljon tulee käytyä muissa ravintoloissa syömässä kampanjan aikana, sen verran sopiva hinta kymppi on”, Nguyen paljastaa.
Jokainen tietää, ettei sushihimotukseen ole kuin yksi ratkaisu: marssia ravintolaan ja tilata niin monta nigiriä kuin sielu sietää. Viime SYÖ!-viikoilla kampanjaan toivottiin mukaan sushipaikkoja ja nyt SYÖjien toiveisiin on vastattu: tällä kertaa sushia saa peräti kolmesta kampanjaravintolasta.
Mutta millaisesta sushista suomalaiset pitävät? Sushigalleria Len’sin omistajalla Risto Ketulla on kysymykseen lyhyt ja ytimekäs vastausta.
”Lohesta, todellakin”, hän naurahtaa.
Len’s tarjoaa kolmea erilaista kampanja-annosta. Lista löytyy vegaaninen sekä mixed-vaihtoehto ja lisäksi, arvasit oikein, lohisushiannos. Hämeenkadulla yliopiston ja Tyksin kupeessa sijaitseva ravintola on SYÖ!-viikoilla mukana ensimmäistä kertaa.
”Ehkä noin puolet asiakkaista kokeilee jotain uutta ja puolet tilaa sitten jonkin tutun annoksen”, Kettu kertoo.
Turkulaiset ovat Ketun mukaan sushikansaa ja se näkyy myös kyseistä apetta tarjoavien ravintoloiden määrässä. Kilpailu on kovaa.
Len’sissä koitetaan tehdä mahdollisimman paljon kaikkea itse. Ketun käsissä tuoreet sushit syntyvätkin vaivattomasti. Makirulla jos toinenkin on selvästi tullut pyöräytettyä.
”Valikoiman pitää olla tarpeeksi laaja, että jokaiselle löytyy jotakin mieleistä. Laadusta ei saa tinkiä”, Kettu toteaa.
Keskustassakin kuljeskeleville sushia on tarjolla. Yvonne Thun luotsaamat China Thai Palace ja Fomeca-sushibuffet odottavat nälkäisiä SYÖjiä.
”Sushi on suosittua, se on freshiä ja sopii kaikenikäisille lounaaksi, mutta tietysti myös illalliseksi”, Thu sanoo.
Aurajoen varrella, aivan Kauppiaskadun päässä sijaitseva China Thai Palace on tuttu jo aiemmiltakin SYÖ!-viikoilta. Tarjolla on sushin lisäksi myös thai-ruokaa. Thu vahvistaa Ketun käsitykset suomalaisten suosikkisusheista.
”Lohi on ylivoimaisesti suosituinta, toisen sijan jakavat sitten rapu ja avokado”, Thu kertoo.
Suomalaisille on taipumus tuttuun ja turvalliseen. Yksittäisenä annoksena tilataan varmoja lemppareita, buffetissa sen sijaan revitellään. Thun toinen ravintola, Fomeca, tarjoaa SYÖ!-viikoilla sushibuffetin kympillä.
SYÖ!-viikoilla Thu suosittelee maistamaan myös jotain hieman eksoottisempaa, esimerkiksi makeita sushirullia.
”Jos banaani- tai mangosushia ei ole vielä maistanut, niin nyt kannattaa!”
SYÖ!-viikot käynnistävät kesän: huhtikuun viimeisten viikkojen jälkeen turkulaisravintoloilla alkaa hullut kuukaudet. Ravintolabisnes on Turussa räjähtänyt niin, että kesätyöläisiä alkaa olla jo hankala saada.
Woolshedin osaomistaja Joe Samson kertoo, että ravintolan kesävalmistelut ovat jo hyvässä vauhdissa. Kesäkuukausina etukäteen suunnittelu on ensisijaisen tärkeää. Luvassa jääkiekon MM-kisojen ajalle on esimerkiksi kahden B:n diili, kotoisammin siis bisseä ja burgeria.
”Ensin on SYÖ!-viikot, sitten kuukausi jääkiekkoa. Kyllä siinä suunnittelun merkitys on suuri”, Samson sanoo.
Kesäksi Woolshedin ruokalistaa tuuletetaan, no, kesäisemmäksi. Ensi kesäksi myös ravintolan terassia laitetaan entistäkin ehommaksi: neliöitä tulee lisää ja viihtyvyyteen on tarkoitus panostaa niin sanotusti isosti.
”Hyvällä terassilla on mukava tunnelma ja hyvä lämmitys. Kun illat kylmenevät, se on tärkeää”, Samson kertoo.
Sesonkityöntekijöitä rekrytoidessa Samson ja kumppanit huomasivat, että Turku todellakin käy kovaa kilpailua ravintolapääkaupungin tittelistä Helsingin kanssa. Esimieskokemusta omaavien työntekijöiden rekrytoiminen oli hankalaa.
”Hyvistä työntekijöistä saa oikein taistella! Me kiersimme asiaa niin, että toimme osan Helsingin ravintolamme esimiehistä tänne.”
Kivenheiton päässä Aurajoen varrella Pub Niskassa on niin ikään kesävalmistelut täydessä vauhdissa. Yrittäjä Lasse Pernell kertoo, että Niskalle tämä kesä on viides ja homma alkaa olla aikalailla hallussa.
”Suomi on sellainen maa, että kesällä ja talvella tuntuu, että olisi eri maissa. Yritämme panostaa siihen, että palvelukapasiteetti on kesällä mahdollisimman hyvä”, Pernell sanoo.
Niskassa ei kikkailla kesäannoksilla, vaan listaa päivitetään yleensä syksyisin.
”Kesää vasten ei ehkä uskalla lähteä seikkailemaan. Asiakkailla on suosikkinsa”, Pernell pohtii.
Myös Niskassa rekrytoinnin hankaluus on huomattu. Meininki on pysynyt rentona, sillä töissä on paljon opiskelijoita. Silti ravintolatyöntekijöiden palkkaaminen on ollut hankalaa.
”Tavallaanhan se on positiivinen ongelma, että täällä on paljon ravintoloita ja alalla menee hyvin. Tärkeätä on myös, että työntekijät saadaan viihtymään, niin he tulevat seuraavanakin kesänä töihin”, Pernell summaa.
Turkulaista lounastajaa vaivaa runsauden pula: lounasta tarjotaan joka kulmalla, mutta mistä löytyy parhaimmat annokset? SYÖ!-viikoilta ainakin.
Lounasaika käy kuumimmillaan, ja Hämeenkatu kuhisee. Kadulla käppäilevät Irene Enges ja Sarah Lilius. Tavallisesti ystävykset käyvät syömässä opiskelijaruokaloissa, mutta tällä kertaa lounaspaikkaa haetaan muualta.
Liliuksen ja Engesin mielestä hyvä lounaspaikka vaihtaa menuaan, mutta tarjoaa sopivasti pysyviäkin vaihtoehtoja.
”Ei aina tarvitse olla samaa, olisi hyvä, että annoksia vaihdettaisiin aina välillä”, Lilius pohtii.
Suosikkeja on ehtinyt muodostua, vaikka tarjontaa löytyykin yllin kyllin.
”Sushiahan nyt voisi syödä vaikka joka päivä!”, Enges naurahtaa.
Ja SYÖ!-viikoiltahan sushia saa, myös lounaaksi. Sushigalleria Len’s Hämeenkadulla tarjoaa kolmea erilaista sushisettiä kympillä. Vaihtoehdot löytyy vegaaneille ja kasvissyöjille sekä lohta rakastaville.
Lounaspaikkaa metsästämässä on myös Matti Karinen. Karisen mielestä Turku on erinomainen paikka pyörittää lounasravintolaa.
”Täällä Turussa on sellainen lounaskulttuuri. Ihmiset eivät jää työpaikalle syömään, vaan lähtevät mielellään ulos”, Karinen pohtii.
Samoilla asioilla on hänkin. Yliopistolla työskentelevä Karinen kuvailee Hämeenkatua ”lounaan metsästysalueeksi Hyvälle lounaspaikalle ominaista on mielenkiintoisuus ja vaihtuvat annokset. Monen päivänä tai viikkona putkeen ei jaksa syödä samaa.
”Toisaalta välillä tekee mieli jotain tiettyä, ja silloin on kiva mennä sellaiseen paikkaan, mistä tietää sitä saavan.”
Jos lounaalla mieli tekee sushin sijaan jotain tuhdimpaa, tulee apuun Golden Grill. Keittiöstä ei kärrätä makkaraperunoita tai lihiksiä: Golden Grillin ruoka on tuoretta, herkullista ja kekseliästä. Listalta löytyy SYÖ!-viikoilla lohi-avokadoburgeria, talon hampurilaista sekä Corn Flakes –kuorrutettuja friteerattuja kanafileitä.
Jos pakkanen yllättää, on helpotus lähellä: SYÖ!-kampanjaa on nimittäin vielä jäljellä!
Turkulaiset mastermindit ravintoloiden takana tietävät, miten nälkä sammutetaan kokonaisvaltaisesti. Turun SYÖ!-ravintoloiden henkilökunta antaa vinkit siihen, miten nautit illallisestasi tai lounaastasi nyt ja tulevaisuudessa.
SYÖ! pihvisi mediumina
Rantakertun ravintolapäällikkö Tero Virtalalle yksi asia on vissi: burger-pihvi pitää saada mediumina. Vaikka nykyisin lihan laatuun panostetaan burger-paikoissakin, on keskeltä pinkki pihvi yhä monelle kirosana.
”Kyllä se vaan on mediumina niimbal mehukkaampi ja parempi se pihvi”, Virtala huokaisee.
Haluat sitten pihvisi kypsyysasteella tartar tai läpipaistettuna, henkilökunnaltakin kannattaa kysäistä, mitä he suosittelevat.
”Koko hampurilainen on aivan eri tuote, kun pihvin paistaa hyvin. Kyllä sitä jokaisen kannattaa ainakin kerran koittaa”, Virtala vinkkaa.
Kokeile kasvista
Hello! American Dinerin ravintolapäällikkö Lotta Rautiainen kertoo, että kasvisannoksia menee tasaisesti. SYÖ!-viikoillakin kampanja-annoksena oleva Las Vege –burger on osoittautunut hitiksi.
Rautiainen toivoo, että palautetta kasvisruokiin liittyen tulisi enemmän. Usein ravintoloilla ei ole mahdollisuuksia pitää listalla samaa määrää kasvisannoksia kuin tavallisia. Sen vuoksi niihin haluttaisiin panostaa entistä enemmän.
”Mielellään kuulisimme aina, mitä ihmiset tykkäävät! Kasvisannoksia kuitenkin menee niillekin, jotka eivät ole kasvissyöjiä”, Rautiainen kertoo.
Vaikka Hello!-dinerin päätuotteena ovat hampurilaiset, on myös salaattien suosio kasvanut tasaisesti. Pupunruoasta ei todellakaan ole kyse, sillä Hello!:n salaatit ovat ennen kaikkea ruokaisia.
”Kyllä salaatinkin pitää olla sellainen syötävän kokoinen, täyttävä ja herkullinen. Ei sillä tavalla, että siinä on pari salaatinlehteä, tomaattisiivu ja muutama pala jotain muuta”, Rautiainen tuumaa.
Sano se somessa
Sosiaalisen median maailma on vienyt myös ravintolabisneksen uudelle tasolle. Instagramissa on jo lähes jokainen itseään kunnioittava ravintola, Facebook alkaa jo olla vanhaa kauraa.
Ravintolakävijöiden on helppo ilmaista toiveitaan tai mielipiteitään sosiaalisessa mediassa, eivätkä ne jää pyörimään Denniksen aluepäällikkö Susanna Helanderin mukaan pelkästään bittiavaruuteen.
”Tietenkin kerromme Denniksen omaa tarinaa somessa, mutta kyllä se on ihan ennen kaikkea sitä, että halutaan kuulla, mitä asiakkaamme ajattelevat”, Helander kertoo.
Kysy vaihtoehdoista
Pippurimyllyn ja Kortteliravintola Hugon kokki Natalie Valterin mielestä asiakaspalvelukulttuuri on kaukana kuolleesta. Valterin keittiössä asiakasta kuunnellaan kaikissa asioissa: nykyisin asiakkaiden ruokarajoitteet on huomioitava, jos keittiö haluaa säilyttää kävijänsä.
”Toiveet otetaan tietenkin vastaan. Välillä tulee pattitilanteita, mutta kyllä jokaisella aina keksitään jotain mieluista”, Valter vakuuttaa.
Valterin mukaan asiakkaat yllättyvät yhä usein siitä, kun lisukkeiden vaihto ei olekaan iso juttu. Osa ravintoloista ei pyyntöihin tietenkin yhtä suopeasti suhtaudu.
”Meillä saa vaihtaa vaikka kaiken, jos haluaa”, Valter nauraa.