Tammikuu on turkulaisille ravintoloille perinteisesti ankeata aikaa – sää muistuttaa enemmän Stockmannin kierrätysmuovipussia kuin morsianta.
SYÖ!-viikot saavat kuitenkin ihmiset nousemaan poteroistaan. Kympillä sopii niin kokeilla uutta kuin varmistella vanhoilla tutuillakin.
Turku tahtoo sushia!
Turku on tunnetusti opiskelijakaupunki, ja kampusalueen ravintolat ovat tulleet tutuiksi Turussa opiskeleville Anna-Riikka Lotille ja Emmi Vainiolle. SYÖ!-viikoilla ei kuitenkaan tarvitse arvuutella Assarin kanankoipien ja Tottiksen buffetin välillä – kympillä löytyy murkinaa jokaiselle.
Lotti ja Vainio valkkaisivat SYÖ!-listalta New York -burgerit.
”Kyllä kymppi on itse asiassa jo tosi halpakin hinta. Ketjuravintolassa tämmöinen maksaisi helposti parikymppiä”, Lotti toteaa.
”Tämä oli oivallinen tilaisuus tulla testaamaan uutta paikkaa. Listalla on vielä muitakin ravintoloita, joissa voisi käydä”, Vainio tuumii.
Turusta löytyy Vainion ja Lotin mielestä melko lailla kaikki tarvittava. Yksi puute kuitenkin on: hyvä ja laadukas sushibuffet.
”Sellaista ei Turussa oikein tunnu olevan, vaikka Helsingissä niitä on vaikka kuinka monta. Sushibuffet pitäisi saada!”, Lotti toteaa.
Kaupungista löytyy kantis jokaiselle
Turkulaiset Suvi Ikonen ja Janne Torvinen saapuivat lounastamaan Hello! American Dineriin SYÖ!-viikkojen kunniaksi. Ikoselle visiitti oli toinen, Torviselle ensimmäinen.
”Tarkoitus oli ollut tulla käymään jo aikaisemmin, mutta nyt sitten ajateltiin, että vihdoin kokeilemaan”, Torvinen sanoo.
”Viime SYÖ!-viikoilla myöhästyttiin juuri ja juuri! Onneksi nyt ehdittiin”, Ikonen sanoo.
Torvinen valitsi SYÖ!-listalta klassisen Hello!-burgerin. Ikonen ei ole kasvissyöjä, mutta bataattipihvillä varustettu Las Vege -hampurilainen maistui hänelle silti.
”Söin tämän ensimmäiselläkin kerralla, kun kävin täällä. Sen verran hyvä oli, että ajattelin ottaa toisenkin kerran”, Ikonen kertoo.
Ikosen ja Torvisen mielestä Turun ravintolatarjonta on kohtalainen. Kehityskohtia on vaikea keksiä, sillä ravintoloita on eritoten keskusta-alueella todella paljon.
Kantapaikka löytyy kuitenkin heidän mielestään jokaiselle.
”Onhan niitä fiinimpiäkin paikkoja, mutta kyllä toisaalta sellaisia rentojakin ravintoloita on tullut enemmän. On sporttibaaria ja muuten vaan leppoisampia paikkoja”, Torvinen toteaa.
Turkua on tituleerattu Suomen parhaaksi ravintolakaupungiksi. Parhaiden suomalaisravintoloiden listoilla kiikkuu muutamakin turkulaisnimi, mutta missä turkulaiset oikeasti syövät? Vastaus löytyy vanhoista parroista, turkulaisten kestosuosikeista.
Pippurimyllyssä ollaan yhtä suurta perhettä
Jos turkulaista pyytää nimeämään yhden ravintolan Martista, saa vastaukseksi varmasti Pippurimyllyn. Vuodesta 1974 asti Martin liikenteenjakajana toiminut ravintola vetää yhä salit täyteen.
Edes henkilökunta ei lähde ravintolasta kulumallakaan: alakerran Hugon vastaava Tiina Lehtonen on työskennellyt ravintolassa kymmenisen vuotta.
”Täällä kaikki ovat kuin yhtä suurta perhettä”, Lehtonen kertoo.
Pippurimylly ei konstaile: seiniä peittävät eri vuosikymmenten taidenäyttelyiden mainosjulisteet. Vanhaa charmia ei ole lähdetty uudistamaan tai korjailemaan, ja miksi toisaalta pitäisikään: resepti on selkeästi toimiva.
Lehtonen kertoo, että kanta-asiakkaita, jotka ovat käyneet syömässä ja viihtymässä ravintolan alkuajoista saakka, on paljon.
”Joku saattaa tulla välillä sanomaan, että voi vitsi, minähän söin tätä samaa joskus 80-luvulla, ja vieläkin on yhtä hyvää”, Lehtonen nauraa.
Viime SYÖ!-viikoilla Pippurimyllyn keittiöstä lähti päivittäin yli 50 lehtipihviä. Tällä kertaa listalta löytyy jättirapusalaattia sekä karitsaa punaviinikastikkeen ja kreikkalaisten perunoiden kera. Hugossa tarjoillaan hampurilaista sekä punajuuripihvejä aurajuustokastikkeella.
Pippurimyllyn ja Hugon kokki Natalie Valter kertoo, että asiakkaita pyritään kuuntelemaan kaikessa: suosikkiannoksia Pippurimyllyssä ovat liharuoat, joten sellainen haluttiin myös SYÖ!-viikoille.
”Viime kerralla hoppu alkoi heti ja kesti ihan viimeiseen päivään asti”, Valter nauraa.
Denniksessä asiakas on kuningas
Linnankadusta on Turussa muodostunut jo melkein synonyymi Dennikselle. Vuodesta 1975 samassa korttelissa sijainnut Turun ensimmäinen pitseria ei ole jäänyt elämään menneessä.
Denniksen aluepäällikkö Susanna Helanderilla on selkeä näkemys siitä, miksi vanha viehättää turkulaisia.
”Tuotteemme ovat laadukkaita: pitsapohjat tehdään omassa leipomossamme Kaarinassa. Eineksiä ei käytetä. Ja tietenkin se, että olimme Turun ensimmäinen pitseria, tuo tietynlaista perinnettä”, Helander kertoo.
Ilman hyvää asiakaspalvelua ei ravintola voi Helanderin mukaan menestyä. Denniksessä palvelu on ystävällistä ja ammattimaista. Suomalainen ei Helanderin mielestä mene ainoastaan halvimman hinnan perässä, vaan myös muut osa-alueet tulee olla kunnossa.
”Itse ainakin olen valmis maksamaan hieman arvokkaammasta tuotteesta, jos ravintolan palvelu on erinomaista.”
Dennis muutti uusiin tiloihin noin vuosi sitten. Kaakelit kiiltävät eikä tuolit tai pöydät narise. Työntekijöihinkin muutto toi uutta puhtia.
”Muuton myötä on tullut paljon aivan uusia asiakkaita, ja etenkin selkeästi nuorempaakin väkeä”, Helander kertoo.
Perinteiselle ravintolalle tärkeää on pysyä muutoksen aallonharjalla. Dennis tunnetaan, ja tullaan varmasti aina tuntemaankin pitsoistaan, mutta niiden ohelle on tuotu monenlaisia uusia tuotteita.
”Olemme juuri lanseeranneet ensimmäisen vegaaneille soveltuvan pitsamme. Se on saanut valtavasti kehuja muiltakin kuin kasvissyöjiltä!”
Denniksen lista uusitaan muutaman kerran vuodessa: syksyllä syödään sieniä ja riistaa, kesällä kevyempiä herkkuja. Tämän kertaisista SYÖ!-annoksista löytyy kasvis- ja lihapitsaa sekä kana-pekonipastaa.
”Esimerkiksi listalta löytyvä Angelo on yksi suosituimmista pastoistamme. Jokaiselle löytyy SYÖ!-listaltakin jotain”, Helander sanoo.
Kaikkien kaveri Kerttu
Rautatieaseman kupeesta löytyy moderni turkulainen klassikko. Kortteliravintola Kerttu on toiminut Läntisellä Pitkäkadulla vuodesta 2004. Ravintolan salaisuus on sen ravintolapäällikkö Petri Tauriaisen mukaan rento tunnelma: Kerttuun on tervetullut jokainen. Turha hienostelu ei kuulu kuvaan.
”Me ollaan lähtökohtaisesti todella helposti lähestyttävä ravintola”, Tauriainen toteaa.
Turku on Tauriaisen mukaan mielenkiintoinen ravintolakaupunki juuri kovan kilpailun takia. Ravintolat eivät voi jäädä junnaamaan paikoilleen, vaan listojen on uudistuttava tutuissa ja turvallisissakin paikoissa.
SYÖ!-annokseksikin päätynyt pekoni-juustoburger on listan uusimpia lisäyksiä. Lisäksi listalta löytyy vuohenjuustosalaattia vadelmavinegretillä.
”Burgerit ovat ehdottomasti kasvattaneet suosiotaan, ja pekoni-juustoburger on ollut heti alusta lähtien todella suosittu”, Tauriainen kertoo.
Myös ruoan ja raaka-aineiden tuoreuteen on alettu panostaa turkulaisissa ravintoloissa. Kertussa hampurilaisten sämpylät ja pihvit pyöritellään itse eikä kaupasta hankita enää paikan päällä valmistettavissa olevia tuotteita.
“Lähtökohtaisesti on minusta väärin, että ravintoloissa tarjoillaan valmiiksi tehtyä ruokaa. Kyllä se ruoka pitää ravintolassa valmistaa.”
Turussa SYÖ!dään tällä kertaa useammassa ravintolassa kuin koskaan aikaisemmin - mukana on kaikkiaan 19 turkulaismuonittajaa.
Ensikertalaisia kampanjassa ovat Anniskelukahvila Tiirikkala, nepalilainen Himalayan Kitchen ja Hello! American Diner.
Kellohameita ja herkkuhamppareita
Buddy Hollya virtaa kaiuttimista, ja kellohameiset tarjoilijat kiirehtivät ympäri salia. Hello! American Dineria lähemmäksi 50-luvun diner-tunnelmaa ei Turussa pääse. Nelisen kuukautta sitten torin laidalle avannut ravintola on jo löytänyt tiensä turkulaisten sydämiin.
”Meillä tuoreus on todella tärkeää. Liha on kotimaiselta maatila-liha Meroselta, ja pihvit teemme itse”, ravintolapäällikkö Lotta Rautiainen kertoo.
Ravintolan suosituin hampurilainen, New York, valittiin myös SYÖ!-listalle, kasvissyöjä sen sijaan herkuttelee täysin vegaanisella Las Vege -bataattihampurilaisella. Kaveriksi saa kympillä esimerkiksi Turussa miltei harvinaisuudeksi muodostuneita bataattiranskalaisia. Dinerilla on myös A-oikeudet.
”Ranskalaiset ja kaikki hampurilaiset ovat saatavina myös gluteenittomana”, Rautiainen huomauttaa.
Rautiainen kertoo, että asiakkailta palautetta saa jo kiitettävästi, mutta kehitysideoita otetaan mielellään vastaan. Esimerkiksi kesälle on suunnitteilla sesonkituotteita, joihin kaivataan ideoita myös asiakkailta.
”Asiakas kyllä tietää, mitä hän haluaa. Myös kasvissyöjiä kuulisimme mielellään siitä, millaisista tuotteista he pitävät”, Rautiainen vinkkaa.
Nepalilaisella kylässä
Jos korianteri, kumina, kurkuma saavat veden herahtamaan kielellesi, kannattaa suunnata Eerikinkadulle. Himalayan Kitchen tarjoilee SYÖ!-viikoilla ensimmäistä kertaa nepalilaisen kotikeittiön antimia.
Omistaja Kamal Raj Sharma Banjade ja hänen vaimonsa Srijana Khanalin pyörittämässä ravintolassa pääosassa ovat autenttiset nepalilaiset ruoat, laajalla makumaailmalla maustettuna.
”Meillä tarjotaan sellaista ruokaa, jota nepalilainen äiti tekisi kotona”, Sharma Banjade kertoo.
Osalle suomalaisista maistuu Sharma Banjaden mukaan mausteisemmatkin herkut. Heille tarjotaan SYÖ!-viikoilla lammasta voimakkaasti maustetussa valkosipuli-tomaatti-inkivääri-chilikastikkeessa.
Herkemmille makuhermoille on sen sijaan tarjolla yrtti- ja jogurttimarinoitua tandoori-uunissa grillattua butter chicken -kanaa.
”Osa ruokalajeista on lainattu Himalajan vuoriston lähialueilta, esimerkiksi Pohjois-Intiasta. Sieltä löytyy miedompia ja makeampia makuja, jotka sopivat osalle suomalaisista.”
Ja Sharma Banjade todella tuntee suomalaisen maun: ennen Turkuun muuttamista hän työskenteli kymmenisen vuotta Helsingissä eri ravintoloissa. Kotisatamaksi Turku ei valikoitunut sattumalta.
”Kiertelin paljon ympäri Suomea, mutta erityisesti pidin Turusta. Täällä ei myöskään ollut toista meidän tyylistä nepalilaista ravintolaa.”
Himalayan Kitchen on erityisesti perheiden suosiossa. Annoksia onkin helppo tilata jaettavaksi muutama. Mukana tulee aina reilu satsi naan-leipää, jogurttikastiketta, riisiä ja kasviksia.
”Turkulaiset käyvät paljon ulkona juuri ystäviensä ja perheidensä kanssa, ja se on hienoa!”, Sharma Banjade kehuu.
Tiirikkala ei konstaile
Tiirikkalaa freesimpää etätyöskentelypaikkaa saa hakea: valtavista ikkunoista tulvii valoa valkoisena hohtaviin puuseiniin, tanskalaiset design-tuolit houkuttelevat istumaan.
Meininki on vähintäänkin hygge. Ja niin on Tiirikkalan ruokakin.
SYÖ!-viikoille ensimmäistä kertaa osallistuva kahvila-ravintola tarjoilee raikkaan falafel-leivän tai kana-maalaissalaatin kympillä. Annokset kuuluvat osakkaan Ossi Ruususen mukaan asiakkaiden suosikkeihin.
”Halusimme tuoda tarjouksena asiakkaille jotain sellaista, josta tiedämme, että he aidosti pitävät”, Ruusunen kertoo.
Ruusunen pitää Turkua hyvänä ravintolakaupunkina edullisen hintatason vuoksi. Kun hinta ei päätä huimaa, ei kynnys ravintolaan menemiseen nouse mahdottomaksi.
Myös Tiirikkala on halunnut pitää tunnelmansa rentona ja huolettomana. Päivällä pöydät täyttyvät macbookeista, illalla tullaan ystävien kanssa muutamille ja syödään hyvin.
Ruokalistaa Tiirikkalassa uusitaan säännöllisin väliajoin. Raaka-aineet valitaan kausien mukaan. Kovan kilpailun kaupungissa ravintoloiden tulee Ruususen mukaan pysyä jatkuvassa liikkeessä. Tiirikkalaan kannattaa pyörähtää SYÖ!-viikkojen toisena viikonloppuna 3.-4. helmikuuta myös cocktailille, kun helsinkiläisen A21-cocktail-baarin baarimestarit valtaavat Tiirikkalan baaritiskin.
”Turkulaiset ovat kyllä sellaista porukkaa, että he uskaltavat kokeilla uuttakin”, Ruusunen kiittelee.
Kasvisruokabuumi on tullut jäädäkseen. Kasvisannokset eivät enää ole vain vegeihmisiä varten, vaan niistä on tullut turkulaisravintoloissa varteenotettava vaihtoehto myös sekasyöjille.
Tarkkasilmäiset ja ehkä hieman likinäköisemmätkin turkulaiset ovat ehkä jo huomanneet, että kaupunkiin on viime vuoden aikana rantautunut monta uutta kasvisruokaan erikoistunutta ravintolaa. Vanhoilta tekijöiltä vegebuumi vaatii selkeää panostusta.
SYÖ!-viikoillakin lähes jokaisesta ravintolasta löytyy kympillä myös kasvisvaihtoehto.
Vegevaihtoehtoja halutaan kehittää
Rantakertussa kasvisruokailijaa hellitään: ruokalistan kaikista osista löytyy kasvisvaihtoehto. Ravintolapäällikkö Tero Virtalan mukaan vegevaihtoehtojen suosio on vuosien saatossa kasvanut tasaisesti.
”Tarkkaa määrää on vaikea arvioida, mutta kyllä vegeruokia menee koko ajan enemmän ja enemmän”, Virtala sanoo.
Kerttu tuli tunnetuksi jallupullistaan, ja kun Rantakerttu aukesi jokirantaan viitisen vuotta sitten, otettiin listalle Rantakertun omat jalluposket. Kasvisvaihtoehtona niiden rinnalle on sittemmin tuotu jallukasvispullat.
”Kasvisruokakulttuuri on tullut jäädäkseen. Kyllä siihen tarvitsee jokaisen ravintolan reagoida”, Virtala pohtii.
Vegevaihtoehtojen kehittäminen on kuitenkin haasteellista. Palautetta asiakkailta kaivattaisiin entistäkin enemmän, vaikka Virtala uskookin, että suomalaiset ovat pikkuhiljaa oppimassa avoimemman palautteen kulttuuriin.
”Keittiöön voi hyvin huikata kiitokset, kun lähtee. Aiemmin on ollut sellaista, että jos kaikki on hyvin, ollaan hiljaa. Sitten vasta sanotaan, kun kaikki ei ole hyvin.”
Kasvismättöä kaipaaville Rantakertun listoilta löytyy esimerkiksi burgereita ja pitsoja, joiden kehittämiseen ravintolassa ollaan panostettu. Kesälistalta löytyy Virtalan mukaan kuitenkin kevyempääkin apetta.
”Aikeissa on ollut laajentaa eritoten salaattipuolta. Esimerkiksi batamole-pyörykkäsalaatti on ollut asiakkaiden keskuudessa pidetty annos”, Virtala kertoo.
Liha ei kuulu jokaiselle lautaselle
Anniskelukahvila Tiirikkalan osakas Ossi Ruusunen kertoo, ettei Tiirikkalassa oikeastaan enää tehdä kasvisruokaa kasvisruoan takia, vaan ruokalistan annokset ovat tehty kaikkia varten. Soijapohjaista majoneesia ei kannata kavahtaa, vaan kokeilla.
”Haluamme tarjota monipuolisen listan, jossa on pelkästään hyvää ruokaa. Kaikkiin ruokiin ei vain yksinkertaisesti liha kuulu”, Ruusunen pohtii.
Kasvisruoka on osaltaan tuonut mukanaan myös uusia vaatimuksia kausittaisten raaka-aineiden käytölle. Tiirikkalassa listalle poimitaan, muutamien klassikoiden kylkeen, kausittain uusia annoksia. Myös kotimaisuus on tärkeässä osassa.
"Pyrimme käyttämään kotimaisia raaka-aineita, ja esimerkiksi kaikki käyttämämme juustot ovat suomalaisilta tuottajilta.”
10 euron kampanja-annoksia ollaan SYÖty hyvällä ruokahalulla Helsingissä jo yli 10 vuotta. SYÖ!-viikot saa ravintolakävijät liikkeelle: kampanjahinnan turvin tulee usein kokeiltua paikkoja, joissa ei muuten tulisi ehkä käytyä ja löydettyä uusia suosikkeja. Kävijöiden kommenteissa ja palautteissa näemme, että maan muissa kolkissa saatetaan ajoittaa pääkaupungissa vierailu varta vasten SYÖ!-kampanjan ajankohtaa ajatellen.
Miksei kampanjaa siis toteuteta samanlaisella rytinällä myös muissa kaupungeissa?
Kerta toisensa jälkeen mukana on ollut muutama ravintola myös muista kaupungeista, mutta tällä kertaa todella nostamme panoksia. Otimme SYÖ!-kampanjatiimissä asiaksemme tehdä ristiretki niin Tampereelle kuin Turkuunkin, sydämellämme kympin annosten ilosanoman levittäminen.
Värväsimme oppaaksemme teidät, ravintolakävijät. Kysyimme minkä turkulaisen tai tamperelaisen ravintolan haluaisitte kampanjassa kokea ja saimmekin yli 400 vastausta.
Turun suosituimmat ehdotukset olivat:
1. Blanko
2. Tintå
3. Pub Niska
4. Delhi Darbar
5. Kertut
6. Pippurimylly, Maneerat
7. Tårget, Karu Izikaya, Di Trevi, Siipiravintola
8. Sloppy Joe
9. Kaskis
10. Shamirock, Torre
Tampere taas halusi mukaan nämä ravintolat:
1. The Grill
2. Pancho Villa
3. Maruseki
4. 2 H+K
5. Harald
6. Napoli
7. Masu
8. Salud
9. American Diner, Nomu
10. Ohranjyvä, Ruby & Fellas, Huber
Kummankin kaupungin suosituimmissa ehdotuksissa on mukana monipuolisesti erilaisia ravintoloita. Tampereella ja Turussa SYÖtäisiin mielellään kampanjan takuuvarmasti herkullisia klassikkoannoksia, pizzaa ja burgereita sekä etnisistä ruokaa. Ehdotuksiin mahtui myös trendikkäitä japanilaisia ravintoloita, sekä pari fiinimpää helmeä. Millaisenkohan kampanja-annoksen esimerkiksi Michelin-tarralla koristeltu Kaskis saisi aikaan kympillä?
Seuraavat SYÖ-viikot järjestetään Helsingissä, Turussa ja Tampereella 13.-26.5. Julkaisemme kampanjaravintolat ja -tarjoukset toukokuussa.
Pääkaupunkiseudulla herkutellaan kerta toisensa jälkeen SYÖ-viikoilla, mutta miksi tämä olisi vain Helsingin etuoikeus? Kiitos ja kumarrus Turun vahvistuksillemme, jotka ilahduttavat hyvän ja edullisen ruuan ystäviä myös Suomen vanhimmassa kaupungissa. Kummalt puolelt jokke sää oot? Ei sen väliä, sillä SYÖ-ravintola löytyy molemmilta.
MorriSon’s on SYÖ-viikoilla mukana tälläkin kertaa niin Helsingissä kuin Turussakin.
Kaupungin suurimmilla burgereilla vieraita houkutteleva MorriSon’s Turku tarjoilee Amerikan makuja reilulla otteella. Tiiliseinät ja tummanpuhuva sisustus, rempseän palvelun kanssa takaavat rennon ilmapiirin. Turun valikoima ei todellakaan kalpene Helsingin sisarelleen: valittavana on yli kymmenen erilaista burgeria, joiden välistä löytyy herkkuja kanasta katkarapuun, talon omista hampurilaispihveistä puhumattakaan.
SYÖ-annokset:
Kaikki Burgerit (ei King Kong eikä Fillet Burger)
Saatavissa myös gluteenittomana.
SYÖ-viikkojen ensikertalainen Sloppy Joe West Coast Grill, tuttavallisemmin Sloppy tuo palan Amerikkaa Turun Marttiin. Amerikan länsirannikolla kasvanut kokki Monte Dahl on tunnettu useista ranskalaistyylisistä menestysravintoloistaan, mutta palaa Sloppyn keittiössä juurilleen. Kalifornian ja Meksikon ruokakulttuurit yhdistyvät Cal-Mex -ruoassa, joka valmistetaan laatutietoisesti tuoreista raaka-aineista. SYÖ-annokset kattavat sisäänsä kaikki Sloppyn hampurilaiset, jotka ovat sämpylää myöten itse tehtyjä. Listalta löytyy mm. veden kielelle nostattavan pekoniburgerin lisäksi ainutlaatuinen chili con carne-burgeri. Tällaista ei löydy ihan joka nurkalta!
SYÖ-annokset:
Kaikki hampurilaiset
Myös gluteenittomana