SYÖ!-viikoilla voi tällä kertaa lähteä makumatkalle muun muassa Iraniin, Nepaliin, Thaimaaseen, Kiinaan tai Japaniin.
Persialaista ruokaa tarjoileva Vänäk on pitänyt majaa Maariankadun päässä Puutorilla pian puolitoista vuotta ja tullut tutuksi sekä herkullisista kebabeistaan että perinteisemmistä persialaisista ruokalajeistaan. Mausteita ei Vänäkin keittiössä säästellä.
Vänäkin Nelufar Darfashan luonnehtii persialaista ruokaa mausteiseksi, muttei kuitenkaan tuliseksi. SYÖ!-viikot ovat hänen mukaansa lähteneet hyvin käyntiin.
”Viikonloppuna oli väkeä ruuhkaksi asti”, Darfashan kertoo.
Vänäkissä on tällä kertaa tarjolla jujehkebabia eli sahramilla maustettua kanaa, ghormeh säbziä eli perialaista lampaanlihapataa papujen ja yrttien kera sekä vönerkebabia. Darfashan sanoo, että kasvisruokailijoiden määrä on otettu huomioon myös SYÖ!-viikkojen tarjonnassa. Vönerrullat ovat kovaa valuuttaa.
”Kasvissyöjiä ja vegaaneita käy meillä melko paljon”, hän sanoo.
Thairuokaa tai kiinalaista ruokaa haluavat voivat suunnata joko China Thai Palaceen Kauppiaskadulle tai Kratae Thai Cuisineen Ursininkadulle. Molemmista on saatavilla kana- ja tofuannoksia kympillä. China Thai Palacessa on tarjolla myös torstai- ja perjaintai-iltaisin ja viikonloppuisin brunssibuffet.
Sushia sen sijaan tarjoilevat Kawaii sekä China Thai Palace.
SYÖ!-viikkojen konkari, Eerikinkadulla sijaitseva Himalayan Kitchen luottaa tuttuun listaan, johon on kerätty asiakkaiden suosikkiannoksia. Ehdottomasti eniten menee butter chicken –annosta, jossa on yrtti-jogurttimarinoitua ja tandoori-uunissa grillattua kanaa.
”Seitsemän kymmenestä ihmisestä ottaa butter chickenin”, naurahtaa ravintolan omistajapariskunnan toinen puolisko Kamal Raj Sharma Banjade.
Ja mikäs siinä: butter chicken sopii suomalaiseen makuun, sillä siinä on juuri sopiva ripaus eksotiikkaa. Tomaatin ja hunajan maustama kermakastike on makurikasta. Sharma Banjade kertoo, että ravintolassa pyritään mahdollisimman aidosti oikeisiin nepalilaisiin makuihin. Esimerkiksi kookoskermaa ei Himalayan Kitchenin ruuissa nähdä, sillä sitä ei Himalajan seudulla ole saatavilla.
”Suomalaiset maistelevat kyllä mielellään uutta”, hän sanoo.
Turussa SYÖ!dään tällä kertaa useammassa ravintolassa kuin koskaan aikaisemmin - mukana on kaikkiaan 19 turkulaismuonittajaa.
Ensikertalaisia kampanjassa ovat Anniskelukahvila Tiirikkala, nepalilainen Himalayan Kitchen ja Hello! American Diner.
Kellohameita ja herkkuhamppareita
Buddy Hollya virtaa kaiuttimista, ja kellohameiset tarjoilijat kiirehtivät ympäri salia. Hello! American Dineria lähemmäksi 50-luvun diner-tunnelmaa ei Turussa pääse. Nelisen kuukautta sitten torin laidalle avannut ravintola on jo löytänyt tiensä turkulaisten sydämiin.
”Meillä tuoreus on todella tärkeää. Liha on kotimaiselta maatila-liha Meroselta, ja pihvit teemme itse”, ravintolapäällikkö Lotta Rautiainen kertoo.
Ravintolan suosituin hampurilainen, New York, valittiin myös SYÖ!-listalle, kasvissyöjä sen sijaan herkuttelee täysin vegaanisella Las Vege -bataattihampurilaisella. Kaveriksi saa kympillä esimerkiksi Turussa miltei harvinaisuudeksi muodostuneita bataattiranskalaisia. Dinerilla on myös A-oikeudet.
”Ranskalaiset ja kaikki hampurilaiset ovat saatavina myös gluteenittomana”, Rautiainen huomauttaa.
Rautiainen kertoo, että asiakkailta palautetta saa jo kiitettävästi, mutta kehitysideoita otetaan mielellään vastaan. Esimerkiksi kesälle on suunnitteilla sesonkituotteita, joihin kaivataan ideoita myös asiakkailta.
”Asiakas kyllä tietää, mitä hän haluaa. Myös kasvissyöjiä kuulisimme mielellään siitä, millaisista tuotteista he pitävät”, Rautiainen vinkkaa.
Nepalilaisella kylässä
Jos korianteri, kumina, kurkuma saavat veden herahtamaan kielellesi, kannattaa suunnata Eerikinkadulle. Himalayan Kitchen tarjoilee SYÖ!-viikoilla ensimmäistä kertaa nepalilaisen kotikeittiön antimia.
Omistaja Kamal Raj Sharma Banjade ja hänen vaimonsa Srijana Khanalin pyörittämässä ravintolassa pääosassa ovat autenttiset nepalilaiset ruoat, laajalla makumaailmalla maustettuna.
”Meillä tarjotaan sellaista ruokaa, jota nepalilainen äiti tekisi kotona”, Sharma Banjade kertoo.
Osalle suomalaisista maistuu Sharma Banjaden mukaan mausteisemmatkin herkut. Heille tarjotaan SYÖ!-viikoilla lammasta voimakkaasti maustetussa valkosipuli-tomaatti-inkivääri-chilikastikkeessa.
Herkemmille makuhermoille on sen sijaan tarjolla yrtti- ja jogurttimarinoitua tandoori-uunissa grillattua butter chicken -kanaa.
”Osa ruokalajeista on lainattu Himalajan vuoriston lähialueilta, esimerkiksi Pohjois-Intiasta. Sieltä löytyy miedompia ja makeampia makuja, jotka sopivat osalle suomalaisista.”
Ja Sharma Banjade todella tuntee suomalaisen maun: ennen Turkuun muuttamista hän työskenteli kymmenisen vuotta Helsingissä eri ravintoloissa. Kotisatamaksi Turku ei valikoitunut sattumalta.
”Kiertelin paljon ympäri Suomea, mutta erityisesti pidin Turusta. Täällä ei myöskään ollut toista meidän tyylistä nepalilaista ravintolaa.”
Himalayan Kitchen on erityisesti perheiden suosiossa. Annoksia onkin helppo tilata jaettavaksi muutama. Mukana tulee aina reilu satsi naan-leipää, jogurttikastiketta, riisiä ja kasviksia.
”Turkulaiset käyvät paljon ulkona juuri ystäviensä ja perheidensä kanssa, ja se on hienoa!”, Sharma Banjade kehuu.
Tiirikkala ei konstaile
Tiirikkalaa freesimpää etätyöskentelypaikkaa saa hakea: valtavista ikkunoista tulvii valoa valkoisena hohtaviin puuseiniin, tanskalaiset design-tuolit houkuttelevat istumaan.
Meininki on vähintäänkin hygge. Ja niin on Tiirikkalan ruokakin.
SYÖ!-viikoille ensimmäistä kertaa osallistuva kahvila-ravintola tarjoilee raikkaan falafel-leivän tai kana-maalaissalaatin kympillä. Annokset kuuluvat osakkaan Ossi Ruususen mukaan asiakkaiden suosikkeihin.
”Halusimme tuoda tarjouksena asiakkaille jotain sellaista, josta tiedämme, että he aidosti pitävät”, Ruusunen kertoo.
Ruusunen pitää Turkua hyvänä ravintolakaupunkina edullisen hintatason vuoksi. Kun hinta ei päätä huimaa, ei kynnys ravintolaan menemiseen nouse mahdottomaksi.
Myös Tiirikkala on halunnut pitää tunnelmansa rentona ja huolettomana. Päivällä pöydät täyttyvät macbookeista, illalla tullaan ystävien kanssa muutamille ja syödään hyvin.
Ruokalistaa Tiirikkalassa uusitaan säännöllisin väliajoin. Raaka-aineet valitaan kausien mukaan. Kovan kilpailun kaupungissa ravintoloiden tulee Ruususen mukaan pysyä jatkuvassa liikkeessä. Tiirikkalaan kannattaa pyörähtää SYÖ!-viikkojen toisena viikonloppuna 3.-4. helmikuuta myös cocktailille, kun helsinkiläisen A21-cocktail-baarin baarimestarit valtaavat Tiirikkalan baaritiskin.
”Turkulaiset ovat kyllä sellaista porukkaa, että he uskaltavat kokeilla uuttakin”, Ruusunen kiittelee.