SYÖ-viikoilla on kerta toisensa jälkeen mukana pitkä lista nepalilaisia ravintoloita. Me SYÖ-tiimissä rakastamme nepalilaista ruokaa ja palautteiden perusteella niin myös SYÖ-kävijät. Mutta miten niin pienen ja kaukaisen maan ruokakulttuuri on voittanut suomalaisten sydämet niin syvästi?
Nepalin kulttuuri on yhdistelmä Intiaa ja Tiibetiä ja vaikutteet näkyvät myös ruokakulttuurissa. Pienessä 30 miljoonan asukkaan valtiossa on kuitenkin omat erityispiirteensä ja esimerkiksi jotkin mausteet ovat sellaisia, ettei niitä saa mistään muualta.
Nepal on yksi maailman köyhimmistä valtioista ja sen väestöstä suurin osa on hindulaisia. Vaikka meillä Suomessa nepalilaisissa ravintoloissa tarjoillaan usein kanaa tai lammasta, eivät ne kuulu nepalilaiseen arkiruokaan. Tyypillinen ateria koostuu sen sijaan linssikeitosta, riisistä ja vihanneksista.
Ruoka tarjoillaan useimmiten niin että maut on jaettu erillisiin astioihin tai syvennyksiin lautasella. Tätä kutsutaan nimellä thali. Muita termejä ovat: Dal, bhat, tarkari = Linssikeitto, höyrytetty riisi ja vihannesruuat, nepalilaisen keittiön pyhä kolminaisuus. Jimbu, Timuri = Vain Himalajalta löytyviä mausteita, jotka tuovat nepalilaiseen ruokaan ainutlaatuisen maun. Chutney = Tulinen ja hapan kastike Masala = Esim. tikka masala. Viittaa intialaiseen mausteseokseen garam masalaan. Ainesosiin kuuluu esimerkiksi juustokuminaa, kardemummaa, neilikkaa ja mustapippuria Roti-leipä = Litteä vehnäleipä, joka kuuluu etenkin pohjois-intialaiseen ruokakulttuuriin. Naan-leipä = Pehmeämpi, kohotettu versio rotista. Raita = Jogurtista valmistettu lisuke, pehmentää ruuan tulisuutta Tandoori = Pystysuuntaista leivinuunia muistuttava uuni, jota käytetään tyypillisesti aasiassa ja kaukaasiassa Chiya = Nepalilainen tee.
Tuliko nälkä? SYÖ-viikoilla on mukana 12 nepalilaista ravintolaa, joissa Nepalin makumaailmat aukenevat kympillä.
SYÖ-viikot kasvavat kerta toisensa jälkeen. Olemme jälleen suuremmat kuin koskaan peräti 50 ravintolan kattauksella. Vanhojen konkareiden lisäksi riveihin on liittynyt seitsemän täysin uutta tulokasta:
Muutamat SYÖ-viikot taaksepäin mukana oli supersuosittu pop-up bliniravintola, jota hehkutettiin (ja jossa santsattiin kolmesti) jopa Cityn toimituksen toimesta. Tällä kertaa BliniBuffan on ottanut omakseen Kruunuhaan sydämessä sijaitseva Ruokaravintola Nälkä. Ihastuttava Nälkä tarjoilee pohjoismaista ruokaa rennolla otteella ja laittaakin SYÖ-kansan blinien päälle suosikkeja perunasalaatista savulohimousseen.
Tasokas, kotiruokaa parempaa ja vähän fiinimpää mutta ei kuitenkaan fine dining. Ystävällinen ja mukava palvelu. -Eat.fi
SYÖ-annokset:
-BliniBuffa: 20 erilaista täytevaihtoehtoa mm. lohenmätiä, bbq-possua, rapuskågen, metsäsieni-tar-tar.
Fransmanni on nimensä mukaisesti erikoistunut ranskalaiseen keittiöön. Kluuvikadulla sijaitsevassa ravintolassa nautitaan lämminhenkisestä tunnelmasta takkatulen äärellä. Kympin annosvalikoimaan kuuluu muun muassa SYÖ-viikkojen ainoa lehtipihvi. Bon appétit!
Kansallisoopperaa vastapäätä sijaitsee pieni pala Mount Everestiä. Viehättävä ja rauhallinen nepalilainen ravintola kertoo kiinnittävänsä erityishuomiota ruokiensa terveellisyyteen.
Miellyttävä ja huomaavainen palvelu sekä kaunis ravintola kaiken kaikkiaan. -Eat.fi
Miltä kuulostaisi yrtti-jogurttimarinoitu kana tai tulinen tuoreinkiväärikastike? Hyvältä, sanovat arvostelijat Eat.fissä. Nepalilaisten ravintoloiden valikoimaan liittyvän Lumbinin visio onkin olla Suomen paras etninen ravintola. Lumbini ilahduttaa erityisesti SYÖ-kävijöitä Lauttasaaressa.
Tulemme varmasti uudelleen. Käynti koko perheen voimin (5 hlöä) ja kaikki ylistivät ruokaa. -Eat.fi
Helsingin kaartinkaupungissa sijaitseva Himalaya on Suomen vanhin nepalilainen ravintola. Jo yli 20 vuotta asiakkaiden suosiossa ollut ravintola luottaa laadukkaista aineksista vaadittuun ruokaan ja ystävälliseen palveluun. Kympin annoksista löytyy valinnanvaraa kana-, kasvis- ja lammasruokien ystäville.
Ruuan saa nopeasti, se on maukasta ja kaupan päälle tulee ystävällinen palvelu. -Eat.fi
SYÖ-annokset:
-Sag Paneer (G): tuorejuustoa pinaatti-kermakastikkeessa.
-Khukhura Tikka Masala (G, VL): yrtti-jogurttimarinoituja ja tandoori-uunissa grillattuja kananfileepaloja mausteisessa masala-kastikkeessa.
-Khasi Kofta (G, L): maustettuja lampaan jauhelihapyöryköitä hieman mausteisessa masala-kastikkeessa.
Töölöläisherkuttelijat saavat kampanjan tiimoilta kulmilleen toisenkin SYÖ-nepskun. Sympaattinen Diyalo sijaitsee ihan Töölön kisahallin kulmilla. Tämä nepalilainen hehkuttaa erityisesti kokkejaan: kaikki mausteiden sekoittamista myöten tehdään itse.
Lämmittävää sielunruokaa. Melkein nuolimme loputkin, aivan kaikkea kun ei naan-leivällä saanut. -Eat.fi
Aangan vie vieraidensa sydämen: ravintola on saanut Eat.fissä liki täydet pisteet kaikista kategorioista. Herkullisen ruuan lisäksi Aanganissa toimii niin palvelu kuin tunnelmakin.
Olemme aina saaneet hyvin ystävällistä palvelua sekä erittäin herkullista ruokaa. -Eat.fi
SYÖ-annokset:
-Kukhurako Korma: haudutettuja kananfileepaloja ja tomaattia kermakastikkeessa.
-Bhendo Masala: haudutettuja lampaanpaloja sipuli-tomaatti-inkivääri-masalakastikkeessa (keskivahva).
-Sabjiko Kofta: friteerattuja kasvispyöryköitä tomaatti-kermakastikkeessa.
-Annokset sisältävät basmatiriisiä ja naan-leipää.
Makuhermoja hemmotellaan tänä syksynä peräti seitsemän entuudestaan SYÖ-viikoille tuntemattoman ravintolan voimin. Ettei herkkujen kavalkadi olisi vallan liikaa, esittelemme ensikertalaiset kahdessa osassa.
Siispä hyvät naiset ja herrat, kolme ensimmäistä tulokasta tulevat tässä:
Nepalilaiset ravintolat ovat SYÖ-viikkojen klassikko, mutta silti myös uudet ravintolat otetaan silmät kiiluen vastaan. Ruoka kun nyt on vaan niin hyvää.
Annapurna on pieni, kotoisa ja sydämellinen Nepalilainen Fredalla, jossa yksi käynti johtaa väkisinkin toiseen. Kuuleman mukaan kanta-asiakkaita on paljon ja vaikka lounas kerääkin kehuja, ei à la carte jää kakkoseksi.
Nepskuissa tunnetusti myös kasvissyöjät saavat vatsansa täyteen, eikä Annapurna ole poikkeus. Annoksista löytyy niin kasvis-, kana- kuin lihavaihtoehtokin.
SYÖ-annokset:
-Sahi paneer
-Palungo chicken
-Lam Masala
Jos kantakaupungista on joku syy poistua, niin se on Coco Grill.
Tätä ravintolaa kelpaa kehua: sitä on ylistetty maasta taivaaseen niin ruokasivustoilla, kuin kaupunkilehdissäkin. Kyseessä on myös Helsingin ainoa venezuelalainen ravintola, joten tilaisuus kokea uusi ruokakulttuuri kympillä on ainutlaatuinen.
Annoksia kokkailee tietysti venezuelalainen kokki, joten maut ovat varmasti aitoja, vai mitä sanotte arepoista ja guanabana-mehusta?
SYÖ-annokset:
-Parrilla de pollo
Grillattua kananrintaa kaalisalaatin ja maissileipien kanssa
-Bistec de frijoles
Grillattu vege-pihvi pavuista chilikastikkeen, maissileipien ja
kaalisalaatin kanssa
-Arepa rellena
Friteerattu maissileipä jauheliha-cheddar juusto-avokadotäytteellä
kaalisalaatin ja mehun kanssa. (mango, guava, guanabana tai passiohedelmä)
Meksikolainen ruokatrendi kolahtaa ja kovaa.
Eatos tarjoaa meksikolaista katuruokaa parhaimmillaan: tacot, burritot ja quesadillat maistuvat kuin Mexico cityssä. Rentoa ruokaa ja juomaa tarjoillaan KPMG-talon alakerrassa tyylikkäissä puitteissa. Luonnonvaloa tulvivat suuret ikkunat ja kauniit värikkäät annokset suorastaan huutavat Instagramia joten kirjoittajan ennustus on että some-kuninkaan kruunu saattaa hyvinkin mennä tähän osoitteeseen.
Vaikka ensivilkaisulla annokset vaikuttavat lihansyöjän unelmalta, on kaikista mahdollista saada myös verduritas, eli kasvisvaihtoehto.
SYÖ-annokset:
-Taco Chorizo
Eatosin erikoisuus, jossa paprikan ja karamellisoitujen sipuleiden kera
grillattu meksikolainen makkara tarjoillaan maissitortillan välissä
salaatin, pico degallon, korianterin, salsan ja limen kanssa.
-Burrito Tinga de pollo
Grillattu tortilla, jonka välistä löytyy yön yli kypsennettyä
tinga-kanaa. Lisukkeena tarjoillaan omenaviinietikassa marinoituja
sipuleita, korianteria ja salsaa.
-Quesadilla Carnitas
Tortilla, joka on grillattu välissään juustoa, sekä tuoreen appelsiinin
ja karamellisoidun sipun maustamaa mehevää porsaan niskaa. Tarjoillaan
omenaviinietikassa marinoitujen sipuleiden, korianterin ja salsan
kanssa.
Kaikki annokset saatavilla myös kasvisvaihtoehtona