SYÖ-viikoilla on kerta toisensa jälkeen mukana pitkä lista nepalilaisia ravintoloita. Me SYÖ-tiimissä rakastamme nepalilaista ruokaa ja palautteiden perusteella niin myös SYÖ-kävijät. Mutta miten niin pienen ja kaukaisen maan ruokakulttuuri on voittanut suomalaisten sydämet niin syvästi?
Nepalin kulttuuri on yhdistelmä Intiaa ja Tiibetiä ja vaikutteet näkyvät myös ruokakulttuurissa. Pienessä 30 miljoonan asukkaan valtiossa on kuitenkin omat erityispiirteensä ja esimerkiksi jotkin mausteet ovat sellaisia, ettei niitä saa mistään muualta.
Nepal on yksi maailman köyhimmistä valtioista ja sen väestöstä suurin osa on hindulaisia. Vaikka meillä Suomessa nepalilaisissa ravintoloissa tarjoillaan usein kanaa tai lammasta, eivät ne kuulu nepalilaiseen arkiruokaan. Tyypillinen ateria koostuu sen sijaan linssikeitosta, riisistä ja vihanneksista.
Ruoka tarjoillaan useimmiten niin että maut on jaettu erillisiin astioihin tai syvennyksiin lautasella. Tätä kutsutaan nimellä thali. Muita termejä ovat: Dal, bhat, tarkari = Linssikeitto, höyrytetty riisi ja vihannesruuat, nepalilaisen keittiön pyhä kolminaisuus. Jimbu, Timuri = Vain Himalajalta löytyviä mausteita, jotka tuovat nepalilaiseen ruokaan ainutlaatuisen maun. Chutney = Tulinen ja hapan kastike Masala = Esim. tikka masala. Viittaa intialaiseen mausteseokseen garam masalaan. Ainesosiin kuuluu esimerkiksi juustokuminaa, kardemummaa, neilikkaa ja mustapippuria Roti-leipä = Litteä vehnäleipä, joka kuuluu etenkin pohjois-intialaiseen ruokakulttuuriin. Naan-leipä = Pehmeämpi, kohotettu versio rotista. Raita = Jogurtista valmistettu lisuke, pehmentää ruuan tulisuutta Tandoori = Pystysuuntaista leivinuunia muistuttava uuni, jota käytetään tyypillisesti aasiassa ja kaukaasiassa Chiya = Nepalilainen tee.
Tuliko nälkä? SYÖ-viikoilla on mukana 12 nepalilaista ravintolaa, joissa Nepalin makumaailmat aukenevat kympillä.
SYÖ-viikot kasvavat kerta toisensa jälkeen. Olemme jälleen suuremmat kuin koskaan peräti 50 ravintolan kattauksella. Vanhojen konkareiden lisäksi riveihin on liittynyt seitsemän täysin uutta tulokasta:
Muutamat SYÖ-viikot taaksepäin mukana oli supersuosittu pop-up bliniravintola, jota hehkutettiin (ja jossa santsattiin kolmesti) jopa Cityn toimituksen toimesta. Tällä kertaa BliniBuffan on ottanut omakseen Kruunuhaan sydämessä sijaitseva Ruokaravintola Nälkä. Ihastuttava Nälkä tarjoilee pohjoismaista ruokaa rennolla otteella ja laittaakin SYÖ-kansan blinien päälle suosikkeja perunasalaatista savulohimousseen.
Tasokas, kotiruokaa parempaa ja vähän fiinimpää mutta ei kuitenkaan fine dining. Ystävällinen ja mukava palvelu. -Eat.fi
SYÖ-annokset:
-BliniBuffa: 20 erilaista täytevaihtoehtoa mm. lohenmätiä, bbq-possua, rapuskågen, metsäsieni-tar-tar.
Fransmanni on nimensä mukaisesti erikoistunut ranskalaiseen keittiöön. Kluuvikadulla sijaitsevassa ravintolassa nautitaan lämminhenkisestä tunnelmasta takkatulen äärellä. Kympin annosvalikoimaan kuuluu muun muassa SYÖ-viikkojen ainoa lehtipihvi. Bon appétit!
Kansallisoopperaa vastapäätä sijaitsee pieni pala Mount Everestiä. Viehättävä ja rauhallinen nepalilainen ravintola kertoo kiinnittävänsä erityishuomiota ruokiensa terveellisyyteen.
Miellyttävä ja huomaavainen palvelu sekä kaunis ravintola kaiken kaikkiaan. -Eat.fi
Miltä kuulostaisi yrtti-jogurttimarinoitu kana tai tulinen tuoreinkiväärikastike? Hyvältä, sanovat arvostelijat Eat.fissä. Nepalilaisten ravintoloiden valikoimaan liittyvän Lumbinin visio onkin olla Suomen paras etninen ravintola. Lumbini ilahduttaa erityisesti SYÖ-kävijöitä Lauttasaaressa.
Tulemme varmasti uudelleen. Käynti koko perheen voimin (5 hlöä) ja kaikki ylistivät ruokaa. -Eat.fi
Helsingin kaartinkaupungissa sijaitseva Himalaya on Suomen vanhin nepalilainen ravintola. Jo yli 20 vuotta asiakkaiden suosiossa ollut ravintola luottaa laadukkaista aineksista vaadittuun ruokaan ja ystävälliseen palveluun. Kympin annoksista löytyy valinnanvaraa kana-, kasvis- ja lammasruokien ystäville.
Ruuan saa nopeasti, se on maukasta ja kaupan päälle tulee ystävällinen palvelu. -Eat.fi
SYÖ-annokset:
-Sag Paneer (G): tuorejuustoa pinaatti-kermakastikkeessa.
-Khukhura Tikka Masala (G, VL): yrtti-jogurttimarinoituja ja tandoori-uunissa grillattuja kananfileepaloja mausteisessa masala-kastikkeessa.
-Khasi Kofta (G, L): maustettuja lampaan jauhelihapyöryköitä hieman mausteisessa masala-kastikkeessa.
Töölöläisherkuttelijat saavat kampanjan tiimoilta kulmilleen toisenkin SYÖ-nepskun. Sympaattinen Diyalo sijaitsee ihan Töölön kisahallin kulmilla. Tämä nepalilainen hehkuttaa erityisesti kokkejaan: kaikki mausteiden sekoittamista myöten tehdään itse.
Lämmittävää sielunruokaa. Melkein nuolimme loputkin, aivan kaikkea kun ei naan-leivällä saanut. -Eat.fi
Aangan vie vieraidensa sydämen: ravintola on saanut Eat.fissä liki täydet pisteet kaikista kategorioista. Herkullisen ruuan lisäksi Aanganissa toimii niin palvelu kuin tunnelmakin.
Olemme aina saaneet hyvin ystävällistä palvelua sekä erittäin herkullista ruokaa. -Eat.fi
SYÖ-annokset:
-Kukhurako Korma: haudutettuja kananfileepaloja ja tomaattia kermakastikkeessa.
-Bhendo Masala: haudutettuja lampaanpaloja sipuli-tomaatti-inkivääri-masalakastikkeessa (keskivahva).
-Sabjiko Kofta: friteerattuja kasvispyöryköitä tomaatti-kermakastikkeessa.
-Annokset sisältävät basmatiriisiä ja naan-leipää.