Lahden Vuorikadulla nepalilaisessa ravintola Sagunissa on vastassa sympaattinen keittiömestari Pandey Dhanpati. Kohtelias ja hymyileväinen kaveri kertoo Sagunin luottavan tuoreisiin ja terveellisiin raaka-aineisiin ravintolassa, jonka ykkösjuttu on curry.
“Mietimme aina tuoreita raaka-aineita ja terveellistä kokonaisuutta.”
Toimittaja tuntee olonsa tervetulleeksi viimeistään siinä vaiheessa, kun pääsee jakamaan herkkuja notkuvan pöydän yhdessä Dhanpatin japanilaisten tuttavien, parin lahtelaisen mainosmiehen ja ravintolan väen kanssa.
Pöytään kannetaan monenlaisia herkkuja, osa listalta, osa sen ulkopuolelta. Muun muassa japanilaista currya herkullisella rapeaksi leivitetyllä kanalla, hiiligrillattua kanaa ja lammaskebabia erilaisilla kastikkeilla sekä SYÖ!-viikkojen annoksiin kuuluvat butter chicken, lammas kofta chilillä sekä malai kofta tuorejuustopyöryköillä.
SYÖ-viikoilla on kerta toisensa jälkeen mukana pitkä lista nepalilaisia ravintoloita. Me SYÖ-tiimissä rakastamme nepalilaista ruokaa ja palautteiden perusteella niin myös SYÖ-kävijät. Mutta miten niin pienen ja kaukaisen maan ruokakulttuuri on voittanut suomalaisten sydämet niin syvästi?
Nepalin kulttuuri on yhdistelmä Intiaa ja Tiibetiä ja vaikutteet näkyvät myös ruokakulttuurissa. Pienessä 30 miljoonan asukkaan valtiossa on kuitenkin omat erityispiirteensä ja esimerkiksi jotkin mausteet ovat sellaisia, ettei niitä saa mistään muualta.
Nepal on yksi maailman köyhimmistä valtioista ja sen väestöstä suurin osa on hindulaisia. Vaikka meillä Suomessa nepalilaisissa ravintoloissa tarjoillaan usein kanaa tai lammasta, eivät ne kuulu nepalilaiseen arkiruokaan. Tyypillinen ateria koostuu sen sijaan linssikeitosta, riisistä ja vihanneksista.
Ruoka tarjoillaan useimmiten niin että maut on jaettu erillisiin astioihin tai syvennyksiin lautasella. Tätä kutsutaan nimellä thali. Muita termejä ovat: Dal, bhat, tarkari = Linssikeitto, höyrytetty riisi ja vihannesruuat, nepalilaisen keittiön pyhä kolminaisuus. Jimbu, Timuri = Vain Himalajalta löytyviä mausteita, jotka tuovat nepalilaiseen ruokaan ainutlaatuisen maun. Chutney = Tulinen ja hapan kastike Masala = Esim. tikka masala. Viittaa intialaiseen mausteseokseen garam masalaan. Ainesosiin kuuluu esimerkiksi juustokuminaa, kardemummaa, neilikkaa ja mustapippuria Roti-leipä = Litteä vehnäleipä, joka kuuluu etenkin pohjois-intialaiseen ruokakulttuuriin. Naan-leipä = Pehmeämpi, kohotettu versio rotista. Raita = Jogurtista valmistettu lisuke, pehmentää ruuan tulisuutta Tandoori = Pystysuuntaista leivinuunia muistuttava uuni, jota käytetään tyypillisesti aasiassa ja kaukaasiassa Chiya = Nepalilainen tee.
Tuliko nälkä? SYÖ-viikoilla on mukana 12 nepalilaista ravintolaa, joissa Nepalin makumaailmat aukenevat kympillä.