SYÖ!-viikoilla on jälleen hurja määrä kasvisherkkuja, eivätkä vegaanitkaan jää nälkäisiksi. Tarjolla on lukuisia vegaanisia vaihtoehtoja, joista poimimme muutamia herkullisia tärppejä.
Nyhtisbuumi ei ota laantuakseen. Kauran lisäksi nyhdetään nyt myös hernettä ja soijaa. Nyhtösoijaa pääsee maistamaan Citykäytävän Classic American Dinerin vegaanisen burgerin välissä, jossa se on maustettu vegaanisella chimichurrimajoneesilla.
Lost in Helsingin vegaanisessa pizzassa täytteenä on nyhtöhernettä, tomaattia, paprikaa, rucolaa ja vegaanista juustoa.
Nyhtökauraa on tarjolla useammassakin muodossa. Roots Helsingissä bbq-kastikkeella maustettu nyhtökaura toimii vegaanisen burgerin täytteenä. SYÖ!-burgeri tarjoillaan hummuksen ja dippivihannesten kera.
Nyhtökaura taipuu myös vegekulhojen täytteeksi. Korjaamon vegan bowlissa on nyhtökauraa, kvinoaa, mausteista tomaattikastiketta, paahdettua paprikaa, rucolaa, marinoitua portobellosientä, raitajuurta, hernehummusta ja ituja. Fazer 8th Floor Food Marketissa herkutellaan vegaanisella curry bowlilla.
Tarjolla on toki muutakin kuin nyhtistä. Esimerkiksi Frans & Ameliessa Kluuvikadulla tarjoillaan härkäpapupyöryköitä couscousin, kasvisten ja vegaanisen avokadomajoneesin kera. Tokyo55 Izakayan kasvisannoksessa on liekitettyjä edamamepapuja, misobroccoliinia ja portobellotempuraa. Nam!
Kaikki hyvä loppuu aikanaan, niin myös SYÖ!-viikot. Jos et vielä ole kerennyt kymppiannosten ääreen, vielä ehdit.
Morrison’sin hampurilaisten äärellä illastaneet turkulaiset Olli Lahtinen ja Heta Soini valitsivat SYÖ!-ravintoloista mieleisensä. Listalle valikoitui sekä vanhoja suosikkeja että uusia tuttavuuksia.
Lahtinen ja Soini ovat hyödyntäneet kymppitarjouksia useaan otteeseen.
”Etenkin opiskeluaikoina kynnys lähteä syömään oli paljon matalampi, kun hinta on kuitenkin sen verran edullinen”, Soini pohtii.
”Ja ollaan kyllä muutenkin käyty useasti kampanjan aikana syömässä”, Lahtinen sanoo.
1. Pub Niska
Pub Niska on turkulaisille tuttu: lounaalla tarjottavaa pitsabuffetia on vaikea peitota, listalta sen sijaan löytyy peltileipää jokaiseen makuun. SYÖ!-kampanjan annoksista löytyy peltileipä chorizolla, punasipulilla ja artisokansydämillä. Kasvissyöjille tarjolla on kasvispeltileipää ja vuohenjuustosalaatti.
”Pitsat ovat olleet Niskassa aina tosi hyviä, sen takia valitsimme tämän”, Lahtinen toteaa.
2. Himalayan Kitchen
Himalayan Kitchen tarjoilee niin ikään nepalilaista ruokaa. Listalta löytyy palak paneeria eli paistettua pinaattia ja kotijuustoa, yrtti-jogurttimarinoitua kanaa tomaattisessa kastikkeessa sekä chililammasta.
Lahtinen nimeää yhdeksi suosikkiravintolakseen Delhi Darbarin. Sillä etninen ruoka maistuu, myös Himalayan Kitchenistä voisi hänen mukaansa löytyä jotain mieleistä.
”Paljon tykätään käydä sen tyyppisissä ruokapaikoissa”, Soini vahvistaa.
3. Kerttu
Lahtiselle ja Soinille Kerttu on tuttu paikka. Erityisesti Kertun tarjonnassa kiehtoo kaksikkoa vegaaninen hampurilainen. Vegaanihamppari kätkee sisuksiinsa kvinoa-papupihvin, aiolia, salaattia, tomaattia, sipulia ja suolakurkkua. Kyljessä kulkevat bataattiranskalaiset.
”Meistä kumpikaan ei ole vegaani, mutta kasvissyöjiä ollaan. Monessa paikassa ei ole vegaanivaihtoehtoa, joten sen takia on kiva, että Kertussa on tällainen annos tarjolla”, Soini sanoo.
4. Gastropub Buzz
Gastropub Buzz on Linnankadulla sijaitseva nepalilaisen ja gastropub-ruoan herkullinen liitto. SYÖ!-annoksista löytyy kananuudeleita, mykyjä ja tofua tai kanaa Buzzin tyyliin.
Lahtiselle ja Soinille Buzz on uusi tuttavuus. Annoksista kiehtovin on molempien mielestä tofu Buzzin tyyliin. Annoksesta löytyy muun muassa riisiä, linssejä, papuja, pinaattia, perunaa ja mausteita.
”Ei olla vielä ehditty käymään täällä, joten senkin takia kiinnostaisi”, Lahtinen sanoo.
5. Woolshed
Woolshedissä riittää yleensä SYÖ!-viikkojen aikana kävijöitä. Lahtinen ja Soini kertovat, että heidän oli tarkoitus aluksi suunnata illastamaan Woolshediin. Ravintola oli kuitenkin täynnä.
”Täälläkin on käyty monen monta kertaa”, Soini sanoo.
Myös Woolshed tarjoaa vegaanihampurilaista osana kampanjaa. Lihansyöjille on tarjolla klassinen burger naudan täysjauhelihapihvillä, chicken burger broilerin rintafileellä ja rump steak –pihvi.
17 uuden ravintolan myötä SYÖ! Helsingin kasvisruokatarjonta on monipuolisempaa kuin koskaan. Kasvisvaihtoehtoja löytyy lähes joka ravintolasta, ja tarjolla on lisäksi viitisentoista täysin vegaanista annosta.
Toista kertaa SYÖ!-viikoilla mukana oleva Roots Helsinki keskittyy täysin vegaaniseen tarjontaan.
"Tehtiin alusta asti sellainen linjaus, että ollaan täysin vegaaninen kahvila, ja sillä ollaan kyllä hyvin pärjätty. Monilla on se ennakkoluulo, ettei vegaaninen voi olla hyvää, mutta kyllä se vaan on", Roots Helsingin Johannes Laine sanoo.
SYÖ!-viikoille Roots Helsinki on valinnut lähestulkoon legendaksi muotoutuneen Vegaanihampparin sekä freesin Jalotofubowlin.
Vegaaninen hampurilainen on ollut Rootsin listoilla vaihtelevin täyttein siitä asti, kun kahvila perustettiin Vaasankadulle kesällä 2016. Tällä kertaa tumman tattarisämpylän täytteenä on bbq-marinoitua nyhtökauraa sekä vegaanista cheddaria kasvislisukkeineen. Kokonaisuuden kruunaa vegaaninen dijonmajoneesi, dippivihannekset ja hummus.
Jalotofubowlissa on runsaasti Jalotofun marinoitua tofua, riisinuudelia, salaattia, punakaalia, porkkanaa, herneenversoja, seesaminsiemeniä sekä tuoretta chiliä. Lisämakua antaa Rootsin oma chilikastike.
Laine lupaa, että Jalotofubowlilla lähtee isompikin nälkä.
"Isotkin lihansyöjät ovat tulleet tänne ja miettineet, että hetkonen, söinkö juuri annoksen ilman lihaa, ja ovat yllättyneet lähes poikkeuksetta positiivisesti."
Viime vuosien trendinä onkin ollut, että myös sekasyöjät ovat lisänneet kasvisruoan osuutta ruokavaliossaan.
Laine arvelee kasvisruoan suosion kasvun johtuvan osaltaan myös siitä, että useat yritykset ovat tehneet pitkäjänteisesti työtä ja satsanneet sen eteen, että kasvisruoka maistuu oikeasti hyvältä.
SYÖ!-viikoilla hyvää kasvisruokaa saa kympillä yli 60 ravintolasta. Mukana on tuttuun tapaan useita nepalilaisia ravintoloita, joista lähes kaikista löytyy nepalilaisittain valmistettuja kasvisherkkuja.
Myös monipuolisesta kasvistarjonnastaan, mezeistään ja falafeleistaan tunnettu libanonilainen keittiö on SYÖ!-viikoilla hyvin edustettuna. Mukana on Lönnrotinkadulle muuttanut Mezame libanonilaisella buffetillaan sekä meze- ja falafelannoksillaan suosiota niittänyt Levant Bulevardin ja Kallion toimipisteillään. Mezejä tarjoilee myös oluthuone Lehto Annankadulla.
Aasialaisten keittojen ystäviä hemmotellaan japanilaisilla ramen-nuudeleilla sekä vietnamilaisella pho-keitolla. Vegerameneita löytyy Stockmannin kulman AKA Gastrobarista, Yliopistonkadun ja Ison Omenan Momotokosta sekä Eerikinkadun Nood Ramenista, jonka myskikurpitsalla ja maapähkinällä maustettu annos sopii myös vegaaneille. Vegaanisella pho-keitolla voi herkutella Forumin Ônamissa.
Hokkaidosushi ja Ravintola Kita tarjoavat monipuolisia kasvissushisettejä, ja Haru Sushin iltabuffetissa lähtee isompikin sushinälkä. Ravintolatarjonnasta löytyy vaihtoehtoja myös thaimaalaisen ja kiinalaisen ruoan ystäville.
Vegeburgereista haaveilevien kannattaa suunnata esimerkiksi O’Learysiin, jossa burgerin väliin saa vegaanista Oumphia. Memphisin vegaaniburgerin välistä löytyy porkkanapekonia(!), soijapihvi ja chimichurrimajoneesia, Classic American Dinerissa vannotaan seitanin nimeen, ja Roots Helsingin hampparissa on maistuva nyhtökauratäyte. Myös MorriSon’sin, Elmo Sport Bistron sekä Grande Grillin listoilta löytyy burgereita kasvisruoan ystäville.
Jos mieli tekee ennemmin italialaista ruokaa, valinnanvaraa löytyy aina Kampin Don Corleonen kasviscanneloneista Papa Albertin tai Rivoletton pizza margheritaan. Myös risottoja löytyy moneen makuun. Rivoleton risotossa maistuu punajuuri ja ricotta, Rune’sissa ja Lönkalla puolestaan metsäsienet. Frans & Amelie tekee sienirisottonsa modernisti ohrattona.
Salaattinälkään sopii esimerkiksi Ravintola Figin runsas vuohenjuusto-viikunasalaatti, Roots Helsingin ruokaisa jalotofubowl tai Woolshedin Falafel-salaatti.
Talvipakkasilla maistuu myös lämmin pataruoka. Pakomatkalle pakkaselta voi poiketa vaikkapa Ravintola Figin harissalla maustetun voipapu-juurespadan tai Ravintola Kustaa Vaasan linssiragun äärelle. Vai miten olisi Ravintola Pennyn yrttigratinoitu portobello tai Ravintola Loisteen luomukasvisrulla tomaattiohratolla?
Kattava olutvalikoima ja konstailemattoman herkulliset annokset - siitä on hyvä gastropub tehty.
Gastropubeja voisi kuvailla olohuoneiksi pois kotoa: meininki on mutkatonta ja herkut helppoja. Englannista lähtöisin olevat gastropubit, joissa korkealaatuiset oluet treffaavat herkullisen ruoan, ovat vihdoin rantautumassa Suomeen ja sitä kautta myös Suomen Turkuun.
Ravintola Teinin kylkeen huhtikuussa avattu Gastropub Löytö on uusimpia lisäyksiä kaupungin gastropub-skeneen. Keväällä avattiin myös gastropubiksi itsensä luokitteleva Aune, ja vanhempia tuttavuuksia ovat muun muassa SYÖ!-viikkojen vakio Woolshed sekä Hiivari.
Historiallisen Juseliuksentalon kellarissa sijaitsevan Löydön vuoropäällikkö Karoliina Haapakoski ja ravintolapäällikkö Mindi Väätäinen pitävät gastropubeja suomalaisten makuun varsin hyvin maistuvana konseptina.
Laatua arvostetaan, mutta toisaalta aivan yhtä tärkeää on yksinkertaisuus.
"Suomalaiset haluavat helposti lähestyttäviä ja viihtyisiä paikkoja", Haapakoski toteaa.
Haapakosken ja Väätäisen mielestä Löydössä yhdistyvät kiehtovalla tavalla perinteikkäät tilat ja freesi ruoka- ja juomakulttuuri. Löydön SYÖ!-listalle ovat löytäneet tiensä normaalistikin listalla olevat vegaaniburger ja karitsasalaatti. Väätäisen mukaan ne edustavat Löytöä parhaimmillaan.
"Olemme pyrkineet siihen, että jokaiselle löytyisi listalta mieleistä. Burgerit maistuu osalle, mutta jos kaipaa kevyempää, löytyy listalta esimerkiksi juuri salaattejakin", Väätäinen vinkkaa.
Ja kuten gastropubin henkeen kuuluu, kylkeen löytyy olut. Mutta kuinka montaa olutta Löydön baaritiskin takaa löytyykään?
Väätäinen ja Haapakoski punnitsevat hetken.
"Varmaan noin 40 erilaista olutta meillä on", Väätäinen sanoo.
Kasvisruuan jalansija Suomessa on kasvanut hurjasti hetkessä, mikä näkyy tietenkin myös SYÖ!-viikkojen tarjonnassa. SYÖ!-viikoilla kasvissyöjäkin pääsee herkuttelemaan, eikä ole pakko tyytyä yltiöterveellisiin kaalipaistoksiin – ellei itse halua.
Hard Rock Cafe voisi nimensä perusteella enteillä ankaraa mättöä, mutta paikan kasvisannoksen, Pico De Quinoa Arugula Saladin, luvataan olevan raikas sekoitus, josta löytyy mm. limen mehua, korianteria, fetajuustoa ja kuivattua karpaloa.
Ravintola Helmi on paikka, jossa vegaanikin saa vatsansa täyteen! 15 kappaleen vegaanisen sushilajitelman sisään on rullailtu esimerkiksi parsaa, avokadoa ja kuivattua kurpitsaa. Kaiken lisäksi SYÖ!-viikon tarjous on voimassa myös lounaalla!
Ravintola Kita tarjoilee kasvissyöjille 12-osaista kasvissushisettiä: Settiin kuuluu neljä makia ja kahdeksan nigiriä. Kita ammollaan kohti Kitaa, siis!
Citypie yhdistää annoksissaan terveellisyyden, luonnollisuuden ja maukkauden. Valikoimasta löytyy koko päivän ajan tarjoiltavaa aamiaista, feta-quinoa supersalaattia sekä mehua ja suolaista tai makeaa välipalaa.
Eatos Mexican Restaurantissa vegaanikin voi (erikseen pyytämällä) viettää Quesadilla-festivaaleja. Tammikuun lopussa ollaan siinä mielessä ankeassa vaiheessa, että sekä menneen että tulevan kesän festariseikkailuihin on aikaa, mutta onneksi on Quesadilla-festivaalit!
Bistro Cumuluksen kasvisannoksena tarjotaan nyhtösoijapapuburgeria japanilaisen coleslaw’n kera. Toimituksessa vitsaillaan, että nähtäväksi ja jännitettäväksi jääkin se, mitä loppujen lopuksi on nyhdetty: soijaa, soijapapua vaiko kenties koko burgeri. SYÖ!-viikkojen hengessä annoksen hinta on vain kympin, eli ainakaan asiakkaalta ei nyhdetä!
Central Park Restaurant huomioi kasvissyöjät ja vegaanit tarjoamalla lehtikaali-tofupaistosta. Lehtikaalia fanittaa jopa Beyoncé, eli pakko tässä vihreässä ystävässämme on jotain coolia olla!
Papa Albertissa burgerin lumoihin houkutellaan Papa’s vegeburgerilla. Burgerin sisältä löytyy falafel-pihvi, suolakurkkua, marinoitua punasipulia, tomaattia sekä Monterey Jack -juustoa briossisämpylän välistä. Lisäksi annokseen kuuluvat ranskalaiset tai bataattiperunat.
Graniittilinnassa voit hekumoida perinteisillä, voissa ja valurautapannussa paistetuilla tattariblineillä: kasvisversion täytteeksi tarjotaan metsäsienisalaattia, vuohenjuustoa, venäläisiä suolakurkkuja, hunajaa ja smetanaa.
American Diner Citykäytävä tarjoaa burgeria myös vegaaneille: Smokey Vegan Burger sisältää 120 grammaa barbeque-nyhtösoijaa, amerikansalaattia, punasipulia, tomaattia, vegaanista cheddarjuustoa sekä Smokey-chili-majoneesia. Kuulostaa siinä määrin SYÖ!tävältä, että jopa paatunut pihvin ystäväkin harkitsee vakavasti.
Vapianossa irtoaa pyydettäessä vegaanisena insalata mista tuoreine herkkuineen tai aasialaisen twistin saava italialainen pasta piccante, jossa pinaattikiinankaali ja paprika luovat fiilistä appelsiini-chilikastikkeen kanssa. NAM!
Edellä mainittujen paikkojen ja annosten lisäksi kannattaa muistaa myös SYÖ!-viikkojen lukuisat etniset ravintolat, joita voi vegeannoksineen pitää edelläkävijöinä. Tsekkaa etniset ravintolat sekä kaikki muutkin SYÖ!-viikkojen ravintolat täältä.
Kasvisruokabuumi on tullut jäädäkseen. Kasvisannokset eivät enää ole vain vegeihmisiä varten, vaan niistä on tullut turkulaisravintoloissa varteenotettava vaihtoehto myös sekasyöjille.
Tarkkasilmäiset ja ehkä hieman likinäköisemmätkin turkulaiset ovat ehkä jo huomanneet, että kaupunkiin on viime vuoden aikana rantautunut monta uutta kasvisruokaan erikoistunutta ravintolaa. Vanhoilta tekijöiltä vegebuumi vaatii selkeää panostusta.
SYÖ!-viikoillakin lähes jokaisesta ravintolasta löytyy kympillä myös kasvisvaihtoehto.
Vegevaihtoehtoja halutaan kehittää
Rantakertussa kasvisruokailijaa hellitään: ruokalistan kaikista osista löytyy kasvisvaihtoehto. Ravintolapäällikkö Tero Virtalan mukaan vegevaihtoehtojen suosio on vuosien saatossa kasvanut tasaisesti.
”Tarkkaa määrää on vaikea arvioida, mutta kyllä vegeruokia menee koko ajan enemmän ja enemmän”, Virtala sanoo.
Kerttu tuli tunnetuksi jallupullistaan, ja kun Rantakerttu aukesi jokirantaan viitisen vuotta sitten, otettiin listalle Rantakertun omat jalluposket. Kasvisvaihtoehtona niiden rinnalle on sittemmin tuotu jallukasvispullat.
”Kasvisruokakulttuuri on tullut jäädäkseen. Kyllä siihen tarvitsee jokaisen ravintolan reagoida”, Virtala pohtii.
Vegevaihtoehtojen kehittäminen on kuitenkin haasteellista. Palautetta asiakkailta kaivattaisiin entistäkin enemmän, vaikka Virtala uskookin, että suomalaiset ovat pikkuhiljaa oppimassa avoimemman palautteen kulttuuriin.
”Keittiöön voi hyvin huikata kiitokset, kun lähtee. Aiemmin on ollut sellaista, että jos kaikki on hyvin, ollaan hiljaa. Sitten vasta sanotaan, kun kaikki ei ole hyvin.”
Kasvismättöä kaipaaville Rantakertun listoilta löytyy esimerkiksi burgereita ja pitsoja, joiden kehittämiseen ravintolassa ollaan panostettu. Kesälistalta löytyy Virtalan mukaan kuitenkin kevyempääkin apetta.
”Aikeissa on ollut laajentaa eritoten salaattipuolta. Esimerkiksi batamole-pyörykkäsalaatti on ollut asiakkaiden keskuudessa pidetty annos”, Virtala kertoo.
Liha ei kuulu jokaiselle lautaselle
Anniskelukahvila Tiirikkalan osakas Ossi Ruusunen kertoo, ettei Tiirikkalassa oikeastaan enää tehdä kasvisruokaa kasvisruoan takia, vaan ruokalistan annokset ovat tehty kaikkia varten. Soijapohjaista majoneesia ei kannata kavahtaa, vaan kokeilla.
”Haluamme tarjota monipuolisen listan, jossa on pelkästään hyvää ruokaa. Kaikkiin ruokiin ei vain yksinkertaisesti liha kuulu”, Ruusunen pohtii.
Kasvisruoka on osaltaan tuonut mukanaan myös uusia vaatimuksia kausittaisten raaka-aineiden käytölle. Tiirikkalassa listalle poimitaan, muutamien klassikoiden kylkeen, kausittain uusia annoksia. Myös kotimaisuus on tärkeässä osassa.
"Pyrimme käyttämään kotimaisia raaka-aineita, ja esimerkiksi kaikki käyttämämme juustot ovat suomalaisilta tuottajilta.”
Täytitkö viime vuonna sämpyläsi sriracha-kastikkeella? Katsoitko satokausikalenterista milloin lehtikaali on parhaimmillaan? Entä nautitko katkerodrinkeistä tai innostuitko Etelä-Amerikkalaisesta keittiöstä? Et ollut muuten ainoa.
Nyt SYÖ-blogin ruokaraati tarkastaa miten vuoden 2016 trendit näkyvät vuoden ensimmäisillä SYÖ-viikoilla:
Taco on uusi hampurilainen. Etelä-Amerikka kiinnostaa edelleen, eikä makuja enää soviteta liikaa suomalaiseen suuhun. Kiikarissamme on erityisesti lattarikeittiöt Perusta Venezuelaan. Kokeile SYÖ-viikoilla: Eatos – Taco Adobo de res Restaurante Coco Grill – Arepa rellena
Myös Aasia inspiroi tänäkin vuonna, mutta nyt halutaan maistaa korealaisia ruokia ja kiinnostavia fuusioita, kuten sushiburritoja. Japanilainen ruoka ei tarkoita enää pelkkää sushia vaan lämpimät ruuat kuten soba-nuudelit tai ramen-keitto saavat puikot kilisemään. Kokeile SYÖ-viikoilla: Kita – Paistettuja udon-nuudeleita ja äyriäisiä. Itame Forum – Yakiniku-nauta
Ravintolakävijöiden ruokavaliot ovat entistä yksilöllisempiä. Tilaukset tulevat olemaan kasvavassa määrin gluteenittomia, maidottomia, raakoja, vegejä… Jokaiselle täytyy olla jotakin ja voittajana selviävät kokit, jotka ovat valmiita kustomoimaan annokset viimeistä murua myöten hymyssä suin. Kokeile SYÖ-viikoilla: Memphis Hesari – Vegan burger Grande Grill – Kaikki burgerit saatavissa gluteenittomana.
Miksi mennä kotikulmia edemmäs raflaan? Kortteli- ja lähiöravintolat ovat nousussa. Parhaassa tapauksessa kotikulmilta löytyy keskustaravintoloita persoonallisempia hinta-laatusuhteiden keitaita. Laitakaupunkien helmet kiinnostavat jopa siinä määrin, että kaupugin ytimestäkin ollaan valmiita liikkumaan Laajasaloon pizzalle tai Tapanilaan nepalilaiseen. Kokeile SYÖ-viikoilla: Tamarin, Tikkurila Restaurante Coco Grill, Roihuvuori
Myös ravintolaskene on internetissä. Miksi siis nousta kotisohvalta ollenkaan? Ravintolavaraukset onnistuvat näppärästi parilla klikkauksella ja kotiinkuljetus arkipäiväistyy muissakin kuin pizzerioissa.
Sosiaalisessa mediassa trendiksi uumoillaan erityisesti liikkuvaa kuvaa. Ravintolablogeja on ollut jo pitkään mutta kiinnostavatko ruoka-aiheet vlogeissa? Seurataanko seuraavilla SYÖ-viikoilla kirjoitetun blogin sijaan ruokatoimittajan vinkkejä livestriimeinä? Kokeile SYÖ-viikoilla: Varaa pöytä TableOnlinen kautta Vertaile ja arvostele Eat.fissä