SYÖ!-viikoilla on mukana kuusi japanilaiseen ruokaan keskittyvää ravintolaa, joista yksi on Helsingin yliopistonkadulla sijaitseva Momotoko. Ravintola tunnetaan maukkaista Ramen-keitoistaan, jotka ovat nousseet parin viime vuoden aikana varsinaisiksi trendiruoiksi. Sen näkee jo Momotokon tyypillisestä asiakaskunnasta, jota ravintolan omistaja Menkki Kam kuvailee trenditietoisiksi nuoriksi aikuisiksi.
Vielä kuitenkin löytyy monia, joille Ramen-keitto on täysin uusi tuttavuus. Mitä se siis oikein on?
"Ramen-keitto on katuruoka, joka koostuu pitkään haudutetusta keitosta, nuudeleista sekä erilaisista lisukkeista, kuten lihasta, mausteista ja vihanneksista. Monille sushi on varmasti tunnetuin japanilainen ruoka, mutta todellisuudessa juuri Ramen on suosituinta ruokaa Japanissa", kertoo Kam.
Kamin mukaan Ramen-keiton valmistaminen perustuu kärsivällisyyteen, sillä keittoa haudutetaan monta tuntia. Tämän vuoksi yhden Momotokon työntekijän työpäivä alkaa yhdeksältä illalla ja päättyy yhdeksältä aamulla. Sinä aikana keitto on haudutettu valmiiksi ja valmis tarjoiltavaksi.
"Asiakkaiden kannalta Ramen-keiton parhaita puolia on ehdottomasti nopeus. Kun keitto on valmista, itse annoksen saa eteensä nopeasti. Ramen on lämmintä ja ennen kaikkea sydämellistä ruokaa, joka on toiminut Suomessa hyvin", Kam kertoo.
Vaikka Ramen onkin trendikäs ruokavalinta, Momotokon suosion yhtenä salaisuutena on sen sijainti. Yliopistonkadun varrella oleva ravintola on nimensä mukaisesti lähellä Helsingin yliopistoa, ja sen vuoksi muun muassa Varpu Hara vierailee ravintolassa usein.
"Itse olen käynyt täällä noin vuoden ajan säännöllisen epäsäännöllisesti. Ruoan lisäksi paikka on mukavan viihtyisä, ei ole liikaa melua tai liian ahdasta", läppärinsä äärellä töitä tekevä Hara kehuu.
Momotokossa on tarjolla yhteensä 12 erilaista Ramen-annosta, joista suosituin on uunissa paahdettua porsaankylkeä, fish tofua, soijamarinoitua kananmunaa, maissia, sokeriherneitä, merilevää, rucolaa ja paistettua valkosipulia sisältävä Original Tonkotsu. Ravintolasta saa myös muita salaatti- ja riisiannoksia.
Ravintolayrittäjä Menkki Kamin mukaan ainakaan tulisuuden puolesta Ramen-keittoja ei tarvitse pelätä.
"Jokaisessa ravintolassa on omanlaisensa keittoliemi, ja koen meidän keiton olevan juuri sopiva asiakkaitamme ajatellen. Jossain muualla keitosta saatetaan tehdä paljon vahvempaa esimerkiksi purjoa ja inkivääriä runsaasti käyttäen."
Momotokon asiakkaille ravintolan annokset ovat tosiaan maistuneet, sillä ravintola on laajentanut toimintaansa Espoon Isoon Omenaan.
"Uskon, että tämänkaltaiset ravintolat tulevat lisääntymään Suomessa myös yleisesti", ravintolayrittäjä arvioi.
Momotokon lisäksi japanilaista ruokaa SYÖ!-viikoilla tarjoilevat sushipainotteisesti myös Itamae Mikonkatu, Ravintola Helmi, Itamae Forum sekä sushi’N’roll.