Kampin Narinkkatorin laidalle syyskuussa avattu Backyard Pick on monipuolinen ravintolakokonaisuus, jossa aamut alkavat monipuolisella aamiaisbuffetilla, lounaalla nautitaan noutopöydän antimista ja iltaisin herkutellaan a la carte -listan annoksilla.
SYÖ!-viikoilla kannattaa käydä maistamassa Backyardin herkullisia pizzoja, sillä kympin tarjouksessa on koko pizzalista.
Pizzaan voi valita joko rustiikkipohjan tai ruispohjan ja pizzalistalta löytyy vaihtoehtoja joka makuun aina salamipizzasta serranokinkkuun, porsaankylkeen ja lohipizzaan.
Valikoimasta löytyy myös useita kasvispizzoja, kuten munakoisotahnalla ja grillivihanneksilla täytetty baba ganoush -pizza, tomaatti-pestopizza sekä vegaaninen vegekana-ananaspizza.
SYÖ-viikoilla voi herkutella myös kevyesti. Vapianon sesonkiin sopivat kevätherkut ovat saatavilla myös kasvisversioina ja vegaanista avokadopizzaa voi syödä hyvällä omallatunnolla.
Kesäkurpitsasta valmistettu zoodeliannos on keväisen raikas kokonaisuus, joka saa makua salviasta, fetasta ja puolikuivatuista tomaateista. Proteiiniksi voi valita kanan tai tofun, ja annoksen voi pyytää myös vegaanisena ilman fetaa ja voita. Tuoreesta kesäkurpitsasta raastetut zoodelit ovat luontaisesti gluteenittomia ja annos sopii myös karppaajille.
Keväiseen insalata primaveraan tulee kanan tai tofun lisäksi sesonkiherkkua valkoista parsaa, avokadoa, mansikoita, kirsikkatomaatteja, babypinaattia ja roomansalaattia marjaisessa mansikkakastikkeessa. Annos viimeistellään tuoreella basilikalla.
Pizzanhimoon on tarjolla vegaaninen pizza crema di avocado, jonka päältä löytyy paprikaa, kirsikkatomaatteja, punasipulia ja pehmeää avokadokastiketta. Kokonaisuuden kruunaa tuore rucola ja paahdetut pinjansiemenet.
Kaisaniemenkadun Lost in Helsingissä kelpaa nyt SYÖpötellä, sillä SYÖ10-tarjouksessa on talon burgereiden lisäksi salamipasta sekä vegaaninen nyhtöhernepizza.
Burgerivaihtoehtoja on neljä: big meat burger, chicken and goat cheese burger, tofu and goat cheese burger sekä vegaaninen tofu burger. Kaikki annokset tarjoillaan ranskalaisten ja dippikastikkeen kera.
Pikkulinnut lauloivat, että kampanjaviikoilla tarjolla on myös hyviä juomatarjouksia, joten paikalle kannattaa jäädä istumaan iltaa pidemmäksikin aikaa.
Kaikki hyvä loppuu aikanaan, niin myös SYÖ!-viikot. Jos et vielä ole kerennyt kymppiannosten ääreen, vielä ehdit.
Morrison’sin hampurilaisten äärellä illastaneet turkulaiset Olli Lahtinen ja Heta Soini valitsivat SYÖ!-ravintoloista mieleisensä. Listalle valikoitui sekä vanhoja suosikkeja että uusia tuttavuuksia.
Lahtinen ja Soini ovat hyödyntäneet kymppitarjouksia useaan otteeseen.
”Etenkin opiskeluaikoina kynnys lähteä syömään oli paljon matalampi, kun hinta on kuitenkin sen verran edullinen”, Soini pohtii.
”Ja ollaan kyllä muutenkin käyty useasti kampanjan aikana syömässä”, Lahtinen sanoo.
1. Pub Niska
Pub Niska on turkulaisille tuttu: lounaalla tarjottavaa pitsabuffetia on vaikea peitota, listalta sen sijaan löytyy peltileipää jokaiseen makuun. SYÖ!-kampanjan annoksista löytyy peltileipä chorizolla, punasipulilla ja artisokansydämillä. Kasvissyöjille tarjolla on kasvispeltileipää ja vuohenjuustosalaatti.
”Pitsat ovat olleet Niskassa aina tosi hyviä, sen takia valitsimme tämän”, Lahtinen toteaa.
2. Himalayan Kitchen
Himalayan Kitchen tarjoilee niin ikään nepalilaista ruokaa. Listalta löytyy palak paneeria eli paistettua pinaattia ja kotijuustoa, yrtti-jogurttimarinoitua kanaa tomaattisessa kastikkeessa sekä chililammasta.
Lahtinen nimeää yhdeksi suosikkiravintolakseen Delhi Darbarin. Sillä etninen ruoka maistuu, myös Himalayan Kitchenistä voisi hänen mukaansa löytyä jotain mieleistä.
”Paljon tykätään käydä sen tyyppisissä ruokapaikoissa”, Soini vahvistaa.
3. Kerttu
Lahtiselle ja Soinille Kerttu on tuttu paikka. Erityisesti Kertun tarjonnassa kiehtoo kaksikkoa vegaaninen hampurilainen. Vegaanihamppari kätkee sisuksiinsa kvinoa-papupihvin, aiolia, salaattia, tomaattia, sipulia ja suolakurkkua. Kyljessä kulkevat bataattiranskalaiset.
”Meistä kumpikaan ei ole vegaani, mutta kasvissyöjiä ollaan. Monessa paikassa ei ole vegaanivaihtoehtoa, joten sen takia on kiva, että Kertussa on tällainen annos tarjolla”, Soini sanoo.
4. Gastropub Buzz
Gastropub Buzz on Linnankadulla sijaitseva nepalilaisen ja gastropub-ruoan herkullinen liitto. SYÖ!-annoksista löytyy kananuudeleita, mykyjä ja tofua tai kanaa Buzzin tyyliin.
Lahtiselle ja Soinille Buzz on uusi tuttavuus. Annoksista kiehtovin on molempien mielestä tofu Buzzin tyyliin. Annoksesta löytyy muun muassa riisiä, linssejä, papuja, pinaattia, perunaa ja mausteita.
”Ei olla vielä ehditty käymään täällä, joten senkin takia kiinnostaisi”, Lahtinen sanoo.
5. Woolshed
Woolshedissä riittää yleensä SYÖ!-viikkojen aikana kävijöitä. Lahtinen ja Soini kertovat, että heidän oli tarkoitus aluksi suunnata illastamaan Woolshediin. Ravintola oli kuitenkin täynnä.
”Täälläkin on käyty monen monta kertaa”, Soini sanoo.
Myös Woolshed tarjoaa vegaanihampurilaista osana kampanjaa. Lihansyöjille on tarjolla klassinen burger naudan täysjauhelihapihvillä, chicken burger broilerin rintafileellä ja rump steak –pihvi.
Turkulaiset Taija ja Ela valitsivat viisi suosikkiaan SYÖ!-viikkojen kampanja-annoksista.
Turun SYÖ!-listalla komeilee tänä vuonna jopa lähes 60 annosta. Kawaii-sushiravintolassa lounastaneet Ela Arasola ja Taija Alfthan ovat eräänlaisia SYÖ!-veteraaneja: tarjouksia on tullut hyödynnettyä jo useampana vuonna.
Kympillä uskaltaa kaksikon mielestä käydä testaamassa uusiakin paikkoja. Näillä SYÖ!-viikoilla Arasolaa houkuttaisi käydä Teinissä, jossa hän on käynyt vain muutaman kerran aiemmin.
”Yleensä tulee käytyä juuri sellaisissa paikoissa, missä ei välttämättä normaalisti kävisi”, Arasola pohtii.
Alfthania sen sijaan houkuttaa jokirannan Pub Niska.
”Siellä ei jostain syystä ole tullut käytyä, vaikka tiedän kyllä missä se on”, hän miettii.
Arasola ja Alfthan selailevat SYÖ!-listaa. Suosikkeja löytyy heti monta, ja muutaman annoksen kohdalla vesikin herahtaa kielelle juuri nautitusta lounaasta huolimatta.
”Parhaita ovat ehdottomasti nämä annokset, missä kuvaillaan vähän sisältöä”, pohtii Alfthan.
”Kun ulos lähtee syömään, en oleta, että alle kympillä selviäisi. Hesessäkin menee helposti kymppi, ja muualla varmasti normaalisti vielä enemmän”, Arasola tokaisee.
Mutta mitä he valitsevat omalle suosikkilistalleen? Kurkataanpas!
1. Sushilajitelmat
Sushia saa tällä kertaa entisen Tamarinin tiloihin avatusta Kawaiista Aurakadulta sekä Sushigalleria Len’sista Hämeenkadulta yliopiston kupeesta. Sushilla on oma, hyvin uskollinen fanikuntansa. Pyörii mielessä sitten nigirit, makit tai wasabit – nyt niitä saa!
4. Teinin tartar
Tavallisesti Teini tarjoilee tartaria alkuruokana, mutta SYÖ!-kampanja-annoksessa ei ole koossa säästelty. Kyseessä on siis aito, suurenmoinen, herkullinen ja klassinen tartarpihvi. Kyljessä kaikki mitä tartarin kylkeen nyt sopiikaan odottaa.
Teini aukesi hiljattain uudelleen entistäkin freesimpänä, joten jo sen takia visiitti kannattaa.
3. Pub Niskan SYÖ!-kasvis
Pub Niskan peltileivät ovat moderni klassikko. Tällä kertaa Niskan listalta löytyy peltuleipäpohjalle tehty salaattileupä. Kasvisversio kuorrutetaan fetalla, herkkusienillä, paprikalla, yrttiöljyllä ja rucolalla.
Lihan ystäville sen sijaan on tarjolla niin ikään salaattipeltileipää pekonilla, vuohenjuustolla, balsamicolla ja rucolalla.
Jos peltileipäpohja ei nappaa, löytyy listalta myös kanasalaatti niin sanotusti kaikilla herkuilla.
4. Kertun vuohenjuusto-pestoburger
Vuohenjuusto, pesto, aioli – mitä muuta sitä SYÖjä tarvitsisikaan. Kertun burgerissa solmitaan syntinen liitto, jonka höysteinä löytyy myös rucolaa, marinoitua punasipulia ja tietenkin Kertun pulleita ranskalaisia. Kerttuunhan voi pistäytyä myös pyykkäämään. Ja syömään hampurilaisen. Tai kaksi.
5. Tiirikkalan jokirapuleipä
Säästellään paras viimeiseksi, eikös sitä niin sanota? Tiirikkalan jokirapuleivässä on about kaikki, mitä jokirannan tyylikkäimmältä ravintolalta voi odottaa. Saaristolaisleivälle koottu mojova keko jokirapuja ja majoneesia kera pikkelöidyn sipulin ja mummokurkkujen. Ja nämä ei sitten ole mitä tahansa mummokurkkuja – nämä ovat Tiirikkalan mummokurkkuja.
Lista loppui, mutta annokset eivät. Tsekkaa loput Turun SYÖ!-annokset täältä.
Tämänkertaisilla Tampereen SYÖ!-viikoille osallistuu peräti kolme italialaiseen ruokaan erikoistunutta ravintolaa. Pizzaa, pastaa, risottoa ja muita saapasmaan herkkuja saa kympillä vielä torstaihin asti, niin kuin muita SYÖ!-ruokiakin.
Restamax-konsernilla on kampanjassa kaksi italialaispaikkaa: Finlaysonilla toimiva Bella Roma on mukana kolmatta kertaa, Hämeenkadun Como on ensikertalainen. Ensin mainitun tarjousannoksiin kuuluu pizza kahdella omavalintaisella täytteellä, torchio-pastaa italialaisella tuoremakkaralla ja maalaissalaattia omavalintaisella täytteellä. Jälkimmäinen ravintola tarjoaa kympillä kunkin päivän pizzan, pastan ja risoton.
Restamaxin ruokaravintoloiden linjajohtaja Tanja Virtanen kertoo, että kysyntää riittää kummallekin ravintolalle, vaikka ne sijaitsevat alle kilometrin päästä toisistaan.
”Finlaysonilla on esimerkiksi elokuvateatterin vaikutuksesta ihan omat asiakasvirtansa. Siinä mielessä ravintolat ovat tarpeeksi kaukana toisistaan.”
Bella Roma ja Como ovat konsepteiltaankin hieman erilaiset. Siinä missä Bella Romassa voi käydä koko perheen kanssa nopeasti pizzalla ennen elokuvanäytöstä, Comoon soveltuu myös aikuisten illanviettopaikaksi.
”Bella Roma on enemmän matalan kynnyksen perheravintola. Sen ruoka on simppeliä ja maistuu koko perheelle, minkä lisäksi ravintolasta löytyy leikkinurkkaus lapsille. Myös Comon ruoka on simppeliä mutta se on pikkaisen enemmän illallisravintola”, Virtanen kuvailee.
Pizzapohjia täysjyvällä tai gluteenittomana
Kivenheiton päästä Comosta sijaitsee Tampereen SYÖ!-kampanjan kolmas italialaista keittiötä edustava ruokapaikka, Ristorante Dennis.
”Dennis on italialaishenkinen kortteliravintola suomalaiseen makuun. Se tarkoittaa, ettei asiakaskuntaamme ole rajattu iän, sukupuolen tai muun aseman mukaan. Meille ovat tervetulleita kaikki perheistä pariskuntiin ja yrityksiin”, täsmentää ravintolapäällikkö Sara Riita.
Tampereen Dennis on toista kertaa mukana SYÖ!-viikoilla. Kampanjaan on lähdetty kahdella pizzalla ja yhdellä pastalla. Pizzoista toiseen kuuluu muun muassa paahdettua pekonia ja salamia, toinen on lihaton ja sisältää esimerkiksi bufalamozzarellaa. Linguine Angelo -pastassa on puolestaan kanaa, pekonia ja punasipulia konjakki-tabasko-kermakastikkeessa.
”Pizzoihimme saa valita veloituksetta vehnäpohjan sijaan ruis- tai täysjyväpohjan tai täysin gluteenittoman pohjan. Samoin tavallinen pasta on vaihdettavissa gluteenittomaan tai täysjyväpastaan”, Riita vinkkaa.
Suosio piilee monipuolisuudessa
Dennisin, Bella Roman ja Comon lisäksi Tampereelta löytyy lukuisia muitakin italialaistyylisiä ravintoloita ja ravintolaketjuja, samoin koko Suomesta. Vanhimmat niistä ovat jo vuosikymmeniä vanhoja, ja asiakkaita riittää aina vain.
”Onhan pizza nyt hyvää. Se sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen: perustäytteillä pizza toimii helppona tai nopeana lounaana, mutta vähän raaka-aineita ja ruoan kanssa nautittavia juomia varioimalla siitä saa kunnon illallisen. Pastakin on samaan tapaan perusruokaa, joka on sovellettavissa raaka-aineilla aamusta iltaan”, Tanja Virtanen arvioi suosiota.
Sara Riita on samoilla linjoilla.
”Pizzalla on niin pitkät perinteet, että ihmiset tuntevat tuotteen hyvin.”
Toisistaan italialaispaikat pyrkivät erottautumaan tarjonnallaan ja ruoanlaittometodeillaan.
”Meillä ei käytetä ollenkaan puolivalmisteita, ja raaka-aineemme valikoidaan hyvin tarkasti. Pizzapulla eli -taikina tulee raakapakasteena omalta tehtaaltamme, ja se kaulitaan, täytetään ja paistetaan vasta paikan päällä valmiiksi”, Riita kertoo Dennisin periaatteista.
Virtasen mukaan Restamaxin ravintoloissa tuotteistus on tärkeässä roolissa.
”Hyödynnämme hyviä raaka-aineita, ja esimerkiksi pizzapohjamme on räätälöity täysin meidän ravintoiloillemme. Aina uusia ruokalistoja suunniteltaessa mietimme, pystymmekö tarjoamaan asiakkaillemme jotakin uutta.”
Kahdet SYÖ-viikot läpikäynyt Krog Madame on onnistunut herättämään kampanjan asiakkaissa toinen toistaan suurempaa ihastusta. Vaikka viimeisin kamppis on jo ohi ja seuraavaankin vielä matkaa, kävi houkutus niin suureksi, että testikierros oli tehtävä.
Krog Madame näyttää jo ulkoa kutsuvalta. Pieni ravintola on sympaattinen, mutta sivistynyt samaan aikaan. Ei kai sitä turhaan kutsuta bistroksi.
Alkuun saimme nauttia Krog Madamen tapaksista, jotka olivatkin illan parasta antia. Olisin oikeastaan lähtenyt kotiin hymyssä suin, vaikka olisin syönyt niitä ja pelkästään niitä koko illan. Punajuuri-oratartar jäi kyllä mieleen, mutta juustot räjäyttivät pankin. Mozzarella alla Sicilianan mozzarella ja Medaillons de chevren vuohenjuusto olivat kumpainenkin niin hyviä, että mielessä alkoi pyöriä mahdollisuus jättää kaikki ja perustaa oma pieni juustola jonnekkin välimerelle.
Olimme liikkeellä perjantai-iltana, joten pieni ravintola oli tietysti ääriään myöten täynnä. Siitäkin huolimatta palvelu oli sujuvaa, eikä ruokaa joutunut odottamaan liian pitkään. Tilasin itse paljon hehkutettua pizzaa, mikä osoittautui ehkä hudiksi, sillä seuralaisteni tilaama sitruuna-korianterilammas kolahti kuulemma sen verran kovaa. Mozzarella-basilika-granaattiomena-pizza oli toki hyvää, vaikkei sen kummemmin säväyttänytkään.
Tunnelmaltaan Krog Madame on sanalla sanoen ihastuttava. Viinit olivat hyviä, eikä drinkeissä ollut moittimista. Ravintola sopii varmasti rentoon ja pitkään lauantai-illanviettoon, mutta uskaltaisin myös suositella paikkaa vaikka deiteille.
Turusta Helsinkiin rantautui tällä viikolla uusi ravintola, josta on kantautunut allekirjoittaneen korviin sana jos toinenkin. Pizzariumista on käytetty sellaisia nimityksiä kuin “pizzataivas” ja “Suomen paras pizzeria”. Tommy Lindgrenkin julisti Twitterissä “pizzan jumalten vastanneen”. Täytyihän sitä lähteä selvittämään, mistä hössötyksessä on kyse.
Pizzan ystävissä on pääsääntöisesti kaksi koulukuntaa. Toisten mielestä pohjan täytyy olla ohut ja rapea jättäen kaiken huomion täytteelle. Sitten taas on niitä, joista aito pohja on niin paksu ja mehevä, että sitä söisi vaikka itsessään.
Helsingin hallitseva gourmet-pizzojen kuningas Skiffer kuuluu ensimmäiseen, kun taas valtaistuinta himoitsevassa Pizzariumissa uskotaan jälkimmäiseen.
Pizzarium julistaakin pizzojensa taikinan kohonneen 72 tuntia. Huh, seuraako tällaisesta pizzasta hiilariöverit?
-Pohja on tehty Italiasta tuotuun juureen. Pitkä valmistusaika takaa ettei siitä ei tule ähky olo, ravintolan isä Luca Platania kertoo.
Pizzariumin pizza tehdään suurina levyinä ja myydään paloina. Makuyhdistelmät vaihtuvat päivän mittaan.
Suurin osa vaihtoehdoista on melko tavallisia aina margaritasta lähtien. Paikan ruokafilosofiaan kuuluu se, että kun kyse on parhaista raaka-aineista, yksinkertaisuus on parasta. Tiskiltä ei kuitenkaan löydy esimerkiksi ananasta tai jauhelihaa – niitä kun ei pizzaan laiteta Italiassakaan.
Paloilla on hintaa 3.90e ja norminälkään menee arviolta pari palaa. Pizzoja ei tilata tiskiltä nimellä vaan asiakas saa valita parhaan näköiset suoraan vitriinistä.
Maistan paria eri makua, joista mieleenpainuvin on “kesäpizza”, eli kylmä pizza jossa täytteitä ei ole kypsennetty ollenkaan. Ihanista täytteistä huolimatta pohja on se joka varastaa huomion. Rakenne on täydellinen.
Pizzarium lunastaa lupauksensa. Jokainen suupala todella maistuu siltä että se on valmistettu rakkaudella. Eniten kuitenkin myhäilyttää kehityssuunta. Pizzarium on taas yksi Helsinkiläisiä hemmotteleva harppaus kohti parempaa pikaruokakulttuuria.
Joskus tekee mieli syödä ja toisinaan taas tekee mieli SYÖDÄ. Jälkimmäisen kohdalla kannattaa valita ravintola, jossa eteesi ei kanneta mitään piipertelyjä. Tässä kolme SYÖ-ravintolaa, joista ei tarvitse lähteä nälkäisenä.
Pizzaa vai burgeria? Miten olisi molempia: Pizzeria ja Spagetteria MorriSon’sissa saat valita kympillä omasi kahdeksasta erilaisesta pizzaburgerista. MorriSon’s ravintolaperheen uusin tulokas seuraa isosisarustensa jalanjälkiä maukkaiden ja runsaiden annosten tiellä, iloista ja nopeaa palvelua unohtamatta. SYÖ-viikkojen tarjoukseen kuuluu myös pizzat, joiden täytteissä on vinhoja makuvaihtoehtoja, kuten nyhtöpossua tai savuporoa punajuuripestolla.
SYÖ-annokset:
Kaikki pizzat ja pizzaburgerit ( Ei King Kong eikä This & That )
Kaikki, jotka ovat joskus käyneet nepalilaisessa ravintolassa tietävät, että sen jälkeen ei todellakaan yllätä nälkä vähään aikaan. Kampin kaupunginosasta löytyvässä Kantipurissa tarjotaan aitoa nepalilaista, jossa laatu ja annoskoko ovat kohdillaan. Ruuan voi ottaa mukaan tai nauttia paikan päällä perinteisen nepalilaisen sisustuksen tunnelmissa. Ateriaan kuuluu aina naan-leipä ja annosvaihtoehto löytyy tietysti myös kasvissyöjälle.
Tuleeko turkkilaisesta ruuasta mieleesi pelkkä pizza ja kebab? Halikarnas kumoaa käsityksen tarjoamalla perinteistä turkkilaista ruokaa intiimissä ja tyylikkäässä miljöössä. Ravintolassa ovat annoskoot kohdillaan, eikä ruuasta taatusti puutu makua. SYÖ-annoksista löytyy kanaa, falafelia tai lihapullia. Ainoa miinus on valinnan vaikeus!