Ravintola Komppeli on toiminut Turun Puistokadulla jo 35 vuotta, joista viimeiset kymmenen vuotta toiminta on ollut yrittäjien Jose Salmisen ja Antti Lavosen hallussa. Komppeli on ilahduttanut pitkään turkulaisia lounastajia, mutta keväällä Salminen ja Lavonen päättivät avata ovet myös iltaisin.
Lounaspaikkana hyvin menestyneessä Komppelissa tarjoillaan iltaisin leikkeiden lisäksi herkullisia burgereita sekä salaatteja. Kortteliravintolan hengessä ruoat ovat monipuolisia ja perinteisiä. Annokset ovat tuhteja, joten nälkä ei varmasti jää.
Komppeli on nyt ensimmäistä kertaa mukana Syö-viikoilla. Kampanjan tuleva anti jännittää ravintoloitsijoita.
“Katsotaan, mitä tapahtuu. Olisi hienoa, jos tavoitettaisiin Syö-viikkojen kautta sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät ole meitä vielä löytäneet”, Salminen miettii.
Komppelissa kympillä pääsee nautiskelemaan lammasharissaburgerista lisukkeineen, lohesta ja hauesta valmistetuista kalapuikoista sekä vegaanisesta leikkeestä. Seitanista valmistettu leike on saanut hyvän vastaanoton asiakkaiden keskuudessa ja kehuja on sadellut.
Yhdellä kaupungin keskeisimmistä terasseista kelpaa nauttia kauniista keleistä.
Yliopistonkadulla Woolshedissä on pitänyt kiirettä: kesä on ottanut varaslähdön ja terassi on laitettu pystyyn, samalla myös SYÖ!-viikot ovat päässeet alkamaan. Kauniiden kelien vuoksi tämän kertaisilla SYÖ!-viikoilla pääsee siis ruokailemaan kirjaimellisesti ulkona.
Osaomistaja Joe Samson julistaa tulevan kesän urheiluhullujen unelmaksi. Toukokuussa perehdytään suomalaisittain suosittuun lajiin jääkiekkoon. Kolme viikkoa Woolshedissä pyörivät jääkiekon MM-kisat.
”Tulossa on todellakin kiireinen urheilun kesä. Siitä tulee vielä entistäkin kiireisempi, jos sää sattuu kohdilleen”, Samson pohtii.
Kesäkuussa sen sijaan alkavat jalkapallon MM-kisat, joidenka aikana Woolshedin terassi muunnetaan ulkoilmasporttibaariksi.
”Terrasille tulee kaksi noin 75-tuumaista televisiota. Sisältä löytyy kolme projektoria ja valkokangasta ja useampi televisio”, Samson kertoo.
Samson toivookin, että MM-kisojen aikaan Woolshediin saadaan luotua aitoa penkkiurheiluhumua. Tarkoitus olisi, että paikalle saadaan houkuteltua monia eri kansallisuuksia.
”Ihmiset eri maista voivat rummuttaa rumpujaan, tanssia sambaa, kuunnella englanninkielistä selostusta ja laulaa kansallislaulujaan”, Samson maalailee.
Sporttihumusta vähemmänkin innostuneet tulevat Samsonin mukaan viihtymään Woolshedissä kesällä, sillä terassia on tarkoitus ehostaa entistäkin paremmaksi.
”Odotettavissa on lisää lämmitystä, istumapaikkoja lekotteluun ja puutarhamaisempi tunnelma. Sellainen beer garden –henkinen meininki.”
Tänä kesänä Woolshed jalkautuu burgereineen myös festareille.
”Kesäsuunnitelmiimme kuuluu muun muassa kuuluisien burgeriemme myyminen esimerkiksi Ruisrockissa”, Samson vahvistaa.
Vuoden päivät majaa Ursininkadulla pitänyt Kratae Thai Cuisine houkutteli lumimyrskyn keskelläkin SYÖjiä paikalle.
Myräkkä ei estänyt turkulaista Tuuli Ruposta ja raisiolaista Jatta Jokista. Kratae valikoitui SYÖ!-kampanjan listalta puhtaasti mielihalujen perusteella.
”Ei olla käyty täällä ennen, sillä useimmiten liikumme tuolla torin suunnalla. Kiva on kokeilla jotain uutta!”, Ruponen sanoo.
Ruponen ja Jokinen valitsivat listalta kanaa Phad Piew Wan –hapanimeläkastikkeella ja Gaeng Massaman –currya.
Jokinen kertoo olevansa SYÖ!-fani. Aiemmin on tullut käytyä eritoten Morrison’s-ravintolassa.
”Kyllä se kymppi on semmoinen hinta, että sillä voi ainakin kerran viikossa käydä ulkona syömässä!”
Ravintolan omistaja Julalak Oksanen kertoo, että suomalaisille thai-ruoka maistuu. Kampanja-annoksista löytyy valinnanvaraa, sillä kympillä irtoaa mikä tahansa annos kanalla tai tofulla.
Chilipäille on listalla esimerkiksi Gaeng Pa –punacurrya Thaimaan tyyliin. Annoksen vieressä komeilee kolme chiliä.
”Aina välillä jotkut kyselevät, että voisiko saada vielä enemmänkin. Pitäisi olla neljä tai viisikin chilinkuvaa”, Oksanen nauraa.
Ja Krataestahan saa. Oksanen on itsekin tulisen ystävä, joten asiakkaan annokseen voidaan tarvittaessa livauttaa lisäpotkua.
”Sitten ollaan jo thaimaalaisessa tulisuudessa”, Oksanen vinkkaa.
Krataeen tiensä olivat löytäneet myös turkulaiset Mikko Paukku ja Tiia Kuusimäki. Heitäkään ulkona pyryttänyt lumi ei saanut jäämään poteroihinsa.
”Oikeastaan just siksi tultiin! Toinen vaihtoehto olisi ollut jäädä peiton alle kirjan kanssa, mutta päätettiin tulla syömään”, Kuusimäki naurahtaa.
Kuusimäki on käynyt Krataessa aiemminkin, Paukulle visiitti oli sen sijaan ensimmäinen. Listalta löytyi Phad Phong Kari –keltacurrya ja Phad Kra Tiem Prik Thai –annos valkosipulilla ja mustapippurilla.
”Kyllä me tykättiin”, Paukku nyökkää.
SYÖ!-kampanja oli Paukulle ja Kuusimäelle ennalta tuttu. Kuusimäki kertoo, että he olivat käyneet Woolshedissä jo tämänkin kertaisen kampanjan aikana. Kympillä kehtaa kokeilla uutta ja etenkin monenlaista.
Hansassa sijaitseva Kitchen & Café Stockmann on vanha tuttu turkulaisille, mutta SYÖ!-kampanjan ensikertalaisia.
Jokainen nälkäinen seurue on joskus törmännyt ongelmaan, jossa yksi haluaa pastaa, toinen wokkia, kolmas burgerin ja neljäs ihan vaan jotain pientä. Homma eskaloituu usein siihen pisteeseen, että maksimissaan yksi henkilö seurueesta on tyytyväinen ravintolavalintaan.
Turussa ei tarvitse lompsia Hansaa pidemmälle, jos haluaa pitää koko seurueen tyytyväisenä. Toisessa kerroksessa sijaitseva Kitchen & Cafe Stockmann tarjoilee nimittäin kaikkea kotiruoasta lehtipihviin ja kanapeesta katkarapuleipään.
Ravintolapäällikkö Maija Lappalainen kertoo, että listalle on tehty lisäyksiä asiakkaiden toiveiden perusteella vuosien varrella.
"Tänne on helppo tulla: olemme keskeisellä paikalla, mutta meiltä löytyy myös todella laajasti kaikkea, mitä asiakkaat toivovat", Lappalainen sanoo.
Annoksia ei ravintolassa tarvitse kauaa odotella. Kärsimättömimmille apetta löytyy lounaalla vaikka heti kotiruokaa tarjoilevasta lounaspöydästä.
Kympin tarjouksiin sen sijaan kuuluvat katkarapu- tai kanawokit sekä tomaatti-mozzarella, carbonara- tai kylmäsavulohipastat. Wokkiannos on saatavina myös vegaanisena.
Annokset valmistetaan tilauksesta ravintolan grillissä. Homma hoituu asiakkaan valvovan silmän alla.
"Tarpeet saa tyydytettyä nopeasti, mutta olemme pyrkineet luomaan sellaisen kodikkaan tunnelman, että täällä voi istua pidempäänkin."
Mikä parasta, ruokiin kuuluu myös lisukesalaatti. Ja kun Stockalla ollaan, kyseessä ei muuten ole mikä tahansa kurkku-tomaatti-kombo. Salaattipöydästä löytyy tuoreiden vihannesten lisäksi usein esimerkiksi mozzarellaa, aurinkokuivattuja tomaatteja, pastasalaattia ja oliiveja. Tarjonta vaihtelee päivittäin, joten lounastamisen ei pitäisi käydä tylsäksi.
Stockmannin kyljessä toimiminen on useille asiakkaista eräänlainen lupaus laadusta. Se odotus halutaan täyttää ja vähän ylittääkin, kertoo Lappalainen. Tärkeintä on tuoreus.
"Kaikki pyritään valmistamaan itse. Katkaravut ovat käsinkuorittuja ja chilimajoneesi itse tehtyä. Laadun pitää vastata sitä hintaa, jota pyydetään."
Ravintoloita on ponnahdellut Turkuun viime vuosina kuin sieniä sateella. Tutut paikat eivät kuitenkaan ole unohtuneet asiakkailta. Kitchen & Cafe Stockmann on kerännyt vuosien varrella vakioasiakkaita.
"Toiset käyvät joka päivä ja toiset kerran kuussa. Kaikki ovat tervetulleita!"
Turussa SYÖ-viikoilla on tällä kertaa mukana neljä ravintolaa, joista löytyy kympillä valinnanvaraa monenlaiseen makuun. Käyttäkää mahdollisuus hyväksi ja nauttikaa kohtuuhintaisesta herkusta, jotta ensi kerralla saamme mukaan lisää mestoja.
Opiskelijat, maistakaa kerrankin hyvää elämää! Isät ja äidit, harjoitelkaa ravintolakäyttäytymistä koko lapsikatraanne kanssa! Kympin voi satsata vaikka kadunmies säästämällä parin päivän ajan nesteytyksestään. On aika SYÖdä.
Torre
Torre on menossa mukana, kun tapahtuu. Linnankadulla vuodesta 2011 asti majaillut ravintola kutsuu SYÖ-viikoilla nauttimaan runsaista ja monipuolisista eväistä.
Kybällä saat valkosipulilla höystettyä kanaa valkosipulikastikkeessa, siivutettua grillihärkää ja serrano-murukinkkua salaatissa tai sahrami-sinisimpukoita ranskisten ja aiolin kera.
MorriSon´s Turku
Helsingissä tuhansia ja taas tuhansia burgereita myynyt SYÖ-viikkojen klassikko MorriSon´s haluaa turkulaisten pääsevän nauttimaan samasta meiningistä. Burgerit ovat taattua laatua ja saatavilla myös gluteenittomana versiona. Suosittelemme laittamaan tossua toisen eteen ja ottamaan oma paikka edukkaan burgerin ääreltä, jotta saamme myös Turun MorriSon´sin kokit maistamaan todellista kiirettä!
Pinella
Pinella luottaa Pinella Burgerin lisäksi parsarisottoon friteeratun kesäkurpitsan kera. Viime perjantaina käynnistyneet SYÖ-viikot toivat perinteikkääseen ravintolaan yleisöryntäyksen, mutta keittiössä on luvattu vastata huutoon.
Pinellasta ei perinteitä puutu. Maaliskuussa 2011 peruskorjauksen jälkeen uudelleen avattu ravintola on vain viimeinen vaihe pitkässä historiassa. 1973 Pinella avasi Turun jokirantaan terassin, joka oli Suomen ensimmäinen anniskeluoikeuksin varustettu terassi. Turun taide- ja kulttuurielämän kohtauspaikkana Pinella on tunnettu jossain muodossa 1800-luvun puolivälistä lähtien.
Tamarin
Tamarinista irtoaa kaikki kana- ja tofuannokset kympillä. Aurakadulla Turussa palveleva Tamarin on saanut syvät ja tarpeen vaatiessa tuliset maut ihmisten mieliin levittäytymällä ympäri Helsinkiä useamman ravintolan voimin. Tamarinit ovat olleet useampaan otteeseen mukana SYÖ-viikoilla Helsingissä ja nyt on aika jäädä uusien ihmisten mieliin, kieliin ja sydämiin myös Turussa.
Seuraa SYÖ Turku -Facebook-ryhmää, City.fitä ja SYÖ Turku -ravintolasivua, niin pysyt kartalla kaikesta tarpeellisesta liittyen hyvään ja kohtuuhintaiseen syömiseen.