SYÖ!-viikot käynnistävät kesän: huhtikuun viimeisten viikkojen jälkeen turkulaisravintoloilla alkaa hullut kuukaudet. Ravintolabisnes on Turussa räjähtänyt niin, että kesätyöläisiä alkaa olla jo hankala saada.
Woolshedin osaomistaja Joe Samson kertoo, että ravintolan kesävalmistelut ovat jo hyvässä vauhdissa. Kesäkuukausina etukäteen suunnittelu on ensisijaisen tärkeää. Luvassa jääkiekon MM-kisojen ajalle on esimerkiksi kahden B:n diili, kotoisammin siis bisseä ja burgeria.
”Ensin on SYÖ!-viikot, sitten kuukausi jääkiekkoa. Kyllä siinä suunnittelun merkitys on suuri”, Samson sanoo.
Kesäksi Woolshedin ruokalistaa tuuletetaan, no, kesäisemmäksi. Ensi kesäksi myös ravintolan terassia laitetaan entistäkin ehommaksi: neliöitä tulee lisää ja viihtyvyyteen on tarkoitus panostaa niin sanotusti isosti.
”Hyvällä terassilla on mukava tunnelma ja hyvä lämmitys. Kun illat kylmenevät, se on tärkeää”, Samson kertoo.
Sesonkityöntekijöitä rekrytoidessa Samson ja kumppanit huomasivat, että Turku todellakin käy kovaa kilpailua ravintolapääkaupungin tittelistä Helsingin kanssa. Esimieskokemusta omaavien työntekijöiden rekrytoiminen oli hankalaa.
”Hyvistä työntekijöistä saa oikein taistella! Me kiersimme asiaa niin, että toimme osan Helsingin ravintolamme esimiehistä tänne.”
Kivenheiton päässä Aurajoen varrella Pub Niskassa on niin ikään kesävalmistelut täydessä vauhdissa. Yrittäjä Lasse Pernell kertoo, että Niskalle tämä kesä on viides ja homma alkaa olla aikalailla hallussa.
”Suomi on sellainen maa, että kesällä ja talvella tuntuu, että olisi eri maissa. Yritämme panostaa siihen, että palvelukapasiteetti on kesällä mahdollisimman hyvä”, Pernell sanoo.
Niskassa ei kikkailla kesäannoksilla, vaan listaa päivitetään yleensä syksyisin.
”Kesää vasten ei ehkä uskalla lähteä seikkailemaan. Asiakkailla on suosikkinsa”, Pernell pohtii.
Myös Niskassa rekrytoinnin hankaluus on huomattu. Meininki on pysynyt rentona, sillä töissä on paljon opiskelijoita. Silti ravintolatyöntekijöiden palkkaaminen on ollut hankalaa.
”Tavallaanhan se on positiivinen ongelma, että täällä on paljon ravintoloita ja alalla menee hyvin. Tärkeätä on myös, että työntekijät saadaan viihtymään, niin he tulevat seuraavanakin kesänä töihin”, Pernell summaa.
Katso myös muut SYÖ! Turku -tarjoukset!
Teksti: Milla Hägg
Kuvat: Milla Hägg & Woolshed