“Gastropub on fine diningia mutta rennommin”, tiivistää SYÖ!-viikoilla toista kertaa mukana olevan Public House Huurteen Juha Kannisto.
Tampereen SYÖ!-viikkoja hallitsevat kaupungin gastropubit, mikä tietysti ilmentää tamperelaista ruokakulttuuria yleensä. Kannistolle gastropub on korttelibaarin ja fine diningin helposti lähestyttävä ja laadukas välimuoto.
“Huurteesta halusimme luoda nykyaikaisen korttelibaarin. Tänne on helppo tulla, mutta ruoka ja puitteet ovat huippuluokkaa. Gastropubit sopivat Tampereen meininkiin”, Kannisto toteaa.
Kalevalaisten olohuoneeksi tituleeratun Huurteen sisustus on lämminhenkisen tyylikäs, tilasuunnittelusta on vastannut tamperelainen sisustusarkkitehti Petra-Miisa Juusenaho. Asiakkaita Huurteeseen riittää jo pelkästään nousussa olevasta Kalevan kaupunginosasta, mutta kotoisaan kulmaravintolaan pääsee julkisilla kätevästi kauempaakin.
Laadukkaille korttelibaareille näyttääkin Tampereella olevan kysyntää, sillä kulman takana sijaitsee myös klassikon asemaan kohonnut, vuonna 2015 ovensa avannut Gastropub Kaleva. Kaleva on keskustan legendaarisen Gastropub Tuulensuun perillinen.
“Keskustan klassikkoannokset haluttiin tuoda myös Kalevaan, sillä paljon kanta-asiakkaita asui täällä”, Kalevan vilkkaaseen lounaaseen valmistautuva ravintolapäällikkö Johanna Sutinen kertoo. Nykyään valikoimassa on paljon myös Kalevaan suunniteltuja annoksia, kuten uudet, SYÖ!-listaltakin löytyvät burritot.
Gastropubien perheeseen kuuluvia ravintoloita on SYÖ!-viikoilla mukana Gastropub Kaleva ja The Bull. Ja korostan sanaa perhe, sillä Tampereen gastropubilaisten välillä tuntuu vallitsevan hyväntahtoinen energia.
“Me ollaan tällainen ryhmä. Tai porukka”, tuumii Gastropubien pääjehu, The Bullin baaritiskin takana varmoin ottein hääräävä Sami Lappalainen.
The Bull on jakanut hampurilaisillaan tamperelaisten mielipiteitä puolesta ja vastaan, mutta päätellen ravintolan täysistä pöydistä Bullin burgereille on löytynyt enemmän ystäviä kuin vihamiehiä. Ehkä suosio piilee ravintolan mutkattomassa lähestymistavassa.
“Ideat haetaan maailmalta, mutta niitä ei suomenneta. Sitten se joko toimii tai ei”, berliiniläisravintola The Birdistä inspiraation omaan hampurilaisravintolaan saanut Lappalainen summaa.
Helsingissä on paljon tarjontaa, mutta ravintolat ovat levällään, välimatkat ovat pitkät. Tampere on ravintolakaupunkina vieraanvarainen, sillä ravintolat sijaitsevat lähellä toisiaan.Lappalainen näkee Tampereen ruokakulttuurin pirteänä, jopa Suomen monipuolisimpana: “Helsingissä on paljon tarjontaa, mutta ravintolat ovat levällään, välimatkat ovat pitkät. Tampere on ravintolakaupunkina vieraanvarainen, sillä ravintolat sijaitsevat lähellä toisiaan.”
“Tampere kasvaa koko ajan. Ja mitä enemmän väkeä, sitä enemmän valintaa. Laatu paranee samalla kun ravintolat erikoistuvat”, Kannisto komppaa tamperelaisen ruokakulttuurin noususuhdannetta.
Lappalainen ja Kannisto näkevät gastropubikulttuurin olevan voimissaan Tampereella vielä tulevinakin vuosina. Ja miksei olisikaan? Onhan tamperelaislegenda Ohranjyväkin tarjoillut oluen ohella hyvää ruokaa ansiokkaasti jo vuodesta 1965 lähtien.
Tampereen SYÖ!-viikoilla pubimaiseen ruokatunnelmaan pääsee Gastropub Kalevassa, Public House Huurteessa, The Bullissa, Ohranjyvässä, irkkupainotteisessa Ruby & Fellasissa ja rock-henkisessä Jack the Roosterissa.
Tsekkaa kaikki SYÖ!-Tampere annokset! SYÖ!-viikot jatkuvat torstaihin 8. helmikuuta asti.