Lahdessa ravintolakenttä etenee harppauksin ja se, että 13 ravintolaa oli valmiina lähtemään heti ensimmäisille SYÖ!-viikoille, kertoo halusta opettaa kaupunkilaiset syömään ravintolassa yhä useammin. Ravintolan silmin kilpailu saattaa tuntua aluksi pelottavalta ajatukselta, mutta fakta on se, että ennen kuin kaupungista löytyy runsaasti kiinnostavia ravintoloita, eivät ihmiset halua niitä massoittain hyödyntää.
“Lähdimme SYÖ!-viikoille, koska haluamme nähdä, miten homma lähtee tässä kaupungissa liikkeelle. Hirveästi ei jännitä, sillä Amarillo on keskeinen paikka, meillä on paljon kampanjoita ja olemme aina kaikessa mukana”, kertoo ravintolapäällikkö Anne Joenkoski Lahden Amarillosta.
Keskustan ytimessä toimiva “Lahen Rillo” on monien muiden tavoin kärsinyt viimeisen vuoden aikana keskustan suuresta remontista, mutta nyt valoa näkyy rakennustyömaan tunnelin päässä, vaikka Aleksanterinkadun katukivetykset jouduttiinkin repimään auki huhtikuun alussa uudelleenasennusta varten.
“Tänne on tullut ihan valtavasti uusia ravintoloita, vaikka tuntuu, että niitä kuolee samalla tahdilla. Tilanne on haastava, mutta positiivinen pöhinä on olemassa. Aleksanterinkadun rempan suhteen kaikki yrittäjät odottavat, että vihdoinkin saataisiin Lahteen enemmän elämää”, Joenkoski sanoo.
Miten Amarillossa suhtaudutaan kovenevaan kilpailuun ravintolakentällä?
“Näen sen positiivisena asiana. Ihmiset oppivat käymään ravintoloissa ja ylipäätään palaavat keskustaan, joka on ollut useamman vuoden hiljainen.”
“Onneksi olemme kuuluneet niihin ravintoloihin, jotka ovat selviytyneet hyvin. Nyt Lahdessa on herännyt yhteishenki yrittäjien välillä, että kaikki yrittää yhdessä järjestää tapahtumia ja tehdä kaikkea mahdollista.”
Artesaanipizzakumous
H16-liveklubin kanssa samassa kiinteistössä toimiva Saha Pizza & Bar lähti mukaan SYÖ!-viikoille kuultuaan kampanjasta hyvää sisarravintolastaan Turusta. Ravintolan tarkoituksena on laadukkaiden artesaanipizzojen avulla laajentaa suomalaisten käsitystä pizzasta.
“Meillä on liikaa kinkku-ananas-aurajuusto-pizzaa tarjolla. Kaikki käyttää samoja raaka-aineita, eikä kukaan uskalla kokeilla mitään uutta. Pizzakäsitystä on vaikea muuttaa. Meillä on esimerkiksi Simeoni-pizza, missä on tuore viikuna, jonka nähdessään listalla asiakas säikähtää, vaikka eihän se täynnä ole sitä viikunaa”, Sahan Heidi Koskinen sanoo.
Koskinen toivoo ulkonasyömiskulttuurin leviävän Lahdessa.
“Viikonloput on hyviä. Ihmiset käy Lahdessa viikonloppuisin syömässä ulkona, se on ollut aina käytäntö tässä kaupungissa. Sitä kulttuuria pitäisi saada, että käydään viikollakin. Ravintolakenttään toivoisin enemmän yksityisiä ravintoloita ketjujen rinnalle.”
Nepalilaisia makuja
Ravintola Himnadi on yksi viidestä Lahden nepalilaisesta ravintolasta. Tiskin takana hääräävä Roel Oli törmäsi SYÖ!-viikkoihin jo Helsingissä työskennellessään.
“Olin muutamassa nepalilaisessa ravintolassa töissä ja huomasin, että kampanja toimii aika hyvin. Kun tulin Lahteen, tiedustelin heti muutamalta kaverilta, että onko täällä vastaavaa, mutta ei vielä ollut. Kun meitä kysyttiin mukaan, halusin heti lähteä ja katsoa, miten kaupunkilaiset suhtautuu tähän.”
Hän on varovaisen skeptinen lahtelaisten valmiuteen rynnätä joukolla ravintoloihin.
“Mun ymmärrys lahtelaisista on, että ne on vähän jäykkiä. Toivottavasti he lähtevät sieltä kotipihalta.”
“Mulla on aika hyvin asiakaskuntaa. Vaikka näin pienessä kaupungissa on viisi nepalilaista, meidän puolesta se ei ole mikään hätätilanne. Halusimme mukaan, jotta tänne tulisi niitä, jotka ei ole vielä uskaltautunut.”
“Pettymystä ei saa tulla”
Bus Burgerin Ismo Siitonen halusi ravintolan mukaan SYÖ!-viikoille, koska ei halua puuhastella vain omia juttuja.
“Lähdettiin mukaan, koska tää on valtakunnallinen kampanja. Me halutaan olla mukana tällaisessa yhteistoiminnassa. Me ollaan samalla viivalla kuin kaikki muutkin. Asiakas päättää, mitä haluaa, tai käy vaikka kaikissa.”
Uudet ravintolat ja sitä myötä koventuva kilpailu eivät Siitosta pelota.
“Olen sanonut koko ajan, että tervetuloa. Aina tarvitaan uusia vaihtoehtoja asiakkaalle, me kyllä pidämme pintamme, tasomme ja kiinnostavuutemme. Ravintoloita on tullut todella paljon lisää, ja mitä oon kuullut, niitä on tulossa lisää, joten kyllä siellä kaikkien pitää olla vähän varpaillaan, mitä tapahtuu.”
Siitosen mielestä on hyvä, että ravintolakentällä nähdään myös luonnollista poistumaa.
“Pettymystä ei saa tulla. Oon tosi tyytyväinen, että lähtee pois paikkoja, jotka ei toimi. Asiakas käyttäytyy hyvin paljon niin, että jos ensimmäinen mielikuva on huono, niin se ei mene uudestaan.”
Tsekkaa Lahden SYÖ!-tarjoukset. SYÖ!-viikot käynnissä kiirastorstaihin asti.
Teksti: Panu Jansson