Jos tuoreita marjoja, hedelmiä, vihanneksia ja juureksia ei lasketa, niin ihaninta kesäruokaa on mielestäni itse savustettu kala. Ihan parasta savukalaa olen saanut ystäväni Jarkon mökillä - Jarkko on minun maailmani savustusmestari.
Pari viikkoa sitten toinen keittiönero ystäväni Eevis hankki kotiinsa sähkösavustimen, ja olen siitä asti pyöritellyt seuraavaa päässäni: ollappa oma savustin! Lykkäisin sinne kokeilumielessä varmaan ihan mitä vaan. Kun Ahvenanmaareissullamme pääsin käsiksi savustuspönttöön, niin niinhän siinä juuri kävi: savustimeen pääsi niin punajuuret, kesäkurpitsat kuin halloumitkin. Kiitos muuten "teknisestä avusta" Lauralle - kokilla oli näes hippusen sormi suussa sen tulen sytyttämisen kanssa...
Paras kokeilu oli kuitenkin munakkaan savustaminen. Munathan tykkäävät siitä, että ne kypsytellään miedolla lämmöllä, jolloin rakenteesta tulee ihanan pehmeä. Kananmuna hyytyy oikeasti jo alle 70 asteessa, ja liian kuumassa valkuainen muuttuu ainakin minun makuuni turhan kovaksi ja suorastaan kumimaiseksi. Tosin olenkin niitä, joista keitetty muna on parasta, kun keltuainen on täysin valuvaa... (löysä muna, uuh, tirsk)!
Joten, ei muuta kuin munakas kasaan ja savustimeen! Minun munakkaassani oli:
2 dl ahvenanmaan ihanaa Prostens -juustoa
4 kananmunaa
2 sipulia varsineen
2 tomaattia pilkottuna
basilikanlehtiä
luomu chorizoa viipaleina
1 rkl rypsiöljyä
suolaa, pippuria
Sekoita kulhossa munat, sipulisilppu, pienitty tomaatti, basilika, juustoraaste ja mausteet. Öljyä uunivuoka tai paistinpannu (ja kröhöm, elkää laittako muovikahvaista paistinpannua savustimeen, kuten minä tein...) ja kaada seos siihen. Asettele päälle chorizo, ripottele vielä hieman lisää juustoa jos siltä tuntuu, tosin ainahan siltä tuntuu. Savusta munakasta, kunnes se on hyytynyt, mutta vielä hieman tytisevää. Minulla siinä taisi kestää 40 minuuttia, savustin ei ollut hurjan kuuma (pannun kahvakaan ei siis sulanut, huh helpotusta).
Savustimeen pääsin käsiksi Kungsnäsin mökillä, Visit Ålandin vieraana.
Ps. Mmmmmm.... jahka pääsen tattimetsään, kokeilen savustettua tattimunakasta!
Kirjoitettaessa soi The Smiths: That Joke Isn't Funny Anymore
4 kommenttia
Laura R.
14.7.2014 14:11
Eipä kestä t. Tekninen apu ;) Tää oli kyllä ihan superhyvää! Mä en ois ite kyllä ikinä keksinyt laittaa munakasta savustumaan, ja mikä herkku se olikaan! Ja savustettu halloumi kans <3
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
22.7.2014 00:05
Hyvää oli tämäkin Vaimomatskun taikoma herkku :)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
24.7.2014 22:51
Mä just eilen mietin että miksei kukaan ole savustanut munakasta! So wrong I was..
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tane...
19.9.2015 12:23
Mä just tänään mietin, että voiskohan munakkaan savustaa. Pakkohan toi on testaa :)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin