SYÖ!-viikkojen 20-vuotiseen historiaan mahtuu kirjava kattaus ravintoloita. Paikkoja on tullut ja mennyt, mutta harvat ovat pysyneet. Vuonna 1971 perustettu Amigo oli mukana ensimmäisillä SYÖ!-viikoilla ja on mukana tänäkin vuonna.
Ensimmäisillä SYÖ!-viikoilla Amigo tarjosi asiakkailleen tapas-pöytää kahdelle yhden hinnalla. Tapakset olivat ruokamaailman huipulla, eikä maailma ole siinä suhteessa paljoa muuttunut. Tapakset toimivat ravintolatoimenjohtaja Maarit Karjalaisen mukaan mainiosti tänäkin päivänä ja ovat ruokalistalla edelleen suuressa osassa.
"Tapas-lajitelmat ovat Amigoa parhaimmillaan ja sopivat tämän päivän sosiaaliseen syömiseen mainiosti", Karjalainen kertoo.
Asiakkaiden toiveista SYÖ!-viikkojen annos on tänä vuonna kuitenkin pidetty kana-annos. Runsailla kastikevaihtoehdoilla annokseen saa vaihtelua ja sitä voi tulla helposti syömään useammankin kerran.
Ullanlinnassa sijaitseva Amigo tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden rentoutua rauhassa. Lounasaikaan ravintolan ovien aukeamista odottaa huomioliiveihin pukeutunut työmiesten joukko. Rauhallinen ja leppoisa tunnelma on läsnä myös lounasaikaan. Amigossa duunarikin rentoutuu.
"Meillä istutaan pitkään ja herkutellaan esimerkiksi paremmilla viineillä. Ei ole hässäkkää, eikä lapioida ruokaa satasella naamaan", Karjalainen kuvailee.
Amigo aloitti yhtenä ensimmäisistä helsinkiläisistä pihviravintoloista. Perinteitä on pidetty yllä, ja suussa sulava lankkupihvi on edelleen yksi Amigon tavaramerkeistä.
Perinteistä ja viihtyvyydestä kertoo myös paikan henkilökunta. Amigon henkilökuntaa läpikäydessä ei ole poikkeuksellista, että työsuhde on kestänyt esimerkiksi 15 vuotta. Pisimpään on kuitenkin viihtynyt keittiömestari Ilkka Rajamäki. Karjalainen muistelee Rajamäen olleen keittiössä 25 vuotta, mutta Rajamäki tietää itse paremmin: todellisuudessa Amigon keittiössä on kulunut 31 vuotta.
Syytä ei tarvitse kauaa miettiä: työporukka on ollut johtoa myöden aina hyvää, vaikka väki olisi välillä vaihtunutkin. Rajamäki muistelee hyväntuulisena alkuvuosiaan, jolloin Amigossa työskenteli paljon espanjalaisia. Yhteistä kieltä ei välttämättä ollut, mutta intohimoinen jääkiekkomies opetti espanjalaisille HIFK:n pelaajien numeroita mikron kellon avulla. Lyhyet lätkähehkutukset vaihdetaan myös keittiön ovelle kiittelemään ilmestyvän vakioasiakkaan kanssa. Lämminhenkistä yhteisöä ei muodostu ilman kanta-asiakkaita.
Vakiintuneen ja viihtyvän henkilökunnan vaikutus ravintolan tunnelmalle ja ruualle on kiistaton. Kun sama henkilö on maistellut ja keitellyt kastikkeita kolmekymmentä vuotta, on tekeminen jo aivan omaa luokkaansa: sydäntä on laitettu kauhaan, kuten ravintolatoimenjohtaja Maarit Karjalainen kuvailee. Ravintolan henki on läsnä myös talon omassa salaatinkastikkeessa ja oman keittiön oliivileivässä, jossa ei oliiveja säästellä.
Kastikkeita pääsee maistelemaan myös SYÖ!-viikkojen kana-annoksessa: valittavana on pippuri-, gorgonzola-, bearnaise- tai punaviinikastike.
Katso myös muut SYÖ! Helsinki -ravintolat!
Teksti ja kuvat: Eino Nurmisto