Burgeri on viime vuosina kivunnut aamuyön nakkikioskeilta fine dining -pöytiin. Ruokamaailman trendiherkulle aavistellaan jatkuvaa ja jopa pysyvää paikkaa ruokamaailman huipulla. Hyvästä hampurilaisesta nauttii jokainen, mutta kuinka täydellinen burgeri oikein syntyy?
Kun Papa Albertin keittiöpalvelupäällikkö Annastiina Tavastilta tiedustelee niksejä hyvään burgeriin, tulevat vastaukset epäröimättä. Burgerinkokoaminen tuleekin Papa Albertin keittiöhenkilökunnalta jo selkärangasta, sillä edellisillä SYÖ!-viikoilla burgeriannoksia myytiin yli tuhat. Sama, ellei entistä kiivaampi, tahti jatkuu nyt käynnissä olevilla viikoillakin.
Tavasti mainitsee hyvän burgerin perusominaisuuksista ensimmäisenä raaka-aineiden tuoreuden. Tuore tomaatti tuo raikkautta ja keventää burgerin rasvaisuutta. Marinoitu punasipuli taas antaa burgerille potkua.
Keskeisin rooli burgerissa on pihvillä. Papa’s burgerin pihvi on naudan jauhelihaa, jonka pinnat on paistettu grillissä. Loppukypsennys tapahtuu uunissa. Sopiva kypsyysaste burgerin pihville on medium plus, mutta haluttua kypsyysastetta tiedustellaan tietenkin asiakkaalta. Kypsyysasteen kaltaisilla yksityiskohdilla burgeriinsa saa helposti korkeatasoisen loppusilauksen. Pihviä ei myöskään pidä maustaa liikaa, vaan mausteeksi riittävät suola ja mustapippuri.
Papa Albertin hampurilaisen saa myös kasvisversiona. Jauhelihapihvi on korvattu tällöin Lagerblad Foodsin falafel-pihvillä. Falafel-pihvistä löytyy makua, mutta se on lihaversiota hieman kuivempi. Falafel-pihvi vaatiikin hieman enemmän kastiketta kaverikseen, ettei kokonaisuus jää liian kuivaksi. Papa’s burgerin kastikkeena toimii chiliä, valkosipulia ja basilikaa sisältävä majoneesi.
Liiallista kastikekylpyä burgerille ei kuitenkaan pidä antaa, sillä hyvä hamppari on napakka. Burgeria täyttäessä kannattaakin miettiä, pystyisikö sen syömään ongelmitta käsin.
Kannet eivät määrittele kirjaa, mutta burgerin kyllä. Burgerissa on paljon merkitystä sillä, mihin täytteet kootaan. Täydellinen hampurilaissämpylä on kuohkea. Todellinen burgerinrakastaja kätkee täytteet briossisämpylän väliin, kuten tehdään myös Papa Albertissa.
Burgerin kyljessä tarjoillaan tietysti ranskalaisia. Perunoiden rinnalle ovat viime vuosina kivunneet myös bataattiranskalaiset. Papa Albertin valikoimista löytyvät molemmat ja asiakkaiden suosikki onkin selvä: bataattiranskalaisia kuluu laatikkokaupalla, ranskalaisia perunoita taas tästä kolmasosa.
Tsekkaa Papa Albert ja muut SYÖ!-viikkojen burgeriannokset!
Teksti ja kuvat: Eino Nurmisto