Vietin tänä vuonna ystävänpäivää kotonani mahtavalla seurueella. Olin tosi innoissani koska:
a) no, YSTÄVÄT ♡
b) seurueeseen kuului 4 koiraa ja
c) sain kehitellä maidottoman ja gluteenittoman aterian!
Haasteet keittiössä ovat vaan niin inspiroivia. Sormet syyhyten mietin, millä ystäviäni hemmottelisin. Lopulta päätin tehdä keväisen parsarisoton, paitsi että riisin sijaan käyttäisin maukasta suomalaista Luomukvinoaa, jonka sain testattavaksi SunSpeltiltä.
Jostain syystä en koskaan ole juuri välittänyt riisistä. Risotto ei siis kuulu herkkuruokiini, mutta sovellan risoton valmistustapaa mieluusti muiden aineksien kanssa. Yksi lemppareistani on jyväpastasta, orzosta, tehty "risotto", jonka kaverina yleensä tarjoan joillain pähkinöillä tai siemenillä kuorutettua kalaa.
Tämä bravuuri oli siis ystävänpäiväillalliselle esikuvana. Haasteen suurin ongelma ei kuitenkaan ollut gluteenittomuus, vaan juuston, voin ja kerman käyttökielto... Apua. No, haaste vastaanotettu ja voitettu. Tsekatkaas!
Parsakvinoatto 6:lle
puntti vihreää parsaa
5 dl kuivaa omenasiideriä
puolikas purjo
1 pieni fenkoli
hyppysellinen sahramia (ei todellakaan paljon! viitisen "rihmaa" tai ripaus jauhetta)
4 dl luomukvinoaa huolellisesti huuhdeltuna
puoli pakettia Jalotofu Pehmeää (tai muu silkentofu)
1 avocado
1 ruukku vesikrassia
2 dl pakasteherneitä
puolen sitruunan mehu
2 rkl fenkolinsiemeniä
3 tähtianista
1 kasvisliemikuutio
pippuria, suolaa
1 rkl oliiviöljyä
Napsi pestyistä parsoista puumaiset tyvet erilleen (parsa napsahtaa sopivasta kohtaa poikki, kokeile varovasti mistä kohtaa). Viipaloi varret, säästä tyvet. Valmista sitten liemi. Kaada siideri kattilaan ja lisää siihen sahrami, tähtianis, fenkolinsiemenet parsan tyvet ja kasvisliemikuutio, sekä pari desiä vettä. Anna kiehahtaa ja hauduttele miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia.
Soseuta tofu, suurin osa vesikrassista, sitruunamehu, herneet ja avocado. Mausta suolalla ja pippurilla. Huuhtele kvinoaa, kunnes huuhteluvesi on kirkasta (luomukvinoa on todella pientä, joten kannattaa laittaa siivilä isompaan vedellä täytettyyn astiaan, josta sitten vaihtaa vettä).
Silppua fenkoli ja purjo ja kuullota niitä isossa kattilassa oliiviöljytilkassa. Lisää kattilaan kvinoa, ja kuumenna sekoitellen. Lisää lientä desi kerrallaan kvinoaseokseen. Sekoittele huolella. Jos liemi loppuu ennen kuin kvinoa kypsyy, käytä vettä. Kvinoa on kypsää, kun sen ympärillä erottuva vaalea rinkula alkaa irrota (kuullostaapa mystiseltä...). Tähän menee noin 10 minuuttia. Silloin voit lisätä parsaviipaleet.
Keitä seosta miedolla lämmöllä vielä muutama minuutti, parsa kypsyy todella nopeasti! Huolehdi, ettei kvinoatto kuivu liikaa, sen kuuluu olla kosteaa ja hieman valuvaa. Juuri ennen tarjoilua voit lisätä puolet vihreästä tofusoseesta ruokaan, ja lämmittää kvinoaton vielä nopeasti. Koristele tofusoseella ja vesikrassilla, ja tarjoile sellaisenaan tai esim. kalan kaverina. Meidän illallisilla kvinoaton päällä köllötteli pistaasikuorutettua kuhaa.
Pähkinäkuorutettu kala on helppo valmistaa. Rouhi pähkinät hienoksi esim. sauvasekoittimella. Isompia kalafileitä riittänee yksi per nuppi, pienempiä kaksi-kolme. Öljyä fileet ja ripottele niille suolaa ja pippuria. Pyörittele öljytyt fileet pähkinärouheessa (tai laita fileet sekä rouhe muovipussiin, ja hölskyttele suljettua pussia kunnes rouhe on suhtkoht tasaisesti kaloissa). Kalafileet paistuvat pannussa tai parisataisessa uunissa pari minuuttia per puoli. Kääntäessä tarkkana, nahattomat fileet hajoavat herkästi! Varo myös polttamasta pähkinöitä.
Jalotofun ja SunSpelt Luomukvinoan sain testattavakseni blogini kautta.
Ps. Jälkkäriksi oli tofu-punajuuri-suklaakakkua. Maidoton, kananmunaton, jauhoton IHMEkakkuherkku.