Eduskunta päätti tänään kahden uuden ydinvoimaluvan myöntämisestä. Päätös oli uskomattoman huono.
Kahta uutta ydinvoimalaa on yritetty kaupitella ympäristötekona. Ydinvoiman tuotanto on kuitenkin haitallista sen kaikissa vaiheissa. Polttoaineena käytettävän uraanin louhinta saastuttaa ympäristöä, eikä ydinjätteen ongelmaa ole ratkaistu.
Ydinvoimalla ei myöskään torjuta ilmastonmuutosta. Jos viisi prosenttia ilmastonmuutoksen torjumiseen tarvittavista päästövähennyksistä saataisiin aikaan ydinvoimalla, se edellyttäisi seuraavien 20 vuoden aikana noin 350 uutta ydinvoimalaa ympäri maailmaa. Tämän suuruiseen ydinvoiman rakennusbuumiin liittyvät riskit ovat liian suuria otettaviksi.
Kahta uutta ydinvoimalaa on paljon perusteltu työllisyydellä. Jos haluamme työpaikkoja Suomeen, meidän pitää panostaa kotimaiseen osaamiseen. Ydinvoima perustuu lähinnä muutaman kansainvälisen suuryrityksen osaamiseen.
Todelliset työllistämispotentiaalit ovat uusiutuvassa energiassa. Metsä- ja peltoenergiaan panostaminen loisi työpaikkoja haja-asutusalueilla ja maaseudulle. Tekemällä Suomesta ydinvoimareservaatin, menetämme mahdollisuuden olla edelläkävijöiden joukossa uusiutuvan energian kehittämisessä. Uusia työpaikkoja voisi kasvaa pelloista ja metsistä.
Tällä hetkellä Olkiluotoon rakennetaan ydinvoimalaa, joka oli ensimmäinen länsimaihin tilattu reaktori sitten Tsernobylin onnettomuuden. Voimalan piti maksaa 2,5 miljardia euroa ja valmistua toukokuussa 2009. Tällä hetkellä kustannukset ovat kohonneet lähes 5 miljardiin euroon ja arvioitu valmistuminen on jossain 2013 paikkeilla – tosin virallista arviota ei edes haluta enää antaa.
Samankaltaiset farssit saattavat olla jälleen edessä uusien ydinvoimalupien myötä. Hakemusten hinta-arviot ovat alakanttiin. Fennovoimalla ei ole vielä loppusijoituspaikkaa ydinjätteilleen. On varmasti maailman kannalta hyvä, jos ydinvoimalat jäävät näiden sotkujen takia rakentamatta. Silti olemme hukanneet paljon energiaa ja rahaa, jonka olisimme voineet käyttää kestävän energiateollisuuden luomiseen.