Kansalaistorin puistossa on jälleen käynnissä kansainvälistäkin huomiota saanut ruokafestivaali Taste of Helsinki. Kymmenen suomalaista ravintolamaailman huippuosaajaa toivottavat vieraat kojuihinsa tervetulleeksi vielä tänään perjantaina klo 17-22, huomenna lauantaina klo 11-15 ja klo 17-22, sekä sunnuntaina klo 11-16. Tätä juttua kirjoittaessa liput ovat piirua vaille loppuunmyydyt.
Maistelumenuita tarjoavat tällä kertaa Bertha, Bröd, Emo, Hoshito, Kaskis, Matti Jämsen, Pastor, Patrona, Ragu ja Sinne. Ruoka on ehdottomasti fiinimmästä päästä, mutta annosten hinnat edulliset. Festivaalin perimmäinen tarkoitus onkin tuoda fine dining pois kabineteista sinne missä se on kaikkien kiinnostuneiden saatavilla.
Innovatiiviset raaka-aineet ja yhdistelmät tarjotaan pieninä suupaloina, jotka ovat ennen kaikkea ruokataitureiden luovuuden näytteitä. Listalta löytyy mm. Ragun hiillostettu miekkakala, Patronan naudankielitaco sekä Berthan yhdistelmä possua, suklaata ja nautaa.
Festivaalin ensikertalaiselle systeemi kuulostaa hieman erikoiselle: annosten hinnat ilmoitetaan markkoina. Siis mummon markkoina! Homma selkenee paikan päällä. Festivaalialueelta löytyy kassa ja kiertäviä rahanvaihtajia, jotka vaihtavat eurot “markoiksi”, eli oikeastaan festaripoleteiksi. Tämä ilmeisesti tekee hommasta helpompaa ja nopeampaa järjestäjille.
Annosten hinnat vaihtelevat viidestä kuuteen markkaan. Keskimääräinen kävijä ostaa 6 annosta, mutta jos aikoo nauttia juomapuolen antimista, kannattaa varautua vaihtamaan markkoja enemmänkin.
Alkoholiteltoista löytyy olutta, viiniä ja kuplivaa. Tarjonta on tapahtuman henkeen tietysti sieltä paremmasta päästä.
Testasin seuralaiseni kanssa viittä annosta, joista jokainen oli hintansa väärti.
Matti Jämsenin pop-up ravintola toi tarjolle vuoden 2015 Bocuse d’Or annoksesta sovelletun version: Friteerattua katajanmarjalla maustettua kanankoipea ja kuusenkerkkää. Kojulla Jämsen itse kertoi annoksesta vieraille ja lautasen kulmaan oli kiinnitetty vielä resepti kotikokeille.
Emon “Tiramisu” oli ilmaistu listalla heittomerkeissä. Syykin selvisi. Tiramisu tarjoiltiin irtojäätelön tapaan tötteröstä, mihin ainekset oli koostettu kerroksittain. Jokainen puraisu tarjosi yllätyksen.
Festivaalin kävijän kannattaa testata ainakin Ragun Breads & Spreads. Olin kuullut annoksesta ylistystä jo ennakkoon ja se oli todella maineensa veroinen. Kolmen leivän ja kolmen levitteen setti nousi ylitse muiden ja jäi mieleen päivän parhaana annoksena.
Teksti: Laura Eriksson
Kuvat: Ulla Vartiainen