Viime kesäkuussa lomaillessani Kreikassa Lesboksen saarella tutustuin ulkopuolisen silmin siihen, miltä pakolaisten matka Eurooppaan näyttää. Joka päivä Molyvoksen kaupungin liepeille rantautui kumiveneitä täynnä Turkin puolelta tulevia pakolaisia, jokaisella mukanaan korkeintaan reppu, kassi tai joku perheenjäsen sylissä. Koko muun elämänsä he olivat jättäneet kotiseuduilleen, koska aluetta hallitsee säälimätön, brutaali ja äärimmäisen väkivaltainen hallinto, oli se sitten ISIS, Assadin hallinto, heimopäälliköt tai leopardihattuiset sotapäälliköt. Katsellessani noita surullista matkaansa taittavia ihmisiä heräsin ensimmäistä kertaa siihen ajatukseen, että paradoksaalisesti väkivalta saattaa olla ainoa ratkaisu lähi-idän ja Afrikan ongelmavaltioiden stabiloimiseksi ja pakolaisongelman ratkaisemiseksi.
Molyvoksesta Mytiliniin matkalla olevilla pakolaisilla on tästä risteyksestä vielä n. 36 kilometriä käveltävänä. Silti pahin oli heille takana ja tunnelma vaikutti olevan korkealla.
Pakolaisongelman syy on kriisialueiden oloissa ja eritoten niiden väkivaltaisten hirmuhallintojen aiheuttamissa humanitaarisissa kriiseissä. Maahanmuuttokriittisten keskittyminen pakolaisten kännyköihin, vaatteisiin, saamiinsa rahallisiin avustuksiin tai rastinen leimaaminen halventavilla nimityksillä ja yleistyksillä on aiheen vierestä puhumista eikä ratkaise itse ongelmaa, kuten ei ratkaise myöskään maahanmuuttoidealistien ajatus avoimista ovista ja kymmenistätuhansista vuosittain maahan tulevista pakolaisista. Lähi-idän ja Afrikan väestön siirtäminen susirajalle rakennettaviin vastaanottokeskuksiin auttaa itse ongelman ratkaisussa yhtä paljon kuin rajojen sulkeminen hätää kärsiviltä. Siksi näistä ”keinoista” kiisteleminen on keskittymistä epäolennaiseen.
Jos kehittyneet maat eivät keinolla tai toisella auta kriisialueilla, meille jää kaksi vaihtoehtoa:
1. Maahanmuuttoidealistien vaihtoehto: Pidämme inhimillisen kärsimyksen helpottamiseksi rajat auki ja koitamme vuosittain kotouttaa kymmeniätuhansia pakolaisia, kun aikaisemmin olemme epäonnistuneet muutaman sadan vuosittaisen humanitaarisen maahanmuuttajan kotouttamisessa. Tällöin maahanmuuttoidealistien tulee antaa selkeitä ja rehellisiä vastauksia kysymyksiin pakolaisten määrästä, heistä aiheutuneista yhteiskunnallisista kustannuksista, sisäpoliittisista haasteista ja tehokkaista kotoutumiskeinoista.
2. Maahanmuuttokriitikoiden vaihtoehto: Pistämme rajat kiinni ja sulkeudumme kansainvälisen yhteisön ulkopuolelle koittaen samalla unohtaa miljoonien ihmisten inhimillisen kärsimyksen. Tällöin maahanmuuttokriitikoiden tulee antaa selkeistä ja rehellisiä vastauksia esimerkiksi siitä, millä keinoin luvattomat rajanylitykset aiotaan estää ja miten realistiset mahdollisuudet meillä on karkottaa ihmisiä, joiden lähtömaata ei enää ole olemassa?
Minä en usko, että kumpikaan vaihtoehto on realistinen pitkällä tähtäimellä vaan kummatkin johtavat ennen pitkää telttakylien syntymiseen myös Suomessa. Molemmat vaihtoehdot tarkoittavat myös kriisialueiden jäämistä hirmuhallinnoille, jolloin iso osa Lähi-itää ja Afrikkaa jää sikiämispaikaksi väkivaltaisille ääriliikkeille aj sen seurauksethan me jo tiedämme. Juuri länsimaiden välinpitämättömyys tietyistä kriisialueista on johtanut pakolaiskriisin eskaloitumiseen kuluvalla vuosikymmenellä; tällä hetkellä pelkästään syyrialaisia pakolaisia on jo lähes kymmenen miljoonaa ja pakolaiskriisin pahentuessa myös Suomen suuntaan kohdistuu kasvavaa hallitsematonta muuttopainetta, halusimme me sitä tai emme.
Ahkerat syyrialaiset työllistivät itsensä mm. myymällä hedelmiä Mytilinin Ermou Streetillä. Suomessa tähänkin tarvittaisiin liuta lupia.
Jokainen kansa, me suomalaiset mukaan lukien, on joutunut lunastamaan itsemäärämisoikeutensa verellä, eikä Syyria, Irak, Afganistan, tietyt Afrikan valtiot tai muutkaan maailman kriisialueet tule näillä näkymin tekemään poikkeusta ihmiskunnan vuosituhantisessa historiassa. Koska aseettomia siviilejä ei voida asettaa esimerkiksi murhanhimoisen ISIS:n kaltaista aseistautunutta järjestöä vastaan, tarvitsevat syyrialaiset ja irakilaiset länsimaiden apua taistelussa ääri-islamistien kukistamiseksi. Tässä kohtaa NATO, muut länsimaat, Venäjä, Afrikan Unioni ja arabimaat voisivat auttaa ja yhteistyön myötä jopa kyetä lähentymään toisiaan kaikkia hyödyttävällä tavalla. Kansainvälisesti hyvänä neuvottelijana tunnettu Suomi voisi ulkopoliittisten osaajiensa johdolla ottaa isomman roolin mm. Syyrian kriisin ratkaisemisessa patistamalla länsimaita avaamaan diplomaattiset yhteydet uuden liittouman kokoamiseksi.
Realistisisesti minkä tahansa maan hyvinvoinnin ja itsenäisyyden turvaavat ensisijaisesti sen omat kansalaiset ja toissijaisesti hyvän puolesta taistelevat liittolaiset. Näin ollen kriisialueilta tulevien aikuisten paikka ei lähtökohtaisesti ole maanpaossa, vaan kotimaassaan taistelemassa sortajiaan vastaan, vaikka ketään ei tietysti siihen voi pakottaakaan. Kukaan ei odota länsimaiden kansalaisilta enempää eikä vähempää enkä näe, miksi odotukset muiden kohdalla olisivat erit?
Syyrian ja Irakin kriisialueilta tuleville taistelukuntoisille ihmisille tulisikin Suomessa tarjota mahdollisuutta osallistua sotilaskoulutukseen. Esimerkiksi vuoden koulutuksen jälkeen näitä eri puolilla NATO-maita koulutettuja yksiköitä voitaisiin lähettää NATO-joukkojen tuella kukistamaan niitä hallintoja, jotka ajoivat pakolaisiksi joutuneet kodeistaan. En voi olla kuvittelematta, että kriisimaista tulevat ihmiset taistelisivat mieluummin oikeudestaan asua kotikulmillaan kuin toisella puolella maailmaa toisten almuilla eläen. Siksi uskon, että ratkaisu kriisialueiden ongelmiin löytyy pakolaisista itsestään, kunhan heille annetaan varustuksen, koulutuksen ja organisoituneiden liittolaisten tuella aito toivo voitosta ja paremmasta huomisesta.
Syyriasta Turkin kautta tulleet pakolaiset odottavat lääkärintarkastuksen jälkeen Mytilinin satamassa laivaa mantereelle.
Näillä keinoilla ISIS-saasta ja Assad voidaan pyyhkiä Maan päältä pois, minkä jälkeen huomio voidaan kiinnittää aina sinne, mistä kulloinkin alkaa virrata pakolaisia. Parhaassakin tapauksessa uskonnollisen ekstremismin ja vallanhimon aiheuttamien konfliktien lopettaminen vie vuosia tai vuosikymmeniä, todennäköisesti vuosisatoja, mutta se työ on parempi aloittaa ennemmin kuin myöhemmin. Joka tapauksessa pakolaiskriisiin johtavien ongelmien ratkaisu on myös kehittyneiden maiden etu ja ihmisten auttaminen omassa maassaan on pitkällä tähtäimellä paljon halvempaa ja paikallisille paljon parempi vaihtoehto kuin miljoonien ihmisten yhtäkkinen siirtyminen maasta toiseen.
Inhimillisinä ja empaattisina ihmisinä meidän tulee auttaa hätää kärsiviä, mutta samalla meidän tulee myös hakea aktiivisesti ratkaisua pakolaiskriisiin. Se on kuitenkin varmaa, että nykyisessä julkisessa keskustelussa pyörivät vaihtoehdot, eli rajojen sulkeminen pakolaisvirran tyrehdyttämiseksi tai ovien leväyttäminen selälleen, eivät ole ratkaisuja itse pakolaiskriisin syihin. Ikävä kyllä myös ”rauhanomainen ratkaisu” kuulostaa varsin naiivilta ehdotukselta ISIS:n ja Assadin hallinnon kaltaisten, kansanmurhaavien, vauvoja räjäyttelevien, ihmisiä elävältä polttavien ja kaikkia ihmisyyden rajoja koettelevien, entiteettien kanssa.
Sic vis pacem, para bellum.
PS. Saattaa toki olla, että ovi Syyrian kriisin ratkaisijoiksi on länsimailta kiinni, koska Venäjä on siirtynyt taistelemaan Assadin hallinnon puolelle. Länsimaat ovat katsoneet maailman kriisipesäkkeiden liekkejä liian kauan vierestä ja nyt meille näyttää jäävän vain laskunmaksajan rooli.
8 kommenttia
shiwan8
4.9.2015 15:45
Kappas. Varmaankin ensimmäinen loppuun saakka mietitty kirjoitus asiasta johon olen törmännyt missään. Luonnollisestikin ääriajattelijat nyt leimasivat sinut omilla nimikkeillään, mutta tekstin sisältämä todellisuus ei siitä kuitenkaan miksikään muutu.
Ehkä tätä aiheesta puhumista vääristää se, että kummallakaan äänekkäällä osalla keskustelua ei ole yksinkertaisesti yhtään mitään käsitystä näistä asioista. Tuloksena ei sitten saada mitään aikaan kun molemmat osapuolet toistelevat mantrojaan eikä valtiolla ole ns. munaa tehdä oikeita ratkaisuja asioiden edistämiseksi.
Ei se nyt mitenkään väärin ole jos tänne tulee ihmisiä jotka integroituvat yhteiskuntaan, noudattavat lakia, kunnioittavat suomalaisia ja elättävät itsensä. Pakolaisten huoltosuhden nyt vaan on naurettavan heikko eikä se lakien noudattaminenkaan luonnistu monilta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Jorel
6.9.2015 01:05
Syyriassa ei ole öljyä, joten ei kiinnosta isoja pelureita. Eikä hyvän rahan puolesta taistelevia liittolaisia.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Will&Helm
6.9.2015 14:25
Tästä(kin) puuttui se yleisesti unohdettu tosiasia, ettei ongelma ole pelkästään ISIS.
"Syyria itsenäistyi toisen maailmansodan yhteydessä, mutta arabisosialistinen baath-puolue on hallinnut sitä totalitaarisesti vuodesta 1963. Vuonna 2011 maassa puhkesi arabikevääseen liittyneitä mellakoita. Nämä johtivat kesään 2011 mennessä sisällissotaan, jossa kapinalliset pyrkivät kaatamaan presidentti Bašar al-Assadin hallinnon."
Syyriaa johtaa edelleen tyranni.
Vastaa kommenttiinSilti Suomessa ihmetellään, että miksi syyrialaiset eivät jää puolustamaan maataan.
Vastaa kommenttiin
Ciccelis&Coccelis
21.9.2015 23:00
"Tästä(kin) puuttui se yleisesti unohdettu tosiasia, ettei ongelma ole pelkästään ISIS."
On yleisesti tiedossa, että Syyrian hallitusta vastaan kapinoi kaikenkarvaisia porukoita, jotka tappelevat keskenäänkin. Niistä ISIS on eniten esillä härskien tempaustensa takia ja menestyttyään taisteluissa Irakissa.
"Syyriaa johtaa edelleen tyranni."
Al-Assadin hallinto on ikävä, mutta vähemmän huono kuin ääriuskonnollisten hullujen tyrannia olisi. Sekulaarisesti ajattelevan johtajan kanssa voi neuvotella, uskontohullujen kanssa ei, sillä heille tärkeintä on tavoittelemansa paratiisipaikka.
"Silti Suomessa ihmetellään, että miksi syyrialaiset eivät jää puolustamaan maataan."
Tai oikeastaan sitä, miten turvaan tunkee eniten "parhaassa työ- ja sotimisiässä" olevia nuoria miehiä eikä lapsia ja naisia. Ei sillä tavalla ihmetellen, että ei tiedettäisi, miten surffaripojat kulkevat, vaan että onpa joillain törkeyttä.
Tilastojen mukaan Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista 80% ei ole oikeutettuja pakolaisstatukseen eikä siis turvapaikkaan. Nykyisen turvapaikkakäytännön ja satojentuhansien asylumsurffareiden Euroopassa elättämisen sijaan pitäisi perustaa parempia pakolaisleirejä Välimeren eteläpuolelle. Niistä ei läheteltäisi turvapaikkahakemuksia (tai niitä ei ainakaan käsiteltäisi kuin paperisilppurilla), sillä leirit ovat itsessään turvapaikkoja.
Janis Petkunterä
8.9.2015 10:58
Jep, Syyriaan ei sovi enää lännen lähteä sotimaan, kun siellä Venäjä tukee avoimesti al-Assadia - sitä samaa jätkää, joka kaasutti omaa kansaansa sariinilla. Mutta muissa kriisipesäkkeissä ja ISIS-maissa on vielä mahdollisuus
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Jigsaw
9.9.2015 14:57
Olen itsekin sitä mieltä, että ongelmatilanteet tulisi pyrkiä ratkaisemaan siellä missä ongelma on. On aivan yhdentekevää kokonaiskuvan kannalta, otetaanko esimerkiksi Syyrian 2 miljoonasta pakolaisesta 200, 700, 2000, 20 000 vai 200 000 pakolaista Suomeen. Oli luku mikä hyvänsä, siellä on edelleen noin 2 miljoonaa pakolaista hätää kärsimässä.
Yksilötasolla tämä on hieman ikävä ajattelutapa, mutta mieluummin auttaisin vähän kaikkia kuin promilleja tai promillen kymmenesosia hädänalaisista.
Vastaa kommenttiinTämä onnistuisi esimerkiksi siten, että keskitetään varoja kohentamaan pakolaisten oloja pakolaisleireillä (vesihuolto, hygienia, ruokahuolto, koulutus.. etc).
Vastaa kommenttiin
borntorocknroll
10.9.2015 01:46
Jooh, elikäs annetaan niille nyt vielä aseet niin hyvä tulee.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
13.9.2015 14:10
Lopputulos on parempi kuin nykyisellä systeemillä. Kaunistahan se ei ole missään tapauksessa.