Hallituksen ilmoitus saavutettujen etujen leikkauksista saivat ammattiyhdistysliikkeessä sekä sen eduskunnassa istuvissa kumileimasimissa aikaan odotettua ahdistusta. Osa suomalaisista ilmeisesti elää vieläkin siinä illuusiossa, että kestävyysvaje on vain porvareiden salajuoni eikä kansantaloudessa ole mitään muuta ongelmaa kuin se, että julkinen sektori kuluttaa liian vähän lainarahaa eikä työntekijöillä ole vielä tarpeeksi etuisuuksia.
AY-jyrät kiiruhtivat uhkailemaan hallitusta ja kertomaan kuinka ”sopimusyhteiskunta” on romutettu. AY-liike pitää jopa perustuslain vastaisena sitä, että poliittista valtaa pitää demokraattisilla vaaleilla valittu eduskunta eikä esimerkiksi herrahissillä Hakaniemen saunaosastolle hilattujen, eläkeviroissaan pöhöttyvien, järjestöjyrien kollektiivi. Ehkäpä AY-liike näkee ”sopimusyhteiskunnan” ytimenä sen, että se kiristää demokraattisilla vaaleilla valittua hallitusta uhkailemalla ”koko Suomen pysäyttämisellä” ja jatkuvalla lakkoilulla, jolla kustaan ihan jokaisen suomalaisen pakkiin? AY-liikkeen mielestä hallituksen vallankäyttö edustaa myös ”sanelua”, mutta ilman demokraattisten vaalien antamaa mandaattia TuPo-pöydissä, kolmikannoissa ja muissa yhteiskunnallisissa neuvotteluissa yleislakolla uhkaileva työmarkkinajärjestö jotain ”sopimista”?
SDP:n Antti Rinne kritisoi välittömästi hallitusta ”sopimusyhteiskunnan” romuttamisesta. Rinne entisenä AY-jyränä valittelee, että työntekijän oikeutta sopia työehdoistaan kavennetaan, mutta enpä ole kuullut sitä kritiikkiä Rinteeltä tai muualtakaan viime vuosien YT-aallon ollessa käynnissä. Eipä ole annettu työntekijöille oikeutta neuvotella omista sopimuksistaan töiden jatkumisen ehtona, vaan neuvottelupöydissä istuvat liittojen luottamusmiehet jopa silloin, kun irtisanominen koskee liittoon kuulumatonta työntekijää. Ehkäpä aatetoverit kuivaavat Rinteen krokotiilinkyyneleet seuraavassa SAK:n saunaillassa.
Vihreiden Ville Niinistökin valitteli, että satavuotista työmarkkinaperinnettä ollaan nyt romuttamassa ”sanelupolitiikalla”. Tiedoksi Ville Niinistölle ja muille poliittisille broilereille, että yksityinen sektori elää kiihtyvää muutoksen aikaa, koska sen on pakko reagoida muuttuviin globaaleihin trendeihin. Tätä faktaa vasten on erittäin suotuisaa, että satavuotiset työmarkkinaperinteet heitetään romukoppaan ja mietitään niitä keinoja, joilla yhä useampi suomalainen työllistyy ja joilla taloutemme kurja tila saadaan korjattua. Suomalaisen vasemmiston lempilapsi ja itseisarvo, eli valtava julkinen sektori, on Niinistön mielestä pahimpana kärsijänä, koska julkisen sektorin yksityistä sektoria pidempiä lomia vihdoin ja viimein leikataan. Eikö se ole juuri sitä epäoikeudenmukaisuutta, että julkisella sektorilla lomaillaan tavallista pidempään yksityisen sektorin työntekijän piikkiin? Eivätkö puntit nyt ole vain tasan sen sijaan, että jotakuta olisi oikeasti sorsittu työmarkkinoilla?
Siis jumalauta nyt oikeasti, Suomessa hallitus koostuu demokraattisilla vaaleilla valittujen puolueiden kollektiivista, johon muuten SDP:llä, Vihreillä ja muilla oppositiopuolueilla oli paikka auki vielä hallitusneuvottelujen aikaan. Eikä muuten kuulunut mitään kitinöitä ”sopimusyhteiskunnasta” tai ”sanelupolitiikasta” silloin, kun SDP, Vasemmmistoliitto ja Vihreät istuivat hallituksessa sanelemassa, että suomalaisten veronmaksajien piikkiin voidaan vielä jatkaa julkisen sektorin velkakarkeloita.
Hallituksen ei tarvitse kysyä oppositiolta lupaa päätöksentekoon, vielä vähemmän sen tarvitsee kysellä sitä yksittäisiltä kansalaisjärjestöillä, joilla ei tule kansallisessa päätöksenteossa roolia kuin korkeintaan neuvonantajana. AY-liikkeelle annettiin mahdollisuus vaikuttaa yhteiskuntasopimuksen syntyyn, toisaalta sen mielipidettä on kuunneltu hallituksen sorvatessa uusinta leikkauspakettiaan.
Oli hallituksen eilisestä leikkauslistasta mitä mieltä tahansa, niin sana ”sopimusyhteiskunta” on samanlainen ontto termi kuin ”konsensuspolitiikka” ja ”kolmikanta”, eikä niiden tarvitse ohjata hallituksen työskentelyä millään tavalla. Ne ovat tapoja, joilla asioita on joskus hoidettu, mutta eivät suinkaan mitään itseisarvoja. Jos hallitus päättää käyttää toisenlaisia keinoja, ei se tarkoita, että olisi toimittu kategorisesti väärin, kuten monet tuntuvat kuvittelevan.
HALLITUKSEN YDINTEHTÄVÄ ON TEHDÄ ÄÄNESTÄJIEN ANTAMALLA MANDAATILLA PARHAAKSI KATSOMIAAN PÄÄTÖKSIÄ. Huudan sen nyt tuohon, koska suomalaisen parlamentarismin toimintamekanismi näyttää velkakrapulaisilta vastarannankiiskiltä unohtuneen. En minäkään ole hallituksen kaikista toimista samaa mieltä, mutta tämä on ehdottomasti parempi kokonaisuus kuin mikään velkarällästäminen ja saavutettujen etujen lisääminen, mitä hallituksen ulkopuoliset tahot ovat lähinnä ehdotelleet.
PS. Nettifoorumeilla on näkynyt arveluita siitä, että Sipilän olisi jotenkin poikkeuksellisen helppoa leikata esim. sunnuntailisistä, kun hänen ei itse tarvitse käydä sunnuntaisin töissä. Minä en erityisemmin pidä kepusta, mutta voin kyllä huoletta sen verran puolustaa Sipilää, että yrittäjänä ja pääministerinä hän on takuuvarmasti tehnyt enemmän ylitöitä, ihan sunnuntai-sellaisia, kuin suurin osa suomalaisista tulee elämänsä aikana koskaan tekemään. Sipilä on ajallemme poikkeuksellinen poliitikko, kuten muutkin hallituksessa istuvat puolueet; ne ovat valmiita takuuvarman imagotappion ja kannatuksen laskun uhallakin tekemään sen, mikä on oikein ja tarpeellista.
7 kommenttia
shiwan8
9.9.2015 19:32
Ongelma muutoksessa on se, että se käy suoraan pienituloisten lompakolle hipaisemattakaan rikkaita. Siivoojan ei esimerkiksi enää kannata tehdä töitä tuon systeemin astuttua voimaan. Ensinnäkin työpanos on sen 40 tuntia viikossa josta muutenkin saa ala-arvoista tiliä, toisekseen sen tippuessa käteen jäävä osuus putoaa herkästi alle niiden etuuksien mitä saisi sossun luukulta. Samainen siivooja ei voi olla koskaan kipeä, koska kämppä lähtee alta kun vuokraa ei enää pystykään maksamaan.
Sitten on niitä pikkujuttuja niin kuin se, että arkipyhinä ei ole olemassakaan palolaitosta, sairaanhoitoa, poliisia tai muita vastaavia juttuja joita tarvitaan jokapäiväisen elämän pyörittämiseen tässä maassa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tere Sammallahti
9.9.2015 20:54
Tietysti arkipyhinä on palolaitokset ja muut, tuskinpa koko yhteiskuntaa pakotetaan lomalle. Työnantajilta vain poistetaan velvollisuus maksaa tuosta vapaapäivästä. Työssä käyvät saanevat edelleenkin korvauksensa ihan normaalisti.
Kun leikataan julkisen sektorin menoja, niin silloin ei voi käydä yksityisten rikkaiden kukkaroilla. He maksavat muutenkin suuren osan nykyisistä kuluista. Lisäverotus ei ole ratkaisu ongelmiimme, vaan kulujen pienentäminen. Jos siivoaminen ei enää kannata, niin sittenhän siivojista tullee pula ja palkat lähtevät hitaaseen nousuun, kunnes palkkataso on jälleen tekijöille riittävä.
shiwan8
12.9.2015 10:00
Ei se talous kohene näilläkään metodeilla. Olennaista ei nyt ole se, että köyhiä rangotaan vaan se, että rikkaita ei rangota. Tasapuolisuus ei toteudu. Samalla tavalla ne rikkaat ovat suomalaisia kuin köyhätkin ja sitä myöten uhrausten pitäisi olla kaikille suhteellisesti samat. Nyt ministerit laskivat luopuvansa suhteellisesti alle neljänneksestä siitä mitä vaikkapa kaupan kassatyöntekijä joutuu luovuttamaan tuloistaan.
Jos ministerien tarjoama sanamuoto on se millainen se on laissa, se toden totta tarkoittaa sitä, että arkipyhinä meillä ei ole valtion tukitoimia saatavilla. Jos arkipyhä on palkaton vapaapäivä, se on palkaton vapaapäivä arkipyhänä.
Herää kysymys miten tämän maan talois saadaan nousuun kasvattamalla työttömyyttä, pitkäaikaisia sairausvapaita ja mielenterveyspalveluiden jonoja johtajien tilien saldojen lisäksi? Mitään muuta näistä muutoksista ei seuraa.
Veronmaksaja
11.9.2015 10:29
Toivottavasti Tere juuri sinun talosi ei pala, sinä tai perheesi ei joudu liikenneonnettumuuteen tai rikoksen uhriksi juuri sunnuntaina´tai vaikkapa joulupäivänä. Luuletko että tämä koulutettu ja jo valmiiksi alipalkattu ammattilaisten ryhmä viitsii lisättä valvoa turvallisuuttamme ja terveyttämme meidän tavallisten viikkoduunareitten nauttiessa perheidemme kanssa vapaapäiviä. Miksi tämä sinun ylistämäsi Mr Sipilä ei puutu valtion ja julkisensektorin yli suureen, toimimattomaan hallintoon ja kuntarakenteeseen joissa ne suurimmat kuluerät syntyvät. Ai niin koska Keskustan äänestäjät tulevat juuri tuolta 6000 asukkaan pikkukunnista joissa 80 prosenttia on työllistetty kunnanhallintoon. Jos Suomea halutaan johtaa kuin yritystä niin oikea, toimiva ja tulosta haluava yritys olisi leikannut juuri tuota ylisuurta ja toimimatonta hallintoa. En itse ole AY-aktiivi, mutta kyllä nämä muutamat työntekijöihin vaikuttavat sopimukset joiden syntyyn AY-liike on ollut suurena vaikuttajana tuntuvat ihan järkeviltä (äitiyspäivärahan pidennys ja vanhempainloma, työturvallisuuslaki, oppisopimuskoulutus, aikuiskoulutus, ansiosidonnainen työttömyysturva, 40 tunnin viikkotyöaika, irtisanomissuojasopimus, talvi/hiihtoloma, kodinhoitotuki, henkilörahastolaki, ulkomaisten työntekijöiden työehdot, päivähoitolaki ja tässä vain muutama näin aluksi). Vai luuletko Tere, että EK ja Häkämies olisivat näitä tarjonneet vain ihan omasta huolestaan ja rakkaudestaan meille palkkatöissä oleville.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Olet väärässä
11.9.2015 12:19
Tekstin ydinteesin argumentaation arvo on lähellä nollaa, sillä mitään näistä puolueista ei äänestetty näillä ehdoilla eduskuntaan. Kaikkien puolueiden lupaukset on rikottu. Koulutuslupauksesta ja köyhiltä leikkauksista lähtien.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tere Sammallahti
17.9.2015 09:22
Demokratia ei kategorisesti edellytä rehellisyyttä. Pitkää muistia se kuitenkin edellyttää äänestäjiltä, jos haluavat, ettei lupaustensa rikkojia palkita seuraavissa vaaleissa.
Zxy12345
12.9.2015 08:10
Loistava kirjoitus Tere. Kiitos!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin