Arkkitehti Juulia Mikkolan 14.11. Helsingin Sanomissa julkaistu vieraskynä-kirjoitus oli sanalla sanoen ällistyttävä. Siinä esitettiin lukuisia väitteitä, joiden uskon nostattavan useammankin rakennusalan ammattilaisen kulmakarvoja.
Jos Mikkolan ydinteesi, ”…ne [rakentamismääräykset] estävät käytännössä kokonaan pitkäikäisten, terveiden ja ympäristöystävällisten asuinrakennusten tekemisen” olisi totta, uskoisin rakennusalalla käytävän asiasta vilkkaampaakin julkista keskustelua. Myyttiä rakennusmääräysten epätarkoituksenmukaisuudesta toisteleekin tyypillisesti henkilö, jonka käsitys energia-, rakenne- ja talotekniikasta sekä rakennusten sisäilmastosta on vinoutettu romantisoimalla vanhoja teknologioita. Mikkolan kirjoitus visioineen hirsirakentamisesta, massiivirakenteista ja painovoimaisesta ilmanvaihdosta ei siis poikkea trendistä.
”Energiatehokkuutta korostetaan muiden asioiden kustannuksella”, väittää Mikkola. Kuitenkin rakennusten sisäilmastolle standardit asettavat Rakentamismääräyskokoelman osa D2 sekä Sisäilmayhdistys Ry:n Sisäilmaluokitus ovat johdonmukaisesti tiukentuneet, kuten kaikki muutkin rakentamiseen liittyvät määräykset. Samalla rakennuttajien ja käyttäjien vaatimukset rakennusten toiminnallisuudelle, sisäilmastolle, akustiikalle, energiatehokkuudelle ja muille tekijöille ovat kiristyneet huomattavasti vuosien saatossa. Mikkola ei näytä tietävän, että modernissa rakentamisessa on energiatehokkuuden lisäksi täytettävä huomattava määrä standardeja, joita 1900-luvun alun rakennukset eivät edes saneerattuina tule koskaan täyttämään.
Mikkola väittää, että ”…uusien määräysten mukaiset rakennukset tuhoavat terveytemme”, ja että yli satavuotiaat talot ovat energiatehokkaampia kuin uudet rakennukset. Viimeiset kolme vuotta rakennusten energiatehokkuuskonsultointia tehneenä uskallan sanoa suoraan, ettei moisille väitteille ole mitään perusteita. Päin vastoin, suomalaiset kiinteistöt ovat koneellisen ilmanvaihdon, ilmansuodatuksen, tarpeenmukaisen ohjauksen, parempien ulkovaippojen ja muiden modernien ominaisuuksien ansiosta takuulla terveellisempiä sekä käyttömukavuudeltaan ja energiatehokkuudeltaan parempia kuin koskaan aikaisemmin. Päreet, koksi, polttoöljy, epäpuhtauksia täynnä oleva sisäilma, kakluunit, yöastiat, syöpäläiset, jääkylmät lattiat talvisin tai 30 asteen sisälämpötila kesäisin ovat vain paha muisto menneisyydessä. Romantikkojen mukaan talojen pitää kuulemma ”hengittää”. Saneeraamattomassa rintamamiestalossa tai vanhassa hirsitalossa koskaan asunut tietää hengittämisen olevan synonyymi sille, että talvisin sisällä ollaan ulkovaatteet päällä, kun seinän läpi puhaltava pohjoistuuli pyörittää sukkia jalassa.
Mikkola tietää, että osa 1960-luvulla ja myöhemmin rakennetuista rakennuksista on purettu antaen ymmärtää, että se indikoisi modernien rakennusmääräysten kelvottomuutta. 1960-luvun ja vuoden 2015 rakennusmääräykset ja rakennusten toimintaan liittyvät teknologiat eroavat toisistaan kuin yö ja päivä, joten yhtäläisyysmerkkien vetäminen niiden väliin on perusteetonta. Pitää myös muistaa, että huomattava osa Mikkolan ihannoimista 1870-1920-luvun taloista on purettu jo ennen ensimmäistenkään rakennusmääräysten laatimista, ja edelleen pystyssä olevia on peruskorjattu jo moneen otteeseen vastaamaan modernin kuluttajan vaatimuksia.
Kulmakarvoja nostattaa myös väite, jonka mukaan ”Rakennusmääräyksiä pitäisikin muuttaa siten, että mitattaisiin rakennusten todellista energiankulutusta”. Ei missään tapauksessa pidä. Rakennusten mitattu energiankulutus ei ota huomioon sitä suurinta tekijää, eli käyttäjien tottumuksia, jolloin mitatut tulokset eivät ole keskenään vertailukelpoisia. Voisimme esimerkiksi rakentaa kaksi identtistä omakotitaloa, joista toisessa asuu paljon matkustava poikamies ja toisessa viisihenkinen perhe. Vaikka poikamiehen talouden mitattu energiankulutus on huomattavasti pienempi, ei se tee hänen talostaan energiatehokkaampaa.
Olen yllättynyt, että Suomessa on vielä vuonna 2015 rakennusalan ammattilainen, joka vannoo ”perinteisen rakentamisen” ja painovoimaisen ilmanvaihdon nimeen käyden samalla vendettaa koneellista ilmanvaihtoa ja ilmatiivistä rakentamista vastaan. Tosiasia on kuitenkin se, että sähkövalo on turvallisempi ja vaivattomampi kuin päreiden polttaminen, vesiviemäri hygieenisempi kuin yöastia ja koneellinen ilmanvaihto energiatehokkuudeltaan huomattavasti parempi kuin painovoimainen, jos rakennuksen käyttäjäviihtyvyydelle asetetaan samat kriteerit.
1800-luvulle palaaminen ei ole ratkaisu suomalaisen rakentamisen ongelmiin, energiatehokkuuden parantamiseen saati rakennuskannan arvon ylläpitämiseen. Jos olisi, niin New Yorkiin, Singaporeen, Lontooseen, Hong Kongiin ja muihin maailman kasvukeskuksiin nousisi painovoimaisella ilmanvaihdolla varustettuja massiivirakenne- ja hirsitaloja. Mutta kun ei nouse, miksiköhän?
Tässä vielä vastaus osaan vaille syvempää analyysiä jääneistä väittämistä:
”Suomen ilmaston ei ole ymmärretty poikkeavan muusta Euroopasta” – Kyllä on, sen voi todeta ihan rakentamismääräyskokoelmasta tai vaikka käymällä rakennusvalvontavirastossa asiantuntijoiden juttusilla.
”Suomessa ei kannata pyrkiä siihen, ettei taloja tarvitsisi lainkaan lämmittää talvikaudella” – Ei niin eikä sellaista lie kukaan ehdottanutkaan, talven mitoituspakkasilla kun lämmitystarvetta on väistämättä.
”Liian paksut eristekerrokset johtavat rakenteiden kastumiseen, kun sisältä ulos johtuva lämpö ei enää riitä kuivaamaan rakenteita” – Lämpö ei merkittävästi kuivaa rakenteita, vaan rakenteiden läpi liikkuva ilmavirta, mikä kasvaessaan huonontaa rakennuksen energiatehokkuutta. Uuteen höyrytiiviiseen rakenteeseen ei tiivisty samalla tavalla kosteutta kuin ”hengittävään” seinään, siksi sitä ei tarvitse tuulettaa kuin vanhaa hirsiseinää.
”Höyrytiiviiden rakenteiden ja koneellisen ilmanvaihdon yhdistelmä synnyttää helposti sisäilmaongelmia, kun rakenteista imeytyy sisäilmaan kemikaaleja ja mikrobeja.” – Uusissa rakennuksissa ilmaa nimenomaan liikkuu vähemmän rakenteiden läpi, jolloin myös epäpuhtauksia imeytyy sisäilmaan vähemmän.
11 kommenttia
jjj22
18.11.2015 07:33
Mitä tämä tekee City-lehdessä? Eikö Hesari julkaissut :)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Petsku57
18.11.2015 09:16
Näkökantoja on varmasti niin monta kuin on kannanottajiakin. Tosiasia kuitenkin on että tänä päivänä rakentamisen laatu on ala-arvoista ja alle 10 v rakennukset kärsivät home ja sisäilma ongelmista joka taas johtuu liiasta tiiveydestä ja rakenteisiin jääneestä kosteudesta.
Vastaa kommenttiinTapasin jokin aika sitten erään suuren suomalaisen rakennusliikkeen alihankkijan joka kertoi tapauksista kerrostaloisa jossa lähes valmiisiin asuntoihin tehdään jälkiasennuksena kattoon läpivientejä jolloiden tuloksena on saatu poratuista rei'istä niskaan useita ämpärillisiä vettä joka on jäänyt rakenteisiin. Mitä ilmeisemmin rakentamisen kireät aikataulut eivät salli kunnollista kuivattamista tai rakentamisen aikaista suojaamista.
Tarvittaisiin varmasti ns. kuivaksi asujia jotka 1900-luvun alussa asuivat alennetulla vuokralla asunnoissa niin kauan kunnes rakenteet olivat kuivat.
Kukahan viisas sitten osaisi kertoa minkä takia niin valtava määrä "homerakennuksia" on
jos syynä ei ole liiallinen tiiveys ja kosteus.
Vastaa kommenttiin
Tere Sammallahti
21.11.2015 12:50
Mikä on "valtava määrä homerakennuksia"? Jos syy on rakentamisen laadussa, niin miksi kritisoida rakentamismääräyksiä?
hometalokemikaalit
18.11.2015 10:17
Ainakin jotain on mennyt perusteellisesti pieleen viime vuosikymmenten rakentamisessa. Olen etsinyt sisäilmaltaan puhdasta kotia useita vuosia löytämättä sellaista. 100 vuotta vanhat talot ovat tosin vielä katsastamatta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Homeastmaatikko
18.11.2015 12:38
En usko että Mikkolan kirjoituksessa kaivattiin pärevaloa tai syöpäläisiä. Itse sisäilmasta sairastuneena (mm. astma) olen itse havainnut sen, että (kosteusvauriottomassa) "vanhan ajan" rakennuskantaa edustavassa talossa on aina parempi hengittää. Toki myös joku modernimpikin rakennus on ollut ihan ok, mutta ilman laatua heikentävät sitten usein materiaaliperäiset päästöt, jotka jatkuvat pitkään. Pahimpia ovat kokemukseni mukaan olleet ns. energiaremontoidut talot, joissa painovoimainen ilmanvaihto on korvattu koneellisella ja ikkunat ja ovet on tiivistetty ja korvausilma tulee pienistä, mitausten mukaan riittävistä venttiileistä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
licence27
18.11.2015 18:33
Itse asiassa Suomessa on vaikka kuinka paljon rakennusalan ammattilaisia jotka haluavat käyttää vanhojen rakentamistapojen hyviä ominaisuuksia.
Sille on sitten vastapainona ammatilaisia jotka eivät ymmärrä salaojittamista, säätä, betonin kuivumiseen tarvittavaa aikaa tai edes pihan pintavesien ohjausta.
Singaporeen ei nouse juurikaan puutaloja niin kauan kuin niistä ei pystytä tekemään yhtä korkeita kuin teräksestä ja betonista. Maa on liian kallista matalaan rakentamiseen.
Kumpi on puhtaampaa: sisäilma vai ulkoilma? Mitä sitten tapahtuu kun ilmanvaihtokone pysähtyy?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
rktht
20.11.2015 20:47
Viimeisin kysymys on erittäin oleellinen, jota nykyiset energiatehokkaat insinöörit eivät tunnu suostuvan edes ajattelemaan. Siks en piä minnään.
Tere Sammallahti
21.11.2015 12:55
Singaporeen ei myöskään nouse massiivirakenteisia taloja vaikka ne Mikkolan mukaan ovat energiatehokkaampia ja sisäilmaltaan parempi. Miksi näin on?
Kumpi tahansa voi olla puhtaampaa, sisäilma tai ulkoilma, riippuen siitä missä mittaus suoritetaan.
Sitten kun ilmanvaihtokone pysähtyy, niin pysähtyy ilmanvaihtokin poislukien se, mitä painovoimaisesti kulkee kanaviston kautta. En tosin ymmärrä, mitä tekemistä moisella on minkään kanssa. Emme me käytä laskutikkuja tietokoneiden sijaan vaikka voidaankin kysyä, että "mitä sitten tapahtuu, kun tietokone sammuu?". Emmekä me me käytä yöastioita ja riukuja ihan siltä varulta, että vesitornien pumput voivat joskus pysähtyä.
TodellinenTotuus
19.11.2015 10:30
http://www.rakennuslehti.fi/2015/10/miksi-sata-vuotta-sitten-osattiin-rakentaa-parempia-taloja-kuin-nyt/
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
lapinmetsämökistä
21.3.2016 00:28
Jos keskityttäs perehtymään puheenaolevaan aiheeseen, ennen kuin siitä monisanasesti länkytetään. Ihan vaikka hengittävyys- termistä vois alottaa. Voi jumalauta että ärsyttää, mutta onneksi on villasukat jalassa ja asumisviihtyvyys kuin karhulla talvipesässään eli äärimmäinen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
hengittävä
4.7.2016 15:43
Tämä teksti oli päivän paras vitsi. Mitäs sitten kun muovikalvo menettää tehonsa ja alkaa hapertumaan? Tai jos muovikalvosta, maaleista tai muista aiheutuu sisäilmaa huonontavia kaasuja? Mielestäni tiiveyden tavoittelu ja siihen perustuneet lakimuutokset olivat hätiköityjä päätöksiä parantamaan 60-luvun liian materiaalitehokkaan rakentamisen jälkiä. Tietysti radon on poistettava hallitusti, mutta muuten talojen pullottamiselle ei ole perusteita. Taidat olla ilmanvaihtokoneiden lobbaaja.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin